НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.02.2021)

ПОЛУЧИХМЕ ОЩЕ 12 000 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА КОМПАНИЯТА MODERNA
12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna бяха доставени в “БулБио-НЦЗПБ”. Това е четвъртата доставка от препарата на Moderna, информира Zdrave.net на като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
До края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на AstraZeneca, уверяват от МЗ.
Вчера стана ясно, че има риск от сериозно забавяне на доставките на ваксини от тази компания за целия ЕС. Заради проблема здравният министър проф. Ангелов изпрати остро писмо до компанията, в което настоява за доставка на обещаните количества и предлага страната ни да съдейства чрез въздушен транспорт, припомня здравния портал.

242 124 СА ОБЩО СЛУЧАИТЕ НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС, ПОТВЪРДЕНИ У НАС КЪМ МОМЕНТА
1733 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 1 021 са установени с PCR, а 712 – с бързи антигенни тестове. 12 066 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. 6331 от тях са PCR, а 5735 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 79; Бургас – 94; Варна – 79; Велико Търново – 34; Видин – 6; Враца – 71; Габрово – 29; Добрич – 30; Кърджали – 16; Кюстендил – 53; Ловеч – 22; Монтана – 25; Пазарджик – 68; Перник – 44; Плевен – 89; Пловдив – 139; Разград – 11; Русе – 21; Силистра – 19; Сливен – 39; Смолян – 9; София област – 46; София град – 464; Стара Загора – 75; Търговище – 3; Хасково – 75; Шумен – 69; Ямбол – 24.
242 124 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 30 093 от тях са активни. Излекувани са 202 005 лица, от които 505 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 4202-ма са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 369 се намират в интензивни структури.
У нас до момента са поставени общо 168 462 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, от които 20 236 – през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при 10 100 лица-медицински служители. 46 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 10 от тях са установени при лекари, 19 – при медицински сестри, 9 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
10 026 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 48 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Премиерът Бойко Борисов: ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ВАКСИНИ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ДОГОВОРИТЕ С ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, информира Единният информационен портал за мерките за ограничаване на COVID-19.
Премиерът подчерта, че държавите членки на ЕС са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но, независимо от това, доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Министър-председателят ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес. Той ще настоява Европейската комисия да бъде стриктна и строга в спазването на договорени количества доставки с фирмите производители на ваксини.
„Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, категоричен бе премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките ѝ действия за осигуряване на договорените количества ваксини.
Премиерът Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им. „Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо на ваксинация, два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Министър Ангелов: НЕПРИЯТНО СМЕ ИЗНЕНАДАНИ ОТ ПОРЕДНАТА НЕСПАЗЕНА УГОВОРКА ЗА ДОСТАВЯНЕТО НА ОКСФОРДСКАТА ВАКСИНА
„Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на оксфордската ваксина“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за противоепидемичната обстановка в страната. Министърът обясни, че през последните няколко дни са водени тежки преговори с производителя на аденовирусната ваксина, но те не са довели до желания резултат. Въпреки усилията от българска страна доставените количества от този вид ваксина до август ще бъдат само 40% от договореното. Правителството има готовност да съдейства за доставката на ваксините, като изпрати самолет, но предложението не е прието от фирмата производител. Вместо официален отговор, от AstraZeneca е разпространено писмо до медиите, в което компанията се извинява за забавянето и уточнява, че доставки ще има, макар и в намалени количества, стана ясно от думите на министъра. Ситуацията той коментира така: „Нямаме нужда от учтивост и вежливост. Имаме нужда от ваксини. Ако в корпоративния свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни.“
Нерегулярните и намалени доставки на ваксини са причина временно да се преустановят „зелените коридори“ за ваксиниране, съобщи проф. Ангелов и допълни, че: „Кризата е световна. Решенията трябва да бъдат нестандартни, бързи и оперативни“. Във връзка с намалените доставки и неспазването на договорите от страна на производителите на ваксини министърът на здравеопазването заяви, че ще търси разговор с еврокомисар Стела Кириакидис. „Нека бъде ясно, че договорите с фирмите производители са подписани с Европейската комисия. България няма нищо общо с подписването, с темпа на доставките, нито с договарянето им. Ние сме страна, която получава количества ваксини вследствие на подписан договор от Европейската комисия, упълномощена с решение на българския парламент“, уточни още Ангелов.
Във връзка със сигнали до медиите, че липсват количества за поставянето на втора доза или, че това се случва със закъснение, разяснение даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев: „Определянето кога да бъде поставена втората доза – на 21-ви, 28-и, 70-и ден, се прави за улеснение на хората и лекарите, този интервал е препоръчителен. Поставянето на ваксината няколко дни по-късно не се отразява върху имунния отговор.“

ИМА ОПАСНОСТ НА 1 МАРТ БЪЛГАРИЯ ДА ПОЛУЧИ МАЛКО НАД 1/3 ОТ ДОГОВОРЕНИТЕ 142 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
България настоява още днес, 25 февруари, да получи 52 000 дози от ваксината на „АстраЗенека“, като страната ни може осигури въздушен транспорт за целта. Това съобщи Нова телевизия, като се позовава на писмо от здравното министерство до ръководството на шведско-британската компания. Става ясно, че на 1 март България вероятно ще получи малко над 1/3 от договорените иначе 142 000 дози.
В позиция до медията от компанията „АстраЗенека“ казват, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.
„Производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че „АстраЗенека“ полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на март се очакват още две доставки“, казват още производителите на препарата.

19 ОБЛАСТИ В СТРАНАТА СА В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
19 области в страната са в червената зона по заболеваемост от COVID-19, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб. На 14-дневна база по заболеваемост България се нарежда на 22-ро място в ЕС и на пето място на Балканите със 156 на 100 000 души заболели, информира Zdrave.net.
Седем области са в оранжевата зона и само Видин и Търговище са в жълтата зона, тоест с най-ниската заболеваемост, отчете той. Най-много болни продължава да има в Кюстендил с 446 на 100 000 души и най-малко в Търговище – 25 на 100 000.
Председателят на НОЩ и началник на ВМА ген. Мутафчийски обаче посочи, че на 7-дневна база средната заболеваемост е 216 на 100 000, но обясни, че има още седмица, за да се прецени дали тенденцията е устойчива. „Смъртността се задържа, даже бележи спад със 7% и в момента е 7,1 на 100 000 души, докато преди две седмици е била 8,5 на 100 000 души, допълни той. По думите му се наблюдава изчерпване на леглата във ВМА, „Пирогов“ и Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници.
Има тенденция за увеличаване на случаите на новозаболелите за последните три дни, отчете и министър Ангелов. Той информира, че заетостта на леглата за неусложнени случаи на коронавирус на национално ниво е 47%, а на интензивните – 51%. Средната възраст на новодиагностицираните е 52 г., а на починалите – 72 г.
Активните случаи сред медиците са 781, от които 88 са в лечебни заведения, а 7 – в интензивни структури.
За пореден път здравният министър заяви, че ако заболеваемостта на 14-дневна база надхвърли 200 души, ще се обмисли промяна на мерките и ще се работи с повишено внимание. „След това във всеки един момент можем да предприемем ограничителни мерки“, заяви той. В същото време проф. Ангелов посочи, че може да се говори за български модел за справяне с епидемията, защото с либерални мерки държим тези нива на заболеваемост.
Все още се очаква информация за разпространението на британския щам от НЦЗПБ, посочи още той.

Проф. д-р Мира Кожухарова: ПЪРВАТА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА Е НЕЩО МНОГО ВАЖНО И ТЯ Е ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ
Първата доза от ваксината е нещо много важно и тя е за цял живот. Колкото повече хора са получили първа доза, толкова по-скоро могат да заживеят нормално. Това заяви пред БНТ епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова, информира Zdrave.net.
По думите ѝ въпросът с датата за втората доза от ваксината е по-скоро административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят, разясни специалистът. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Проф. Кожухарова поясни, че имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор.
Интервали между дозите се слагат, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази и така да се компрометира цялата ваксина, поясни още проф. Кожухарова. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза, припомни тя.
Според проф. Кожухарова с приоритет трябва да се ваксинират възрастните хора и тези с хронични заболявания и изрази очакване това да се случи чрез включването на личните лекари в процеса на ваксинация.
Има такава болест и тя е сериозна, но не е сериозна за всички хора и не трябва да се плашат всички хора, посочи тя. По думите ѝ напливът към зелените коридори е доказал, че самоорганизацията е по-ефективна от административната организация и това трябва да се анализира.

Д-р Александър Симидчиев: РАЗХЛАБВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ МОЖЕ ДА УВЕЛИЧИ ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
„Четири седмици поред имаме нарастване на броя на новозаразените, не много стръмно, но постепенно. Процесът започва да се възобновява наново. На този фон, мерки, които бяха на място, а сега се премахват, могат да ускорят този процес. Това е от медицинска гледна точка. Вторият момент е политическият и социалният, и икономическият. Решението винаги се взема, балансирайки всички фактори. Бих апелирал да имаме приоритет на медицинските аспекти при вземане на решение за отхлабване на мерките. В края на краищата се касае за здравето и за живота на хората, а такива решения могат да доведат до невъзвратими последици“. Това коментира пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той посочи, че сме далече от надеждния щит срещу болестта, защото за предотвратяване на разпространяването на COVID-19 общият брой на ваксинирани и преболедували българи трябва да е около 5 милиона. Към момента този брой е 300 000 души.
В предаването „12+3“ д-р Симидчиев допълни: „Имаме средство за управляване на пандемичния процес – ваксината, но към това трябва да добавим добра организация, логистика, визия“.

НАД 700 ПОВЕЧЕ СА ПРИЕТИТЕ В БОЛНИЦА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В СРАВНЕНИЕ С МЕСЕЦ ПО-РАНО
Над 700 повече са приетите за болнично лечение пациентите с COVID-19 у нас спрямо месец по-рано. Това става ясно от справка от информационната система на НЗОК, информира Zdrave.net.
Според данните от нея касата има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 749 легла за активно лечение към 21 февруари 2021 г. От общия брой договорени легла са заети 23 113, като от пациенти с COVID-19 са заети 3523. За сравнение, за периода към 24 януари пациентите с коронавирус в болница са били 2819 или със 704 по-малко.
Незаетите легла за активно лечение са 25 636. Данните от отчетите на болниците са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична, уточняват отново от Здравната каса.
В столицата най-много хоспитализирани с COVID пациенти има в УМБАЛСМ „Пирогов“- 173, в УМБАЛ „Св. Анна“ – 132, във ВМА – 106.

НАД 3000 ОБАЖДАНИЯ НА БЕЗПЛАТНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ НА НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА
На повече от 3000 обаждания са отговорили медицинските специалисти на безплатната телефонна линия за пациенти с хронични заболявания 0800 14 515 от 1 януари до 25 февруари 2021 г. Линията е създадена от Националната пациентска организация. VIVACOM обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow, информира БТА.
За близо година повече от 6400 българи са потърсили консултация и информация във връзка с хроничното си заболяване в условията на пандемия от COVID-19. Телефонът работи всеки работен ден от 9:00 до 18:00 ч.
Значителен интерес (65%) от обажданията са към епидемиолозите и имунолозите на линията, които консултират безплатно за процеса на ваксиниране у нас. Специалистите дават съвети на пациентите основно за това при кои заболявания е подходящо ваксинирането и при кои е добре да се въздържат пациентите от ваксинация. Много от въпросите, свързани с ваксинирането, са насочени към организацията на процеса. Пациентите питат за потенциалните странични ефекти от ваксините, предлагани у нас, както и за последващото наблюдение за имунния отговор от ваксинирането.
Търсени са и безплатните телефонни консултации с двамата специалисти, които предоставят информация за лечението в домашни условия на COVID-19.
Увеличава се броят и на обажданията към екипа от психолози. Повикванията са свързани основно с прояви на тревожност, развитие на паник атаки, както и обостряне на пациенти с клинични прояви на психично страдание. Консултации търсят и социално слаби българи, които имат нужда от съдействие пред социалните служби и институциите за получаване на топла храна, подслон или средства за лекарства.
Близо 200 са обажданията към ендокринолозите на телефонната линия, към които се обръщат основно пациенти с диабет, които контролират заболяването в домашни условия. Една от причините да търси телефонно консултиране е, че пациентите с диабет са в рисковата група от инфектиране с COVID-19, при които е възможно и по-трудно протичане на болестта, причинена от вируса, коментират експертите.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ ОТКРИ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР ЗА ПОДКРЕПА Н ПЛОВДИВ
Българският Червен кръст откри Контактен център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията в Секретариата на Областния съвет на БЧК -Пловдив. Той разполага с безплатен национален телефонен номер 0800 1 1466, чрез който гражданите ще могат да се свързват безплатно и конфиденциално с консултанти на БЧК. Те предоставят възможност за връзка с квалифициран психолог и информация относно дейностите на организацията и актуалните противоепидемични мерки, информира БНР.
Създаването на центъра е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на COVID-19“, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) и подкрепена от Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Това е поредната технологична стъпка на организацията в посока подпомагането на българското население за справяне със стреса и последиците от пандемията от COVID-19. На уебсайта на Българския Червен кръст може да бъде открит и национален чат за първа психологическа помощ, от който могат да се възползват всички граждани.

НОВ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА С ГОЛЯМА СКОРОСТ В НЮ ЙОРК
Нов вариант на коронавируса, който се отличава с много сходни характеристики с южноафриканския, се разпространява с все по-голяма скорост в Ню Йорк. Това предаде Агенция „Ройтерс“, позовавайки се на данни от научна публикация на екип изследователи от Колумбийския университет, информира Zdrave.net.
Новата разновидност на коронавируса е известна като B.1.526 и е била идентифицирана за пръв път в проби, взети в Ню Йорк през ноември. До средата на февруари приблизително 12% от случаите на COVID-19 в мегаполиса се свързват с нея, посочват учени от Медицинския колеж „Вагелос“ към университета.
Вариантът е описан и в изследване, публикувано онлайн тази седмица от Калифорнийския технологичен институт. И двете проучвания все още не са преминали през независима оценка.
Учените от Колумбийския университет смятат, че анализът на информацията от публично достъпни бази данни не доказва преобладаващо разпространение на южноафриканския и бразилския варианти в пробите, взети в Ню Йорк и близките райони.
„Вместо това откриваме голям брой от този местен вариант“, коментира д-р Ан-Катрин Улеман, преподавател по инфекциозни болести в колежа.
Изследването е установило, че вариантът B.1.526 има притеснително сходни характеристики с варианта B.1.351, идентифициран първо в Южна Африка и с P.1., идентифициран в Бразилия, и това определено буди тревога. Няколко проучвания вече доказаха, че тези нови варианти са по-устойчиви към съществуващите ваксини в сравнение с по-ранните версии на коронавируса, припомня „Ройтерс“.
Учените са обезпокоени основно от промяна в определена зона в спайк-протеина на вируса, наречена E484K, която е налице и в трите варианта. Смята се, че мутацията в E484K отслабва имунния отговор на организма на коронавируса.

ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ ОКОНЧАТЕЛНО ИЗМЕНЕНИЯТА В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
Със 71 гласа „за“, 16 „против“ и 2 „въздържали се“ без разисквания парламентът прие окончателно измененията в Закона за здравното осигуряване, съобщи Zdrave.net.
Според приетите промени министърът на здравеопазването няма да контролира Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК чрез внезапни проверки от назначена от него комисия. Това задължение се вменява на Сметната палата, но министърът ще може да отправя предложения до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизма и методиката на базата на одитния доклад.
Прието беше и предложението имуноглобулините да бъдат изключени от Механизма по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест.
Промяната беше допълнена с уточнението, че разходите на НЗОК за тези лекарствени продукти, които надвишават определените целеви средства в ЗБНЗОК 2021 г., не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба/техните упълномощени представители на лекарствените продукти.

С 10% СА НАМАЛЕЛИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ 2020 Г. В СРАВНЕНИЕ С 2019 Г.
1 874 237 са били хоспитализациите през 2020 г., а средно за годината използваемостта на лечебните заведения е била 54%, информира Zdrave.net като се позова на данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НАЦОЗА). През 2019 г. хоспитализациите са били 2 303 937, а използваемостта на лечебните заведения с 10% по-висока – 64%. От НЦОЗА уточняват, че в статистиката не са включени структурите към други ведомства.
С над 100 000 са намалели хоспитализациите в частните лечебни заведения. През 2020 г те са били 626 547, докато през 2019 г. са били – 736 581. Хоспитализациите в държавните и общински болници са намалели от 1 218 911 през 2019 г. на 959 716 през 2020 г.
През 2020 г. средният престой в болниците за активно лечение се е увеличил с 0,3 дни и е бил 5 дни, докато през 2019 г. е бил 4,7.
Най-дълго са лежали пациентите в държавните психиатрични болници – 65 дни, като престоят им се е увеличил с цяла седмица в сравнение с 2019 г. , когато е бил 58 дни. Тяхната е и най-високата използваемост сред лечебните заведения – 75%, като в сравнение с 2019 г. обаче е намаляла с 2%.
Най-голямо е намалението на използваемостта на лечебните заведения през първото шестмесечие на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. – 12%. При болниците за активно лечение използваемостта пада от 64% през първите шест месеца на 2019 г. на 52% през същия период на 2020 г., а при частните лечебни заведения – от 61% през 2019 г. на 49% през 2020 г.
Тенденцията се запазва и през второто шестмесечие на 2020 г., но намаляването на използваемостта на лечебните заведения ( частни, държавни и общински болници) е с 10%.
Като резултат от пандемията от коронавирус през 2020 г. се наблюдава увеличение на извършените имунизации срещу туберкулоза. Обхванати са 97% от новородените, докато през 2019 г. процентът е им бил 95,5%. Драстично е паднал обаче обхвата на имунизираните на 13 месеца срещу морбили, паротит и рубеола. През 2020 г. те са били 88.3%, докато през предходната година са били 95,1%.
Много голям е спада при препоръчителните имунизации. Срещу грип през 2020 г. са се ваксинирали едва 20 977 души, докато през 2019 г. те са били 85 607, показват данните на НЦОЗА. Срещу хепатит А са се ваксинирали 889 души, докато през предходната година те са били 3 262.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С РЕДКИ БОЛЕСТИ У НАС
Увеличава се броят на диагностицираните с редки болести у нас. Това съобщи за БНР проф. Елисавета Наумова, ръководител на Експертния център за първични имунни дефицити.
Към момента в регистъра са вписани 186 пациенти, от които 57 процента са деца.
У нас все още има пациенти, които не са диагностицирани, но които страдат от редки болести, каза проф. Наумова.
Създадени са електронни платформи, качени на Facebook страницата на Центъра по редки заболявания към Александровска болница. Целта е попълвайки въпросник с най-честите симптоми на редките болести, хората да се ориентират и да потърсят навреме медицинска помощ.
Д-р Наумова допълни, че тези инфекции се лекуват, ако навреме бъде приложена специализирана медицинска помощ с антибиотици, защото в много от случаите могат и да рецидивират много бързо: “Досега статистика не е имало за нашата страна. Това е първият регистър, който се прави, но може да кажем, че се увеличава броят на диагностицираните. Според честотата на тяхното разпространение се смята, че в нашата страна трябва да има около 700 пациенти с първични имунодефицити на година, докато ние в момента имаме 184, тоест все още има недостатъчно диагностицирани пациенти. Това е нашата задача – първо, да увеличим и да обхванем всички, които наистина страдат от това заболяване. Второ, да направим един неонатален скрининг за наличието на T и Б-клетъчни дефицити, за което технологично сме готови вече. Този скрининг трябва да се включи в Националната скринингова програма на страната”.

13 СТАНЦИИ В СТРАНАТА УСТАНОВИХА ПРЕВИШЕНИ НОРМИ НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА
13 станции в страната установиха превишени нормите на фини прахови частици във въздуха, съобщи БНР. Най-голямо е замърсяването в Горна Оряховица – над два пъти, следват Плевен и пловдивският квартал „Тракия“, съобщават от Изпълнителната агенция по околна среда за качеството на въздуха.
Другите места в страната с мръсен въздух над нормата са Смолян, Русе, Варна, Шумен, Ловеч и бургаските квартали „Меден рудник“ и “Долно Езерово”.
В столицата има превишение на фините прахови частици в кварталите „Младост“ и „Надежда“.

МЗ ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОЩЕ 10 БОЛНИЦИ
Министерството на здравеопазването обяви конкурси за избор на членове на органи за управление – Съвет на директорите на още 10 болници. Това са УМБАЛ „Канев“ – Русе, МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник, УМБАЛ – Пловдив, МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ -Кърджали, МБАЛ – Добрич, МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ -Кюстендил, МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Ловеч, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“- Монтана, МБАЛ-Пазарджик, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, информира Zdrave.net.
Конкурсите са за един независим член, един представител на държавата и директор на лечебните заведения. Документите за участие в конкурса се подават до 15 март 2021 г.
Конкурсите се провеждат на три етапа: проверка на съответствието на представените документи с предварително обявените изисквания и критериите за подбор; оценяване на изготвена и представена от кандидатите концепция за развитие на предприятието и приноса на кандидата към неговото управление и събеседване с кандидатите.
Темите, предмет на събеседване са особености и характеристики на дейността на публичното предприятие; източници на финансиране и начини за стабилизиране/ подобряване на финансовото състояние на публичното предприятие и органи на управление на публичното предприятие – права и задължения.