НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2022)

4 641 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС НА 24 ФЕВРУАРИ
2 854 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие – 1 544 от тях са установени с PCR, а 1 310 – с бързи антигенни тестове. 73,41% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
18 149 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. 5 040 от тях са PCR, а 13 109 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 26; Бургас – 259; Варна – 480; Велико Търново – 67; Видин – 25; Враца – 64; Габрово – 28; Добрич – 66; Кърджали – 12; Кюстендил – 20; Ловеч – 38; Монтана – 43; Пазарджик – 41; Перник – 50; Плевен – 83; Пловдив – 249; Разград – 28; Русе – 66; Силистра – 45; Сливен – 43; Смолян – 24; София област – 80; София град – 679; Стара Загора – 107; Търговище – 42; Хасково – 76; Шумен – 71; Ямбол – 42.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 083 425. Активните случаи са 223 714. Излекуваните лица са 824 354, от тях 9 016 са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4 542-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 530 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 398, от които 85,43% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 291 673 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента, от тях 4 641 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 205 лица-медицински служители. 47 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: 11 от тях са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 14 – при санитари и 8 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 35 357. Нови 59 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, 81,36% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРОЕКТЪТ „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА ВСИЧКИ“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН НА ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ НА 2-РИ МАРТ
Министерството на здравеопазването в партньорство с Националната мрежа на здравните медиатори изпълнява проект BGLD-1.006-0001 „Здравеопазване за всички“ в рамките на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.
Основната цел на проекта е подобряването на комуникацията, ресурсите и координацията на местно ниво в изпълнение на политики за здравето за маргинализирани общности чрез оптимизиране на системата за здравна медиация.
На 2-ри март ще се състои информационно събитие, на което ще бъде представен проект „Здравеопазване за всички“ и ролята на Националната мрежа на здравните медиатори като партньор на Министерството на здравеопазването за изпълнението на проекта, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Информационното събитие ще бъде открито от зам.-министъра на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов. Проектът „Здравеопазване за всички“ ще бъде представен от ръководителя на проекта доц. Марияна Василева. Координаторът на проекта проф. Ивайло Търнев ще направи презентация за ролята на Националната мрежа на здравните медиатори у нас като партньор на МЗ за изпълнението на проекта, след което ще се състои дискусия.
Всички заинтересовани страни и лица могат да се включат в събитието като изпратят заявка на посочени от МЗ електронни адреси.

В МБАЛ “МАЙЧИН ДОМ-ВАРНА” СПАСИХА РОДИЛКА С HELLP И БЛИЗНАЦИТЕ Ѝ
В МБАЛ “Майчин дом-Варна” са спасили родилка с HELLP и близнаците ѝ. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Бременната жена с близнаци, момче и момиче, без никакви предшестващи заболявания, е постъпила в болницата с оплаквания от повишено кръвно налягане през последните няколко дни. Високото кръвно е овладяно и се е пристъпило към планирано цезарово сечение.
Въпреки доброто общо състояние на жената, но поради отклоненията в изследванията, екипът следи активно пациентката след операцията и навреме разпознават един от много редките синдроми- HELLP, характеризиращ се с полиорганна недостатъчност и гърчове. Допълнително направените изследвания доказват опасенията на лекуващия лекар д-р Цонев и потвърждават диагнозата. Това състояние се дължи на плацентарните хормони и се развива в тази тежка форма само у много малко бременни, като по-често засяга жени с близнаци. То е толкова рядко, че някои лекари не се срещат с него през цялата си кариера.
Ранното разпознаване, още преди поява на гърчовете позволи на екипа да назначи своевременна и адекватна терапия. Интензивното лечение и комплексни мероприятия на акушери и анестезиолози помогнаха на жената да се възстанови бързо, да бъде с децата си, да кърми и да се чувства добре, въпреки сериозните усложнения, допълват от болницата.
Младата майка е изписана на 7-мия ден в добро общо състояние, без последствия за здравето ѝ, щастлива с новите членове на семейството си.

Комисията за защита от дискриминация: ДЕЦАТА И ВЪЗРАСТНИТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО СЕНЗОРИТЕ ЗА СЛЕДЕНЕ НА КРЪВНАТА ЗАХАР
Децата и възрастните трябва да имат достъп до сензорите за следене на кръвната захар. Това се посочва в становище на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), съобщи БТА.
Някои от критериите в Изискванията на НЗОК за предписване на медицински изделия за приложение с инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата при захарен диабет тип 1 в извънболничната помощ ограничават неоправдано възможността пациентите да получат финансирано лечение, се казва още в становището на КЗД.От Комисията препоръчват на министъра на здравеопазването и на НЗОК да предприемат всички необходими мерки за установяване на равенство в третирането и недопускане на дискриминация при определяне на критериите в изискванията на НЗОК.

СПЕЦИАЛИСТИ И ЕКСПЕРТИ ОТ ПЛЕВЕН УЧАСТВАХА В КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ИНОВАЦИИ В МЕДИЦИНАТА“
„Здравеопазване и иновации в медицината“ е темата на конференция, която се проведе днес в Плевен. Тя бе организирана от Българската телеграфна агенция и е в рамките на инициативата на БТА “Български гласове за Европа”, която се осъществява с подкрепата на Европейския парламент.
Конференцията започна в 10:00 часа в Пресклуба на БТА в Плевен. Тя бе открита от евродепутатите Петър Витанов и Андрей Новаков, кмета на Плевен Георг Спартански, областния управител Иван Янчев и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.
В разговора бяха споделени иновативни практики, прилагани в плевенски болници; възможностите за навлизане на нови технологии в българската здравна система; конкретни европейски политики в областта на здравеопазването; идеи и решения за предизвикателствата, пред които е изправено здравеопазването в България и ЕС в постковид ситуацията, информира БТА.
Сред участниците в срещата бяха известни лекари, експерти от здравната система и представители на пациентски организации.
За единни стандарти за медицина призова българският депутат в Европарламента Андрей Новаков по време на дискусията. Той уточни, че става въпрос за единни стандарти за лечение на едни и същи заболявания в различните държави членки на ЕС, като това нямало да е опит да се управляват отделните болници в държавите, а ще допринесе за улесняване на достъпа на пациентите до здравеопазване.
Според евродепутата Петър Витанов пандемията е показала, че много лесно се късат веригите за доставки на медикаменти в Европа. „Тези вериги трябва да се възстановят. Затова ЕС в своята фармацевтична стратегия залага на възстановяване на производствата на медикаменти на територията на Европейския съюз. Друга важна тема е лекари и пациенти да могат да бъдат трансферирани от една държава в друга. Трябва да има създаден механизъм, който да улесни този процес, защото в момента това се случва по изключително сложен начин, с огромни административни пречки. Трябва да се увеличат компетенциите на Европейските здравни агенции като ЕМА и Европейската агенция по контрол на заразни болести, а се видя, че техните функции са много ограничени, подчерта Витанов.
Христо Дочев, главен секретар на МУ-Плевен заяви, че последната ревизия на договорите с Европейския съюз е от 2009 г. и здравеопазването попада в регулаторната компетентност на всяка държава-членка. По думите му единствено единни правила има за медицинските изделия, донорството и трансплантациите, както и за тютюнопушенето.
Според Дочев обаче по-големият проблем е, че младите лекари започват работа на изключително ниски заплати. „Проблем е и недостигът на лекарства. В последната година дори са отлагани планови операции заради липсващи медикаменти. Основният проблем за държавните болници са търговете за лекарства, които се организират на национално ниво, тъй като не гарантират нужните количества, но по тези въпроси трябва да се произнесе Министерството на здравеопазването“, каза Дочев. Той коментира и идеите, които се чуват в публичното пространство за смяна на статута на болниците като търговски дружества, като подчерта, че това не би променило нищо в начина им на управление и качеството на услугите. „Това, което би донесло промяна е, ако в органите на управление на болниците влязат неправителствени и пациентски организации“, каза обаче Дочев.
Според председателя на Българския клъстер за дигитални решения и иновации Росен Димитров решенията в здравеопазването трябва да се вземат на базата на данни. „Ефективното и устойчиво здравеопазване е основано на данни, технологии и иновации. Същевременно хората, които правят здравни политики, не са наясно с дигиталната трансформация на данните. Водещ е стратегическия подход, в който са включени лечебните заведения, политиците, университетите и системния начин на мислене, който трябва да включва всички 6 елемента на здравеопазването, определени от СЗО. Един от приоритетите в Националната стратегия за здраве до 2030 г., която още не е приета, е електронното здравеопазването. То трябва да се превърне в стратегия за дигитална трансформация“, каза Димитров.
Директорът на РЗОК-Плевен д-р Пенка Стефанова коментира и Здравната карта, която според нея трябва да определи минимума лекари и лечебни заведения, но да не налага максимум, за да се избегнат диспропорциите по региони. „Плевен е на първо място както по брой лекари, така и по брой лечебни заведения на глава от населението, но дори и тук драстично намалява броя на общопрактикуващите лекари – от 263 преди 20 години сега са 167 и то на възраст над 60 години. Специалистите по здравни грижи пък са много под средноевропейските норми. Има какво да се мисли и в посока долекуване и палиативни грижи“, каза тя.
Ивайла Петкова, главна медицинска сестра в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, заяви, че недостигът на медицински сестри е в цяла Европа, а не само у нас. „Предвид недостига, натоварването се увеличава и много млади хора не се решават да се ориентират към тази професия“, каза тя.
Изпълнителният директор на Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев коментира, че фармацевтичната стратегия за Европа е приета още през 2020 г., но до момента не виждаме как България влияе на европейската политика. Като пример за изоставането на страната ни от иновациите той даде, че през периода 2017-2020 година новите продукти разрешени от ЕМА са 160, като у нас от тях са достъпни 49 продукта, а в Германия – 149. Според Денев най-важно е да се даде възможност на Европейската фармацевтична индустрия да бъде конкурентноспособна с останалия свят и научно-изследователската дейности да се върне в Европа, защото сега само 25% от нея се извършва на континента.
По данни на Районната здравноосигурителна каса в Плевен регистрираните здравноосигурени лица с непрекъснати здравноосигурителни права към 30.11.2021 г., са 204 179, или 77.38% от населението на областта. През миналата година размерът на здравноосигурителните плащания е 251 413 979 лв. От тях за дейността по първична извънболнична медицинска помощ са заплатени 10 110 497 лв.; за болнична медицинска помощ – 128 182 942 лв.; за лекарствени продукти – 86 026 367 лв.; специализирана извънболнична медицинска помощ – 12 959 727 лв. и други.

ВТОРА РОБОТИЗИРАНА СИСТЕМА “ДА ВИНЧИ” ЩЕ ЗАРАБОТИ В УМБАЛ „СВЕТА МАРИНА”
Втора роботизирана система “Да Винчи” ще заработи в УМБАЛ „Света Марина” в Плевен. Това съобщи заместник-директорът на болницата д-р Иван Малкодански по време на конференцията “Здравеопазване и иновации в медицината” в пресклуба на БТА в града, информира Clinica.bg.
Роботизираната система ще бъде пусната в действие от 15 март. „Наложи се да имаме и втора поради натоварването на единствената, с която лечебното ни заведение разполага до момента”, поясни д-р Малкодански. По този начин болницата ще стане първата болница в България, която има два робота “Да Винчи”. С такива системи за работа обаче разполагат още болници в страната – сред тях са “Доверие”, ” Аджибадем Токуда” и “Майчин дом” в София, “Каспела” в Пловдив. В УМБАЛ “Света Марина” се създава и отделение, в което на пациентите ще се предлагат комплексни услуги. Очаква се и откриване на отделения по химиотерапия, хемодиализа, както и хематология. “Болницата ни е основно насочена към онкологично болни. Голяма част от пациентите ни са с такива заболявания и по тази причина нашите иновации са насочени към разширяване на дейността, за да им предоставяме все по-комплексни и пълни услуги”, изтъкна д-р Иван Малкодански.

Евродепутатът Андрей Слабаков: БЪЛГАРИЯ СЕ БАВИ С ПРИЕМАНЕТО НА АНТИРАКОВ ПЛАН
България се бави с приемането на антираков план, каза по време на онлайн дискусия евродепутатът Андрей Слабаков. Дискусията “Как да се борим срещу рака: Европейският план” е организирана от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, информира БТА.
„Онкологичните заболявания са обща борба и би трябвало да се обединим около нея, заедно с всички медицински специалисти“, изтъкна Слабаков. По думите му не може да има политическо делене по тази тема и политическите пристрастия нямат никакво значение. Слабаков посочи, че до 2035 г. онкологичните заболявания ще се превърнат в основната причина за смъртност в Европа. По думите му трябва да има равен достъп на пациентите във всички страни членки до диагностика и лечение.
„Необходимо е ускорено да се създаде фундамент, върху който да се надгражда и да има надеждни данни“, каза депутатът Александър Симидчиев. По думите му в парламентарната комисия по здравеопазването е било обсъждано да се възстанови и надгради Националният раков регистър. Симидчиев припомни, че вече има национална информационна система и са необходими прецизни данни, на базата на които да се вземат управленски решения. Според него безпорядъкът в здравеопазването трябва бързо да се преодолее.
Матиас Шупе, ръководител на работната група за Европейския план за борба с рака в Европейската комисия, посочи, че по време на пандемията се оказало, че някои държави са по-добре подготвени и независимо от кризата, грижата към онкоболните продължила по същия добър начин. „В редица страни скринингите бяха отложени заради пандемията и имаше и потенциално въздействие върху ваксинационния план, операциите бяха забавени, достъпът до медикаменти беше нарушен. Имаме мерки и подкрепа за държави, за да могат да се справят с евентуални бъдещи пандемии“, каза Шупе.
„Европейският план за борба с рака, приет през миналата година, е с фокус върху холистичен подход към заболяването, профилактиката и качеството на живота на болните пациенти“, посочи още Шупе. „В плана се говори и за педиатричен рак, за иновации, за научни изследвания, за неравенства“, допълни той.
„Стартирали сме 12 предложения за съвместни действия с бюджет от 81 млн. евро и сме в процес на оценка на тези предложения“, изтъкна Шупе. По думите му в плана за тази година са предвидени още 140 млн. евро за борба с рак и с фокус профилактика. Започнала е инициатива, насочена към ваксинирането срещу рак на маточна шийка и се работи с пълна сила върху предложение за актуализиране на препоръките за скрининг срещу рака, каза още той.
„България не е готова за имплементация на Европейския раков план“, изтъкна онкологът доц. Димитър Калев. По думите му доставчиците на онкологични грижи са хетерогенна общност от 15 специалности и още толкова подспециалности. “В българската онкология съществува научен, практичен и организационен безпорядък и ако той не бъде организиран чрез национална антиракова мрежа, включваща всички експерти, никаква имплементация не би могла да се осъществи“, добави доц. Калев.
Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация посочи, че пред България има много сериозни предизвикателства, тъй като иновативните технологии или лекарства навлизат в страната ни поне две-три години след като са одобрени за употреба в ЕС, а и след навлизането им в България няма гаранция, че пациентът ще има достъп до лечение с тях. „Не се намери решение за по-справедлив и солидарен модел за ценовата политика на лекарствата“, посочи още той.
Участниците в дискусията се обединиха около идеята за фокус върху осигуряване на достъп до профилактика превенция и лечение, разумно харчене на ресурса за здравеопазване, единство на институциите, експертите и пациентите.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ИЗНЕСЕНИТЕ ИМУНИЗАЦИОННИ ПУНКТВОВЕ ПРЕЗ УИКЕНДА
Министерството на здравеопазването обяви изнесените имунизационни пунктвове през уикенда. На 26.02 (събота) и 27.02 (неделя) ще работят в София ще работят следните изнесени пунктове: ж.к. „Дружба“, Културен дом (9 ч. – 16 ч.); The Mall (13:00 ч. – 18:00 ч.); България мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Парадайс мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Ринг мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Сердика мол (13:00 ч. – 18:00 ч.); Метростанция НДК (9:00 ч. – 14:00 ч.); Метростанция СУ „Св. Климент Охридски“ (12:00 ч. – 17:00 ч.); Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“ – 10:00 ч. – 16:00 ч.)
В Пловдив през уикенда изнесен пункт на РЗИ-Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135 – от 10:00 до 18:00 ч.)
Във Варна в събота и неделя изнесен ваксинационен пункт ще бъде разположен на територията на магазин „Метро“ (ул. „Атанас Москов“ №2 – от 10:00 до 18:00 ч.). В Гранд МОЛ ще работи временен имунизационен пункт на ДКЦ 5 „Света Екатерина“ (12:00 – 18:00 ч.)
В Бургас в почивните дни ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“ (10:00 ч. – 17:00 ч.)
Във Велико Търново на 26 февруари 2022 г. ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново (ул. „Магистрална“ №17, от 9:30 до 13:00 ч.)
Във Враца в събота изнесени ваксинационни пунктове от 14:00 ч. до 17:00 ч. ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3). От 10:00 ч. до 14:00 ч. до хипермаркет „Кауфланд“ (ул. „Оборище“ №2) също ще има ваксинационен пункт. Мобилен екип на РЗИ- Враца ще извършва ваксинация по домовете.
Освен в изнесените ваксинационни пунктове желаещите да си поставят ваксина срещу COVID-19 през почивните дни могат да го направят и в имунизационните пунктове в лечебни заведения и регионални здравни инспекции, някои от които работят през цялата седмица. С пълния списък на тези пунктове по области желаещите могат да се запознаят в сайта на Министерството на здравеопазването.