НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.01.2021)

НОВИ 14 040 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА PFIZER/BIONTECH ПРИСТИГНАХА У НАС
Нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха у нас днес, 25 януари. Те ще бъдат разпределени в страната, според Националния ваксинационен план, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През февруари се очаква доставка на още 83 000 дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 000 ваксини от същия производител.
В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари, стана ясно по време на брифинга.
Маг.-фарм. Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие.
„По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4,4 млн. дози, респективно за 2,2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“, обясни Кирилов.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза още че европейските държави ще получат достъп до руската ваксина едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.
До края на седмицата се очаква у нас да пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.

2874 ПАЦИЕНТИ С ПОТВЪРДЕН COVID-19 СА НАСТАНЕНИ В БОЛНИЦИ, ОТ ТЯХ 283-МА СА В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ И КЛИНИКИ
121 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 69 от тях са установени с PCR, а 52 – с бързи антигенни тестове. През последното денонощие у нас са направени общо 1207 теста, от които 602 са PCR, а 605 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 13; Варна – 6; Враца – 1; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 13; Ловеч – 4; Монтана – 1; Пазарджик – 4; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 7; Разград – 1; Русе – 6; Силистра – 1; Сливен – 6; Смолян – 5; София област – 5; София град – 35; Стара Загора – 2; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 1.
В България към момента са доказани общо 214 817 случая на новия коронавирус, 26 929 от които са активни. 179 068 са излекуваните лица. От тях 180 са регистрирани през изминалото денонощие.
2874 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 283-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Общият брой на ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента е 26 143. Ваксинациите, регистрирани през последното денонощие, са 24.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 9393-ма. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са пет. От тях един е установен при лекар, три – при медицински сестри и един – при санитар.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8 820. През изминалите 24 часа са регистрирани девет нови случая.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРЕПОРЪЧА ПОСТЕПЕННО РАЗХЛАБВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В БЪЛГАРИЯ
Постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България препоръча Националният оперативен щаб на работно съвещание при премиера Борисов, съобщи Zdrave.net като се позова на информация от правителствения пресцентър.
България се намира в много добро положение към момента в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души, и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.
„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от V до XII клас по строго определен ред.
От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.
„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи министър-председателят. Борисов обърна внимание, че ако заведенията отворят врати, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени. В такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.
По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата фаза на ваксинационния план.

Министър Ангелов: СЪЗДАЛИ СМЕ ОРГАНИЗАЦИЯ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ОТ 50 000 ДО 100 000 ДУШИ НА ДЕН
„Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 000 до 100 000 души.“ Това заяви в Стара Загора здравният министър проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net като се позова на пресцентъра на Министерството на здравеопазването
По думите му организация е създадена, но тя зависи от темпа на доставянето на ваксините в страната.
“Ваксините идват, бъдете сигурни, че нашите решения не се опират на мечти, а на реални доставки на ваксини, които са планове, които ще се случат. Вероятност да останат българските граждани без ваксини не съществува. Предвидените количества, които трябва да получим са абсолютно достатъчно”, увери здравният министър. При получаване на достатъчно дози в имунизационната кампания ще бъдат включени личните лекари, лечебните заведения и мобилните ваксинационни групи. Той посочи, че осигурените и получени ваксини у нас са направени до една, а вторите дози се пазят в Районните здравни инспекции.
За пореден път проф. Ангелов защити решението на страната ни да запази вторите дози от ваксините, за да се завърши пълният курс на имунизация. Здравният министър беше категоричен, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.
„Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още Ангелов. Той коментира и разхлабването на мерките.
“Радва ме липсата на разговори за забавени линейки, за препълнени болници. Това е минало, но е минало заради усилията на всички и не можем с лека ръка да го забравим и да освободим мерките изведнъж, така че да се върнем в изходна позиция”, посочи проф. Ангелов, цитиран от БНР.
Министър Ангелов припомни, че от началото на февруари 37,5% от учениците в системата на средното образования ще се върнат в училище, като това са общо близо 200 хиляди български деца. Ще бъдат разхлабени мерките в сферата на спорта и културата, като важни за държавата области. Той обясни, че му предстоят срещи с представители на ресторантьорите, но подчерта, че е рано за ново разхлабване на мерките. “Ако нивата на заболеваемост и смъртност остават стабилни, чак тогава може да говорим за ново разхлабване на мерките”, уточни здравният министър.
В Стара Загора проф. Ангелов откри пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ с 12 новооткрити поста. Миналата година министерството отпусна 580 хил. лв. – капиталови разходи, необходими на лечебното заведение за ремонта и преустройството. Отделението вече разполага с 12 новооткрити поста, от които ще могат да се възползват 32-ма души, провеждащи диализното си лечение в университетската болница. Осигурени са и средства на болницата за закупуването на 8 диализни апарата, уточняват от пресцентъра на МЗ.

НЗОК ПРИЕ ПО-КРАТКИ СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА НОВИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ, АМБУЛАТОРНИ И КЛИНИЧНИ ПРОЦЕДУРИ
По-кратки срокове, в които в НЗОК може да се подават заявления за разглеждане на нови медицински дейности и медицински изделия, предвиждат промяна в правилата, по които се определя редът за това. Това става ясно от информация, поместена на сайта на здравноосигурителния фонд, съобщи Zdrave.net.
От нея се разбира, че се променят правилата за работа на Комисията по разглеждане на предложения за включване за заплащане от НЗОК на нови медицински дейности и групи медицински изделия извън цената на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, както и на групи медицински изделия в извънболничната медицинска помощ.
Според измененията предложения ще се подават до 30-ти юни, а не до края на август, както е в момента.
За да влязат в сила, новите правила трябва да бъдат утвърдени от управителя на НЗОК.
Съгласно действащия към момента ред, всяко заявление за нови дейности или изделие трябва да бъде придружено от становище на експертния съвет по конкретна медицинска специалност, както и от председателя на научното дружество по нея, цена, определена от търговците на едро, ако става дума за изделие, или стойност, когато става дума за медицинска дейност, както и да се посочи в кои други държави от ЕС се извършва тя. Нужно е и да се представи стойност на медицинската дейност по икономически показатели и други подробности.
До 20-ти септември управителят на НЗОК трябва да внесе проект в Надзорния съвет на Здравната каса за одобряване на новите дейности и изделия.

Проф. Нели Корсун: ДОСЕГА В НАЦИОНАЛНАТА РЕФЕРЕНТНА ЛАБОРАТОРИЯ НЯМА ДОКАЗАНИ ГРИПНИ ВИРУСИ
„Досега в Националната референтна лаборатория няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия“. Това каза пред bTV директорът на Националната референтна лабораторията “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Нели Корсун, информира Zdrave.net.
По думите ѝ в момента циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска. „През миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса в Европа, което е страшно необичайно, но това се дължи на противоепидемичните мерки, свързани с коронавируса. Явно те оказват ефект и върху грипните вируси“, каза проф. Корсун.
Тя коментира и резултатите от целогеномното секвениране на коронавируса, извършвано в НЦЗПБ. „Този метод позволява разшифроване на цялата нуклеотидна последователност, т.е. на пълната генетична информация при коронавирусите. При 8 проби на пациенти, пристигнали от Великобритания, бяха доказани мутации, характерни за британския генетичен вариант.“
Според специалистката този вариант е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти на коронавируса. „Британският премиер Борис Джонсън се позова на 4 изследвания във Великобритания, които показват, че той е по-смъртоносен с 30-40%. Според някои експерти там обаче това се дължи не толкова на самия вирус, колкото на факта, че заради претоварването на лечебните заведения, на пациентите не могат да се оказват качествени медицински грижи“, коментира проф. Корсун. Тя допълни, че в САЩ се очаква до края на март английският вариант на COVID-19 да стане доминиращ. Eкспертката се позова на Европейския център за контрол на заболяванията, според който рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок.
Проф. Корсун заяви още, че имунитетът, който е създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант.
„Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта – от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите способни да избягват имунитета, създаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетични варианти“, поясни проф. Нели Корсун.
На този етап южноафриканският вариант бил много слабо доказан в Европа – само в 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е бил доказан в европейските страни.

УМБАЛ „СВ. ГЕОРГИ“ Е НА ПЪРВО МЯСТО СРЕД ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ПО БРОЙ ИМУНИЗИРАНИ МЕДИЦИ
Към края на първия етап от ваксинацията у нас Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив отчете, че в него са се включили 689 души от персонала, с което заема първо място сред лечебните заведения в страната по брой имунизирани, съобщи БНР.
„Това е общ наш успех и означава, че съмненията са оставени на заден план“, каза в „Преди всички“ епидемиологът на болницата д-р Християна Бацелова. Според нея в основата на добрите резултати на кампанията по ваксинирането са както перфектната организация в самата болница, така и добра информираност на персонала.
„Имаше колеги, които се притесняваха, че в миналото са имали алергични реакции, но иначе искаха възможно най-бързо да бъдат ваксинирани, защото знаеха каква е болестта”, сподели д-р Бацелова. Тя припомни, че за три дни от старта на кампанията в края на декември 2020 г. са били поставени първите дози на 171 от записалите се служители на лечебното заведение. Те вече имат завършена ваксинационна схема след поставянето и на втората доза.
Д-р Бацелова заедно с екип от колеги извършва манипулациите в единия от двата ваксинационни кабинета – в база 2 на здравното заведение на бул. „Пещерско шосе“ . Вторият се намира в Клиниката по кожни и венерически болести в база 1.
„За стриктното спазване на имунизационния план отговорността е на екипите, които участват в поставянето на ваксините като се работи и в много добра координация с РЗИ-Пловдив. Съществена е и ролята на болничната аптека, осигуряваща стриктния контрол на т. нар. “хладилна верига”. Защото ваксината е много нестабилна и може да стане неефективна. Другото, което усложни процеса е, че тя трябва да бъде приготвена – тя не идва в индивидуални дози, както са много други ваксини, затова беше много важно стриктното спазване на всички изисквания“, каза още д-р Бацелова.
И въпреки че кампанията вече е в ход и броят на ваксинираните (най-вече медици на този етап) нараства с всеки ден, д-р Християна Бацелова посъветва: “Въпреки че са ваксинирани медиците трьбва да да продължават да спазват всички противоепидемични мерки- маска, дезинфекция, все още не ясно дали ваксината ще осигурява т. нар. “стерилен имунитет” – тоест ваксинираното лице да не е източник на зараза.”

ИЗРАЕЛ ЗАТВАРЯ ЗА ПЪТНИЦИ ЛЕТИЩЕ „БЕН ГУРИОН ЗА ЕДНА СЕДМИЦА
Израел затваря за пътници летище „Бен Гурион“, считано от 00.00 часа на 25.01.2021 г. (понеделник) до 31.01.2021 г. (неделя). Посолството ни в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната, освен в случаите, одобрени от специална комисия, информира Единният информационен портал за мерките да ограничаване на COVID-19.
От МВнР апелират гражданите да имат предвид, че консулската служба работи само с предварително записан час и при спазване на изискванията за носене на маска, спазване на дистанция и санитарен контрол. В Информационния портал са посочени и телефоните, на които може да се позвъни за повече информация и съдействие, както и служебна електронна поща.