НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.06.2022)

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ОТКРИ БЪЛГАРСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ 2022 В ПЛОВДИВ
“Нашата сила е в знанията и професионализма и на вярата в науката, която носим в сърцата си. Те ни даваха сили и в най-трудните моменти по време на пандемията от COVID- 19, която все още не е отминала. Дълбок респект пред куража и себеотрицанието, с които рискувахте живота си особено през първите дни на пандемията и първите месеци, когато неизвестността беше голяма и хората търсеха вашата помощ. Но вашата помощ търсеха и лекарите и нашето значение сякаш нараства видимо”, каза по време на официалното откриване на Българските фармацевтични дни 2022 в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Това съобщи БНР.
“Доверието между лекари и фармацевти, между фармацевти и пациенти нарасна с хода на пандемията. Фармацевтичната наука намери пътя за преодоляване на най-тежките етапи от тази криза. Благодарение на ваксините светът успява да си вземе глътка въздух . Хората сега разбират колко е значима и отговорна е нашета роля като най-достъпни здравни специалисти. Благодаря ви, че поставяйки гражданина в центъра на здравните грижи, заедно успяхме да ускорим процеса по внедряване на електронното здравеопазване в България, и че с общи усилия успяхме да внедрим електронната рецепта”, изтъкна още проф. Сербезова.
XV-то издание на Българските фармацевтични дни 2022 г. се провежда под надслов „Отговорни в професионализма“. Организатор на събитието е Българският фармацевтичен съюз.
Поздравителни адреси на събитието отправиха от МЗ, от Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти проф. Илко Гетов, който е и председател на комисията за наградите на Българския фармацевтичен съюз, от Българския лекарски съюз, от Български зъболекарски съюз, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
Председателят на БФС магистър-фармацевт Велина Григорова и главният секретар на Съюза магистър-фармацевт Димитър Маринов тържественото връчиха наградите на 8 изявени в работа си магистър-фармацевти от цялата страна.

По данни на ИАЛ: 7% ОТ ПРОВЕРЕНИТЕ АПТЕКИ СА РАБОТИЛИ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО С ЛЕКАРСТВА
“Наблюдава се спад на случаите на отпускане в аптеките на лекарства по лекарско предписание без рецепта за последните две години. През 2019 г. 77 на сто от нарушенията са били именно по тази причина, но данните на Изпълнителната агенция по лекарствата сочат, че през 2021 г. тази практика става все по-рядка.” Това съобщи Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК, по време на XV-то издание на Българските фармацевтични дни 2022 г., което се организира от Българския фармацевтичен съюз.
За периода от 2019 до 2021 година ИАЛ е проверила средно 20 на сто от общо 3500 аптеки в страната. 700 проверки се правят годишно, като се отчита ръст на проверките през пандемията, сочат данните от анализа на търговията на дребно на Изпълнителната агенция по лекарствата. Агенцията за първи път представя в систематизиран вид тези данни. Изпълнителният директор на ИАЛ може да издава заповеди за т.нар. принудителни административни мерки, да затвори аптека и обект за търговия на едро.
688 са извършените проверки на аптеките през 2019 г. 94 са съставените актове за установяване на административни нарушения, което също не е голям брой. Това означава, че на около 2,6 на сто от аптеките има съставени актове. От тези 94 акта, наказателните постановления са 53. 8 от тях са обжалвани, а отменените след това от съда са 2.
Същите данни се запазват и през 2020 г. Съставените актове бележат лек ръст. 475 са случаите на закриване на аптеки. 77 на сто от установените нарушения са свързани с продажба на медикамент по лекарско предписание без рецепта. Следващото нарушение, което запазва стабилитет, е продажба на медикамент по лекарско предписание от помощник-фармацевт – 8 на сто и от неправоспособно лице – 6 на сто. В 8 на сто от случаите се констатира и нарушение на веригата на доставка – т.е. аптеки продават лекарства на търговци на едро или на други лица за износ – това е т.нар. износ от аптеките. А по закон аптеката има право да отпусне само на пациент лекарствен продукт по лекарско предписание.
През 2020 година се установява спад с 30 на сто на случаите на отпускане на лекарства по лекарско предписание без представена рецепта. Обаче има значителен ръст на отпусканите такива медикаменти от помощник-фармацевт или неправоспособно лице. 100 са наказателните постановления през 2020, обжалванията са 41, отменените са 11.
През 2021 г. тенденциите са почти същите. Отново има намаление на продажбата на лекарства по лекарско предписание без рецепта – 60 на сто от аптеките изискват рецептата. 29 са издадените наказателни постановления – тоест има спад, поясни Васил Пандов. Той обаче допълни, че се наблюдава нов вид нарушение в статистиката на ИАЛ – осъществяване на дейност без разрешение (7 на сто), т.е. обектът не е имал разрешение за търговия на дребно с лекарства.

270 СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПИЛОТНО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО
270 студенти от Медицински университет – Пловдив се включиха в пилотно обучение по предприемачество, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от учебното заведение. Курсът, който е разработен върху спецификата на здравните бизнес отношения, е част от активностите по Проект ОМНИА, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, съфинансирана от ЕС чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
В рамките на 10 учебни модула студентите изчерпателно се запознават с различни икономически специалности, за да могат да придобият знания за важните тематични области от функционирането на една фирма като: мениджмънт, управление на човешките ресурси, право, маркетинг, счетоводство, както и умения за свободно учредяване, работа и управление на бизнес единици.
По време на лекциите по предприемачество студентите от МУ-Пловдив изучават основния терминологичен апарат, процесите, явленията и примери от реалния свят. Упражненията, съпътстващи обучението включват решаване на практическа задача от съответната тематична област или на казуси индивидуално и в екип в зависимост от проблема. Организират се дискусии, по време на които се разглеждат и оценяват взетите решения по задачите и казусите и се посочват пропуските и силните страни на резултатите. Обучението включва и специфични умения за водене на преговори и неформално общуване – тематика, която до този момент също не е била преподавана в университетите у нас. Наред с лекциите в реално време в онлайн среда студентите имат достъп и до допълнителни видео уроци по медицинско право, дигитален маркетинг и обучение за стоматологична практика – само за студенти по дентална медицина.
Очакванията са обучението по предприемачество и кариерно изграждане, планирано в рамките на Проект ОМНИА, да даде възможност на близо 1800 студенти от 9 български научни институции да получат ценни знания и умения за тяхната бъдеща реализация на пазара на труда, осъществяването на предприемаческите им идеи, създаването и развитието на собствен бизнес.
Партньори в проекта са МУ-Пловдив, МУ-София, МУ-Плевен, Тракийският университет – Стара Загора, Националната спортна академия, ПУ „Паисий Хилендарски”, Университетът за хранителни технологии, Националният център за заразни и паразитни болести и Институт за молекулярна биология – БАН. Асоциираните партньори по проекта са Aristotle University of Thessaloniki (Greece), Ecclesiastical Academy of Athens (Greece), Democritus University of Thrace Medical School (Greece), Site de Creil – GHPSO (France), Universita Campus Bio-Medico di Roma (Italy) и University of West Attica (Greece).
Преподавателите в различните модули на обучението по предприемачество са от висшите училища партньори в проекта.
В рамките на Проект ОМНИА са разработени и предстои да бъдат реализирани на български и на английски език 9 нови мултидисциплинарни докторски и магистърски програми: „Медицинска микробиология и лабораторна имунология за медико-диагностични лаборатории”, „Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология”, „Диететика”, „Иновативни лекарства”, „Предприемачество и иновации във фармацевтичния бизнес”, „Биостатистика”, „Палиативна медицина”, „Гериатрия” и „Медицина, психология и вяра”.

254 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В ПЕТЪК
254 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 32 от тях са установени с PCR, а 222 – с бързи антигенни тестове. 59,45% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общо 2 601 са тестовете, направени в България през последното денонощие – 330 от тях са PCR, а 2 271 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 14; Варна – 39; Велико Търново – 6; Враца – 3; Габрово – 2; Добрич – 3; Кюстендил – 5; Ловеч – 6; Монтана – 14; Пазарджик – 2; Перник – 5; Плевен – 3; Пловдив – 22; Разград – 1; Русе – 8; Силистра – 8; Сливен – 5; Смолян – 4; София област – 5; София град – 75; Стара Загора – 2; Търговище – 3; Хасково – 8; Шумен – 5; Ямбол – 3.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 169 728 – от тях 61 183 са активни. 1 071 299 са излекуваните лица, 332 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 309 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 26 от които са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 47, от тях 72,34 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента е 4 406 770, от тях 447 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 620 лица-медицински служители. Пет нови случая са регистрирани през последните 24 часа: един от тях е установен при лекар, два – при медицински сестри, един – при санитар и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 246. Нови осем случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.