НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОДОБРИ ПРИЛАГАНЕТО НА ЧЕТВЪРТА ДОЗА ИРНК ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г.:
• Имунокомпрометирани;
• Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;
• Пациенти на хронична диализа;
• Пациенти с онкохематологични заболявания;
• Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;
• Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
• Възрастни хора на и над 65 г.
Становището на Експертния съвет е във връзка с препоръката на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за осигуряване на възможност рискови лица от населението да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19.
Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ. (виж прикачения файл).
Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.
Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 4/4. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.
В сайта на МЗ могат да се видят списъците с лечебни заведения за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за възрастни и за деца.

КОМИСИЯТА ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ ГЛЕДА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТИТЕ НА ДОО И НЗОК
Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще гледа днес на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net.
Актуализацията на двата бюджета ще бъде внесена в пленарната зала идния вторник на извънредно заседание. В понеделник, 27 юни, в 10 сутринта Комисията по бюджет и финанси ще заседава за второ четене на държавния бюджет, а проектът ще бъде гледан в зала в сряда, уточниха от портала за здравни новини.
Бюджетът на НЗОК ще бъде актуализиран с 65, 555млн. лв. като резултат от нарастването на пенсиите. Предвиденият ръст на здравноосигурителните приходи е в общ размер на 111 800,0 хил. лв. от трансфери за здравното осигуряване, но заради отмяната на извънредната епидемична обстановка от предвидените за шест месеца 118,5 млн. лв. за изплащане на COVID-добавките са останали неизразходвани 46,245 млн. лв. Тъй като средствата се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет, с увеличението на бюджета на Касата те ще бъдат възстановени там и реалното нетното увеличение на приходите и трансфери в бюджета на НЗОК ще е в размер на 65,555 млн. лв.
Предвидено е текущите разходи да се увеличат с 62,201 млн. лв., от които здравноосигурителните плащания са в размер на 55,901 млн. лв. като средствата за болнична помощ са увеличени с 45,901 млн. лв., а 10 млн. лв. са за заплащане на постъпилите през 2021 г. искове от другите държави членки на ЕС за лечение на български осигурени лица по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност на ЕС. В парите за болниците влизат и плащанията на съдебните разноски по постъпили изпълнителни искове в НЗОК, както и лихвите върху главниците по постъпили изпълнителни листове по приключени дела, свързани с изплащане на надлимитната дейност през 2016 г. – 2019 г.
За заплати в НЗОК са определени допълнителни 4 млн. лв., с които трябва да бъдат покрити разходите за допълнителни 100 щатни бройки във връзка с предоставянето от Касата на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания. От КТ „Подкрепа“ обаче заявиха, че трябва да бъдат увеличени заплатите на всички служители в Здравната каса, за което са нужни 10 млн. лева. От синдиката обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, служителите ще прекратят плащанията към договорните партньори на НЗОК. Към исканията на „Подкрепа“ се присъединиха и синдикалистите от КНСБ.

БЛИЗО 2750 СЛУЧАЯ НА МАЙМУНСКА ШАРКА СА РЕГИСТРИРАНИ В ЕВРОПА
С близо 2750 случая Европа продължава да е най-засегнатият от маймунската шарка регион на света извън зоната на ендемично разпространение в някои африкански страни. Това съобщи Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC), информира Zdrave.net.
За първи път системата за надзор на ЕС TESSy (The European Surveillance System) регистрира петима заразени медицински работници. За нито един от тях обаче няма данни, че инфекцията е резултат от професионална експозиция, уточняват от ECDC.
По-голямата част от случаите – 99,4%, са при мъже, 44,1% от тях на възраст между 31 и 40 години, от групата МСМ (мъже, които правят секс с мъже). Сред случаите с известен ХИВ статус 40,9% са ХИВ-позитивни. Починали от заразата няма, допълват от центъра.
Общият брой на заразените в света надмина 3300 по данни на Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC). Към 22 юни инфекцията се разпространява в 48 държави на петте континента. За първи път през изминалата седмица бяха регистрирани случаи в Азия – в Южна Корея и Сингапур. Лек ръст бе отбелязан в страни от Близкия и Средния Изток – Израел и Обединените арабски емирства, регистрирани бяха първите случаи в Чили и Венецуела. Вчера Министерството на здравеопазването съобщи и за първите два потвърдени случая в България.
“Въпросът не беше дали, а кога вирусът на маймунската шарка ще се появи у нас”, коментира каза пред bTV проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН по повод първите два случая, открити у нас. По думите ѝ вирусът не признава граници и до момента са потвърдени повече от 3000 случая в световен мащаб, като 80% от тях са в Европа, макар че в сравнение с COVID-19 се разпространява много по-трудно.
„Това, което можем да направим, е спазване на хигиена, на респираторен етикет и ограничаване на сексуалните партньори. Рискът е висок при хора с множество партньори. Това е вирус, който може да засегне всеки човек, стига да е бил в достатъчно близък контакт със заразен. Това, че се разпространява повече в гей общността, означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст или да се смята за абсолютно защитена“, каза проф. Александрова. По думите на специалистката повечето случаи протичат леко. Освен че хората трябва да внимават да не се заразят, трябва да пазят и домашните си любимци. „Няма данни, че вирусът се предава от човек на животно, но такъв теоретичен риск има. Важно е да се внимава, за да не бъдат създадени резервоари с вируса“, изтъкна специалистката по вирусология.
21 дни е латентният период на вируса, но карантината може да падне, след като падне коричката от лезиите и израсне нова кожа.

298 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 32-МА ОТ ТЯХ СА ПОСТЪПИЛИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
320 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последното денонощие: 31 от тях са установени с PCR, а 289 – с бързи антигенни тестове. 58,75% от новите случаи, потвърдени за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Това показва данните на Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени у нас през изминалото денонощие, са общо 3 135 – от тях 371 са PCR, а 2 764 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 22; Варна – 36; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 9; Габрово – 6; Добрич – 6; Кърджали – 2; Кюстендил – 9; Ловеч – 2; Монтана – 23; Пазарджик – 3; Перник – 8; Плевен – 6; Пловдив – 18; Разград – 2; Русе – 5; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 5; София област – 12; София град – 103; Стара Загора – 6; Търговище – 1; Хасково – 1; Шумен – 2; Ямбол – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 169 474, активните случаи са 61 269. Излекуваните лица са общо 1 070 967, от които 795 са регистрирани през последните 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 298 пациенти, 28 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 32, от тях 90,62% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 406 323 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция до момента, 393 от които са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 615. Нови шест случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като от тях три са установени при лекари, два – при медицински сестри и един – при друг медицински персонал.
37 238 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Три нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ПОЗДРАВИ МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИТЕ ЗА ПРАЗНИКА ИМ
„Поздравявам ви по случай Еньовден, който от години честваме и като празник на магистър-фармацевтите в България. По стара българска традиция на тази дата почитаме лечебните свойства на билките и свързаните с тях ритуали и магии за здраве. Въпреки очарованието на народните вярвания обаче, като една от вас знам, че в своята работа съвременните български фармацевти никога не сме се осланяли на поверия. Нашата сила е в знанията, професионализма и вярата в науката, която носим в сърцата си“. С тези думи здравният министър проф. Асена Сербезова започва обръщението си към фармацевтите в деня на техния празник, който се отбелязва днес. Министърът се спира на ролята на фармацевтите в разгара на COVID пандемията, както и на факта, че именно фармацията е дала възможност за преодоляването на най-тежките етапи от кризата, чрез изработването на ваксини срещу заболяването.
„Убедена съм, че компетентността, човещината и всеотдайността, които проявихте в онези първи дни, заздравиха връзката между вас и пациентите, като повишиха трайно доверието помежду ви. Последните две години допринесоха много хора да осъзнаят колко значима и отговорна е всъщност вашата роля на „най-достъпни медицински специалисти“. Всичко това за пореден път доказа, че българският фармацевт е не просто дипломиран експерт, а човек, посветил се на най-висшата цел – да помага на хората, независимо от саможертвата“, казва още проф. Сербезова и допълва: „Оптимист съм, че с малките крачки, които всеки от нас прави ежедневно на работното си място, ще осигурим и най-доброто бъдеще за фармацията в България“.
Приветствието си здравният министър завършва с думите: „Вярвам, че не е далеч и моментът, в който нашата професия и високата експертиза, с която е свързана, ще бъдат оценени достойно“.
Поздравления към колегите си отправиха и от Българския фармацевтичен съюз: „Нека професионализмът ни води, за да помагаме на нашите пациенти, на всички, които се нуждаят от грижа и подкрепа“, призовават от там и допълват: „Бъдете здрави, помагайте с чест и себеотрицание. Носете гордо призванието да бъдете фармацевти!“

ИНИЦИАТИВИ СРЕЩУ ЕМОЦИОНАЛНОТО ПРЕГАРЯНЕ ПРИ УЧЕНИЦИТЕ
Какво е “бърнаут” при учениците? По темата за емоционалното претоварване говориха един от агентите на Радио София Деян Янков от Народно читалище “Тротоара 2020”, който е направил видео, в което се разглежда проблема, както и Нели Цветкова – училищен психолог и фамилен терапевт. Също така в дискусията взеха участие и ученици от спортно училище “Дръстър” в Силистра, информира БНР.
Сблъсквал се в живота си в личен и професионален план с “прегарянето” или “бърнаута”, Янков сподели: “Както физически се уморяваш и вече не можеш да свършиш нищо, така и мозъкът ти не е безкрайна чаша. В един момент се препълва, и като се препълни всичко блокира и всичко приключва откъм емоции и чувства”, поясни той.
Психологът Нели Цветкова допълни, че като цяло думата “стрес” се използва безразборно в обществото и винаги е с негативна конотация. “Стресът е един много полезен механизъм за да можем, когато имаме дадена задача да се мобилизираме и да я свършим”, каза тя и отбеляза, че креативния стрес е такъв в определени нива и той е нещо, без което не можем и всъщност е полезно.
“Това, което обаче се случва в модерното общество е, че ние непрекъснато сме в този цикъл на стрес до тази пикова му точка. В момента, в който приключим нещо, веднага преминаваме на друга задача и това натрупване, всъщност не позволява на нашия организъм да се успокои и да премине след това”, отбеляза специалистът и посочи симптомите на стрес – безсъние, нарушен апетит, раздразнителност.
Относно претовареността при учениците, Цветкова каза, че възрастните са много фокусирани върху резултата, без да си дават сметка, че също така трябва децата да бъдат насърчавани да си почиват, да се забавляват, да са в добро настроение и колкото по-рядко чуват тези послания, толкова повече губят мотивация.
Янков сподели опита си с различни училища, тъй като в НЧ “Тротоара 2020” работи с младежи от всякакви социални групи. Той подчерта, че “бърнаутът” го има навсякъде, но той е повече в елитните гимназии заради комбинацията от високи очаквания, както на хората, така и на самите ученици. Психологът Нели Цветкова допълни, че всеки трябва да отдели време за разбере какво означава почивката лично за него.
На 24 юни 2022 г. ще се състои една инициатива “Добрите практики на фокус”. Училища от цялата страна ще споделят интересни примери за ангажиране на учениците, за повишаване на тяхното благосъстоянието, развиване на самоинициативност и постигане на академичен напредък. Предвидени са още практически работилници, водени от самите училища, а една от практиките е “Борба със стреса”.

В БЪЛГАРИЯ НАВЛИЗА НОВ МЕТОД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАВИСИМОСТИ
В България навлиза нов метод за лечение на зависимости, съобщиха инициаторите пред Радио София. Моделът “Минесота” е познат и се прилага в САЩ от около 70 години, вече е широко известен и в Европа.
Ако някои вече са гледали филма „28 дни“ със Сандра Бълок и Виго Мортенсен, имат по-ясна представа, защото той заснет в терапевтичен център, който лекува своите пациенти от зависимост точно по модела “Минесота”.
“Към хората със зависимости (хазарт, алкохол, наркотици, интернет) има все още тежка стигма, предразсъдъци и неразбиране. Този метод се базира на индивидуална, групова и семейна терапия и се характеризира с интензивност”, отбеляза Светлана Йорданова – експерт превенция и лечение на зависимости.
Съставя се индивидуален план за оздравяване в зависимост от дефицитите на човека и неговите особености. Разговаря се с близките на пациента. Важно е и връщането на излекувания в своята среда и превенцията от рецидив, защото зависимостта е хронично заболяване.
Моделът “Минесота” показва доста добра ефективност при всички видове лечение на зависимостите – над 50-53% от преминалите лечение по този метод остават чисти за цял живот, твърдят пионерите в България, които започват дейността си с партньорството на опитни специалисти от Полша, където функционират над 1000 центъра и лечението се заплаща от тяхната здравноосигурителна каса.
“Първата сесия започва от 2 юли с двама полски терапевти, вече има 10 обучени български специалисти”, допълни Светлана Йорданова.