НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.07.2021)

7291 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
54 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 25 от тях, а с бързи антигенни тестове – 29. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 9402. От тях 2707 са PCR, а 6695 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 3; Варна – 6; Враца – 2; Добрич – 1; Ловеч – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 4; Перник – 1; Пловдив – 3; Разград – 1; Сливен – 1; Смолян – 3; София град – 7; Стара Загора – 2; Хасково – 3; Ямбол – 1.
423 629 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. 7291 от тях са активни. 398 145 са излекуваните лица, 13 от които са регистрирани през последното денонощие.
Общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 711. В интензивни структури се намират 77 от тях.
1 966 097 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са поставени у нас до момента, като 3 540 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 462-ма. Нов случай на фелдшер е регистриран през изминалото денонощие.
18 193 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.

Министър Стойчо Кацаров: ПРЕГОВОРИТЕ ЗА АНЕКС КЪМ НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ НЕЗАБАВНО
“Случаят с “Пирогов” е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна”. Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
Директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка на НЗОК, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.
По думите на министър Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран.
“Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с “Пирогов”, изтъкна служебният здравен министър. Той беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено, т.е. пациентът е удовлетворен.
Министър Кацаров призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство. Той изтъкна, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите.
“Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си”, заяви министър Кацаров.
“Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. … Със 130 млн. лева се финансират ремонти на COVID отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на COVID-19. Не съм спокоен за последиците от следваща COVID вълна заради лошото състояние на здравната система”, заяви служебният министър на здравеопазването. Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:
Кацаров изказа мнение, че ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане доброволна.