НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2020)

ОТЧЕТЕНИ СА 130 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
130 от изследваните през последното денонощие 2946 проби са с положителен резултат. Това сочат данните в Националната информационна система на 24.06.2020 г. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 9; Варна – 12; Видин -1; Кърджали – 1; Кюстендил – 17; Ловеч – 1; Пазарджик – 10; Перник – 4; Плевен – 2; Пловдив – 6; Разград – 2; Сливен – 12; Смолян – 1; София област – 17; София град – 25; Стара Загора – 4; Шумен – 4; Ямбол – 1.
Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 4 114. От тях активни са 1 689. Излекуваните лица са 2 217, от тях 46 са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 362-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 13 са настанени в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 371. През изминалото денонощие са регистрирани нови 7 случая. От тях 4 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
208 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Един нов случай е регистриран през последните 24 часа.

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО 15-ТИ ЮЛИ
Приехме решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15-ти юли. Това съобщи в началото на редовното правителствено заседание министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Пред премиера и министрите Ананиев обясни, че предложението се базира на задълбочен анализ за развитието на болестта, информира Zdrave.net.
След 9-ти юни има значително завишаване на носителите и болните от коронавирус. За периода 27-ми май – 9-ти юни среднодневният брой на инфектираните е 26 на ден, а от 10-ти до 23-ти юни нараства на 84 на ден, което означава 3,2 пъти увеличение на носителите на коронавируса.
„Разбира се през последния месец увеличихме броя на изследванията, като вече имаме 36 лаборатории. През първия период сме правили среднодневно по 1000 теста, а през втория – близо 2000 проби на ден. Среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания след 26 май е било 2,43%, докато сега е 4,4%. Това показва, че имаме увеличаване на разпространението на коронавируса. За съжаление има увеличение и на броя на заразените медицински специалисти – те са 371 души“, каза министър Ананиев.
Изводите сочат, че вирусът остава с неизвестен произход и с неизвестна инфекциозност, допълни още той. „Към момента няма налични данни за изграден ефективен постинфекциозен имунитет на индивидуално ниво. COVID-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве поради възможността за източник на инфекция да служи не само болния човек, но и асимптомен вирусоносител. Все още няма специфична профилактика, ваксина или лечение“, изтъкна министър Ананиев.
Той уточни, че няма да има утежняване на мерките, а остават тези, които са в момента.
„Смятам да подкрепя министър Ананиев. Проблемът е, че няма някой в света, който да ни каже кое е правилно. По някой път с яд слушам наши критици, които казват „проба – грешка“. Целият свят се движи в момента по този начин“, заяви премиерът Бойко Борисов.
„Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат върху здравето на хората. Ние отворихме всичко, но призовавахме да се спазва дисциплина. Това даде възможност нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката? Струпа се на куп, без маски, затова сега налагаме тази рестрикция. Ако обаче така продължат, ще затворим стадионите, защото явно като направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките, видяхте какво правят там. Съжалявам – демокрацията е за дисциплинирани“, заяви още премиерът Борисов.

ДЕЗИНФЕКЦИРАТ СГРАДАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ
В Министерството на финансите е установен случай на служител, заразен с коронавирус, информира БНР като се позова на съобщетие от ведомството.
Съгласно препоръките на Столичната регионална здравна инспекция сградата на ведомството ще бъде затворена на 25-ти юни, четвъртък, за извършване на крайна дезинфекция и ще бъдат тествани всички контактни лица на заразения служител в министерството. Текущата работа и услугите за граждани през утрешния ден ще продължат да се изпълняват дистанционно.

НЯМА COVID-19 СРЕД ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ВЪВ ВРАЦА
Отрицателни са пробите за COVID-19 на контактните лица в общинската администрация във Враца. Пробите бяха взети по-рано днес, след като беше установено, че външен посетител е с коронавирусна инфекция, съобщи БНР.
Изследванията са направени в лабораторията на врачанската болница.
Сградата на местната администрация беше напълно дезинфекцирана. От утре работата с граждани ще бъде подновена. Въвежда се строг филтър за всички посетители и служители. Помещенията ще се дезинфекцират на всеки кръгъл час.

ТЕСТВАТ ДЕЦА ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА В САПАРЕВА БАНЯ
Екип на РЗИ тества днес всичките 14 деца от групата в детската градина в Сапарева баня, след като 6-годишно момче от групата е с положителна проба за COVID-19.
Изследва се и персоналът, а децата от градината са по домовете си и се обучават дистанционно, информира БНР.
Шест са положителните проби за COVID-19 В Сапарева баня за последното денонощие – две семейства на строителни работници, които пътуват всеки ден на обекти извън Сапарева баня. В едното от семействата е и 6-годишното момче с положителан проба, обясни кметът Калин Гелев. По думите му детето е посещавало детската градина до петък, но не е имало оплаквания и температура.

МЗ СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА 170 КОМПЮТЪРНИ КОНФИГУРАЦИИ С ИНСТАЛИРАНА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ФИЛИАЛИТЕ КЪМ ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Министерството на здравеопазването сключи договор за закупуването на 170 компютърни конфигурации с инсталирана операционна система за нуждите на разкритите филиали към Центровете за спешна медицинска помощ, след провеждане на открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Компютърните конфигурации са осигурени по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС), финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. с бенефициент Министерството на здравеопазването.
Стойността, която Министерството на здравеопазването ще заплати на фирмата-изпълнител на договора възлиза на 197 880.00 лева с включен ДДС, съгласно Ценовото предложение на класирания за изпълнител на поръчката. В крайната цена са включени разходите за доставка, монтажът и гаранционното обслужване (поправка на повреди, профилактика и контрол на качеството съгласно инструкциите на производителя).
Доставките и инсталирането на компютърните конфигурации във филиалите на спешна помощ ще се извършват по утвърден график, като всички 170 конфигурации първоначално трябва да бъдат доставени в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а впоследствие да бъдат разпределени в спешните структури.
Периодът на изпълнение на проекта е от 28.02.2017 г. до 30.09.2021 г. Бюджетът на проекта възлиза на 7 000 000 лв. безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд.
Основната цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната на гражданите спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Специфичната цел на проекта е повишаване на знанията и уменията на персонала от системата за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна.

ПРОМЕНЯТ МЕХАНИЗМА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МАКСИМАЛНАТА ЦЕНА НА ЛЕКАРСТВАТА, ПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
Максималната цена на лекарствата, които се плащат от НЗОК и са включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) ще се определя в левове, като се взима най-ниската стойност, изчислена на база цена за същия лекарствен продукт със съответната лекарствена форма, заплащана от обществените фондове на Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция и максималната стойност по ПЛС.
Това предвижда проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
Целта е да се преодолее съществуващото затруднение при закупуване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на инфекциозни заболявания, за които липсва алтернатива за лечение с други лекарствени продукти.
От министерството изтъкват, че в момента в световен мащаб се наблюдава увеличаване на цените на суровините използвани в производството на лекарствени продукти вследствие на обявената от СЗО пандемия от коронавирусна инфекция и възникналите икономически рестрикции. С изискването за предходно договаряне притежателите на разрешение за употреба били принудени да продават някои от своите продукти на цени под себестойността им.

НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ – ЛОВЕЧ ПОЛУЧИ ИНТЕНЗИВЕН КУВЬОЗ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НЕДОНОСЕНИ БЕБЕТА
Увеличава се броят на недоносените бебета. Негативната тенденция отчете д-р Петя Станчева, началник на Отделението по неонатология на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч. Днес там като дарение беше предоставен нов интензивен кувьоз за лечение на недоносени бебета. Средствата за него са събрани на благотворителен бал, организиран от Ротари клуб – Ловеч, съобщи БНР.
„Осигурява изключително комфортни условия за грижа и лечение на недоносените бебета. И персоналът е по-спокоен, защото във всеки един момент знае как тупа сърчицето на детенцето и как то усвоява кислорода“, изтъкна д-р Станчева.
Миналата година през Неонатологичното отделение на болницата са преминали над 200 бебета, 40 от тях са били недоносени.

15 ОЧНИ КЛИНИКИ В СТРАНАТА ПРОВЕЖДАТ КАМПАНИЯ ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ
15 очни клиники в страната провеждат кампания за безплатни прегледи. Тя ще продължи до 10 юли, а целта е ранна диагностика на зрителните проблеми и усложнения, свързани с възрастта, информира БНР.
Прегледите са с предварително записване, не се изисква направление от личния лекар.
Заболяванията на ретината са сериозен здравен и социален проблем, който засяга основно хората от третата възраст. Най-често срещаните усложнения са влажната дегенерация на макулата и диабетния макулен едем, обясняват специалисти.
Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно. Лекарите предупреждават, че навременното поставяне на диагноза и ранното лечение могат да спасят зрението. Налице са и съвременни иновативни терапии, чрез които пациентите се връщат към нормалния си пълноценен живот.
По данни на СЗО в света има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете. Три четвърти от тези случаи са лечими или предотвратими.