НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2021)

25 511 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
81 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 22 от тях са установени с PCR, а 59 – с бързи антигенни тестове. 4550 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. От тях 1926 са PCR, а 2624 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 2; Варна – 14; Велико Търново – 1; Видин – 7; Габрово – 2; Кюстендил – 4; Ловеч – 4; Пазарджик – 2; Плевен – 2; Пловдив – 3; Русе – 6; Силистра – 8; Сливен – 4; София област – 5; София град – 3; Стара Загора – 6; Хасково – 1; Ямбол – 3.
Общо 416 727 са доказаните към момента случаи на новия коронавирус у нас, като от тях активни са 25 511. Излекувани са 373 703 лица, 318 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3781 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. 406 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са 1 265 855, от които 5172 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 374. Не са регистрирани нови случаи през последното денонощие.
Починалите лица, при които е била доказана коронавирусна инфекция, са 17 513. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 17.

Президентът Румен Радев: СЪЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦИФРОВ СЕРТИФИКАТ ЗА COVID-19 НЕ ТРЯБВА ДА СЪЗДАВА НОВИ БАРИЕРИ
Създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 е важна стъпка за гарантиране свободата на движение на европейските граждани. Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани.
Това заяви президентът Румен Радев в изявление преди началото на днешното заседание на Европейския съвет, на което ще бъде обсъдена борбата с COVID-19 и с климатичните промени, информира Zdrave.net.
Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата за важни сектори в икономиката и особено в туризма. Ще разгледаме и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.
По думите на президента най-важната тема, която засяга България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г., което поставя България в трудно положение.
„Миналият декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход“, заяви Радев.

ВЕДОМСТВЕНИТЕ И АДМИНИСТРИРАНИ РАЗХОДИ НА МЗ КЪМ 31 МАРТ 2021 Г. СА В РАЗМЕР НА 10 536 658 ЛВ.
Ведомствените и администрирани разходи на Министерство на здравеопазването към 31 март 2021 г. са в размер на 10 536 658 лв., като в това число влизат 536 лв. от дарения. Това показва отчета на Министерството на здравеопазването за първото тримесечие на 2021 г. относно извършените разходи във връзка с мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му, информира Zdrave.net.
Разходите, отчетени по сметките за средства от ЕС и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от ЕС са в размер 37 473 070 лв.
Отчетът е подписан от бившия зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. От него става ясно, че 2 050 238 лв. са разходвани за осигуряване на лични предпазни средства (маски, ръкавици и др.) за нуждите на държавната администрация, както и за дезинфектанти, дезинфекция на работните помещения, термометри за измерване от разстояние и др. В това число влизат 1 852 145 лв. от бюджета на МЗ за лични предпазни средства и дезинфектанти по подготовката и провеждане на изборите за народни представители през 2021 г.
7 076 594 лв. са дадени от бюджетите на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19. 3 360 лв. пък е изплатената еднократна помощ за ползване на туристически услуги за вътрешен туризъм на единична стойност 210 лв., за лицата които пряко са осъществявали или осъществяват дейности, свързани с лечението, предотвратяване на разпространението и/или преодоляване на последиците от COVID-19.
За нуждите на лечебните заведения са дадени 1 142 061 лв., от които 536 лв. от дарения, като с тези пари са осигурени лични предпазни средства (маски, ръкавици, калцуни, предпазно облекло, защитни очила), дезинфектанти, дезинфекция на работните помещения, термометри за измерване от разстояние, консумативи, реактиви, медикаменти, PCR тестове, PCR апарат, бързи тестове и др.
264 405 лв. пък са разходите във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в България. От тях за 124 515 лв. са купени хладилни камери и фризери за съхранение на ваксини за Регионалните здравни инспекции, 24 893 лв. са били за външни услуги, материали, гориво и командировки във връзка с ваксинационния процес и 114 997 лв. за персонал, пряко ангажиран с ваксинационния процес, който обаче не попада в обхвата на разходите за подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19.
Към 31 март по проект „Подкрепа на работещи в системата на здравеопазването в условия на заплаха за общественото здраве от COVID-19”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020 г., са усвоени 36 293 262 лв. От тях 16 083 977 лв. са предоставени субсидии на лечебни заведения за изплащане на допълнителни възнаграждения, на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19, а 20 209 285 лв. са за второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването за изплащане на допълнителни възнаграждения, на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с COVID-19.

В БЪЛГАРИЯ ПРИСТИГНАХА 274 950 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА PFIZER/BIONTECH
На 24 май в България пристигнаха 274 950 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Следващите доставки на ваксини срещу COVID-19 са в петък, 28.05.2021 г. От производителя Johnson and Johnson се очакват 34 900 дози, а от Moderna – 36 000 дози.

Доц. Михаил Околийски: ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ПОЯВАТА НА НОВ ПАТОГЕН И СЕРИОЗЕН ВИРУС
В Плана за възстановяване и устойчивост няма нищо за справяне с пандемията, а е въпрос на време появата на нов патоген и сериозен вирус. Тoва коментира пред БНТ доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на СЗО в България, информира Zdrave.net.
„В този План за възстановяване и устойчивост, с който имахме шанс да инвестираме средства за една бъдеща подготвеност за следващи я патоген, за следващия сериозен вирус, защото е въпрос на време той да се появи, тези близо милиард, почти 700 милиона, няма да се използват за това“, oбясни доц. Околийски.
Специалистът посочи, че в частта на плана за здравеопазване няма нищо за справяне с пандемията, а има някакви други дейности, които не са свързани с общественото здраве. „Разбрахме, че част от тях ще бъдат ревизирани от служебното правителство, но е нужно наистина да се обърне внимание на общественото здраве, на подкрепата на РЗИ, на Министерството на здравеопазването за бъдещи подобни кризи“, каза той.
Преди седмица стана ясно, че екипът на д-р Кацаров подготвя промени в плана, припомнят от здравния портал.
Доц. Околийски коментира и факта, че повече от 75% от наличните в света ваксини са в общо 10 държави, като посочи, че причината е „алчността на богатите страни“, които не са се вслушали в призива на СЗО за солидарност. Според него от една страна страните се презапасяват, а от друга е налице и политическият момент с цел успокояване на обществото. „Нужна е една по-голяма солидарност, която обаче не наблюдаваме в този момент“, отбеляза той. В тази връзка доц. Околийски заяви, че е нужно СЗО да има повече възможности за реални действия и обясни, че в момента основните решения се взимат от националните правителства. „Трябва да има много по-ефективен механизъм за това експертите на СЗО да влизат в страните и дават съвети, които да бъдат следвани“, каза той. Доц. Околийски посочи, че организацията е давала съвети и на българските власти, но те не са били взимани предвид. Той допълни, че сега разработените ваксини предпазват и от новите щамове. „Хората, които са били ваксинирани преди година, все още имат много добро ниво на защита“, отбеляза доц. Околийски.Той изтъкна, че процентът на ваксинираните медици у нас е нисък – около 20%, и коментира, че проучването, което е инициирал служебният здравен министър за установяване броя на медиците, които са се срещали с коронавируса, е добро, защото ще покаже каква е реалната защита сред медицинския персонал.

АСОЦИАЦИЯ НАСТОЯВА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ПРИОРИТЕТНО
Хората с редки болести трябва да бъдат ваксинирани приоритетно. Такава позиция изразиха от Българската Хънтингтън Асоциация, информира Zdrave.net.
„Смъртността от COVID-19 при хората с редки болести достига до 100%. Тази уязвима група беше неглижирана за пореден път и много пациенти изгубиха живота си“, посочи Наталия Григорова, председател на асоциацията. От там допълват, че от началото на пандемията много пациенти с редки болести са загубили живота си, сред които такива с болест на Бехчет, атаксия на Фридрайх, фамилна амилоидна полиневропатия и пулмонална хипертония
В позицията си от Асоциацията припомнят, че още в началото на пандемията през 2020 година са входирали становище до Министерството на здравеопазването, в което настояват за изготвяне на Ръководство за превенция и лечение на хора с редки болести заразени с COVID-19. Отговор обаче не е последвал, поради което днес от там са входирали нова препоръка към МЗ относно спешността на включването на хората застегнати от редки болести в приоритетните групи за ваксиниране и осигуряването им на равен достъп до ваксинация. Откриването на „зелени коридори“ от понеделник до четвъртък не е достатъчно, за да гарантира равнопоставения достъп до ваксини на хората с тежки хронични и редки заболявания. Тяхното ваксиниране следва да бъде планувано и извършвано според план за ваксиниране на най- уязвимите групи, смятат от Българската Хънтингтън Асоциация. Те припомнят, че най-голямата организация за редки болести – EURORDIS призовава правителствата в цяла Европа да определят приоритетите на хората със съпътстващи заболявания и редки болести, както и на техните грижещи се лица, в националните стратегии за ваксиниране срещу COVID-19, като осигурят приобщаващ и основан на факти процес на ваксинация.
Според асоциацията в България не е бил изготвен работещ национален план за ваксинация и настояват здравните власти в България незабавно да изготвят такъв план.

Проф. д–р Румен Пандев: ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА И ЕНДОКРИННАТА СИСТЕМА ИГРАЯТ ВАЖНА РОЛЯ В ОБЩИЯ ИМУНЕН ОТГОВОР СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„Пациентите със заболявания на щитовидната жлеза могат да се ваксинират. Има дискусия “за” и “против”в научния свят, разбира се, но надделяват мненията „за“, каза пред БНР известният ендокринен хирург проф. д–р Румен Пандев.
„Пациентите с Хашимото, с автоимунни ендокринни страдания, за тях рискът от ваксинацията да се влоши заболяването им е в пъти по-малък от това да се заразите с COVID-19, защото инфекцията може при 7-8 на сто от пациентите да провокира хипотиреоидизъм и да влоши едно протичащо Хашимото“, обясни специалистът. По думите му медикаментът за лечение при Хашимото осигурява нормалните физиологични условия, за да има адекватен имунен отговор от самата ваксинация.
Проф. Пандев подчерта още, че щитовидната жлеза и ендокринната система не са основният таргетен орган на коронавируса. Те са сравнително слабо засегнати от увреждане от COVID-19, но играят важна роля в общия имунен отговор.
„Имаме обаче данни, че при 4-5 на сто от пациентите с автоимунните ендокринни заболявания, които преболедуват коронавирусна инфекция, се оказва, че имат намаляване и на трите хормона – Т3, Т4 и TSH, което е интересен феномен, или пък и трите хормона да са високи, след преболедуване. Причината е, че COVID-19 може да разстрои оста – хипоталамус – хипофиза и щитовидна жлеза, надбъбречни жлези. „Ензимът, чрез който вирусът се скачва в клетката, се произвежда от щитовидната жлеза“, подчерта хирургът. И още: “Пациентите с Хашимото са рискови при заразяване, ако нямат контролирано лечение с медикаменти. При тези с Базедова болест или хипертиреоидизъм при едно ваксиниране или заболяване от коронавирус може да направи по-лесна т. нар. цитокинова бура – заради свръх голямото количество хормони в кръвта”.

Аркади Шарков: ЦЕНИТЕ НА АКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА НА КЛЮЧОВИ МЕДИКАМЕНТИ СА СЕ ПОВИШИЛИ С МЕЖДУ 30% И 200 % ЗАРАДИ НАРУШЕНИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ
Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се повишили с между 30% и 200 % заради нарушените търговски вериги, съобщи в 12 епизод на подкаста „На всяка цена“ икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков, информира БНР.
Дефицитът на ключовите съставки на част от антибиотиците и кортикостероидите например се почувства още миналата година, а сега усложнената COVID-19 ситуация в Индия прави проблема още по-сериозен. „Много производители получават съставките от няколко компании, но какво се случва, ако три от петте доставчика са в Индия“, коментира Шарков.
За да отговори на проблема с нарушените вериги на доставки във фармацията, Европейският съюз си постави за цел до 2025 г. около половината от активните вещества да се произвеждат в държавите-членки. Според Аркади Шарков това е по-скоро пожелателна, отколкото реално изпълнима цел.
Икономистът е категоричен, че мудните действия на ниво Европейски съюз са една от причините за последиците от пандемията от COVID-19 на Стария континент. Централизираният подход при поръчването на ваксини се оказа не добре работещ, убеден е Шарков, според когото не са отчетени спецификите на отделните страни-членки, не е съобразен видът и количествата на поръчаните ваксини и са направени ред други пропуски. Именно това е един от факторите за бавната ваксинация на населението в Европейския съюз.
Най-нискодоходните държави по света, чиито достъп до ваксини е силно затруднен, ще се окажат „бойно поле“ в „студената война“ за влияние между Китай, Съединените щати и донякъде Германия, убеден е Аркади Шарков.

МОБИЛНИ ЕКИПИ НА РЗИ-ЯМБОЛ ВАКСИНИРАТ ВЪЗРАСТНИ И ТРУДНОПОДВИЖНИ ХОРА
При засилен интерес започна ваксинацията на възрастни и трудноподвижни хора в 44- те села на община Тунджа. Имунизацията се извършва от мобилни екипи на Регионалната здравна инспекция в Ямбол, съобщи БНР.
Ваксинацията се извършва след предварително направени списъци, които се предоставят на Регионалната здравна инспекция. Мобилният екип вече е извършил имунизации в 6 от селата, уточни кметът на община “Тунджа” Георги Георгиев.
“Включително и на лежащо болни е възможността имунизацията с ваксини против COVID да бъде поставена в домовете им. Съответно съдействаме хората да се уведомят за дата, час”, уточни Георгиев.
Средно между 10 и 20 души от едно населено място се записват за имунизации от мобилния екип като имат възможност и да изберат вида на препарата. През тази седмица предстои да бъдат обхванати още три от големите села в община “Тунджа”.

1459 СТОЛИЧАНИ СА СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛИ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ ОТ ОТВАРЯНЕТО НА „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ В ОБЩИНСКИТЕ ДКЦ
Общо 1459 души са се възползвали през първите дни от отварянето на „зелени коридори“ в общинските ДКЦ. Всеки гражданин, който желае да се имунизира срещу COVID-19, може да направи това в осем столични ДКЦ, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Столичната община.
Ваксинационните центрове са разкрити по искане на кмета Йорданка Фандъкова с цел да се ускори процесът по имунизация в София. Те се намират в ДКЦ с номера 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20 и 24.
Ваксините, които се поставят са от всички одобрени до момента от ЕС – на компаниите “Пфайзер-Бионтех”, “Модерна”, “Астра Зенека” и “Янсен”.
Препоръчително е желаещите да се имунизират да си запазят предварително час, посочват от общината.
Три екипа на дирекцията “Аварийна помощ и превенция” на Столичната община тази сутрин са доставили общо 2266 дози ваксини срещу COVID-19 до деветте диагностично-консултативни центъра, от които ще ги получат личните лекари, информира БТА като се позова на зам.-кметът Дончо Барбалов, който е публикувал съобщение на страницата си във фейсбук. Флаконите с ваксини са от одобрените от ЕС медикаменти на компаниите “Пфайзер-Бионтех”, “Модерна”, “АстраЗенека” и “Янсен”.

В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ – ТЪРГОВИЩЕ Е СЪЗДАДЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
От днес в Спешно отделение на МБАЛ – Търговище е създадена организация за ваксинация срещу COVID-19. Целта е оптимизиране на възможностите за имунизация на работещи, съобщи БТА като се позова на Регионалната здравна инспекция в града.
Желаещите граждани могат да се възползват всеки работен ден от 18:00 до 23:00 часа. От здравната инспекция уточняват, че “зеленият коридор” в имунизационния кабинет на РЗИ работи от понеделник до петък от 13:30 – 15:30 часа.
По данни на Областния кризисен щаб от началото на ваксинационната кампания в областта са ваксинирани 16 455 човека. С напълно завършена имунизация са 7082 души.

НАЦИОНАЛНАТА СКРИНИНГОВА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРОДЪЛЖАВА
Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България “Зрението е всичко! Прегледай се!” ще продължи до 16 юли. Петте града, в които гостува инициативата през изминала седмица, бяха: Стамболийски, Момчилград, Велинград, Смолян и Асеновград, а хората, които се възползваха от безплатните прегледи в различните населени места, са общо 378, информираха от БЛС.
262 от прегледаните са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-често срещаните проблеми при възрастните са: катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия. Най-възрастният прегледан пациент е от гр. Асеновград и е на 77 години.
Децата, консултирани от специалистите през изминалата седмица, са 116, като най-малкият прегледан пациент е на 4 годинки и е от гр. Смолян. През цялата кампания малките пациенти ще бъдат преглеждани с помощта на специална апаратура, закупена със средства, събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.
Повече информация за организацията на кампанията в различните градове и начините за записване на час в отделните населени места може да бъде намерена в съответната община и в местните медии.

УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ДЕЦА В НАВЕЧЕРИЕТО НА 1 ЮНИ
В Пловдив започват записванията за обявените от Университетската болница „Свети Георги“ безплатни прегледи за деца по повод Деня на детето – 1-ви юни. Те ще се извършват на 31 май от специалистите на Клиниката по педиатрия, информира БНР.
Родителите могат да запазят час за преглед на децата си по телефона. При записване на повече от 5 деца с проблем по една профилна специалност, следващите ще бъдат пренасочени за 2, 3 и 4 юни .
„Целта на тази наша инициатива е да изразим благодарност към децата от пловдивските училища и детски градини, които са най-големият дарител в кампанията за изграждането на нова сграда на Клиниката по педиатрия “, подчертават от здравното заведение.
В момента е в ход процедурата по избор на изпълнител, след като миналата година държавата отпусна близо 17 млн. лева за строителството. В инвестиционния проект университетската болница влага близо 600 хил. лв. С дарителската кампания „Най-доброто за нашите деца и онкоболни” до края на април са събрани над 150 хиляди лева.