НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2022)

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОБЯВИ МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЗА ГЛОБАЛНА ОПАСНОСТ ЗА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ
Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална опасност за общественото здраве, информира Zdrave.net като се позова на световните агенции.
Тази формулировка представлява най-висока степен на предупреждение, която СЗО може да издаде, причината е нарастващият брой случаи в световен мащаб.
„Оценката на СЗО е, че рискът от маймунска едра шарка е умерен в световен мащаб и във всички региони, с изключение на европейския, където оценяваме риска като висок”, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. Той припомни, че заразените в света стават все повече, до момента има и 5 смъртни случая от заболяването.
На 23 юли за първи път в САЩ бяха открити случаи на вирусната инфекция при деца. Заболелите са бебе от Калифорния и още едно малко дете, което няма американско гражданство, поясниха здравните власти.
Двата случая не са свързани и вероятно те са в резултат на предаване на заразата в домашни условия, информираха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията CDC. От там допълниха, че децата са в стабилно състояние и се лекуват.

РАЗШИРЯВАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ДО 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ С ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ИЗВЪН УСЛОВИЯТА ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА УПОТРЕБА
Внесени законодателни промени от управляващите разширяват възможностите за лечение на деца до 18-годишна възраст с лекарствени продукти, които се прилагат извън условията за разрешение за употреба. Това съобщи БНР.
С измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се преодолява правна неуредица, която остави извън закона лечението с публични средства на деца с онкологични и редки заболявания, за чиято възрастова група няма подходящи разрешени за употреба лекарства.
С поправкитe в закона през 2020 година беше записано, че лекарства, които се прилагат извън условията на разрешение за употреба, не се заплащат с публични средства.
В същото време в Наредбата през март 2019 г., по която НЗОК плаща за лечението на деца по специален ред, не е разписан изричен регламент за употреба на подзаконово нормативно ниво, т.нар. off-label употреба.
Този вид употреба на лекарствени продукти, които са много скъпи, понякога е единствената възможност за лечение на пациенти. С промените се предлага да се създаде изключение от закона само за лекарствени продукти, които се заплащат извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и тези, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба за лечение на непълнолетни пациенти, като се предвижда тези лекарства да се заплащат с обществени средства.
Вносителите от ПП, БПС, ИТН и ДБ се позовават на множество постъпили жалби и сигнали от пациенти и техни организации, в които подробно се описват ползите от off-label употребата на лекарствени продукти при различни заболявания при деца до 18-годишна възраст.
По данни на НЗОК заявленията за финансиране на лекарствени продукти, които се прилагат извън условията на разрешението за употреба, са основно за деца с онкохематологични заболявания, както и такива с автоимунни или редки заболявания, при които са изчерпани терапевтичните възможности или са наблюдавани тежки нежелани лекарствени реакции, или са установени противопоказания за лечение с налични терапевтични алтернативи.
Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина влизат на първо четене в парламентарната Комисия по здравеопазването във вторник, 26 юли.

18 184 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 887 ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
1 822 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 113 от тях са установени с PCR, а 709 – с бързи антигенни тестове. 62,65% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 2 841, от тях 456 са PCR, а 2 385 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 37; Бургас – 93; Варна – 88; Велико Търново – 19; Видин – 1; Враца – 9; Габрово – 10; Добрич – 8; Кърджали – 14; Кюстендил – 15; Ловеч – 9; Монтана – 1; Пазарджик – 15; Перник – 12; Плевен – 10; Пловдив – 44; Разград – 6; Русе – 9; Силистра – 12; Сливен – 27; Смолян – 9; София област – 28; София град – 275; Стара Загора – 36; Търговище – 2; Хасково – 10; Шумен – 8; Ямбол – 15.
Общо 1 194 883 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 18 184 от тях са активни. 1 139 370 са излекуваните лица, 62 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 887 – от тях 47 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 34, от тях 58,82% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 457 704 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, 163 от които са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 969. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 329 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.