НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.08.2021)

1891 СА РЕГИСТРИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ САМО ЗА ЕДИН ДЕН
1891 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 671 от тях са установени с PCR, а 1220 – с бързи антигенни тестове. 29 529 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 7305 от тях са PCR, а 22 224 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 64; Варна – 117; Велико Търново – 117; Видин – 18; Враца – 28; Габрово – 40; Добрич – 26; Кърджали – 32; Кюстендил – 24; Ловеч – 15; Монтана – 41; Пазарджик – 91; Перник – 21; Плевен – 46; Пловдив – 258; Разград – 14; Русе – 83; Силистра – 25; Сливен – 33; Смолян – 22; София област – 35; София град – 349; Стара Загора – 90; Търговище – 64; Хасково – 72; Шумен – 61; Ямбол – 52.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 443 186. От тях 22 386 са активни. 402 268 са излекуваните лица. 626 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, към момента е 2702. От тях 223-ма се намират в интензивни структури.
Общо 2 228 826 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, 9883 от тях са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при общо 13 654 лица-медицински служители. 16 нови случая са регистрирани през последното денонощие. Пет от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, един – при фелдшер и четири – при друг медицински персонал.
18 532 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 57 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

НОВИ 254 СЛУЧАЯ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА SARS-COV-2 СА УСТАНОВЕНИ У НАС
254 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 262 клинични проби, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Установени бяха следните вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве: 254 (96,9%) бяха Делта (B.1.617.2) и 6 (2,3%) Алфа (B.1.1.7).
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 02 юли – 08 август 2021 г. и са изпратени от 49 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

УЧИТЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА ТРЕТА БУСТЕРНА ДОЗА ЗА ВСИЧКИ, КОИТО РАБОТЯТ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО
В отворено писмо до служебния премиер и до министрите на образованието и на здравеопазването от неформалните обединения “Учители за безопасно образование” и “Обединени учители за безопасно образование” се казва, че “тъй като МОН, МЗ и болшинството родители настояват за присъствено започване на учебната година при начало на четвърта вълна в страната, а учителите работят на “първа линия”, трябва да се разреши прилагането на трета бустерна доза за всички, които работят в системата на образованието, лица над 65 години и всички лица с хронични и съпътстващи заболявания”. За това информира БТА.
От двете учителски организации искат също да има регулярно тестване – най-малко два пъти седмично на всички ученици, учители, административен и помощен персонал в учебните заведения. Да има и карантиниране на всички контактни лица, открити чрез регулярното тестване, а при достигането на заболеваемост от 300 на 100 000 да се преминава към обучение от разстояние в електронна среда – на всички ученици от I до XII клас.
В писмото се казва, че екипите на “Учители за безопасно образование” и на “Обединени учители за безопасно образование” са силно притеснени от драстичното нарастване на 14-дневната заболеваемост, както и от големия брой на заразени деца преди началото на новата учебна 2021/2022 година. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (между 2 и 8 август) 96,9 процента от секвенираните проби у нас са на “Делта” варианта на SARSCoV-2. Процентът на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения расте, а смъртността също се покачва. Броят на заразените деца е силно притеснителен, а най-ефективният начин за предпазване от заразяване и от тежко протичане към настоящия момент остават ваксините, заявят от учителските организации. Те отбелязват обаче, че е доказано, че защитата от тях намалява с течение на времето, което означава, че ще бъдат необходими допълнителни дози ваксини за осигуряването на дълготрайна защита.

ДОБРОВОЛЦИ НА БЧК РАЗДАВАХА ЛИСТОВКИ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Министерството на здравеопазването заедно с доброволци от Българския червен кръст започнаха съвместна акция за ползите от ваксинацията в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Ваксинацията срещу COVID-19 е едно от оръжията, с които можем да върнем нормалния си начин на живот и да предпазим както себе си, така и близките си от заразяване. Второто важно нещо е спазването на противоепидемичните мерки“, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. Сборният пункт на доброволците на Българския младежки червен кръст беше пред метростанция „Сердика“, от където те тръгнаха по бул. „Витоша“ и продължиха акцията по раздаване на информационни брошури пред НДК. Сред доброволците беше и Виктор Цветанов. „Подготвени сме да отговорим на всички въпроси, от които се интересуват хората. За момента най-важното е всички да вземат информирано решение относно ваксинацията. Като начало искаме да преборим всички митове и да обясним, че ваксините са безопасни. Почти цялото ми семейство е ваксинирано. На мен също ми предстои ваксинация. Смятам, че това е начинът да преборим пандемията“, подчерта Виктор. Доброволците на БЧК вече разпространяваха информационни брошури в Перник. Акции ще има и в други градове, като Пловдив, Варна и Бургас.
В отговор на журналистически въпрос д-р Александър Златанов посочи, че към момента заболеваемостта е най-висока в областите Бургас и Велико Търново. По препоръка на главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е на място, ще бъдат налагани и допълнителни противоепидемични мерки на регионално ниво.
Д-р Златанов съобщи още, че във всички градове, където е възможно, ще функционират така наречените COVID зони към медицински или диагностично-консултативни центрове. Там ще се извършва триаж на пациентите и тези от тях, които не могат да останат на домашно лечение, ще се насочват за хоспитализация в лечебно заведение.
„Всички центрове ще разполагат с необходимата апаратура. Доболничната помощ трябва да се подкрепя и да се заложи повече на нея като профилактика, превенция и лечение, в случаите, в които е възможно. С откриването на тези COVID зони ще се подпомогне и спешната помощ. По този начин ще бъдат поети част от неотложните случаи“, обясни заместник-министърът на здравеопазването. Той посочи, че в тези COVID зони ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или Медицински център. Прегледите ще бъдат безплатни, като направление от личния лекар няма да е необходимо.

ЗАМ.-МИНИСТЪР ЗЛАТАНОВ, СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА И ЗАМ.-ДИРЕКТОРЪТ НА СДВР СТАРШИ КОМИСАР МАРИАН БИЛАЛОВ ОБСЪДИХА СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
Спазването на противоепидемичните мерки и контрола в столицата обсъдиха на среща в Министерството на здравеопазването заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов. В срещата участваха и други експерти от трите институции, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Д-р Златанов акцентира върху необходимостта от общи действия между МЗ, СО и СДВР върху превантивната дейност във връзка с пандемията от COVID-19, за да се запази стопанският и културният живот в столицата, а също така да не се претоварват лечебните заведения и да могат да лекуват пациентите.
„Много е важно всички да се включим в проверките във връзка с изпълнението на мерките“, посочи заместник-министърът на здравеопазването, като изтъкна, че към момента не е наложително да се налагат по-тежки мерки на територията на Столична община. „Важното е наложените към момента мерки да се спазват, като носене на маски на закрито и в градския транспорт, дезинфекцията и спазването на дистанция също са от особено значение”, стана ясно от думите на д-р Златанов. Той посочи, че освен спазването на мерките, другата основна стъпка, с която можем да преборим вируса, е ваксинацията.
„За мен темата за здравето на софиянци е от първостепенна важност“, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че още в началото на пандемията към СО е създаден Общински щаб, който работи и към момента, и помага в координацията между отделните институции. Не сме спирали контрола, посочи тя и уточни, че до момента само през август са извършени 871 проверки, съставени са 58 протокола и разпореждания по Закона за МВР и 19 акта по Закона за здравето. Кметът на София поиска СДВР да увеличи екипите към контрольорите от Центъра за градска мобилност. Общинските полицаи в столицата продължават проверките по търговските обекти. По време на срещата стана ясно още, че Столична община е готова и с информационна кампания за ползите от ваксинацията срещу COVID-19.
Заместник-директорът на СДВР старши комисар Мариан Билалов от своя страна обясни, че СДВР има добро взаимодействие със СРЗИ и СО, като столичната дирекция разполага с резерви, които биха могли да бъдат активирани при усложняване на епидемичната обстановка.

БЛС ПРИНЦИПНО ПОДКРЕПЯ ЗАКОНОПРОЕКТА НА БСП, С КОЙТО СЕ НАМАЛЯВА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА ОТ ПОЗИТИВНИЯ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК НА 9%
Българският лекарски съюз принципно подкрепя законопроекта на БСП, с който се намалява ДДС върху лекарствата от Позитивния лекарствен списък от 20% на 9%. Това става ясно от становището на Лекарския съюз, изпратено до здравната комисия в парламента. За това информира Zdrave.net.
„Известно е, че пациентите заплащат голяма част от лекарствата, които са им необходими за тяхното лечение. Промяната, която се предвижда в Законопроекта, безспорно ще облекчи в голяма степен пациентите и разходите, които те извършват относно гореописаните лекарствено продукти“, се казва в становището на БЛС.
Според мотивите на вносителите общият ефект от диференцирането на ставките на ДДС е намаление на бюджетните постъпления с приблизително 374 млн. лв. „Положителният ефект се изразява в три направления: първо, намаление на бюджетните разходи за лекарства; второ, увеличение на бюджетните приходи в резултат на по-големия търговски оборот и трето, свиване на сивия сектор и увеличение на данъчните постъпления. Този позитивен ефект е около 450 млн. лв.“, са изчислили от левицата.

Министър Стойчо Кацаров: ВАЖНО Е БЮДЖЕТЪТ ДА БЪДЕ АКТУАЛИЗИРАН БЪРЗО, ЗАЩОТО COVID ВЪЛНАТА НАСТЪПИ ПО-РАНО, ОТКОЛКОТО ПРЕДПОЛАГАХМЕ
„Оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво, ще вземем на базата на експертните становища, които получаваме. Към днешна дата и в следващите дни не се налага да се взимат допълнителни мерки срещу COVID“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред журналисти в Народното събрание. Той взе участие в заседанието на Комисията по бюджет и финанси, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По думите на министър Кацаров част от прогнозите на експертите са, че предстоящата COVID вълна ще бъде по-лека от предшестващите, като тази прогноза се опира на това, че 15-16 % от хората са със завършена ваксинация, а една немалка част от населението вече се е срещала с вируса. По думите му това е основание да се очаква по-ниска и по-бърза вълна в сравнение с предишните. “Това на този етап е предположение. Наблюдавайки и съпоставяйки ситуацията с други страни, включително в Западна и Източна Европа, е много трудно да се направи категорична прогноза”, каза здравният министър. „За нас е важно бюджетът да бъде актуализиран бързо, защото COVID вълната настъпи по-рано, отколкото предполагахме“, подчерта д-р Кацаров. От коментара му пред медиите стана ясно още, че актуализацията на Закона за държавния бюджет и на НЗОК за 2021 г. е предвидила най-сериозните сценарии по отношение на увеличаване на броя на заразените.
Прави се всичко възможно, за да не се унищожават ваксини, обясни още министърът на здравеопазването. Методиката, по която се изплащат допълнителните средства на медиците на първа линия, е претърпяла нужните промени, за да няма неясноти и спекулации.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Увеличението в средствата за фонда е в размер на 134 милиона лева, информира Zdrave.net.
По пет милиона допълнително се предвиждат за първичната и специализираната извънболнична помощ, както и за денталната помощ. Бюджетът за медико-диагностична дейност ще се увеличи с 25 млн. лв., с 30 млн. – този за лекарствата, за болниците – с 20 млн. лв. В перото „други здравноосигурителни плащания“ влизат още 30 милиона лева. Сумата за поставянето на ваксини се коригира от 17 на 14 милиона лева, стана ясно от изказването на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
Актуализацията на бюджета е заложена при план, при който епидемията ще се развива с два месеца в червената зона на заболеваемост и два в оранжевата, поясни здравният министър. На няколко пъти той посочи, че ситуацията в момента изпреварва очакванията за хода на вълната и тя е настъпила по-рано. След края на заседанието д-р Кацаров увери, че актуализацията е предвидила „най-сериозните сценарии“ по отношение на броя на заразените и тези, които ще се нуждаят от болнично лечение. „Бюджетът е напрегнат, но възможен, за да отговори на епидемията“, заяви той. Към днешна дата не се налага прилагането на допълнителни мерки, посочи Кацаров. Той изрази и очакване новата вълна да е по-лека от предишните поради факта, че 15-16% от населението е ваксинирано, както и че голям брой са преболедували вируса.
Общите разчети сочат, че държавата ще задели 3 милиарда лева, за да се справи с епидемията, като в сметките влизат и икономическите мерки за подпомагане на бизнеса, както и добавките към пенсиите. Около 20 млн. допълнително на месец е разходът на НЗОК, уточни управителят на НЗОК проф. Салчев.

ДЕПУТАТИ И ЕКСПЕРТИ ОБСЪДИХА ПРОМЕНЕНАТА МЕТОДИКА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ ЗА РАБОТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Като основна тема на заседанието на бюджетната комисия се обособи променената методика за заплащане за работа на първа линия, както и нуждата от реформиране на системата и в частност – на начина, по който се финансират дейностите в нея. Новите правила, по които медиците – и то най-вече тези в болничната система – получават допълнителните средства за работа с пациенти с COVID, ангажира вниманието на членовете на комисията, информира Zdrave.net.
„Методиката е приета от Надзорния съвет на НЗОК, съгласувана е със съсловните организации“, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той все пак призна, че има неясноти и спорове по въпроса, но отбеляза, че те са свързани по-скоро не с начина на нейното формиране, а с прилагането й. Методиката ще бъде обсъдена и на планираното в четвъртък заседание на Надзорния съвет на НЗОК.
„Ще направим още един преглед и ако има необходимост, тя ще бъде коригирана, така че да бъдат спокойни медицинският и немедицинският персонал в болничните заведения“, увери министър Кацаров.
Заместник-министърът на икономиката Виолета Лорер, която е член на Надзора на НЗОК, изтъкна от своя страна, че методиката е приета „след емоционални шестчасови преговори“ с участието на съсловните организации.
„Всеки, който пряко е участвал в диагностика, наблюдение и лечение на пациенти с COVID, ще получи заплащане за това време, през което е бил на работа. Отчита се реално работното време“, обясни и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той коментира, че в сравнение с предишната методика тази е по-справедлива.
Критики срещу методиката от името на КНСБ и КТ „Подкрепа“ обаче изказа Пламен Димитров. Той посочи, че в нея има сериозни проблеми и хората от системата очакват те да бъдат решени.

ЗАМ.-МИНИСТЪР ДИМИТЪР ПЕТРОВ ОБСЪДИ С ДЕПУТАТИ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ ПРИ ВЛОШАВАНЕ НА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров участва в среща с членове на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, по време на която беше обсъдена възможността за провеждане на културни събития при влошаване на епидемичната обстановка. На срещата присъстваха представители на Министерството на културата и на културни институции. Инициатор на събитието са народните представители от „Демократична България“. Представителите на сектора изразиха своето удовлетворение от предоставената възможност за работа дори при влизане в „червена зона“ с до 100% от капацитета на съответното място, ако персоналът и публиката са ваксинирани или преболедували. Това е начинът културата да оцелее, категорични са от бранша.
Допълнително ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с осъществяването на контрола, както и с посещенията на галерии, музеи, школи за обучение, където няма масово струпване на хора.

В РУСЕ ЩЕ ИМА МОБИЛНИ ВАКСИНАЦИОННИ КАБИНЕТИ ПРЕД ГОЛЕМИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ И ТЪРГОВСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ
В Русе, който от днес, 24 август, е в червената зона на заразени с коронавирус, ще бъдат обособени мобилни ваксинационни кабинети пред големите хипермаркети и търговските центрове. На този етап не се предвиждат допълнителни ограничителни мерки, съобщи БНР.
Акцентът на властите в Русе ще е върху ваксинацията и за това ще има мобилни екипи след 18:00 часа пред големите търговски обекти в града. Ще започне кампания под мотото “Ваксинирай се и ти”, в която вече ваксинирани хора ще споделят личния си опит и мотивация.
Това решиха днес участниците в Областния оперативен щаб във връзка с повишената заболеваемост от COVID-19. По данни на управителите на лечебни заведения легловата база вече е подготвена и предстои запасяване с кислород за пациенти, които ще имат нужда от него.
Допълнителни ограничителни мерки няма да бъдат налагани, каза областният управител Борислав Българинов, и допълни: “Мисля, че трябва просто да се засили контрола върху мерките, които към настоящия момент се използват”.

ОСИГУРЯВАТ МОБИЛНИ ПУНКТОВЕ ЗА ВАКСИНАЦИЯ В ОЩЕ ГРАДОВЕ
„В пет града в страната – София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, правим организация за ситуирането на имунизационни пунктове пред големи магазини. Хората, които ще се ваксинират, ще получат ваучери за пазаруване в магазина“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в Бургас, инфомира БТА.
Д-р Кунчев посочи, че потокът пред тези търговски обекти е много голям, особено през почивните дни. По думите му към момента не е ясно на каква стойност ще са ваучерите, но уточни, че те ще се раздават в имунизационните пунктове пред големи вериги хипермаркети.
Кунчев призова хората да не се осланят на информацията от социалните мрежи относно ваксинирането, а да се доверяват на научната информация, на базата на това, което идва от света.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДОСТИГНА НАЙ-ВИСОКАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 В СТРАНАТА
Област Велико Търново достигна най-високата заболеваемост от COVID-19 в страната с ниво от 313 на 100 000 население. Болниците в областта непрекъснато разкриват нови сектори. Увеличават се проверките за спазване на противоепидемичните мерки, съобщи БНР.
117 са новите случаи на заболяването за последното денонощие във Великотърновска област. В четирите болници в региона са приети 175 пациенти.
В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ на лечение са 62-ама пациенти, посочи директорът ѝ д-р Стефан Филев и заяви, че е решена кризата с липсата на медикаменти.
„Имаме стратегически запаси, които сме направили в светлия период, когато не бяхме под този натиск, така че в момента разполагаме с всичко. Имаме в момента три отделения, имаме готовност да разкрием още COVID отделения“, каза той.
Неспазването на противоепидемичните мерки от населението е най-големият проблем, посочи областният управител Георги Гугучков.
За последната седмица властите са направили 564 проверки в областта, издадени са 72 предписания, съставен е един акт на магазин за хранителни стоки.

КМЕТЪТ НА ХАРМАНЛИ НАСТОЯВА ЗА НАЛАГАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ЗА МИГРАНТИТЕ В ЦЕНТЪРА ЗА БЕЖАНЦИ
Кметът на община Харманли Мария Киркова постави въпроса за бежанския лагер от открит тип в града във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. Това стана на заседание на Областния кризисен щаб, информира БТА като с е позова на съобщение от пресцентъра на областната администрация в Хасково.
Киркова е изтъкнала, че особено притеснително е придвижването на големи групи мигранти от Регистрационно-приемателния център в града, които не спазват противоепидемичните мерки. Със засилването на бежанския поток и покачването на заболеваемостта са необходими мерки с цел превенция от разпространение на коронавирусната инфекция, е призовала кметът.
Зам.-областният управител на Хасково Виолета Желева е предложила да се инициира среща с представители на Държавната агенция за бежанците, където да се постави темата и да се дискутират последващи мерки.
На заседанието са били обсъдени още обстановката и равнището на заболеваемостта в областта. Изпълнителният директор на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов отново е подчертал ниската възрастова граница на пациентите с COVID-19 – между 40 и 50 години. Над 90% от разкритите COVID легла в МБАЛ-Хасково са заети, в това число и тези в Детското отделение, е информирал медикът.