НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2022)

Министър Асена Сербезова: ТЪРСИМ НОРМАТИВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА СЪС СВРЪХНАТОВАРВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
„Недостатъчният брой медицински сестри е основен проблем за човешките ресурси в системата на здравеопазването, докато при всички останали медицински професии се наблюдават или положителни тенденции (включително при някои лекарски специалности), или тенденция за задържане на броя на специалистите на едно ниво.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ДПС доц. Джевдет Чакъров относно политиката за преодоляване на недостига на лекари в определени специалности и на медицински сестри, както и за задържане на младите лекари и медицинските сестри в България. За това информира Zdrave.net.
Проф. Сербезова съобщи, че по данни на НСИ към 31 декември 2020 г. медицинските сестри у нас са 29 160. „На практика необходимият брой медицински сестри е двойно по-голям от наличния и би следвало приемът на медицинските университети по специалности да отразява тази потребност“, каза тя.
Министърът допълни, че сред основните причини за недостига са не само ниското заплащане и свръхнатоварването, но и лошите условия на труд, недобрият работен микроклимат, недооценяването от останалите медицински специалисти, включително от медиите и обществото, липсата на реално кариерно развитие и разширяване на компетенциите.
„Проблемът се задълбочава и от трайната практика на утвърждаване на повече места в университетите за лекари, отколкото за медицински сестри, а реално практиката на пазара на труда изисква обратното съотношение“, допълни проф. Сербезова. Министърът заяви още, че се търсят нормативни възможности за решаване на проблема със свръхнатоварването, като ще бъдат създадени критерии за лечебните заведения със задължително съотношение на показателите лекари – медицински сестри; медицински сестри – разкрити болнични легла и медицински сестри – пациенти. Предлага се общите грижи да се извършват от болногледачи и здравни асистенти, които на практика да станат помощници на медицинските сестри и това би подпомогнало тяхната работа, би намалило свърхнатоварването и би им дало възможност да се фокусират върху по-специфичните за тяхната квалификация дейности.
„Въпрос, по който работим, е и създаването на възможности за реално професионално развитие на медицинските сестри, за регламентиране на по-широки правомощия след придобиване на специалност, за създаване на по-голям набор възможности за обучение и след придобиване на професионалната квалификация“, каза проф. Сербезова.
По отношение на недостига на кадри в определени клинични специалности министърът заяви, че ежегодно се утвърждават места за специализанти в дефицитните специалности както спешна медицина, инфекциозни болести, вътрешни болести, трансфузионна хематология, съдебна медицина, обща и клинична патология, пневмология и фтизиатрия, клинична лаборатория, педиатрия и др. Оптимизиран е и процесът на местата, финансирани от държавата, като те се утвърждават два пъти в годината – до 15 януари и до 15 август и се определят на базата на потребностите от специалисти в страната и възможностите на лечебните заведения да обучават специализанти, както се отчита и заявения интерес от кандидати.
Тази година до 15 януари са утвърдени 346 места. От отчета на министър Сербезова стана ясно, че броят на специализантите е далеч по-нисък от утвърдените места.
За специалност „Спешна медицина“ потребностите от специалисти са 250, а утвърденият брой специализанти – 50; за специалност „Инфекциозни болести“ потребностите са за 65 специалисти, а специализантите са 24; за специалност „Вътрешни болести“ потребности са за 123 специалисти, а специализантите са 41 и др.
„Нужен е стратегически генерален анализ на нуждите от специалисти в страната и на тази база да се направи дългосрочно планиране. Считаме, че посоченият брой специалисти не е достатъчен и трябва да се облекчи още редът за специализации. Има крачка, но тя не е достатъчна. Трябва да се подходи още по-мащабно и да се създадат необходимите условия студентите да останат в страната“, отговори доц. Чакъров.
„Интересът от дадена специалност зависи от фактори, които създава държавата, но ключов фактор за привличане и задържане на медицински специалисти са и работодателите – да осигурят добри условия на труд и достойно и справедливо заплащане“, отбеляза проф. Сербезова.

НУЖНИ СА КОРЕКЦИИ В НОВАТА КОДИРАЩА СИСТЕМА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ПРОЦЕДУРИ У НАС
Нужни са корекции в новата кодираща система за медицинските процедури у нас, влязла в сила от началото на тази година. Причината за това обаче този път не е в грешка на Министерството на здравеопазването, а в неподадена към него информация от страна на национални консултанти. Това стана ясно във времето за парламентарен контрол от въпрос на депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев и отговора на здравния министър проф. Асена Сербезова, информира Zdrave.net.
Д-р Симидчиев информира, че е получил сигнали от свои колеги, свързани с несъответствия между имената на процедурите в класификатора на медицинските процедури и стандартизираните имена, ползвани дългогодишно до момента.
„Някои от тях споделиха за несъответствия или липси, свързани с модерни методики“, каза пулмологът. Той съобщи още, че са изразени притеснения поради неясноти доколко ще могат да се синхронизират имената с ползваните такива в други европейски държави и съответно да има възпроизводимост на данните, както и дали ще се преодолеят затруднения в реимбурсната система, тъй като НЗОК ще кодира процедурите по новата класификация и това може да доведе до невъзможност за отчитане на коректно извършени изследвания, а последващите корекции да станат основа за смущения в осъвременяването на болничните информационни системи.
От отговора на министър Сербезова стана ясно, че в процеса на подготовката за въвеждането на новата кодираща система, продължил близо осем години, както от страна на МЗ, така и от страна на НЦОЗА и НЗОК, многократно са изпращани запитвания до националните консултанти по отделните медицински специалности за изразяване на становища относно начина на отразяване на изпълняваните дейности в рамките на съответните специалности в новата кодираща система. Тя отбеляза, че в този период всички подадени от медицинските специалисти предложения са взети предвид в адаптирания вариант на кодиращата система.
„За отразяване на националните особености при отчитане на медицинските процедури кодиращата система се наложи допълнително да бъде адаптирана към българската практика, за да се даде възможност за адекватно кодиране на всички изпълнявани от лечебните заведения медицински процедури. Процесът на адаптиране бе много трудоемък – и както виждаме, все още има варианти за изчистване – и това наложи неколкократно отлагане във времето на практическото ѝ влизане в сила“, посочи министърът. Проф. Сербезова припомни още, че окончателният вариант на кодиращата система бе публикуван за обществено обсъждане и увери, че в този период всички постъпили предложения за допълнения и корекции са взети предвид и са отразени по целесъобразност. „МЗ обаче в рамките на общественото обсъждане на проекта няма постъпили конкретни предложения за прередактиране на неточно формулирани медицински процедури, които да създават неяснота при отчитането им поради несъответствие с наименованията им, ползвани до момента“, категорична беше тя.
По отношение на въпроса за синхронизиране на кодиращата система на медицинските процедури с такива в други държави от ЕС министър Сербезова отбеляза, че на ниво ЕС няма утвърдена единна класификационна система на медицинските процедури, като всяка държава има право да използва за кодиране избран от нея метод.

НОВОПОСТЪПИЛИТЕ ЛИЦА В БОЛНИЧНО ЗАВЕДЕНИЕ С COVID-19 СА 208, ОТ ТЯХ 78,37% НЕ СА ВАКСИНИРАНИ
1 424 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие – 624 от тях са установени с PCR, а 800 – с бързи антигенни тестове. 68,33% от новите случаи, потвърдени за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 12 829 теста, от които 2 915 са PCR, а 9 914 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 105; Варна – 137; Велико Търново – 59; Видин – 11; Враца – 16; Габрово – 17; Добрич – 41; Кърджали – 4; Кюстендил – 12; Ловеч – 13; Монтана – 18; Пазарджик – 28; Перник – 32; Плевен – 36; Пловдив – 105; Разград – 13; Русе – 48; Силистра – 42; Сливен – 35; Смолян – 11; София област – 41; София град – 368; Стара Загора – 60; Търговище – 13; Хасково – 57; Шумен – 57; Ямбол – 31.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента, е 1 131 065, от тях 190 033 са активни. Излекуваните лица са 904 636, от тях 2 624 са регистрирани през последните 24 часа.
2 019 са общо пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни структури се намират 241 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 208, от които 78,37% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 342 510 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, 1 789 от които – приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 23 949 лица-медицински служители. 31 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: 5 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 396. Нови 21 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 85,71% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПОДГОТВЯ СЕ ОТМЯНА НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА, СВЪРЗАНА С РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19
Подготвя се отмяна на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Това става ясно от внесения от „Продължаваме промяната“ законопроект за изменение на Закона за здравето, информира Zdrave.net.
С цел предотвратяване последващо епидемично разпространение на заразна болест и контрол на епидемичния риск, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор ще може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на цялата страна или за отделна област за определен период от време, предвижда законопроектът. Предлага се такава възможност да се предостави и на директорите на регионалните здравни инспекции за територията на съответната област, на отделна община или населено място.
Мерките, които ще могат да се въвеждат след отмяната на извънредна епидемична обстановка, са от общ характер, като провеждане на дезинфекция, дезинсекция и дератизация, редовно проветряване, осигуряване спазването на физическа дистанция, задължение за носене на защитни маски от лицата на определени обществени места и др. Предвижда се противоепидемичните мерки да могат да включват и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране.
Противоепидемичните мерки обаче не може да включват забрана за влизане на територията на страната и ограничаване придвижването на територията на страната, както и спиране работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите. При необходимост могат да се въвеждат здравни изисквания спрямо пристигащите в страната лица – документи за ваксинация, изследване или преболедуване, с оглед развитието на епидемичната ситуация в страната и в чужбина, с цел недопускане внос и допълнително разпространение на причинителя на заболяването, довело до епидемично разпространение.
Чрез преходните и заключителни разпоредби се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г., с които се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредна епидемична обстановка възможността МЗ да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ. Предлага се и създаването на правна възможност след отмяната на обявената извънредна епидемична обстановка и при въведени временни мерки директорът на съответната регионална здравна инспекция да може да сключи договор и с изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на изискванията.
През промяна в Закона за държавната собственост пък се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредна епидемична обстановка възможността да се предоставят безвъзмездно на лечебни заведения медицинска и лабораторна апаратура, медицински изделия и лични предпазни средства, лекарствени продукти, дезинфектанти, хигиенни и други материали и консумативи.
В Закона за лечебните заведения се предлага да се предвиди възможността министърът на здравеопазването да може със заповед да разпореди на РЗИ въвеждането на временни мерки и дейности за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за определен период от време, когато е налице повишен брой заболели от заразна болест, изискващи болнично лечение и изолация. В момента тази възможност е обвързана само с обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.
С промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., се предвижда да се удължи с три месеца срокът след отмяната на извънредната епидемична обстановка възможността МЗ да може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата на Министерството и подведомствените разпоредители с бюджет, работещи при неблагоприятни условия на труд, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID-19. В тази категория лица попадат служители на съответните второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването – центрове за спешна медицинска помощ, регионални здравни инспекции, държавни психиатрични болници и Националния център по заразни и паразитни болести.
Предлага се законът да влезе в сила от 1 април 2022 г., тъй като по този начин ще се гарантира продължаване дейността на лечебните заведения при досегашните условия и ред по отношение диагностиката и лечението на нуждаещите се лица, болни от COVID-I9, както и защитата на здравето на гражданите.
Предложеният законопроект няма да доведе до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства за овладяване на пандемията и последствията от COV1D- 19 са осигурени по централния бюджет до юни месец 2022 г., отбелязват вносителите.

Министър Сербезова: НАЦИОНАЛНИЯТ СКРИНИНГОВ РЕГИСТЪР И НАЦИОНАЛНИЯТ РАКОВ РЕГИСТЪР ЩЕ БЪДАТ ОСЪВРЕМЕНЕНИ И НАДГРАДЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
Националният скринингов регистър и Националният раков регистър трябва да бъдат осъвременени и надградени до края на 2022 г. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев относно наличието и функционалността на електронните здравни регистри.
„Националният скринингов регистър се води от НЦОЗА. Той е включен в техническото задание на Националната здравна-информационна система, като се планира осъвременяването и надграждането му. Срокът за завършването му е краят на 2022 г. Това е срока за цялостната интеграция на НЗИС, като самия регистър ще бъде предвиден по-рано за включване.
По отношение на Националния раков регистър от 2018 г. е предвидено да се поддържа като електронна база данни и да има служебен характер. Той трябва да осъществява дейности по системно събиране, анализ, интерпретация и публикуване на данни за лица със злокачествени новообразувания и карциноми. При прегледа на състоянието му беше установено, че е изграден на изключително остаряла основа и е необходимо да се обнови. Той също е включен в Националната здравна-информационна система“, каза проф. Сербезова. По думите ѝ по отношение на здравните бази данни в момента МЗ е на етап обсъждане как ще се осъществява достъпа до тях, тъй като е нужно той да е поне на три нива – за лекуващия лекар, за спешна помощ и за пациента.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В ПЛОВДИВ ВЕЧЕ ЗАПИСВАТ В ПАЦИЕНТСКИТЕ СИ ЛИСТИ БЕЖАНЦИ ОТ УКРАЙНА И ДЕЦАТА ИМ
Личните лекари в Пловдив вече записват в пациентските си листи бежанци от Украйна и децата им. Единственото условие е те да имат признат статут и личен номер на чужденец. Това каза пред Nova News д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пловдив, информира Zdrave.net.
Той обясни, че още от самото начало на бежанската вълна повече от половината общопрактикуващи медици от областта са се включили доброволно в различни организации, които полагат грижи за бягащите от войната. Всички те са се отзовали на призива да приемат и преглеждат безплатно украинските граждани и техните деца и го правят с желание да бъдат полезни на тези хора в беда, увери д-р Сотиров.
По думите му обаче не е възможно един личен лекар да запише бежанец в пациентската си листа, ако този човек няма признат статут у нас.
„Статутът и личният номер са условие украинците и децата им да бъдат включени в нашите листи и да ползват всички права, каквито имат здравноосигурените български граждани – безплатни прегледи, изследвания при необходимост и насочване за болнично лечение, когато има показания“, обясни д-р Сотиров. Що се отнася до имунизациите, те ще се провеждат в съответствие с препоръките от инструкцията на здравното министерство, допълни лекарят.
„Украинският имунизационен календар е много по-различен от нашия. Там имунизациите са по-малко, в някои случаи се използват и остарели ваксини, които у нас вече не се прилагат. Нисък е и имунизационният обхват – под 50%. При тях се срещат и заболявания, които ние вече не познаваме – полиомиелит, дифтерия. Ако едно украинско дете е включено в пациентска листа, то може да получи документ за поставени ваксини от личния лекар и той да му послужи за постъпване в детска градина“, обясни д-р Сотиров. По думите му засега обаче само 10% от влизащите украинци изявяват желание да получат статут, останалите 90% не подават заявления.

ГЕРБ ПОДАВА СИГНАЛ В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА И В АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ СРЕЩУ БИВШИЯ СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТОЙЧО КАЦАРОВ
ГЕРБ подава сигнал в Специализираната прокуратура и в Антикорупционната комисия срещу бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за престъпление по служба и за конфликт на интереси, съобщи БНР.
Според депутата от ГЕРБ Костадин Ангелов, в качеството си на министър Кацаров е сключил договор с председателствания от него Център за защита правата в здравеопазването за извършване на външна оценка на качеството на клиничните лаборатории на 3 болници:
“Става въпрос за извършени плащания от Министерството на здравеопазването, разпоредени от министъра, който към датата на плащането е министър и лице по договора с лечебното заведение”
От отговор на настоящия здравен министър Асена Сербезова става ясно, че плащания са извършени към многопрофилната болница в Шумен и към университетските болници “Свети Георги” и “Иван Рилски”.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ИЗНЕСЕНИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Министерството на здравеопазването обяви изнесените ваксинационни пунктове през почивните дни.
На 26 и 27 март (събота и неделя) в София ще работят следните изнесени пунктове:
България мол (13 ч. – 18 ч.); Парадайс мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Сердика мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“ – 10:00 ч. – 18:00 ч.).
В Пловдив през уикенда изнесен пункт на РЗИ Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135 – 10:00 до 16:00 ч.)
В Бургас през уикенда ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“ (10:00 ч. – 17:00 ч.)
В Благоевград в събота след 14:00 ч. ще има мобилен имунизационен кабинет в с. Пирин (община Сандански).
Във Велико Търново на 26 март ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговския парк (ул. „Магистрална“ №17, 9:30 до 13:00 ч.)
Във Враца в събота изнесени ваксинационни пунктове с работно време от 14:00 до 17:00 ч. ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3). В почивните дни мобилен екип на РЗИ-Враца ще извършва ваксинация по домовете.
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица.