НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.06.2021)

1706 ДУШИ, РАБОТЕЩИ В ЦСМП СА ПОЛУЧИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗНАНИЯ ПО ПРОГРАМА ПУЛСС
От старта на обученията по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС) до днес, 25 юни, курсове успешно преминаха 1706 души от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В периода 21-25 юни нови теоретични и практически знания усвоиха екипи от центровете за спешна медицинска помощ в Габрово, Враца, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Търговище, Хасково, Шумен и София.
Проектът предвижда чрез курсове, провеждани в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти да получат всички (близо 7000 души) ангажирани в системата на спешната медицинска помощ. Лектори са доказани български лекари с различни медицински специалности и дългогодишен опит.
В изпълнение на ПУЛСС в Националния център за обучение и квалификация са доставени и въведени в експлоатация специализирани медицински манекени/симулатори, както и необходимото за провеждането на обученията офис оборудване и обзавеждане. Отново по линия ПУЛСС всички 170 филиали на 27-те центъра за спешна медицинска помощ в страната вече са оборудвани с нови компютърни конфигурации.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2022 г.

62 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
62 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за изминалите 24 часа. С PCR са установени 24 от тях, а с бързи антигенни тестове – 38. Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 9649. От тях PCR са 2903, а антигенни – 6746. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Варна – 6; Велико Търново – 2; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 3; Добрич – 1; Кърджали – 4; Пазарджик – 1; Плевен – 2; Пловдив – 1; Сливен – 1; Смолян – 2; София област – 22; Стара Загора – 3; Търговище – 2; Хасково – 2; Шумен – 4.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 421 401. Активните случаи са 9431. Излекуваните лица са вече 393 948. От тях 78 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 1588. В интензивни структури се нажшмират 201 от тях.
Общо 1 709 510 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, от които 14 241 са приложени през последните 24 часа.Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 13 437. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 022 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МОБИЛНИ ИМУНИЗАЦИОННИ ЕКИПИ ЩЕ РАБОТЯТ ПРЕЗ УИКЕНДА
На 26 и 27 юни, в община Ардино, мобилен екип на РЗИ-Кърджали ще имунизира срещу COVID-19 желаещите с ваксина по избор, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На 26 юни в гр. Криводол, с. Бутан и гр. Козлодуй (на общинските пазари), мобилни екипи на РЗИ-Враца ще поставят ваксини срещу COVID-19, а в неделя, 27 юни, екип ще извършва имунизации на общинския пазар в с. Крушовица.
На 26 юни, събота, в Стара Загора мобилен екип ще имунизира желаещите пред Старозагорски минерални бани. В неделя в общините Тутракан и Главиница, мобилен екип на МБАЛ Силистра ще извършва ваксинации на желаещите лица в селата Белица, Шуменци, Старо село и Сокол.
През уикенда мобилни екипи ще ваксинират и в София, Варна, Плевен и Бургас.
Желаещите да се имунизират ще могат да избират между векторна и иРНК ваксина.

Министър Асен Василев: ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПО-ЕФЕКТИВНО
Целта е да видим какво се е случвало в миналото, къде сме сега и какво бихме искали да се случва. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на първия Обществен съвет, посветен на разходите на държавата. В дискусията бяха поканени институционални и неправителствени представители на секторите с най-висок дял от разходите в бюджета – администрация, образование, здравеопазване, опазване на обществения ред, пенсионно осигуряване, информира Zdrave.net.
По отношение на актуализацията на бюджета финансовият министър заяви, че такава ще има. „Тъй като трета вълна от COVID-19 със сигурност ще има, ние трябва да бюджетираме за нея, за да не се търсят ad hoc решения. Очаква се тази вълна да е много тежка, тъй като делта варианта го дават да е с 60% по-заразен от това, което сме преживели миналата година, а нивата на ваксинация са доста ниски. Там работим с Министерството на здравеопазването, за да не се затварят цели сектори“, заяви Василев.
По време на Обществения съвет беше направен преглед на разходите за здравеопазване, като министър Василев отбеляза, че те растат със средно 12%, като разходът на МЗ през 2020 г. е скочил драстично. България е на 4-то място по преки доплащания за разходи за здравеопазване и пациентите доплащат близо 40% от общия разход за здравеопазване.
„Разходите за здравеопазване нарастват с 56% за периода 2016-2020. 25% от разходите на глава от населението са насочени към здравеопазване. Средната продължителност на живота нараства от 71,7 г. през 2000 г. до 75 г. през 2018 г., но България остава на последно място в ЕС (81 г. средно за ЕС). Въпреки увеличаването на разходите за здравеопазване, смъртността, която би могла да се предотврати, е почти два пъти по-висока от средната за ЕС (427 на 100 000 души спрямо 256 за ЕС). Водещ принос за това има трайно високата смъртност от сърдечносъдови заболявания (ССЗ), както и рак. Инсултите са повече от 4 пъти спрямо средното за ЕС, хипертонията е повече от 4 пъти спрямо средното за ЕС, а исхемична болест на сърцето – 1.5 пъти повече от средното за ЕС“, се казва в презентацията на МФ.
Според финансовото министерство 49% от здравноосигурителните плащания на НЗОК са били за болнична помощ, а 27% – за лекарства, докато за доболнична помощ (в т.ч. превенция) – само 11%. От Министерството на финансите подчертават, че са използвани данните от доклада на Американската търговска камара в България.
„Имаме голям дял на иновативни и скъпоструващи медикаменти и има нужда да се види доколко те са ефективни“, заяви министър Василев.
„Нарастването на разходите за здравеопазване е функция на нарастването на БВП. Даваме повече пари за здраве, защото ставаме по-богати, а не защото сме променили политиката и сме насочили специално средства за здравеопазването. За парите, които се дават за здраве, получаваме една нелоша услуга и това се твърди от хора, които се връщат от западна Европа“, заяви в коментар на числата зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.
„По отношение на парите, които се дават за болнична медицинска помощ, трябва да е ясно, че около 20% от тях също отиват за лекарства. Болничните легла са огромен проблем, но това е свързано с модела на финансиране. За собствениците на болници е по-ефективно да лекуват пациентите в болнични условия, а не в доболничната помощ. Бяха направени опити да се ограничи броят на леглата с лимити на болници и по дейности, но това не беше ефективно. Плащане за качество, а не за количество е нещо, което БЛС защитава от години и ще продължи да се бори за това“, допълни още проф. Габровски.
Според представителката на КНСБ най-сериозен е проблемът с медицинските специалисти, защото над 20% са на възраст над пенсионната. „Заплащането е много ниско. Не може медицинска сестра, лаборантка или акушерка да получава между 850 и 950 лв. заплата. Това се надяваме да бъде променено“, заяви тя и изрази притеснение, че ще бъдат спрени допълнителните средства от 1000 лв. за медицинския персонал, лекуващ COVID-пациенти. „Мислим, че за всички е ясно кой изкара цялата криза с коронавируса и за нас това са кървави пари“, каза синдикалистката.
Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова заяви, че допълните 600 лв., 360 лв. и 120 лв. съответно за лекари, медицински сестри и санитари са записани в държавния бюджет и в бюджета на НЗОК и са гарантирани до края на годината.
„Ако има нещо наистина важно, то е ваксинирането на населението, но тестовете също продължават да имат своето място. Осигурена е възможност за бързи тестове и други механизми, които да уредят този въпрос. По отношение на допълнителните 1000 лв. се водят преговори как да те да бъдат разпределени по-ефективно. Имахме едни постигнати договорености, които за съжаление чувам, че ще бъдат променени и се надявам това да не случи и да се върнем към рамката, по която сме се споразумели. Цялото съсловие е много чувствително, а ни чака и много тежка есен, затова трябва да бъдем много внимателни в това отношение“, каза проф. Габровски.
„Работим с МЗ, НЗОК и БЛС тези пари да бъдат по-честно разпределени. Т.е. хората, които работят повече, да получат и по-голяма сума за работата си, а хората, които работят по-малко, ще вземат и по-малко пари. Има възможност това да се преосмисли, да се заложи до края на годината и да бъде напълно обезпечено със средства, а не да бъде спирано“, заяви министър Василев.