НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.08.2021)

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА С ТРИ МЕСЕЦА
Днес, 25 август, правителството взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната с три месеца. Това съобщи след заседание на Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
„Страната навлиза в нова пандемична вълна. Регистрираме ръст на заразените, на хоспитализациите и това налага удължаването“, посочи д-р Кацаров. „Считаме че оптималният срок за удължаване е 3 месеца, като вземаме предвид и особената политическа ситуация в момента. Срокът от три месеца се обосновава още с това, че средната продължителност на една пандемична вълна е около два – два месеца и половина. Този период дава необходимата гаранция за сигурност и възможност за прилагане на противоепидемични мерки в страната, както и за осъществяване на граничен контрол“, допълни здравният министър.

31 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 НА 24 АВГУСТ
1911 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 1058 от тях, а с бързи антигенни тестове – 853. Тестовете, направени за последните 24 часа, са общо 24 008. От тях 7157 са PCR, а 16 851 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 74; Бургас – 228; Варна – 110; Велико Търново – 113; Видин – 26; Враца – 28; Габрово – 26; Добрич – 37; Кърджали – 18; Кюстендил – 20; Ловеч – 20; Монтана – 18; Пазарджик – 63; Перник – 36; Плевен – 45; Пловдив – 209; Разград – 16; Русе – 72; Силистра – 25; Сливен – 46; Смолян – 21; София област – 48; София град – 293; Стара Загора – 79; Търговище – 72; Хасково – 100; Шумен – 35; Ямбол – 33.Общо 445 097 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 23 814 от тях са активни. Излекуваните лица са вече 402 718. От тях 450 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2873 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 248 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 242 559. От тях 13 739 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 685. Нови 31 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 7 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 5 – при санитари, 2 – при фелдшери и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 565. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 33.

Министерството на здравеопазването припомни: НОСЕТЕ ЗАЩИТНА МАСКА И СПАЗВАЙТЕ ДИСТАНЦИЯ
Министерството на здравеопазването припомни днес, 25 август, че съгласно заповед Заповед № РД-01-646/29.07.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров носенето на защитна маска за лице и спазването на физическа дистанция е задължително за всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др. Всички лица, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице
От МЗ подчертават, че спазването на физическа дистанция и носенето на защитна маска за лице е задължително и при посещение на:
• присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;
• посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
• конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
• културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
• спортни състезания с публика;
• на всички пазари, тържища и базари.
За да бъде ефективно носенето на защитна маска за лице, същата трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката, изтъкват от МЗ. От там допълват, че за работниците/служителите, които са ваксинирани срещу COVID-19, може да се допусне изключение от изискването за носене на маска за лице на работните им места. Това става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица – собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Проф. Радка Аргирова: ПРИ ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА ДЕЦАТА СА УЯЗВИМИ, ЗАЩОТО НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
„Специфичното при четвъртата COVID вълна е детското население. То не е никак добре предпазено, защото има малко ваксинирани възрастни, а не е и ваксинирано“. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя отбеляза, че сега се намираме в началото на учебната година и този факт иска специално внимание.
Според проф. Аргирова съвсем сигурно е, че от 16 години нагоре ваксината има абсолютно същата стойност като при възрастните. „Клиничните изследвания на деца под 16-годишна възраст също показват много добри резултати. Аз бих препоръчала това ваксиниране, защото тези деца могат да пренесат вируса сред своите близки”, каза специалистката.
Проф. Аргирова се спря и на въпроса защо в страните с голям брой ваксинирани също има много заболели. „Мнението на научната общност е, че трайността на ваксината е около 6-8 месеца. Ако това време е минало, започва спадането на антителата. Втората причина е при възрастните хора. Там се наблюдава т.нар. феномен „избледняване на имунитета”. Друга съществена причина е околната среда на тези ваксинирани хора. Всички държави около Израел са с нулева ваксинация”, обясни вирусологът.
Проф. Аргирова коментира и темата за третата доза и изрази мнение, че все още е рано за тази доза, като не бива да се забравя и клетъчният имунитет. „Ако антителата към този момент са с по-слаб титър, не трябва да забравяме, че клетките на имунната система се размножават много бързо при среща с вируса и започват да произвеждат нови антитела”, обясни вирусологът. По думите ѝ, науката може да бъде изпреварваща.
„Към този момент най-разпространеният вариант е Делта, следващият широко разпространен ще бъде Ламбда. За него вече знаем много. Ние разделяме вариантите на вируса и ги следим изключително сериозно”, каза тя.
„Моето мнение е, че здравните работници и учителите би трябвало да бъдат ваксинирани. Не е приемливо да работиш в такива колективи и да бъдеш вектор на вируса”, категорична бе проф. Аргирова.

БЛС ВЪЗРАЗИ СРЕЩУ НАЧИНА НА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА ПО АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Българският лекарски съюз категорично възразява срещу начина на разпределение на средствата по актуализацията на бюджета на НЗОК, която беше гласувана на първо четене от Комисията по здравеопазването, информира Zdrave.net. Toва се посочва в позиция на съсловната организация по повод приетите допълнителни средства за НЗОК на 24 на първо четене от Комисията по бюджет и финанси и Комисията по здравеопазването в парламента вчера, 24 август.
В Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че средствата от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера. Това би трябвало да се отнася и за средствата, събрани над предвидените в бюджета и планирани за актуализация, подчертават от БЛС. От там допълват, че всички подзаконови нормативни актове – Национален рамков договор, методики, гласувани от Надзорния съвет на НЗОК и др., са пряко свързани със средствата предвидени по отделните параграфи.
Управителният съвет на БЛС е категоричен, че е недопустимо допълнителните 120 млн. лева да бъдат дадени без ясно разпределение по направления и решението за това къде да бъдат насочени да е оставено в ръцете на Надзорния съвет на НЗОК. Според тях мотивът за това решение, а именно – динамичната обстановка с пандемията и трудността да се предвиди точно по кое направление колко пари ще са необходими – е несъстоятелен. На прага сме на четвърта вълна, имаме опит, познаваме добре вируса и знаем какви са потребностите на системата. Подобен аргумент не може да бъде оправдание за така направеното предложение, категорични са от БЛС. Те повдигат и други проблемни въпроси за сектора като методиката за допълнителните средства, преговорите за ръст на цените за лечение на COVID, както и идеята за създаване на амбулаторен пакет за лечението му. Всичко това, отбелязват от БЛС, се случва на фона на лавинообразното увеличаване на заболелите от COVID и поредната жестока битка, която колегите водят без да им бъде осигурено спокойствие и сигурност.
В заключение Българският лекарски съюз призовава народните представители да се съобразят с мнението на съсловието и да не приемат в този вид актуализацията на бюджета, която предвижда допълнителните 120 млн. лв. да бъдат разпределяни с решение на Надзорния съвет на НЗОК без яснота за какво ще бъдат разходвани.
„Настояваме за ясно разпределяне на предвидените средства между ПИМП, СИМП, МДД, БП, лекарствени средства т.н. между първо и второ четене на Законопроектът за изменение на бюджета на НЗОК. В противен случай има реална опасност постигнатият баланс между разходите за медицински дейности и лекарствени средства да бъде нарушен. Настояваме още и в най-кратки срокове да бъдат изчистени всички спорни моменти по Методиката за определяне размера на сумите, заплащани от НЗОК, за работа при неблагоприятни условия и да бъдат гарантирани договорените средства за медиците от болнична и извънболнична медицинска помощ“, завършва позицията на БЛС.

ВАП Е ИЗИСКАЛА ИНФОРМАЦИЯ ОТ СЛУЖЕБНИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР КАКВИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 В СТРАНАТА
Върховна административна прокуратура е изискала информация от служебния здравен министър какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната заради значително нарастващия брой на активни случаи и във връзка с множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от ВАП.
„Едва близо 16% от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID -19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока“, пишат от прокуратурата.
МЗ трябва да информира ВАП и по отношение на контрола на мерките, както и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.
ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.
Изискана е и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за COVID отделенията на болниците.

ПРОМЯНА В ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ И ЗАКОНА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИТЕ
Министерският съвет прие Проект на Постановление за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
С промяната се въвежда значително по-малък размер такса за издаване на удостоверение за регистрация на лечебно заведение при промяна на вписаните обстоятелства в регистъра на лечебните заведения, а именно – име, седалище, капитал, единен идентификационен код и единен регистрационен номер, информират от МС.
Те засягат и данните за лицето, представляващо лечебното заведение, за работещите лекари, лекари по дентална медицина, лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори или зъботехници, също при преобразуване, сливане, вливане, разделяне и прекратяване на лечебното заведение и при промяна на собствеността ще се събира такса 10 лв.
За издаване на удостоверение за регистрация на лечебно заведение при промяна на вписаните обстоятелства в регистъра на лечебните заведения, касаещи данни за адреса на лечебното заведение, таксата остава 64 лв.
Действащата в момента Тарифа за таксите не отчита тежестта на промените в конкретните обстоятелства, тяхното отражение върху дейността на лечебното заведение, набора от документи, които го удостоверяват и други, е записано в решението на служебния кабинет.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ДАРЯВАМЕ И ПРЕПРОДАВАМЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НА ДРУГИ СТРАНИ
България продължава да дарява и препродава ваксини срещу COVID-19 на други страни заради слабия интерес към тях у нас, информира Zdrave.net.
След като миналата седмица стана ясно, че ще дарим над 50 000 дози на Северна Македония и ще продадем 100 000 дози на Норвегия, днес пресслужбата на кабинета информира, че страната ни ще направи дарение и към Босна и Херцеговина. То касае 50 000 дози от ваксината Vaxzervria . На днешното си заседание Министерският съвет е приел Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Тристранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от АстраЗенека, между Република България, Босна и Херцеговина и АстраЗенека. Както и при предишните аналогични споразумения, разходите за доставката ще са за страната, на която ще бъдат дарени ваксините.
Според последните данни общият брой поставени дози ваксина срещу COVID-19 нас е 2 242 559, като вчера са поставени 13 739 дози. Общият брой на реимунизираните пък е 1 128 101, като вчера са завършили имунизационния си цикъл 8530 души.