НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.03.2021)

СФОРМИРАТ СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪС СПЕЦИАЛИСТИ В ОБЛАСТТА НА АКУШЕРСТВОТО И ГИНЕКОЛОГИЯТА, КОИТО ЩЕ ПОМАГАТ ПРИ РЕШАВАНЕТО НА ТЕЖКИ СЛУЧАИ НА COVID-19 ПРИ БРЕМЕННИ И РОДИЛКИ
Наблюдавайки хоспитализациите на пациенти с доказана коронавирусна инфекция, Министерството на здравеопазването отчита, че третата вълна на COVID-19 в страната по нищо не прилича на втората. Цели фамилии и семейства са болни. Положителни за COVID-19 са бременни и родилки. Все повече млади хора биват настанявани в лечебни заведения. Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. В рамките на настоящата седмица ще бъде сформиран Съвет към министъра на здравеопазването, членове на който ще бъдат доказани български специалисти в областта на акушерството и гинекологията. Целта е техните експертиза и опит да се използват при случаите на бременни и родилки, положителни за COVID-19 и изискващи бърза и адекватна специализирана лекарска грижа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министърът беше категоричен, че болниците ще се справят с третата вълна. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 към днешна дата е 69%, 70% – на интензивните легла.
Министерството на здравеопазването е договорило в рамките на месеца страната ни да получи две доставки от по 6 хил. флакона от лекарствения продукт Ремдесивир, който по лекарска преценка се прилага при пациенти с COVID-19.
661 на 100 хил. души население е заболеваемостта у нас през последните 14 дни. Така страната ни се нарежда на шесто място в Европейския съюз и на второ на Балканския полуостров. За последните две седмици смъртността у нас е 20 на 100 хил. души население. По този показател България заема четвърто място в ЕС и първо на Балканския полуостров. Най-висока остава заболеваемостта в област Бургас, следвана от областите Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниска е в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.
В отговор на журналистически въпрос относно заразяването с коронавирусна инфекция при ваксинирани лица министър Ангелов посочи, че ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването, но че имунизираните могат да бъдат преносители на вируса. Заради това е необходимо всички граждани с поставена ваксина да продължат спазването на противоепидемичните мерки за носене на маска и спазване на физическа дистанция.
Здравният министър коментира и преговорите за осигуряване на количества от иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech за страната ни: „Продължават разговорите за допълнителни количества от ваксината и за нашата страна. Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и на българския премиер, който заедно с лидерите на още 5 държави, поиска справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертните разговори на ниво Управителен съвет към ЕК за ваксини срещу COVID-19.“

ОТ 17 120 ТЕСТА ЗА COVID-19, НАПРАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ, 4375 СА ПОЛОЖИТЕЛНИ
4375 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 2685 от тях са установени с PCR, а 1690 – с бързи антигенни тестове. Общо 17 120 са тестовете, направени през последните 24 часа. От тях 9584 са PCR, а 7536 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 136; Бургас – 364; Варна – 362; Велико Търново – 97; Видин – 17; Враца – 129; Габрово – 31; Добрич – 93; Кърджали – 38; Кюстендил – 38; Ловеч – 92; Монтана – 64; Пазарджик – 81; Перник – 79; Плевен – 139; Пловдив – 367; Разград – 60; Русе – 169; Силистра – 100; Сливен – 103; Смолян – 49; София област – 171; София град – 1105; Стара Загора – 216; Търговище – 48; Хасково – 65; Шумен – 97; Ямбол – 65.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 317 116, от които 62 392 са активни. Излекуваните лица са 242 311. От тях 2709 са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 9125 пациенти. 743-ма от тях се намират в интензивни структури.
В България към момента са поставени общо 401 309 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 12 504 от които – през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 11 474 лица-медицински служители. 94 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 16 от тях са установени при лекари, 40 – при медицински сестри, 18 – при санитари, 2 – при фелдшери и 18 – при друг медицински персонал.
12 413 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 106.

СРЕДНО ПО 400 ПАЦИЕНТИ ДНЕВНО ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ COVID КАБИНЕТИТЕ НА СТОЛИЧНИТЕ ПОЛИКЛИНИКИ
В деветте столични поликлиники с разкрити COVID кабинети ежедневно преминават между 400-450 пациенти. Това е било отчетено на днешното заседание на Софийския оперативен щаб, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столична община.
Директорите на Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ са съобщили, че болниците са увеличили капацитета си с нови легла според заповедта на министъра на здравеопазването и към момента разполагат с необходимите медикаменти, защитни облекла и дезинфектанти.
Екипите на Столичния инспекторат през тази седмица са извършили 2280 проверки на търговски обекти и са съставили 5 акта.
По информация на старши комисар Георги Хаджиев, екипите на СДВР са извършили 4190 проверки на 486 обекта, издадени са 467 писмени протокола, 159 разпореждания и 23 акта по Закона за здравето. Икономическата полиция заедно със Столичната РЗИ продължават проверките на търговски обекти, допълват от СО.
Ще бъдат засилени проверките и контролът за спазване на противоепидемичните мерки в хранителните вериги, търговски обекти, пазари на открито и градския транспорт. “Център за градска мобилност” ще увеличи екипите за контрол относно носенето на маски в обществения транспорт.

ВСИЧКИ ЛЕГЛА В ИНТЕНЗИВНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ- ЯМБОЛ СА ЗАЕТИ
Стабилно е състоянието на родилката и двете бременни жени, дали положителни проби за коронавирус в Ямбол. Ситуацията в областната болница се усложнява, там подготвят още едно COVID отделение. В същото време стана ясно, че всички легла в интензивното отделение на областната болница в Ямбол са заети. Броят на пациентите в лечебни заведения продължава да расте, разкриват се допълнителни легла и в общинската болница в Елхово, съобщи БНР.
„Пациенти в тежко състояние след самолечение все по-често се налага да бъдат настанявани директно в реанимация“, обясни зам.- директорът на областната болница д-р Валентин Вълчев. „Снощи е приет пореден такъв млад човек, 30-годишен, който около десет дни се е самолекувал, с 35 сатурация. В момента той е интубиран, на механична вентилация в COVID реанимацията. Все повече млади хора постъпват в изключително критично състояние. В момента 6 реаниматори работят денонощно“, уточни той.
Голям е броят на пациентите и в средно тежко състояние. От днес в общинската болница „Иван Рилски“ в Елхово ще бъдат разкрити още легла за пациенти от общините Елхово и Болярово, съобщи секретарят на РЗИ Донка Желева.
„Общо 17 легла ще имаме в болницата в град Елхово за лечение на пациенти с COVID, те ще бъдат лекувани по пътека за пневмония“, уточни Желева.
За последните дни заболеваемостта в Ямболска област надмина 650 на 100 000 население.

ОСЕМ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА КОМАНДИРОВАНИ В БОЛНИЦАТА В ЛОВЕЧ
Със заповед на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от днес, 25 март в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” са командировани осем медицински специалисти от детско и училищно здравеопазване. Това са две директорки на детски ясли, двама фелдшери и четири медицински сестри от здравни кабинети на училища, детски градини и ясли, съобщават от общинската администрация, съобщи БТА.
Медицинските специалисти ще подпомагат дейността на извън инфекциозните структури на лечебното заведение. По този начин опитният медицински персонал на болницата ще бъде пренасочен за лечение на пациенти с COVID – 19.
Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната и в област Ловеч със заповед на директора на Регионална здравна инспекция – Ловеч, леглата в областта за лечение на неусложнени пациенти с COVID – 19 са увеличени с 20 процента, а леглата за интензивно лечение с 40 на сто, припомнят от администрацията. От там посочват още, че епидемичната обстановка налага гъвкав подход, преструктуриране на отделения, пренасочване на медицински персонал в COVID структурите.

Проф. Радостина Александрова: КЪМ МОМЕНТА ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛИВШ ХОД Е ВАКСИНАТА
Към момента единственият печеливш ход е ваксината. Това заяви пред bTV вирусологът проф. Радостина Александрова, информира Zdrave.net.
На въпрос защо непрекъснато се появяват нови варианти на COVID, тя обясни: „Коронавирусите имат много висока адаптивност, защото мутират, а те мутират непрекъснато. Селектират точно тези мутации, които им дават предимство в конкретната ситуация. Вирусите са много пластични и този не прави никакво изключение. Той ще продължи да произвежда нови мутации и това не може да се спре, от друга страна ние сме много далеч от колективния имунитет.“
„Доскоро смятахме, че трябва 60-70% от хората да имат имунитет, след това се появиха новите варианти и започна да се коментира, че процентът ще скочи. Също така ваксинацията в цял свят е доста неравномерна. Все още не сме наясно и дали ваксината успява да предотврати самото предаване на вируса. Това не трябва да се приема за драма, но към момента единственият печеливш ход е ваксината“, подчерта проф. Александрова.
В по-далечна перспектива вирусът ще се превърне в едно ендемично заболяване, каквото е грипът, и няма да ни прави такова впечатление, посочи специалистката. “В момента обаче виждаме, че както той не е свикнал с нас, така и ние сме не свикнали с него“, заяви проф. Александрова. Тя допълни, че в редица държави започва да доминира британският вариант на вируса, като такава е тенденцията и в България.
Проф. Александрова изтъкна, че три седмици след поставяне на втората доза от ваксината организмът придобива имунитет и рискът от разболяване намалява сериозно. По думите ѝ, ако натискът над болниците продължи в този вид и лечебните заведения са в невъзможност да приемат пациенти, е възможно да има актуализиране на мерките. „Зависи как ще се развие ситуацията, но нищо не е изключено“, отбеляза тя.

СТАРТИРА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМАТА „ОТВОРЕНИ ВРАТИ В МУ-ВАРНА 2021“
От 24 март 2021 г. всички, които се интересуват от предлаганите специалности, студентския живот, учебните бази и как се кандидатства в Медицински университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“ – Варна, могат да посетят онлайн платформата „Отворени врати в МУ-Варна 2021“, съобщиха от учебното заведение.
Кандидат-студентите, които искат предварително да се ориентират и запознаят с възможностите, които предлага МУ-Варна и професионалната реализация след завършването, ще имат възможност да получат пълна информация, като посетят виртуално четирите факултета към университета – „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Обществено здравеопазване“. Те могат също така да „посетят“ Медицинския колеж и филиалите на университета в Шумен, Велико Търново и Сливен и да разгледат учебните бази за клинично обучение.
Варненският медицински университет предлага обучение в 26 различни специалности. Интересът към всички тях е устойчиво висок, а конкуренцията продължава да държи челни позиции, като за едно място се борят 5-6 кандидати. От учебната 2021/2022 година желаещите ще могат да кандидатстват за обучение и в две нови специалности – „Биомедицинска техника и технологии“ и „Клинична логопедия“.
Модерната материално-техническата база на университета, съвременните високотехнологични методи на преподаване, възможността за обучение на английски език, дипломите, признати във всички страни от ЕС, са сред привлекателните страни на университета. С всяка година кандидатстудентските кампании за чуждестранни студенти протичат в условията на все по-нарастваща конкуренция. Към момента в МУ-Варна се обучават над 6000 студенти, специализанти и докторанти от България и от над 50 държави по света.