НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.09.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ТЪРГ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТУБЕРКУЛОЗА
Здравното министерство обяви открита процедура за доставка на Изониазид за химиопрофилактика на туберкулоза за 2019 г. Търгът е във връзка с изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата за периода 2017 – 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на МЗ.
Поръчката е на прогнозна стойност 34250 лв. без ДДС, като обявената цена е максимална. Тези, които предложат по-висока, ще бъдат отстранени от процедурата, подчертават от МЗ.
Участниците в търга трябва да имат разрешение за производство или за търговия на едро с лекарства.
Необходима е гаранция за изпълнение на договора в размер на 3% от стойността на обществената поръчка без ДДС.

Д-р Иван Маджаров: ИЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА СТЕНТ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ФАЛШИФИЦИРАНИ
“В България единственото заболяване, в което има намаляване на смъртността през последните години, е исхемичната болест на сърцето. Това до голяма степен се дължи на инвазивната кардиология.” Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия, информира Zdrave.net.
„За поставянето на стентовете има архив, който може да бъде проследен назад в годините и може да бъде доказано какво точно се е случило. Ако действително са извършвани такива процедури, вярвам, че Етичната комисия на БЛС, ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Най-тежкото наказание е БЛС да лиши този лекар от право да практикува. Преди поставянето на стент се прави образно изследване, вижда се какво е била и каква процедура е трябвало за се направи, както и след операцията какво е извършено. Изследванията е невъзможно да бъдат фалшифицирани, защото те се пазят както в болницата, така и в НЗОК“, каза д-р Маджаров по повод обвиненията срещу пазарджишкия кардиолог д-р Петър Лазов, че е поставял стентове на здрави сърца.
Председателят на БЛС подчерта, че агенция „Медицински надзор“ също се е самозерила и прави проверка по случая.
„Целта на проверките е да се вземат мерки, а не да се стресират хората. Надявам се, че Нова телевизия ще достигне до края и когато стане ясно какво се е случило, ще уведоми зрителите. Нашата задача е да стигнем до край в едно такова разследване, за да свалим петното и от всички останали лекари“, каза още д-р Маджаров.
По повод цената на процедурите в инвазивната кардиология, той заяви, че не тези клинични пътеки са скъпи, а останалите пътеки са евтини. „Тези пътеки са нормално остойностени, дори са много по-евтини в сравнение с останалите европейски страни Консумативите и квалификацията на лекаря, който ги прилага са твърде скъпи. Но останалите пътеки са твърде евтини. Разбира се, че остойностяването е сбъркано и трябва спешно да бъдат оправени тези диспропорции. Цени на пътеки не трябва да се намаляват, трябва на тези, които са недооценени да бъдат спешно повишени“, бе категоричен д-р Маджаров.

МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИТЕ С КАМПАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНИ И ЕФЕКТИВНИ ЛЕКАРСТВА
Магистър-фармацевтите в София напомниха за своята жизненоважна роля за безопасността на пациентите днес, когато се отбелязва Световния ден на фармацевтите. По света над 4 милиона фармацевти честват този ден под егидата на Международната федерация по фармация (МФФ/FIP) и подчертават значимостта на фармацевтичната професия, информира Zdrave.net.
По инициатива на Регионална фармацевтична колегия София-столична на БФС от 18 до 25 септември магистър-фармацевтите в столични аптеки работят под мотото „Безопасни и ефективни лекарства за всички“. Медикаментите за пациентите се поставят в специално брандирани хартиени пликове, чрез които пациентите да се запознаят с работата им и с кампанията.
Колегията приема темата „Безопасни и ефективни лекарства за всички“ на МФФ, която смята за важна. От РФК София-столична посочват, че непроверената информация в интернет не може да замести медицинските специалисти. „Недопустимо е в сайтове за безплатни обяви и нелицензирани сайтове да се продават лекарства от анонимни потребители. Пациентите трябва да внимават!“, категорични са специалистите по лекарствата.
По повод професионалния празник на фармацевтите председателят на БФС проф. Илко Гетов поздрави колегите си: “Международният ден на фармацевта е за нас повод да празнуваме, да отбележим успехите си, както и да погледнем напред в бъдещето. Хуманността на нашата професия ни задължава да работим за благото на пациентите и да повишаваме професионалните стандарти Бих искал да благодаря на всички колеги магистър-фармацевти за всеотдайната и професионална работа, и отговорно отношение към пациентите. Честит празник!”.

ПУЛМОЛОЗИ ПОДЧЕРТАХА ЗНАЧЕНИЕТО НА ПРОФИЛАКТИКАТА ЗА РЕСПИРАТОРНОТО ЗДРАВЕ
На 25 септември 2019 г. се отбелязва Световният ден на белия дроб. По този повод сдружение „Въздух за здраве“ с председател д-р Александър Симидчиев, д-р София Ангелова – председател на Националната асоциация за профилактика на белодробни болести и Тодор Мангъров – председател на Асоциация пулмонална хипертония говориха пред журналисти за значението на профилактиката на респираторното здраве чрез мерки, достъпни за всеки един човек. Редовните прегледи на белия дроб, спирането на тютюнопушенето, ходенето пеша, вместо шофирането, са от огромно значение за здравето на българите и част от действията за превенцията на респираторната система.
Инициативата е част от глобалната ежегодна кампания на световната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват държави от цял свят. Българското участие обединява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово. Във всеки един от тях пулмолози се включиха с различни активности, целящи профилактика за здрав бял дроб и чист въздух и с призива „За здрави бели дробове“.

МБАЛ-ПОМОРИЕ РАЗПОЛАГА С МОДЕРЕН СКЕНЕР
МБАЛ – Поморие вече разполага с модерен скенер за изследване на главата и цялото тяло, информира БНР.
Старият рециклиран скенер, който до момента се е използвал в рентгеновото отделение на поморийската многопрофилна болница за активно лечение, вече е премахнат. На негово място вчера е доставена и монтирана модерна компютърна томографска система, притежаваща необходимите лицензи и отговаряща на всички законови и технически изисквания. Апаратурата е закупена със средства от Община Поморие и е на стойност 455 433.60 лева. Компютърно-томографската система дава възможност за високоспециализирано рентгеново изследване чрез получаване на детайлни образи. Методът е минимално инвазивен и ще спомогне за откриването и предприемането на мерки срещу редица заболявания: на мозъка, на крайниците, на белите дробове, на корема, на малкия таз, на сърцето и др.
„Новата апаратура има изключително много достойнства, тя може да се самонастройва, като фокусира и представя образа не в една равнина, както беше досега, а в различни пластове. Това дава по-обстойна информация, намалява дозата на облъчване и прави самото изследване по-обхватно, точно и бързо. Благодарни сме на Община Поморие за поредната стъпка, която направи с цел стабилизиране на МБАЛ Поморие, защото поставянето на правилна диагноза е 50 % от успешното лечение, останалото е добрата терапия и отношението към пациента”, коментираха специалистите от рентгеновото отделение.

ПОЖАРНИКАРИ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАТ КЪМ КАУЗАТА “ДАРИ КРЪВ, СПАСИ ЖИВОТ”
След мотористите, представители на футболен клуб ЦСКА и редица артисти, които застанаха зад каузата „Дари кръв, спаси живот!” на Военномедицинска академия, сега и служители на „Пожарна безопасност и защита на населението” се присъединяват към кампанията, съобщиха от лечебното заведение.
На 26 и 27 септември 2019 г. доблестните мъже, които ежедневно рискуват живота си, спасявайки хора в беда, ще дарят кръв безвъзмездно в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от важните мисии за Кръвния център на ВМА. Статистиката отбелязва ръст в броя на кръводарителите, като през последните години те са около 6000, а половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ЗА ДЕТСКИЯ РАСТЕЖ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ВЪВ ВАРНА
За трета поредна година Варненското дружество по детска ендокринология ВАПЕД, МУ-Варна, Университетската болница „Св.Марина” и ДКЦ „Св. Марина” организират Дни на отворените врати за детския растеж, информира Zdrave.net.
Безплатните профилактични прегледи ще се проведат утре, 26 септември от 9:00 до 11:00 часа в кабинет 304 (3 ет.) в ДКЦ „Св. Марина“ – Варна. При консултации, старите записани данни за ръста на детето са изключително важни, предупреждават от лечебното заведение.
Шеста поредна година по инициатива на “Magic Foundation” по целия свят третата седмица на септември е обявена за седмица на децата с отклонения в растежа. Целта е навреме да се открият децата с проблемен растеж, да се диагностицира заболяването, което е причина за нисък ръст, както и да се подкрепят семействата на деца със заболявания и синдроми, свързани с него.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
На 27 септември за шеста година Медицински университет – Варна ще се присъедини към „Европейска нощ на учените”. Мероприятията ще се проведат по едно и също време в около 300 града в цяла Европа. Традиционно събитието се провежда всяка година в последния петък на месец септември и има за цел университети и научни институти от всичките 28 страни-членки на ЕС, да отворят врати за широката публика, съобщи Zdrave.net.
Университетът, съвместно с „Образователен център – Варна“ и „Агрополихим“ ще бъде организатор и домакин на поредица от интересни демонстрации, събития, конкурси и дискусии, като основната тема тази година е: „Наука в мрежовото общество“.
Всички посетители ги очакват много интересни химични опити и демонстрации в университетската аптека, дискусии, викторина с награда, научни изложби, кафе и кино, а най-малките участници ще могат да направят първите си опити в детската научна лаборатория. Входът е свободен.
Европейска нощ на учените 2019 се осъществява в рамките на проект K-TRIO 3 („Researchers in knowledge triangle“), финансиран от Европейския съюз по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, Дейности „Мария Склодовска-Кюри“.