НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.07.2019)

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ИЗПЛАТИ ИЗВЪРШЕНАТА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
НЗОК ще изплати извършената надлимитна дейност на лечебните заведения, които са спечелили дела срещу Здравната каса и на трета инстанция. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзорния съвет на институцията, информира Zdrave.net.
„Взехме решение да бъде заплатена дейността на болничните лечебни заведения, които са спечелили делата си срещу Касата и на трета инстанция. За да не се акумулират и трупват лихви, дейността ще бъде заплатена със средства от оперативния резерв, а парите ще бъде преведени заедно със следващото плащане от Касата“, обясни Начева. Това плащане касае само няколко лечебни заведения, предимно държавни, за които съдът се е произнесъл окончателно.
Жени Начева уточни, че на днешното заседание е бил приет отчета за изпълнение на бюджета за шестмесечието и не са констатирани тревожни тенденции.
„Изпълнението на средствата е в рамките на планираното до този момент, като в това число са средствата за лекарствените продукти за домашно лечение, за онкологично лечение и за болнична помощ. Може би един от факторите за това е, че договорихме с БЛС и БЗС параметрите на дейност от началото на годината и това помогна за по-правилното планиране на средствата. Не очакваме до края на годината напрежение по отношение на бюджета“, изтъкна председателят на Надзорния съвет на НЗОК.
Надзорният съвет на Здравната каса реши, че НЗОК вече ще плаща пълния обем на операциите за деца до едногодишна възраст в Националната кардиологична болница (НКБ).

СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХЕПАТИТ С
На 29 юли т. г. ще стартира кампания за безплатно изследване за хепатит С в столичната МБАЛ „Света София“. Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита, съобщиха от лечебното заведение и уточниха, че тестовете ще се извършват през целия месец август.
Около 20% от нелекуваните пациенти с хроничен вирусен хепатит развиват друго животозастрашаващо заболяване – чернодробна цироза или рак на черния дроб, а пациентът разбира за заразата с хепатит С чак тогава. Причината за това е, че заболяването протича безсимптомно, докато здравословното състояние не се влоши драстично, обясниха специалисти.
Безплатни тестове за хепатит С ще се провеждат и в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс – на бул. „България“ и на бул.“Царица Йоана“ №65. Предварително записване на часове не е необходимо. Няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.

ПРОКУРАТУРАТА В БУРГАС ЩЕ ПРОВЕРЯВА ХОСПИСИ
Апелативната прокуратура в Бургас разпореди проверка за допуснати нарушения в работата на хосписи в Черноморец и Поморие, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на държавното обвинение.
Проверява се също така дали са налице данни за престъпления от общ характер от длъжностни лица, работещи в тези здравни заведения.
Прокуратурата се е самосезирала след публикуване на журналистически материали в информационен сайт “Флагман” с изнесени данни за нарушения във функционирането на хосписите в Черноморец и Поморие.

СИНДИКАЛНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ДАРИ МОНИТОР ЗА НОВОРОДЕНИ
Монитор за основни жизнени показатели за новородени получи Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – гр. Смолян, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на лечебното заведение. Дарението е от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Мониторът е на стойност 2820 лв. Той показва сърдечна дейност, дишането и кислородната ситуация на новородените.
Това е второто дарение от СФС на МВР. През юни тази година Отделението по неонатология получи Билирубинометър KJ – 8000. Общата стойност на дарението на служителите на МВР е 7 776 лв.
Ръководството на болницата и медиците изказаха своите сърдечни благодарности на дарителите като им пожелаха здраве, щастие и успехи.

БЕЗПЛАТНИ ЛЕКЦИИ ЗА КЪРМЕНЕТО
Месец август започва с безплатни лекции. Те са предназначени за бъдещи и наскоро родили майки. Инициативата е по повод Световната седмица на кърменето и е с подкрепата на СЗО и УНИЦЕФ.
Първа САГБАЛ „Света София” ще отбележи Световната седмица на кърменето с теоретично и практическо обучение, посветено на кърменето. Срещите с бъдещите родители са 6 на брой. Те са определени за 1, 2, 5, 6, 7 и 8 август. Часът на лекциите е с начало 13:00 часа и ще се състоят в презентационната зала на болницата.
Жените, които искат да преминат през обучителните курсове трябва да се запишат предварително, уточниха от лечебното заведение. На тези уроци дамите ще научат как се синтезира кърмата и какво е значението на коластрата за новороденото. Освен това ще разберат какви са ползите от кърменето за бебето и за майката. Специалистите ще коментират и въпросите свързани с хигиената на гърдите, с трудностите при кърменето, с периодичността на изцеждането на кърма, както и със съхранението й.
През 1990 г. във Флоренция е приета Декларацията Innocenti на УНИЦЕФ, според която: „Световна цел за възможно най-добро здраве и хранене на майката и детето трябва да бъде всички жени да са в състояние да кърмят децата си изцяло и всички бебета през първите четири-шест месеца да бъдат хранени изключително с майчино мляко”, се посочва в документа.