НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.06.2020)

376 СТАНАХА МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ У НАС С ПОТВЪРДЕНА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
128 от изследваните през изминалото денонощие 3 016 проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система на 25.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 5; Варна – 2; Велико Търново – 2; Враца – 2; Кърджали – 2; Кюстендил – 14; Монтана – 3; Пазарджик – 6; Перник – 1; Плевен – 1; Пловдив – 1; Разград – 2; Русе – 1; Сливен – 8; Смолян – 21; София област – 12; София град – 38; Шумен – 3; Ямбол – 3.
4 242 случая на новия коронавирус са потвърдени у нас към момента, като 1770 от тях са активни. Излекувани са общо 2 263 лица, 46 от които са регистрирани през последните 24 часа.
390 са пациентите с доказан COVID-19, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ, от тях 16 са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система 376 са медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция. Пет са новите случаи при медици от изминалото – трима лекари, една медицинска сестра и медицински служител.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 209. През последното денонощие е регистриран един нов смъртен случай

ПЪЛНИ СА COVID-ОТДЕЛЕНИЯТА НА ТРИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Пълни са COVID-отделенията на три от ключовите болници за пациенти с коронавирусна инфекция в София – ВМА, УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Св. Анна”, показа проверка на Clinica. bg. За спиране на приема, обаче не може да се говори, ситуацията е динамична и бройката на изписани и новоприети се променя непрекъснато.
В сряда УМБАЛ „Св. Анна” беше запълнила капацитета си в Инфекциозното отделение, в което имаше 38 пациенти, 4 от които в реанимация. Днес обаче са изписани осем пациенти. Според източници от лечебното заведение ситуацията сега е по-спокойна и не може да се говори за прекратяване на приема. От болницата обаче отчитат седемкратен ръст на пациентите с COVID-19.
Във ВМА са запълнени и трите етажа на Инфекциозната клиника, казаха от лечебното заведение. Натоварено е и в спешната болница „Пирогов”, където има около 20 пациенти и чийто профил по принцип не отговаря на това да приема инфекциозни пациенти за по-дългосрочно лечение. За спиране на приема, обаче не се говори, ще се приемат толкова болни, колкото се налага, коментираха от там.
В Инфекциозна болница има 30 хоспитализирани, казаха от лечебното заведение.
В УМБАЛ „Александровска” пък отделението за пациенти с коронавирусна инфекция беше закрито и в момента там няма пациенти с коронавирус.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ ПРЕНАСОЧВАНЕТО НА НАД 20 МЛН. ЕВРО В ПОМОЩ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ
Европейската комисия одобри пренасочването на над 20 млн. евро от средствата по кохезионна политика в помощ на здравната система в България в подкрепа на нейния отговор на COVID-19, съобщи БНР.
Чрез това финансиране ще бъдат купени 377 дихателни апарата, над 2 милиона маски и 177 хиляди теста за коронавирус.
Наред с това към българската здравна система вече са пренасочени 71 милиона евро от програмата “Региони в растеж”. Тази сума е предназначена за 400 нови линейки и за подобряване достъпността на спешната помощ в над 230 места.

ЛЕКАРИ ОТ СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА „МБАЛ-СИЛИСТРА“ СА ПОДАЛИ КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА
Лекари от Спешно отделение на „МБАЛ – Силистра“ са подали колективна оставка, както обещаха преди два дни, информира Zdrave.net като се позова на БТА. В уведомлението им до директора на МБАЛ-Силистра е записано, че спират работа в 8:00 часа в понеделник.
Причината е в постоянната и целенасочена агресия на пациентите и близките им срещу тях, както и в липсата на Спешен кабинет в града. „Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари“, каза преди дни директорът на болницата д-р Даниела Костадинова.
Поводът за колективната оставка е среднощен скандал от началото на миналата седмица с баща на 10-годишно дете, доведено заради болка в очите, последван от обиди и злостни коментари в социалните мрежи. Инцидентът е станал в полунощ на 16 юни между бащата на детето и дежурен лекар от отделението, защото се е наложило да изчакат 4 минути, преди детето да бъде прегледано, заради задължителната дезинфекция в болничното заведение заради COVID-19. На другия ден в болницата пристигнал и дядото на детето, който започнал да обижда лекаря.
Районната прокуратура в Силистра е разпоредила незабавна проверка във връзка с инцидента от началото на миналата седмица в областната болница, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна. Целта на проверката е да се установи има ли данни за хулиганство в болничното заведение от страна на пациент срещу лекар при изпълнение на професионалните му задължения.

НЯМА ПОДАДЕНИ ОСТАВКИ НА МЕДИЦИ ОТ МБАЛ – ВЕЛИНГРАД
Няма подадени оставки на медици от МБАЛ – Велинград, обяви областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, съобщи News.bg като се позова на БНТ.
Предстои среща между персонала на лечебното заведение и представители на общината и общинския съвет във Велинград.
По-рано днес медиците обявиха, че са готови да подадат колективна оставка.
Основните мотиви на лекарите са, че има непрекъснатото променящи се заповеди, указания, правила и инструкции на МЗ, РЗИ и НЗОК относно лечението и поведението спрямо болни с COVID-19. Другият проблем на медиците е, че болницата не разполага с инфекциозно отделение и няма условия за лечение на COVID-19.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЩЕ ОТПУСНЕ ЗАЕМИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НА ОБЩА СТОЙНОСТ ДО 500 ХИЛ. ЛЕВА
Комисията за оценка на предложенията за отпускане на целеви заем за общински лечебни заведения за извънболнична помощ към Столичната община одобри документите на общо 10 диагностично-консултативни, медицински и дентални центъра, отчели значителен спад на приходите заради кризата с COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на БТА.
Комисията ще предложи да бъдат сключени договори за заеми между Столична община и лечебните заведения, които ще възлизат общо до 500 хил. лв.
С кредитите управителите на общинските заведения за доболнична помощ ще могат да финансират изплащането на заплати на медиците, работили по време на извънредната обстановка в София. През април и май приходите на тези дружества рязко спаднаха заради намаления обем на работа. Спадът в дейността води до финансови затруднения и условия за последваща задлъжнялост, посочват от общината.
Всички общински заведения за доболнична помощ, които са подали документи, отговарят на условията и заявените критерии по одобрената от СОС методика, е решила оценяващата комисия.

605 АКТА В САМОКОВ ЗАРАДИ НЕСПАЗВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
605 акта за нарушения са издадени заради неспазване на противоепидемичните мерки в Самоков от началото на извънредното положение, коментира гл. инспектор Васил Попов на Районното управление на МВР в града, съобщи БНР.
Само от началото на седмицата са съставени 71 акта за допуснати нарушения и пет досъдебни производства.
Всеки полицейски патрул има задачи за проверка по адреси на карантинирани лица. Управлението разполага с достатъчно служители за изпълнение на задачите за контрол на спазването на мерките, но подкрепа оказват и сили от Дирекция “Жандармерия”, обясни инспектор Попов.

СТАБИЛНО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ДВАМАТА РАБОТНИЦИ, ПОСТРАДАЛИ В ТУНЕЛ “ЖЕЛЕЗНИЦА”
Стабилно е състоянието на двамата работници, които пострадаха в тунел “Железница” и бяха приети за лечение във ВМА, съобщиха от лечебното заведение.
Направени са им повторни изследвания за установяване пълния им статус, двамата са контактни и адекватни.
Единият пострадал е с охлузвания в областта на главата и на гръдния кош, по първоначални данни – има счупване на три ребра, пневмоторакс, контузионен бял дроб. Вторият пациент е с незначителна рана на главата, счупване на дясна бедрена кост, счупване на големия пищял на десния крак, допълват от ВМА.