НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2019)

Министър Ананиев: “НОВАТА МЕТОДИКА ЩЕ СТАРТИРА В БУРГАС, ВАРНА И ВЕЛИКО ТЪРНОВО”
“Методиката няма задължителен характер, но има елементи, които ще спомогнат за повишаване и справедливо разходване на разходите за персонал в лечебните заведения. Съотношението, което предлагаме при определяне на основните заплати, е 1 : 1,7 : 2, 2 съответно за санитар: професионалист по здравни грижи: лекар“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция днес пред старата на обиколката му по областните болници в страната.
„Целта е да представя Методиката за формиране на разходите за персонал и да я тестваме на място заедно с ръководствата на лечебните заведения. Стартираме от Бургас, Варна и Велико Търново“, уточни министър Ананиев.
По този начин ще бъде придобита представа как методиката спомага за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Министърът ще провери на място как се разпределят и разходват всички средства, които Министерският съвет, Министерството на здравеопазването и НЗОК допълнително предоставиха през последните месеци на лечебните заведения за извършена медицинска дейност. Допълнителните средства трябва да бъдат насочени приоритетно за разходи за персонал в лечебните заведения. Тепърва ще бъде проверено и защо част от лечебните заведения не могат да достигнат минимумите заложени по КТД, допълни министърът.
По време на петъчния парламентарен контрол министър Ананиев уточни, че директорите на областните болници вече са получили разчетите на парите, които болниците ще получат като допълнителни средства по новите цени на клинични пътеки и дейности. „Дали сме им механизма за формиране на работните заплати, защото там има текстове, които конкретно казват какъв да бъде размера на разходите за персонал в рамките на общия размер на приходите, какъв да е размера на допълните възнаграждения в рамките на разходите за персонал, какво трябва да съотношението между санитар, професионалист по здравни грижи и лекар“, каза министър Ананиев. „Ще гледаме болница по болница и доколко в рамките на финансовото състояние на болницата, ще се достигнат нивата, заложени в КТД. Уверен съм, че до края на годината ефектът от всички досега приети действия, ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние“, допълни още той в парламента.

УДЪЛЖАВАТ СРОКА ЗА ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЛЕКАРСТВА
Министерството на здравеопазването удължава срока за събиране на заявки за закупуване на медикаменти за нуждите на лечебните заведения чрез Електронната система, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на МЗ.
Процедурата беше стартирана на 10 юни т. г. като на тази основа ще се сключат Рамкови споразумения за периода от 1 януари 2020 г. до 31 декември 2021 г. С цел осигуряване на възможността максимален брой лечебни заведения да заявят лекарства, срокът за събиране на заявки се удължава до 28 юни 2019 г.
„Обръщаме внимание, че всички възложители – лечебни заведения за болнична помощ по чл. 9 от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), лечебни заведения за болнична помощ по чл. 5, ал. 1 от ЗЛЗ, центрове за спешна медицинска помощ, лечебни заведения за стационарна психиатрична помощ по чл. 5, ал. 1 от ЗЛЗ и лечебни заведения по чл. 10, т. 3, 3а и 3б от ЗЛЗ, са задължени да се регистрират и подадат заявки за необходимите им количества лекарствени продукти за посочения период. При неизпълнение на горните задължения ръководителите на лечебните заведения носят съответната отговорност“, посочват от МЗ.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ПЛОВДИВ – ОТЛИЧНИК ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+
Медицински университет-Пловдив е водещ сред медицинските университети в насърчаване на академичния обмен чрез програма Еразъм+. Това съобщи заместник-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от учебното заведение.
„Наскоро бяха одобрени за финансиране три Еразъм+ проектопредложения на МУ-Пловдив с партниращи държави извън ЕС – Колумбия, Русия и САЩ“, уточни проф. Мариана Мурджева. Проектите са за следващите три учебни години и са на обща стойност от 161 000 евро. И с трите страни МУ-Пловдив развива дългосрочно партньорство.
В сферата на медицината и общественото здравеопазване контактите са с три академични организации от Колумбия: Униминуто – най-големият университет в страната с над 100 000 студенти, лидер в дистанционното обучение; Фондацията на университетските здравни науки в Богота и Колумбийският университет в гр. Нейва, стратегически търговски център в Южна Колумбия.
В Руската Федерация МУ-Пловдив успешно сътрудничи с водещи университети от Сибир като Томския държавен университет и Сибирския държавен медицински университет в Томск.
В САЩ партньор на МУ-Пловдив е Университетът в Тенеси в Мемфис в сферите на фармацията и денталната медицина. Понастоящем двата университета работят по общ проект в областта на фармацевтичните проучвания съвместно с един от водещите китайски университети в Чунсин.
Извън тези образователни проекти МУ-Пловдив има подписани 120 междуинституционални споразумения със 100 висши училища от 22 програмни държави в Европа, които осигуряват постоянен ежегоден поток както от изходящи, така и от входящи мобилности на студенти и преподаватели.

ФАРМАЦЕВТИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ С НАГРАДИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДНИ
На Еньовден Българският фармацевтичен съюз отличи на тържествена церемония най-добрите магистър-фармацевти и връчи приза „Регионална фармацевтична колегия на годината“ на РФК Враца. Те получиха плакета си от миналогодишните носители РФК – Стара Загора, информира Zdrave.net.
“Съхранената традиция, присъствието на близо 1000 фармацевти от всички Регионални фармацевтични колегии и сфери на професионална реализация показват, че съсловието ни е единно в отпор на опитите да се дискредитират и омаловажат усилията на медицинските специалисти за поддържане на качеството и достъпа на българските граждани до системата на здравеопазването. В потвърждение на това е и тазгодишният фокус на съсловното ни събитие – новите Правила за добра фармацевтична практика”, каза професор Илко Гетов, председател на УС на БФС при откриването на Тринайсетото издание на Българските фармацевтични дни. Наградените фармацевти бяха отличени по предложение на Регионалните фармацевтични колегии за издигане престижа на професията, за цялостен принос към съсловието и за техния висок професионализъм.

БЛИЗО 2000 УЧЕНИЦИ СТАНАХА ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО
1989 ученици станаха посланици на здравето. Инициативата се организира за единадесета поредна година от МЗ с партньорството на МОН, Представителството на Европейската комисия в България и др. „Вие наистина сте нашите герои – 1989 посланици на здравето, 46 проекта, реализирани с помощта на близо 400 учители. Всички вие сте герои – и ученици, и учители, и родители “, каза министър Кирил Ананиев, като отправи своята благодарност и към партньорите на инициативата, информира Clinica.bg.
По програмата „Посланици на здравето” се проведоха 2 332 дебати и дискусии, 2 788 спортни прояви и 1706 туристически походи. Бяха почистени над 3 226 замърсени района в цялата страна и бяха разработени 374 интернет сайта и електронни книги за здравословен начин на живот. От всички 62 ученически проекта бяха отличени 46.
„Щастлив съм, че този конкурс се превръща в традиция, защото проектите ви са сигнал към бъдещите поколения колко важен е здравословният начин на живот. Наблюдавайки материалите, снимките, таблата, които сте разработили, аз виждам, че вие много добре познавате рисковете за здравето – нездравословното хранене, липсата на физическа активност, употребата на алкохол, цигари и наркотици. От вашите проекти се вижда, че не само познавате рисковете, но добре знаете и как можем да се справим с тях”, приветства Кирил Ананиев победителите в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2018/2019. Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.