НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.07.2022)

5-6 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ СЕ КОНКУРИРАТ ЗА ЕДНО МЯСТО В МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВАРНА
През настоящата кандидатстудентска кампания за едно място в Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна се конкурират по 5-6 кандидат-студенти. Това каза за БТА зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Албена Керековска. По думите ѝ макар че демографските тенденции в страната са негативни и зрелостниците намаляват, броят на желаещите да учат в крайморския град е устойчив, като не ги спира и фактът, че трябва да се явяват на сериозни приемни изпити.
“Интересът към Медицинския университет е висок както сред българските, така и сред чуждестранните младежи”, уточни Керековска. Според нея причината, освен качеството на обучението и базата е, че всички негови възпитаници имат гарантирана реализация по избраната професия. Най-търсените от кандидатите специалности традиционно са „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“, както и сравнително новите за университета „Логопедия“ и „Кинезитерапия“, допълни проф. Керековска. По думите ѝ през последните години расте и интересът към обучението за медицинска сестра. Най-желани сред специалностите на Медицинския колеж към МУ-Варна са „Помощник-фармацевт“, „Медицински козметик“, „Медицински оптик“, „Медицински лаборант“, „Рехабилитатор“ и „Зъботехник“.
Керековска посочи още, че в трите филиала на университета в Сливен, Шумен и Велико Търново се обучават студенти по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, като най-голям брой кандидати през тази година има в Шумен.
Нараства интересът и към новите и перспективни специалности „Биомедицинска техника и технологии“ (бакалавър)“, „Клинична логопедия“ (магистър), „Трансфер на технологии и иновации във фармацията“ (магистър) и „Козметология“ (магистър), допълни още зам.-ректорът на университета.

ОМБУДСМАНЪТ ПРЕПОРЪЧА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ОГРАНИЧАВАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО И ПРОДАЖБАТА НА ФЛАКОНИ С РАЙСКИ ГАЗ
Спешни мерки срещу свободната употреба на балони с диазотен оксид, известен като райски газ от деца и тийнейджъри поиска омбудсманът Диана Ковачева. За проблема са сезирани здравния министър в оставка и председателите на здравната комисия в парламента и на Комисията за защита на потребителите по повод множество жалби от родители и граждански организации, информира БНР.
Срещу употребата на балони с т.нар. райски газ, “които се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична” омбудсманът препоръча законодателни промени, които да ограничават тяхното разпространение и продажба, както и широка информационна кампания с участието на образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Ковачева се обърна и към Комисията за защита на потребителите, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.
“Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове и вече има много пострадали деца след употребата му”, посочи Ковачева. Тя подчерта, че в хода на проверката, която е образувала водещи лекари педиатри, са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол.
По думите на омбудсмана, родителите настояват за интегрирани действия и адекватни мерки на държавно ниво, тъй като само техните насоки и разговори с децата не са достатъчни. В редица държави като например Ирландия и Дания вече са предприети действия, които ограничават продажбата на райски газ, даде пример омбудсманът.

81,25% ОТ ПОСТЪПИЛИТЕ В БОЛНИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
489 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 41 от тях са установени с PCR, а 448 – с бързи антигенни тестове. 66,46% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
1 784 са общо тестовете, направени в България през изминалото денонощие. 157 от тях са PCR, а 1 627 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 39; Варна – 78; Велико Търново – 7; Видин – 11; Враца – 15; Габрово – 7; Добрич – 7; Кърджали – 5; Ловеч – 3; Пазарджик – 14; Перник – 14; Плевен – 13; Пловдив – 13; Разград – 11; Русе – 8; Силистра – 16; Сливен – 7; Смолян – 4; София област – 13; София град – 149; Стара Загора – 23; Търговище – 4; Хасково – 10; Шумен – 6; Ямбол – 2.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 195 372, от тях активни са 18 538. Излекуваните лица са общо 1 139 504, от които 134 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 890, в интензивни структури се намират 46 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 32, от тях 81,25% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 457 789, от тях 85 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 970 лица-медицински служители. Нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалите 24 часа.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 330. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай.

Столичният кмет: КЪМ МОМЕНТА НЕ СЕ НАЛАГА РАЗКРИВАНЕТО НА НОВИ COVID ОТДЕЛЕНИЯ В СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Все още няма нужда от разкриване на нови COVID отделения в общинските болници в София. Това уверение е получил столичният кмет в разговор с директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев. Това каза Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на проверка на ремонта на пътя за Клисурския манастир „Света Петка“, информира БТА.
„В момента болни се приемат и лекуват в Инфекциозна болница. Все още няма заповед за разкриване на нови отделения в общинските болници. В тях имаме възможност за разкриване, ако се наложи, но в момента все още не се налага това“, обясни Фандъкова.
От днес в София е задължително носенето на предпазна маска за лице в градския транспорт в София, с изключение на деца под 6-годишна възраст. Задължително е носене на маска и в здравни и лечебни заведения, както и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.

38 ПАЦИЕНТИ С COVID-19, ОТ КОИТО 11 ДЕЦА СА НАСТАНЕНИ В УМБАЛ „ПРОФ. Д-Р СТОЯН КИРКОВИЧ“ – СТАРА ЗАГОРА
Петдесет и шест на сто от COVID леглата в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора са заети. Това каза за БТА директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Той обясни, че към момента са настанени 38 пациенти и има 30 свободни легла – осем в Клиника по инфекциозни болести, пет в Клиника по педиатрия и седемнадесет в Пневмология. Сред заболелите са и 11 деца, а най-малкото е на 10 месеца.
Проф. Йовчев допълни, че има и два по-тежки случая, пациентите са интубирани в реанимация. Общият брой на леглата за болни с коронавирусна инфекция в това отделение са 12.
Медикът е категоричен, че броят на болните расте и обясни, че в последния работен ден на миналата седмица настанените за лечение са били 25, а през уикенда са настанени още 13 заболели. Проф. Йовчев призова хората да се чакат да се влошат, а при симптоми да се обърнат към лекар за назначаване на лечение.
Общият брой на заболелите в област Стара Загора за последната седмица е 238 на 100 000 души.

ИЗТИЧА СРОКЪТ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА НЯКОИ УКРАИНСКИТЕ ГРАЖДАНИ С ВРЕМЕННА ЗАКРИЛА В БЪЛГАРИЯ
Днес изтича срокът на здравното осигуряване на украинските граждани с временна закрила в България преди 26 април, което се покрива от държавата, съобщи БНР.
За всички бежанци от Украйна, които са влезли в страната след 26 април, държавната помощ за здравно осигуряване започва от датата на регистрация за временна закрила и продължава 90 дни. След изтичането на този срок здравните осигуровки трябва да се заплащат от самите лица с временна закрила. Изключение правят децата под 18 години и възрастните – над 63 години за жените и над 65 години за мъжете.
По данни на единния портал “БГ за Украйна”, в момента в България се намчират 87 хиляди украинци, от тях 39 хиляди са деца.

БЛИЗО 350 ДЕЦА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА БЯХА ПРЕГЛЕДАНИ БЕЗПЛАТНО ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ “ПИРОГОВ”
Близо 350 деца от Велико Търново и региона бяха прегледани безплатно от специалисти в рамките на кампанията “Детско здраве-Пирогов“, организирана от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия на БЛС. Домакин на консултациите беше МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в гр. Велико Търново, информира Zdrave.net.
Директорът на лечебното заведение д-р Красимир Попов благодари специално на председателя на СЛК и началник на УНГ-отделението на УМБАЛСМ „Пирогов“ д-р Асен Меджидиев и на лекарите за всеотдайна работа и за малките пациенти. Това съобщиха от столичната колегия.
Специалистите с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология, офталмология, ендокринология и АГ извършиха високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст. Лекарят с богат опит в образната диагностика д-р Маргарита Банова подпомагаше диагностиката на децата и работата на колегите си.
Вече 10 години програма „Детско здраве-Пирогов“ улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до специалисти с висока експертиза. Благодарение на екипната работа на медиците през този период над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – лечение и проследяване.

Д-р Александър Симидчиев: ПРОБЛЕМ НЯМА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, АКО БОЛНИЦИТЕ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО СРЕДСТВА
„Съдът не спря увеличението на заплатите на медиците, а спря механизма, който беше дефиниран в преговорната рамка“. Това каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR по повод решението на ВАС на първа инстанция да отмени част от текстовете от последния Анекс към НРД 2020-2022.
„Механизмът предвиждаше на базата на Националния рамков договор определени болници да получават различно ниво на клиничните пътеки в зависимост от това дали са сключили колективен трудов договор със съответните медицински специалисти или не. Проблем няма за увеличаване на заплатите, ако болниците имат достатъчно средства. Проблемът е, когато болницата няма достатъчно клинични пътеки и тогава сключването на колективен договор, който фиксирано увеличава заплатите на медиците, може да доведе до това икономически болниците да не могат да се справят“, обясни д-р Симидчиев.
По думите му дискусията за това как да бъдат определяни заплатите на медиците е много по-широка и дори решението, записано в НРД, не е съвсем справедливо към труда и отговорността към хората, които работят в медицинската сфера. Д-р Симидчиев изтъкна, че медицинският персонал са хората, които работят за опазване на човешкия живот и националната ни сигурност, и тяхното заплащане не бива да е толкова ниско, колкото ще бъде дори след увеличението.
В разговора се включи и директорът на болницата в Ардино д-р Гюнер Осман.
„За съжаление, не мога да достигна до този праг, изискуем от анекса, сключен към края на април месец. За да достигна това увеличение, трябва да увелича с 50% бюджета за фонд работна заплата. Самото лечебно заведение ще бъде с отрицателен баланс и е въпрос на месеци да обяви несъстоятелност, ако сключа тези условия. Аз мога да увелича заплатите, но няма да мога да постигна тези нива на заплащане, които са определени“, изтъкна д-р Осман. Той отбеляза, че болницата няма задължения към персонала или фирмите доставчици. Според него младите лекари искат финансова стабилност и бързо кариерно издигане, което трудно ще се постигне в общинските болници.

ЕКИПИ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА РАЗДАВАТ ВОДА ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ
Екипите на Столична община започнаха раздаване на вода заради високите температури днес, съобщи БТА. Кметът Йорданка Фандъкова информира на кои места са пунктовете: “Днес, 25 юли, водата ще се раздава от 13:30 часа на три пункта: на площадното пространство при храма “Св. Неделя”, на Орлов мост – при езерото “Ариана” и на пилоните при Националния дворец на културата”.
“Едновременно с това колегите от “Паркове и градини” имат задачата да следят работата на чешмите, които са във всички паркове и градини в София. Те са общо 56, като се проектира изграждането на още 10 нови чешми в тези пространства. Така че да се надяваме да помогнем на хората в тези горещини”, посочи още столичният кмет.
Инициативата е част от ежегодната кампания „Подари вода – спаси живот“ на направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“ при Столичната община за предоставяне на вода на гражданите в горещите летни месеци. Водата се раздава от служители на общината със съдействието на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ до изчерпване на наличните количества.

НАБИРАТ ДОБРОВОЛЦИ ЗА COVID ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” -ДУПНИЦА
Доброволци за COVID отделението търси МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Дупница, съобщи БНР.
Призивът е към стажант лекари, студенти медици, медицински сестри. Ще се приемат и хора без медицинско образование, но с компютърна грамотност. Те ще се нужни за обработка на документи, свързани с електронното здравеопазване. Препоръчително е доброволците да са ваксинирани срещу коронавируса, уточняват от болницата.