НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2021)

С ПРОМЕНИ В НАРЕДБА №1/2011 Г. ВКЛЮЧВАТ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ, КОИТО МОГАТ ДА ИЗВЪРШВАТ ПО НАЗНАЧЕНИЕ ИЛИ САМОСТОЯТЕЛНО ЛЕКАРСКИТЕ АСИСТЕНТИ, ПОМ.-ФАРМАЦЕВТИТЕ И ЗЪБОТЕХНИЦИТЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравните асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно регламентира професионалните дейности, които зъботехниците могат да извършват по назначение на лекар по дентална медицина, дейностите, които помощник-фармацевтите могат да извършват самостоятелно или под контрола на магистър-фармацевт и дейностите, които лекарските асистенти могат да извършват самостоятелно или по назначение на лекар. За това съобщи Zdrave.net.
В проекта е предвидено помощник-фармацевтите да могат да предоставят и събират здравна информация; да участват в промоцията на здравето, превенцията и профилактиката на болестите; да полагат фармацевтични грижи; да оказват първа помощ; да провеждат обучение и изследвания в областта на фармацевтичните грижи.
Предлага се лекарските асистенти да могат да предоставят и събират здравна информация, да участват в промоцията на здравето, превенция и профилактика на болестите; да изпълняват медицински дейности и здравни грижи; да провеждат рехабилитация на пациента; манипулации; оказване на спешни, хуманитарни и други дейности; да провеждат обучение и изследвания.
Обхватът на медицинските дейности и здравни грижи, които могат да полагат лекарските асистенти, включва подготовка и извършване на долекарски медицински преглед в спешната и първичната медицинска помощ, в случаите, когато пациентът не може да бъде прегледан от лекар – снемане на анамнеза, статус, чрез физикални методи на изследване – оглед, палпация, перкусия и аускултация, поставяне на предварителна (работна) диагноза на база симптоматиката, обективното състояние и лабораторните изследвания на болния. Не се допуска самостоятелен преглед и назначение на лечение на деца до 3-годишна възраст, освен при състояния, пряко застрашаващи живота на детето.
Лекарските асистенти ще трябва да поставят подкожни, мускулни и венозни инжекции, да осигуряват продължителен венозен достъп; да извършват венозна пункция и вземане на кръв; да инстилират лекарствени продукти през катетър (сонда), дренаж; да извършват венозна инфузия; очистителна и лечебна клизма; да въвеждат и поддържат проходимостта на уретрален катетър при мъж и жена; да обработват рани; да свалят конци и дренажи и да поставят превръзки на рани; да отстраняват шини; да извършване на промивка на конюнктивален сак; да извършват стомашна промивка и да поставят назогастрална сонда; да извършват асептични и септични превръзки; електрокардиография; местна аналгезия и хирургичен шев на меки тъкани; инцизия на фурункул и карбункул.
Спешните дейности включват извършване на дейности за овладяване на състояния на хипо- и хипертермия; оказване на спешна медицинска помощ на пострадалия в отсъствието на лекаря; извършване на временна имобилизация на крайници и гръбначен стълб, поставяне на шийна яка; извършване на механична хемостаза и/или локално прилагане на хемостатични лекарствени продукти; оказване на помощ при раждане до идването на лекар или акушерка.
Предвижда се лекарските асистенти да могат да предписват и лекарствени продукти, да извършват инфузионна терапия, прилагане на антиаритмични, кардиоинотропни лекарствени продукти и кортикостероиди при състояния, налагащи оказване на спешна медицинска помощ.
Дейностите, които зъботехниците могат да извършват по назначение от лекар по дентална медицина са подготовка, изработване и възстановяване на медицински изделия за моделиране и възстановяване на всички видове зъбопротезни конструкции.
В мотивите към проекта е уточнено, че справка към 31 май 2021 г. от регистъра на зъботехниците, сочи, че в съсловната организация членуват 1541 зъботехници. Помощник-фармацевтите към същата дата са 2091, а лекарските асистенти – 56.

МЗ ПОДГОТВЯ ПРОМЕНИ В ДВЕ НАРЕДБИ, СВЪРЗАНИ СЪС СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ
„Подготвяме промени в Наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазването и в Наредбата за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти. Целта ни е да променим правилата за специализация така, че да станат по-добри и по-човешки“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на видеоконферентна среща с председателите на БЛС и БЗС, ректорите на Медицински университет – София и Медицински университет – Варна, специализанти, лекари и др. В рамките на разговора участниците обсъдиха промените и се съгласиха да предложат изменения в двата нормативни акта.
„Миналата седмица в Пловдив разговарях с млади лекари и специализанти и те изложиха проблемите, които стоят пред тях – възнагражденията, мястото на специализация, броят на местата, финансирани от държавата, липсата на контрол върху качеството на обучението. Споделиха ми, че на места обучението не се провежда, както трябва и не покрива изискванията“, посочи здравният министър. Той беше категоричен, че са необходими изменения в нормативната база, така че правилата да отговарят на нуждите и на специализантите, и на обучаващите ги.
Промените в Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването целят оптимизация на процеса по определяне и финансиране на местата за специализанти, финансирани от държавата. Вече ще се отчита заявеният интерес на кандидатите за специализация, а местата, финансирани от държавата, ще се утвърждават 2 пъти в годината. Разписани са конкретни срокове за всеки етап от процеса по утвърждаване и заемане на местата. Предвижда се специализантите, обучавани на места, финансирани от държавата, да не са задължени да работят на определено място след завършване на обучението си.
С промените в Наредба № 8 от 2019 г. за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, ще се оптимизират критериите, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да могат да извършват дейности по обучение на студенти и/или специализанти. С измененията ще се облекчи и процедурата по проверка на съответствието с критериите. Това стана ясно още по време на видеоконферентния разговор.
Участниците в срещата поеха ангажимент да изпратят в Министерството на здравеопазването своите предложения за промени в двата нормативни акта.

1 695 298 СА ОБЩО ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 13 903 СА ПРИЛОЖЕНИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
93 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие. 38 от тях са установени с PCR, а 55 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 14 382, от които 3438 са PCR тестове, а 10 944 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 2; Варна – 3; Велико Търново – 3; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 4; Добрич – 4; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 1; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 9; Русе – 3; Сливен – 1; София област – 7; София град – 39; Стара Загора – 1; Търговище – 1; Шумен – 2.
Общо 421 339 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 9456 от тях са активни. 393 870 са излекуваните лица, от които 234 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 1613 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. От тях 201 са настанени в интензивни отделения или клиники.
1 695 298 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, от тях. 13 903 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 437 лица-медицински служители. През последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 013. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са пет.

Министър Стойчо Кацаров: СРЕДСТВАТА ЗА МЕДИЦИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ СЕ ДАВАТ ПО ЛОША МЕТОДИКА
Средствата за медиците на първа линия се дават по лоша методика. Такова мнение изрази пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, информира Zdrave.net. Те се дават, без да са обвързани с резултат. Получавате 1000 лв. независимо дали сте срещали болен от COVID или не, коментира той. По думите му понятието „първа линия“ е много широко и в него могат да бъдат обхванати хора, които не са медици и не са се срещали с болни от вируса. Там нещата трябва да се променят, категоричен бе той. Според него допълнителни средства трябва да се дават за медиците, които действително се срещат с вируса. Извън тази категория по думите му остават част от работещите в РЗИ, както и част от спешните медици. Според мен трябва да се направи по-добра оценка, каза той, като допълни, че отговорността за преоценката на методиката трябва да е на БЛС и НЗОК и по въпроса вече се работи.
От думите на здравния министър стана ясно, че се търсят средства от икономии от всички министерства, за да се изплатят сумите за работещите на първа линия за месец май. Той отрече да се обсъжда вариантът допълнителното възнаграждение да се дава само на ваксинираните медици, но определи въпроса като резонен. В тази връзка здравният министър изтъкна, че едва 20-25% от медиците у нас са ваксинирани. Това не е добър знак, в много страни ваксинацията се обвързва с възможността да работиш, посочи той.

МЗ ДАВА НА ПРОКУРАТУРАТА МАТЕРИАЛИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА ЗА ДОСТАВКИ НА РЕСПИРАТОРИ, МАСКИ И ЛЕКАРСТВА
Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза пред БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.
Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден.
По думите на зам.-министър Петров направените договори не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.
„Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури“, поясни д-р Петров.
Проверката за закупените хидроксихлорокин и азитромицин извън европейските средства, със средства от националния бюджет, сочи, че хидроксихролокинът е бил закупен за 600 хиляди долара и е бил складиран в „Бул био“, където по това време е имало големи количества, дарени от няколко фирми.„Вероятно голяма част от хидроксихлорокина няма да бъде използван заради изтичащи срокове на годност“, прогнозира зам.-министър Димитър Петров.
Медикаментът е предложен за лечение на ревматологични заболявания, но са заявени само 3 хиляди опаковки от общо 100 хиляди, които са застрашени от изтичане на годността.
В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.
„Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците.“ По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.

ГДБОП РАЗСЛЕДВА 14 ТРАНСПЛАНТАЦИИ, ИЗВЪРШЕНИ В СТОЛИЧНАТА БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“
ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в столичната болница „Лозенец“. За тях преди седмици служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че от 2019 г. до 27 април тази година в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, за които има данни, че са незаконни, съобщи БНР
България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР. Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков. „Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“, уточни той.
Новият директор на болница „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев заяви за „Хоризонт“, че здравното заведение продължава да работи и да изпълнява мисията си.
„Докато институциите не излязат с конкретни становища, ние сме предоставили всичките изискани от нас документи и сме готови за съдействие. Дотогава моля обществото да приеме, че болницата продължава да работи на пълни обороти и да изпълнява задълженията си“, изтъкна доц. Горнев.

17% ОТ ИЗСЛЕДВАНИТЕ КЪРЛЕЖИ В НЦЗПБ СА НОСИТЕЛИ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
Само в рамките на 24 дни – от 1 юни до днес, в Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани 313 кърлежи, донесени от ухапани, като от тях 53 са положителни (17%) за борелии (група бактерии, лат. Borrelia burdorferi), причиняващи Лаймска болест (Лаймска борелиоза), информира БНР като се позова на съобщение от БГНЕС, в което се припомня високия ръст на ухапвания, регистриран в края на май и началото на юни в столицата.
Сигналите за потърпевши от кърлежи са много, макар обработките на зелените площи в София да започна още след първата десетдневка на месец април, отбелязва агенцията. Най-често случаите са при деца. От БГНЕС са получи сигнали за 10 случая на намерен кърлеж при деца в детска градина на територията на столицата, установени от началото на юни до сега.
Ангажирани с третиране на тревни площи фирми коментираха, че обработките срещу кърлежи се извършват само при сухо време, но проблем възниква, тъй като яйцата не се влияят от препарати.
Инкубационният им период е от 8 до 10 дни, което налага повторни обработки, а при наличие на дъждове – отново пръскане.

ЦЕННИ РАСТЕНИЯ ЩЕ БЪДАТ РАЗМНОЖАВАНИ В ПРИРОДАТА С ПОМОЩТА НА ЩАДЯЩИ ТЕХНОЛОГИИ
„В България има над 4 хиляди растения, може би сме с най-богатата флора в Европа. От тях около 500 растения са интересни от гледна точка на преработка за получаване на някакви продукти, а около 200 се счита, че са с икономически значение.“ Това обясни в интервю за БНР проф. Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет в Софийския университет и вирусолог, преди откриването на модерен лабораторен комплекс в Департамент „Биоактивни продукти“.
„За съжаление, голяма част от тези растения се използват като суровини за износ, а в страната много малко се използват растения, от които се извличат главно етерични масла, сравнително рядко се стига до получаване на някакъв екстракт, който да се вложи в краен продукт и много малко има лечебни продукти, главно козметични, в които са приложени такива материали“, коментира Стоян Шишков в предаването „Преди всички“. „Целта на департамента е да се оползотворява напълно този огромен потенциал“, изтъкна той.
Департаментът разполага с няколко лаборатории по линия на център по компетентност „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни и биоактивни продукти“, благодарение на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. В инициативата участват и други научни звена.
В лабораториите ще бъдат изследвани различни растителни екстракти и отпадни продукти от съществуващи производства, преработващи растения.
„Ценни растения ще бъдат размножавани в специални оранжерии, те ще бъдат адаптирани с цел след това да могат да бъдат отглеждани в природата. По този начин ще се подпомогне местното производство на билки, ще се даде възможност за устойчив във времето поминък на хората, които биха се занимавали с такова земеделие“, обясни специалистът. По думите му благодарение на такива щадящи технологии ще се запази биоразнообразието у нас, защото някои от билките, които се берат, намаляват или пък са ендемични видове.

РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН“ – ЯМБОЛ ВРЕМЕННО ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТТА СИ
За пореден път родилното отделение в Ямболската многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ временно преустановява дейността си. До 17 юли родилките ще се пренасочват към областната болница в Сливен, информира БНР.
Причината за поредното затваряне на родилното отделение е излизането в отпуск на единствения щатен неонатолог. Спешните случаи ще бъдат обслужвани, уточни заместник директорът на лечебното заведение д-р Валентин Вълчев.
Няма да оставим родилка, която има индикации! АГ- отделението си работи, има си дежурен лекар, има си дежурен екип, преглежда се родилката и ако всичко е окей се транспортират вече в Сливен. Единствено не можем да изпълняваме клинична пътека номер 5 за ражданията, тъй като задължително в тая пътека трябва да има и неонатолог.“, подчерта д-р Вълчев.
Недостигът на лекари е проблем и в Детското отделение, където също от години се търсят специалисти.