НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.05.2022)

МИНИСТЪР АСЕНА СЕРБЕЗОВА ИЗТЪКНА ДЕЛОТО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ
„В моята Родина днес честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят.“ С тези думи българският здравен министър откри сутрешната сесия на четвъртото пленарното заседание в рамките на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент на Асамблеята и днес председателства заседанието на СЗА, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Сербезова посочи още, че днешният празник е и празник на цялото славянско семейство, което използва азбука, създадена от Кирил и Методий. „Това е празник, който обединява редица държави чрез език, образование, знание и прогрес на народите. Близо 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави“, заяви още българският здравен министър.
Проф. Сербезова използва трибуната на Световната здравна асамблея, за да поздрави и Република Северна Македония, както и всички други държави, които днес отбелязват своите национални празници.
Българският здравен министър сподели вярата си, че народите, представени в Двореца на нациите, ще съумеят да се обединят в името на общото бъдеще в мир, добро здраве и благополучие.
Световната здравна асамблея, която се провежда в периода 22 – 28 май 2022 г., продължава и днес с изказвания в рамките на общия дебат, посветен на темата „Здраве за мир, мир за здраве“. До края на Асамблеята делегатите, партньорските организации и експертите на СЗО за първи път от началото на пандемията от COVID-19 ще дискутират настоящите и бъдещите приоритети в областта на общественото здраве в световен мащаб.

1 716 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19 ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
293 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 28 от които са установени с PCR, а 265 – с бързи антигенни тестове. 62,46% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
6 573 са общо тестовете, направени през последното денонощие – 788 от тях са PCR, а 5 785 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 7; Варна – 12; Велико Търново – 7; Видин – 5; Враца – 4; Габрово – 7; Добрич – 6; Кърджали – 1; Кюстендил – 16; Ловеч – 1; Монтана – 8; Пазарджик – 7; Перник – 7; Плевен – 5; Пловдив – 26; Силистра – 2; Сливен – 3; Смолян – 6; София област – 14; София град – 102; Стара Загора – 17; Търговище – 1; Хасково – 3; Шумен – 4; Ямбол – 7.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 163 706, от тях активни са 82 245. Излекуваните лица са общо 1 044 355, през изминалите 24 часа са регистрирани 1 716 от тях.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 483-ма пациенти, 41 от тях се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 60, от тях 81,67% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общо 4 395 768 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 639 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 536 лица-медицински служители. Десет нови случая са регистрирани през последните 24 часа: три от тях са установени при лекари, три – при медицински сестри, два – при санитари и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 106. Нови 13 случая са регистрирани през последното денонощие. 92,31 % от починалите лица не са били ваксинирани.