НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2020)

6 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 443 проби, от които 6 са с положителен резултат. Това съобщиха днес от Националния оперативен щаб.
Потвърдените през изминалите 24 часа случаи са разпределени по области, както следва: Благоевград – 1; Пазарджик – 1; Пловдив – 1; София – 3.
С новите случаи инфектираните с COVID-19 у нас стават 2433. 862 са излекуваните лица.
С потвърден COVID-19 под лекарско наблюдение в болнични условия се намират 235 пациенти. 20 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Един от установените през последното денонощие случаи на новия коронавирус е на лекар от столично лечебно заведение.

ВМА ОТЧИТА ДОБЪР УСПЕХ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО С КРЪВНА ПЛАЗМА
Добър успех при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция с помощта на кръвна плазма отчитат във ВМА. Това заяви в ефира на БНТ началникът на Катедрата по инфекциозни заболявания доц. д-р Георги Попов, информира БГНЕС.
Специалистът обясни, че лечението се прилага още преди да е настъпила тежката фаза на болестта. Оказва се, че повече излекувани пациенти искат да станат донори на кръвна плазма.
„Преливането на плазма е един сравнително прост процес, но зад него стои доста сложна организация. Следим наличието на антитела у болните, но първо имаме определен брой дни след преболедуването – 28 дни след началото на заболяването и 14 дни след възстановяването“, обясни доц. Попов. Той допълни, че има изградена система за наблюдение на излекуваните с коронавирусна инфекция. По думите му при част от оздравелите се наблюдават промени. Според специалиста България все още е далеч от създаването на групов имунитет. Той изтъкна, че добрият сън, балансираното хранене и доброто настроение укрепват имунната система.
„В началото не мислех, че заболяването е толкова тежко, но се оказа че не е така. Настъпват доста увреждания и не трябва да се успокояваме, че на крак ще прекараме
COVID-19“, каза още доц. Попов.

ВОДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИ БЯХА УДОСТОЕНИ С НАГРАДАТА „ПИТАГОР“ НА МОН
Ендокринологът проф. Цветалина Танкова от Медицинския университет в София бе удостоена с наградата „Питагор“ на Министерството на образованието и науката в категория „Здраве и медицински науки“. Заедно с други учени и изследователи от всички области на науката, проф. Танкова получи отличието от министъра на образованието Красимир Вълчев на тържествена церемония в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, информира Zdrave.net.
Проф. Танкова ръководи и участва в девет големи научни проекта на международно и национално ниво. Многостранна е нейната международна експертна и преподавателска дейност, активното и участие в разработването на препоръки за добра клинична практика, програма за превенция на и въвеждане на съвременни технологии при захарен диабет.
За първи път тази година наградата „Питагор“ бе присъдена и в една нова категория – „Най-добра жена в науката“. Неин носител стана проф. Клара Докова от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Проф. Докова със своя колектив е създател на първия регистър за мозъчни инсулти и факторите, които ги обуславят..
В категория „Научен колектив за успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати” отличието отиде при екип от трима учени – проф. Пламен Кенаров от Медицинския университет в София, инж. доц. д-р Иван Иванов от Техническия университет в София и инж. Мартин Дянков от “Нанофер ООД”.
Колективът се състои от научни специалисти медици и инженери. Заедно с 1 изобретение и 4 рационализации регистрирани в Патентното ведомство, колективът разработва и реализира полезен модел за извънтелесно кръвообращение, управлявано по параметрите на цикличен режим на работа „систола/диастола“ на базата на предварително задавано налягане, обем, обемна скорост/дебит на кръвния поток, време на цикъла на работа, извънтелесна обработка на кръвните клетки и полипептидите на кръвта със светлинен източник или чрез преминаване през специализирана среда. В настоящия момент тази процедура може да бъде използвана и за лечение на SARS/ARDS предизвикани от COVID-19 на базата на плазмена сепарация и обмен.
Инж. доц. д-р Христина Близнакова от Медицинския университет във Варна получи наградата в категория „Успешен ръководител на международни проекти“. Основният й принос е ръководството на европейски проект, чиято основна цел е да се повиши научният и иновативен капацитет на екип от биомедицински инженери в областта на компютърното моделиране на тумори на гърдата за целите на ранната диагностика. Количествените показатели на проекта са преизпълнени – 27 публикации и 54 участия на конференции. Европейската комисия обявява проекта за изключително успешен и публикува на своята интернет страница статия за успеха на проекта.
В категорията „Фирма с най-много инвестиции в научно-изследователската и развойна дейност“ носител на „Питагор“ е “АстраЗенека България” ЕООД с изпълнителен директор Зоя Паунова.