НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.10.2019)

ДИПЛОМИРАХА СЕ АБСОЛВЕНТИТЕ НА ФОЗ И НА МЕДИЦИНСКИЯ КОЛЕЖ ПРИ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН
Днес, 24 октомври 2019 г., в зала „Магнум“ на Медицински университет – Плевен се състоя двойна тържествена промоция на абсолвентите от Факултет „Здравни грижи“ и Медицинския колеж при МУ-Плевен. Тържеството е част от честванията, посветени на 45-годишния юбилей на висшето училище в Плевен, съобщи Dariknews.bg.
На празничната церемония по дипломиране своите дипломи за висше образование получиха 130 бакалаври по здравни грижи – медицински сестри и акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, помощник-фармацевти и социални работници.
Средният успех на дипломираните медицински сестри (45) и акушерки (24) е много добър 4.78. С най-висок успех от випуска е медицинската сестра Анна Янчева – отличен 5.84. За поредна година в специалност „Медицинска сестра“ има и дипломирали се мъже, след които и двама отличници – Калоян Николов с отличен успех 5.78 и Дениз Каваклъ с отличен успех 5.50.
Своите дипломи взеха и 60 възпитаници на Медицински колеж – Плевен от специалностите „Рентгенов лаборант“ (18), „Медицински лаборант“ (13), „Социални дейности“ (10) и „Помощник-фармацевт“ (19).
Средният успех на випуска е много добър 4.99. 15-те отличници на випуска получиха специални плакети.
Всички абсолвенти получиха дипломите си бакалаври от ректора на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов.
Почти всички дипломанти от випуска вече са професионално реализирани в здравната система на страната. Някои от тях са част от здравните специалисти на едни от най-тежките клиники – Онкологичен център, Първа хирургична клиника, клиника по ендокринология. Други работят в медицински центрове, детски ясли и частни болници в град Плевен и по родните си места. Много от тях ще продължат обучението си в магистърски програми в МУ-Плевен.
През октомври 2019 г. Медицински университет-Плевен отбелязва своя 45-годишен юбилей с два големи научни форума в периода 28 октомври – 2 ноември 2019 г. – XVII Международна конференция за студенти и млади лекари под мотото „Събудете мечтите си“ и Юбилейна научна конференция, съвместно с Българската Академия на науките. На 31.10.1974 г. се е състояло Тържественото откриване на Медицинския факултет в град Плевен. С Решение на Академичния съвет датата 31 октомври е утвърдена като официална за провеждане на празника на висшето училище.

В НРД ЩЕ БЪДАТ ЗАЛОЖЕНИ ПРАВИЛА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ТРУДОВИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ
В момента работим по методиката за заплатите заедно с БЛС. Тя ще бъде неразделна част от целия комплект с документи, които ще бъдат приети преди започване на новата финансова година заедно с новия НРД. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след откриването на обновената Клиника по изгаряния в УМБАЛСМ „Пирогов“, информира Clinica.bg.
Министърът припомни, че за първи път Рамковият договор ще бъде подписан за три години. Досега той се обновяваше всяка година.
„Вече започнахме работа с БЛС по отношение на основните правила, които ще приложим по формирането на разходите по отделните здравноосигурителни плащания. Един месец преди започването на новата финансова година Националният рамков договор трябва да бъде качен за обществено обсъждане, така че до края на ноември трябва да сме готови. Първоначалното предложение на МЗ беше не по-малко от 50% от приходите по клинични пътеки да отиват за разходите за персонал и след това – да направим съотношенията вътре в тези разходи – колко за санитари, колко за професионалистите по здравни грижи колко за лекари, колко за лекари с една специалност, с втора специалност и т.н. Ще създадем правила, за да има спокойствие в системата и хората да бъдат убедени, че е приложен най-справедливият принцип на разпределение в зависимост от положения труд“, уточни министърът.
Кирил Ананиев подчерта, че акцентът в разговорите е върху заплатите, тъй като това, което е най-слабо оценено в медицинската дейност, е човешкият труд. „Виждате, че и протестите са свързани най-вече с възнагражденията, които се получават. Трябва да стигнем до нива, които съгласувано да предложим на участниците в процеса“, каза той.

ПАЦИЕНТСКИ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ, КАЧЕСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ И САМОКОНТРОЛ НА ДИАБЕТА
За спешно създаване на национална диабетна програма настояват пациентски асоциации. Те са внесли писмо до институциите, в което апелират властта за предприемане на реални стъпки за приемане на ключовия стратегически документ, информира Clinica.bg. Пациентите за пореден път поставят въпроса на дневен ред във връзка с наближаващия Световен ден за борба с диабета на 14 ноември.
Писмото до институциите е от името на Българска асоциация „Диабет”, „Национална асоциация на децата с диабет”, БАД , Култура без граници”, „Диабет и предиабет”.
За създаването на национална програма, подкрепена от държавата, апелираха и изтъкнати ендокринолози. Приемането на такъв документ е предвидено в изпълнението на Специалната декларация за диабета, която бе приета от НС на 14 ноември 2018 г. 11 години по-късно национална програма все още липсва у нас.
„Като добри примери за страни въвели такива програми и постигнали добри резултати могат да се посочат САЩ, Индия и Финландия, в които само няколко години след внедряването на техните Национални диабетни програми честотата на диабета е намаляла с 55 до 58%. Това е много силен аргумент за внедряването на Национална диабетна програма и в България”, категорични са организациите на хората с диабет.Те настояват програмата да се изпълнява дългосрочно от всички български правителства и да включва редовен скрининг, съвременно лечение, системно обучение, контрол и самоконтрол на заболяването, както и превенция, навременно лечение и вторична профилактика на всички усложнения на диабета.

257.5 МЛН. ЛЕВА ДЪЛЖИ НЗОК НА ЧУЖДИ ЗДРАВНООСИТГУРИТЕЛНИ ФОНДОВЕ
257 512 395. 02 лева са задълженията на НЗОК към чужди здравноосигурителни фондове към 30 септември 2019 г. Това казаха за Zdrave.net от Здравната каса в отговор на въпрос какво е актуалното състояние на дълговете към чуждите фондове. Просрочените плащания са в размер на 97 191 005. 32 лв.
“С изпълнението на бюджета за тази година ще се опитаме да погасим всички стари задължения към чужди държави и фондове”, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след вчерашното заседание на Надзора, на което беше гласуван проектобюджетът на НЗОК за 2020 г. В него е записано, че за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност са определени 70. 094 млн. лв. В мотивите към проекта е уточнено, че с тези средства се цели намаляване на задълженията към другите държави.
За Zdrave.net от НЗОК са уточнили, предвидените с 90 млн. лв. по-малко по това перо за 2020 г. в сравнение с 2019 г., когато са били 160 млн. лева, са планирани съгласно плановете за заплащане на исковете. Задълженията на Здравната каса към чужди фондове са намалели с близо 30 млн. лв. в сравнение с 2018 г., когато са били 285 822 141.73 лв.
В бюджета на НЗОК за 2019 г. освен отделното перо за лечение на български граждани в чужбина, в което бяха записани 160 млн. лв., МЗ трансферира още 12 млн. лв. по линия на закрития на 1 април 2019 г. Фонд за лечение на деца.

Проф. Григор Димитров: БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПТИМИЗИРАТ
“Без да се извърши много сериозна реформа в здравеопазването, пациентите не могат да очакват никакви сериозни промени”. Това каза пред БНР проф. д-р Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК. Той коментира, че дори с проектобюджета за следващата година на Здравната каса, който е увеличен, не се е променила структурата му: “Основната част от парите на НЗОК у нас, около 80%, отиват за болнична помощ и лекарства. В страните от ЕС за болнична помощ здравните фондове харчат около 27%, за лекарствата – не повече от 14-18%. Т.е. бюджетът отново е насочен към болнична помощ и лекарства, за сметка на доболничната помощ, която е едно от нещата, в които трябва с предимство да се инвестира”.
В предаването “12+3” по програма “Хоризонт” проф. д-р Димитров коментира, че докато има структура на свръх концентрация на болничната помощ, не могат да се очакват сериозни изменения. Според него болничната помощ трябва да се оптимизира съобразно потребностите на пациентите, а не съобразно определени корпоративни интереси. Той уточни, че не е за закриването на болници, а за оптимизация на техните структури.

ОТКРИХА РЕНОВИРАНАТА КЛИНИКА ПО ИЗГАРЯНИЯ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Официално беше открита напълно обновената сграда на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ “Пирогов”, информира Clinica.bg. Новозакупената апаратура и ремонтите са благодарение на средствата, отпуснати от правителството, както и по програма “Джесика”. От правителството са осигурени 4.4 млн. лв., а по програмата под формата на кредит – 6 млн. лв.
„Тази сграда, в която се намираме в момента, е построена преди 43 години. Оттогава досега не са инвестирани средства за възстановяване и реконструкция, а тази клиника е стратегически обект за националната сигурност. Затова миналата година Министерският съвет предостави на „Пирогов” ресурс от близо 4. 400 млн. лв. за закупуване на медицинска апаратура и оборудване за клиниката”, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Комплексът по изгаряния и пластична хирургия е оборудван с най-съвременната апаратура и техника. Въведени са мерки за енергийна ефективност, изградени са пожароизвестителна система и такава за контрол на достъп, повиквателна сестринска система и др. Ремонтирани и преоборудвани са 4 операционни зали и 10 реанимационни бокса.
„Новоизграденият комплекс ще доведе до повишаване качеството на лечение на българските граждани и до по-добри условия на труд. Условията на работа, които структурата вече предлага, със сигурност ще имат положителен ефект и върху мотивацията на медицинските екипи. Всичко това ми дава увереност, че клиниката ще се справи успешно и в най-тежките ситуации”, каза още министър Ананиев.

ПЪРВИТЕ БЕЗПЛАТНИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ ВЕЧЕ СА В СОФИЯ
Първите безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите вече пристигнаха в София. Възрастните хора от квартал “Бенковски” ще са сред първите, които се ще предпазят от грип по Националната програма на МЗ. Джипитата обаче са притеснени, че ресорното ведомство ги е поставило в ситуация на скандали с пациенти, заради липсата на критерии за имунизациите, информира Clinica.bg.
Д-р Гергана Николова е семеен лекар и в практиката си има около 500 пациенти над 65 години. Всички те имат право да получат противогрипна ваксина. Само, че д-р Николова по програмата на МЗ за борба с грипа ще получи само 50 бройки.
„В програмата ясно пише, че противогрипни ваксини ще бъдат осигурени само за 10 на сто от подлежащите на имунизация”, обяснява д-р Николова.
По думите ѝ най-сериозният проблем, обаче е в липсата на медицински критерии за подбор на пациенти, на които да се сложи ваксината. Точно за това лекарите още преди месец-два са алармирали ресорното ведомство, а от там са им отговорили, че ваксините ще се слагат по преценка на джипито. Спорeд д-р Николова това ще създаде напрежение между лекари и пациенти и няма да се размине без излишни скандали.

ЩЕ УВОЛНЯТ ДИСЦИПЛИНАРНО РЕНТГЕНОВАТА ЛАБОРАНТКА, КОЯТО ЗАБРАВИ 6 ЧАСА ПАЦИЕНТКА В СКЕНЕРА
Дисциплинарно уволнение на рентгеновата лаборантка, която забрави в продължение на 6 часа 70-годишна пациентка с белодробно заболяване в скенера, подготвя управата на болницата в Павликени, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
Първоначално се обмисляше провинилата се специалистка да бъде наказана със забележка и лишаване от допълнително материално стимулиране. Заради обществения натиск обаче ръководството възнамерява да наложи най-тежката санкция. Лаборантката е депозирала заявление, че е с редица заболявания и не може да бъде уволнена. Развръзката предстои.

ОНКОНАВИГАТОР ЩЕ НАПЪТСТВА ПАЦИЕНТИТЕ
Специална платформа ще помага на пациентите с онкологични заболявания за стъпките за лечение, които трябва да следват. Проектът е наречен “Онконавигатор” и беше представен от председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, информира Clinica.bg.
Основната идея за изграждането на платформата е в нея да бъде събрана цялата налична информация за онкологичните заболявания, като се очертае пътя на пациента от първите симптоми до неговото лечение и възможностите, които осигурява здравната система в страната след завършване на терапията, обясни д-р Кацаров. Според него твърде малка част от българите разполагат с необходимата информация за начина на лечение на раковите заболявания. Хората не са наясно към кого да се обърнат в случай на съмнения, къде трябва да се лекуват, какво конкретно да направят и в какви срокове.
“Информацията не може да Ви излекува, но липсата ѝ може да Ви струва много”, обяви мотото на платформата д-р Кацаров. Предимството на Онконавигатора е, че в него всичко е събрано на едно място от експерти в областта. В изпълнението на проекта участват и пациентски организации. Създаването на Онконавигатора е подкрепен от министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК, БЛС и БФС.

БОЛНИЦА “ТРАКИЯ” ОРГАНИЗИРА АКЦИЯ СРЕЩУ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
Според нови изследвания тютюнопушенето у нас се превръща в епидемия с много опасни размери. За да помогне на своите служители да откажат цигарите, ръководството на Болница “Тракия” обяви 30 октомври за Ден за борба с тютюнопушенето. В сградата на болницата ще бъде изнесен кабинет на РЗИ за отказ от цигарите. Мдиците, които посетят кабинета ще имат възможност да се изследват с апарат за въглероден моноксид и карбокси хемоглобин в издишания въздух и да висят пораженията, които им е нанесъл вредният навик. Организаторите вярват, че по този начин ще помогнат на пушачите да вземат решение да спрат да димят.
По брой пушачи сред възрастните българите са сред челните страни в света, а сред младите хора България е сред първите три страни в света по тютюнопушене. Долната възрастова граница сред пушачите у нас е едва 13-14 години. Здравните работници не правят изключение от тази статистика, въпреки че са най-добре запознати с последствията върху здравето от употребата на тютюневи изделия, посочва епидемиологът и главнен инфекционист на Болница „Тракия” д-р Валентина Цанева. Вече близо година тя провежда изследване сред работещите медицински служители в лечебното заведение. Резултатите сочат, че в някои отделения над 60% от работещите пушат. Добрата новина е, че има отделения, в които няма нито един пушач.