НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2021)

НЗОК ЩЕ ПОКРИВА ПАТРОНАЖНАТА ГРИЖА ЗА ВСИЧКИ НОВОРОДЕНИ
Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето ще се покрива от НЗОК. Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, които предстои да бъдат обнародвани. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За да се осигури по-добро опазване и подобряване на детското здраве в най-ранна възраст се осигуряват допълнителни здравно-информационни и здравно-промотивни дейности в първите дни след изписване на детето от родилното отделение. Въвежда се пакет за здравни грижи в дома на новороденото до 14 дни след изписването му от лечебното заведение. По този начин ще се подобри здравната информираност на родителите и другите лица, полагащи грижи за детето. Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която работи общопрактикуващият лекар на детето.
С новите текстове на Наредбата се премахва досега съществуващото възрастово ограничение и на лицата над 18 г. с психични заболявания вече ще може да бъде провеждано дентално лечение под обща анестезия. Тази възможност ще се ползва след преглед от психиатър при всички лица, независимо от възрастта им. По този начин ще бъде подобрено както денталното, така общото здравословно състояние на лицата.
С друга промяна се допълва Наредба № 26 от 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени. Категорично се определя ангажиментът на лекаря, установил бременността, да насочи бъдещата майка за извършване на изследванията за оценка на риска от раждане на дете с най-честите хромозомни болести, спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена в съответствие с изискванията и в медицински определените срокове. Промяната ще осигури възможност за подобряване на обхвата и качеството на пренаталната диагностика и ще намали риска от раждане на дете с увреждания.

ОТ 635 СА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ В БОЛНИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ, ОТ ТЯХ 50 ДУШИ СА СЪС ЗАВЪРШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН ЦИКЪЛ
1904 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 909 от тях са установени с PCR, а 995 – с бързи антигенни тестове. 213 или 11,19% от новите случаи, установени през последните 24 часа, са на лица със завършен ваксинационен цикъл. За последното денонощие са направени общо 24 275 теста. 6397 от тях са PCR, а 17 878 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 97; Бургас – 112; Варна – 135; Велико Търново – 96; Видин – 33; Враца – 31; Габрово – 40; Добрич – 37; Кърджали – 13; Кюстендил – 30; Ловеч – 42; Монтана – 31; Пазарджик – 47; Перник – 50; Плевен – 33; Пловдив – 179; Разград – 35; Русе – 63; Силистра – 31; Сливен – 66; Смолян – 28; София област – 75; София град – 341; Стара Загора – 103; Търговище – 38; Хасково – 37; Шумен – 33; Ямбол – 48.
Случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента, са общо 491 327. От тях 41 874 са активни. 429 030 са излекуваните лица, от които 1709 са регистрирани през последното денонощие.
4969 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 416 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 635, от които 50 души (7,87 %) са със завършен ваксинационен цикъл.
2 504 582 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, 10 010 от които са приложени през изминалите 24 часа.
„Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 14 350 лица-медицински служители. 29 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 11 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 5 – при друг медицински персонал.
20 423 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 73. Едно от починалите лица (или 1,37% от всички смъртни случаи) е било със завършен ваксинационен цикъл.

ДОВЕРИЕТО Е ВЪВ ФОКУСА НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ФАРМАЦЕВТИТЕ ПРЕЗ 2021 ГОДИНА
На 25 септември над 4 милиона фармацевти по света отбелязват Световния ден на фармацевтите, съобщиха от Регионална Фармацевтична колегия София-Столична. Денят се отбелязва от 2010 г. с различни прояви в цял свят по инициатива на Международната федерация по фармация (FIP), в която членуват над 140 национални организации, институционални и индивидуални членове, информира Zdrave.net.
Тази година темата на Световния ден е „Магистър-фармацевтът: Винаги надеждна грижа за Вашето здраве” и с нея се подчертава същественото значение на доверието за фармацевтичните и медицински грижи. Във време, в което недоверието в обществените лидери и източниците на информация се е увеличило, подхранвано от пандемията от COVID-19 и инфодемията около нея, а колебанията при ваксините остават голямо препятствие, доверието във фармацията и фармацевтите е по-важно от всякога, заявяват от FIP. От федерацията посочват, че съществува значима връзка между доверието в медицинските специалисти и здравните и терапевтични резултати за пациентите. Пациентите съобщават за по-голямо удовлетворение от лечението, имат по-малко симптоми и подобрено качество на живота, когато са имали по-голямо доверие в своите медицински специалисти.
През годините резултати от различни проучвания в България посочват фармацевтите сред най-доверените специалисти. По време на пандемията от COVID-19 магистър-фармацевтите у нас доказаха отново това, посрещайки всички вълни на пандемията на първа линия, оставайки на работните си места, без да се налага пациентите да прекъсват лекарствената си терапия и справяйки се с всички трудности и проблеми.
По повод празника магистър-фармацевтите в столични аптеки ще поставят лекарствените продукти на пациентите в специално брандирани хартиени пликове с информация за кампанията, напомняйки за значимостта на професията на магистър-фармацевта и защо хората се доверяват на магистър-фармацевтите. За втора поредна година няма да се провежда събитие на открито в София по случай Световния ден на фармацевтите, за да се предпазват пациентите и обществото от евентуален досег с коварния вирус.

Маг.-фарм. Венелин Сапунаров: В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ПОТЕНЦИАЛА НА МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИТЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА
„Да си магистър-фармацевт е гордост, благодарение на всички колеги, които по време на пандемията изпълниха социалния си дълг към обществото и проявиха изключителен професионализъм. По време на пандемията професията ни бе и е една от най-важните в света! Гордеем се с колегите и се надяваме пациентите и обществото да ги поздравят на 25 септември за приноса им за подобряване на здравето в България и да изразят своето доверие в нашата професия“, заявява маг.-фарм. Венелин Сапунаров, председател на Управителния съвет на Регионална фармацевтична колегия София-столична. „Надявам се институциите и политиците в България също да оценят професията ни и да спрат да издевателстват и неглижират една медицинска специалност, в която държавата е инвестирала много“, допълни той.
Според Сапунаров в България не се използва потенциалът на магистър-фармацевтите за превенция на заболяванията. „Колегите в други страни могат да ваксинират, да правят генерична замяна, да проследяват лекарствената терапия, да бъдат активен участник в борбата с антимикробната резистентност, да участват в управлението на заразни и незаразни заболявания, някои дори предписват лекарства. А в България дори няма диалог за подобни дейности. В кризисна ситуация като тази с ваксините и недоверието в тях, наблюдаваме как се разкриват ваксинационни пунктове в молове, паркове, седенки, но никой не се сети за здравните заведения – аптеки, които са много по-достъпни, с много по-дълго работно време от други здравни заведения и в тях работят най-достъпните медицински специалисти – магистър-фармацевтите“, обяснява той.
„Очакваме бъдещият парламент да има адекватно отношение към магистър-фармацевтите и отговорно да се отнасят към професията ни, тъй като ние сме немалка и важна част от здравната система“, посочва още той. Маг.-фарм. Сапунаров очаква от бъдещите управляващи на страната да се консултират и да имат диалог с магистър-фармацевтите, като специалисти по лекарствата, относно лекарствената политика на България.

СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ВМА ИЗВЪРШИХА ТРЕТА ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ЗА 2021 Г.
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха трета чернодробна трансплантация за 2021 година. Реципиентът е 41-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 54 години, информира Zdrave.net.
Трансплантацията е била извършена в следобедните часове на 24 септември, петък, и е продължила 5 часа.
„В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен“, каза проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.
Ръководството на ВМА изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите. „Благодарим и на колегите от болницата в Стара Загора за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите“, изтъкна още проф. Владов.

НАМАЛЯВАТ НОВООТКРИТИТЕ ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Намаляване на новооткритите онкологични заболявания отчетоха здравните власти във Велико Търново. Водещи са злокачествените образувания на храносмилателната система, съобщи БНР.
Новооткритите онкоболни в областта през миналата година са 896, показват данните на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Случаите са със 128 по-малко от годината преди COVID пандемията.
Миналата година онколозите в областта са регистрирали най-много нови случаи на злокачествени заболявания на храносмилателните органи и перитонеума. Те са 27% от всички новодиагностицирани раково болни, като мъжете са почти двойно повече от жените. На второ място по разпространение в областта се нареждат туморните образувания на отделителната и половата система, като новите случаи на рак на простатата са близо два пъти повече от рака на маточната шийка. Диагностицирани са и 98 нови случаи на рак на млечната жлеза, един от които е установен при мъж.