НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.03.2022)

ЗНАЧИТЕЛНО УВЕЛИЧАВАТ СРЕДСТВАТА ЗА ДЕТСКО И МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРЕЗ 2022 Г.
Значително увеличение на средствата за детско и майчино здравеопазване е предвидено за тази година. За първичната медицинска помощ финансовият ресурс ще е в размер на близо 79 млн. лв., което е с 38% повече спрямо 2021 г. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на посещението си в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“. Най-голямо е нарастването на финансовия ресурс за детско и майчино здравеопазване в специализираната извънболнична медицинска помощ – с 60% повече спрямо миналата година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За детско и майчино здравеопазване в болничната медицинска помощ за 2022 г., което включва 101 клинични пътеки, заложените средства са в размер на над 267 млн. лв. – с 27 % повече спрямо 2021 г. Ще има увеличение на средната цена на клиничните пътеки с 20 на сто, в това число на тези за акушерство и гинекология, за неонатология и за педиатрия. Използването на този финансов ресурс ще е възможно след приключването на преговорите между Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса по Анекса към действащия Национален рамков договор за медицински дейности, уточни проф. Сербезова.
Здравният министър съобщи, че Министерството на здравеопазването е предложило проект за промяна на Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията и в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Промените предвиждат провеждането на медико-диагностични изследвания в рамките на профилактичните прегледи на децата на възраст между 7 и 18 г., които до този момент не са били включени. Според здравния министър това е от особено значение, тъй като все по-често в ранна детска възраст се наблюдава появата на социално значими заболявания, като затлъстяване, диабет тип 2, високо кръвно налягане. За бременните жени е предвидено провеждането на допълнителни ехографски прегледи в рамките на профилактичните им прегледи, като към заплащаните до момента 2 акушерски ехографии ще бъдат добавени още 2. Допълнително се включва и провеждането на ехографско изследване за фетална морфология. Добавя се и възможността за заплатено от НЗОК провеждане на изследване за хепатит С. Целта е да се подобри наблюдението по време на бременността, за да се избегнат усложнения. Ще бъде включено и профилактично ехографско изследване на млечните жлези за жени на възраст 30-50 г. Добавянето на това изследване цели да установи във възможно най-ранен стадий евентуални злокачествени заболявания на гърдата, когато и възможностите за лечението им са най-благоприятни, коментира още проф. Сербезова.
Не на последно място разчетените средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве са на стойност 4,69 млн. лв. Допълнително 2 млн. лв. са предвидени по програмата през тази година за лабораторни изследвания и консултации в рамките на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с хромозомни аномалии.
В отговор на журналистически въпрос по отношение лечението на украинските граждани у нас, началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов съобщи, че предстои Народното събрание да обсъди и одобри промени в Закона за убежището и бежанците, Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето, които ще позволят лицата, идващи от Украйна, да бъдат включени в системата на здравното осигуряване.

ОБЩО 4 340 722 СА ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ, 2 082 ОТ ТЯХ СА ПРИЛОЖЕНИ НА 23 МАРТ
1 552 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа – 690 от тях са установени с PCR, а 862 – с бързи антигенни тестове. 67,85% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
За последното денонощие са направени общо 13 017 теста, 2 860 от които са PCR, а 10 157 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 98; Варна – 138; Велико Търново – 59; Видин – 26; Враца – 19; Габрово – 17; Добрич – 53; Кърджали – 5; Кюстендил – 9; Ловеч – 30; Монтана – 13; Пазарджик – 14; Перник – 23; Плевен – 35; Пловдив – 113; Разград – 25; Русе – 47; Силистра – 65; Сливен – 29; Смолян – 14; София област – 32; София град – 455; Стара Загора – 52; Търговище – 27; Хасково – 58; Шумен – 46; Ямбол – 44.
Общо 1 129 641 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, 191 254 от тях са активни. 902 012 са излекуваните лица, като от тях 1 555 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 025 пациенти с доказан COVID-19, 233 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 188, от които 79,26% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 340 722 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. 2 082 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, към момента са общо 23 918. Нови 30 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 4 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 9 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
36 375 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 25 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 88 % от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. Ива Христова: ОЩЕ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ ТРИПНАТА ВЪЛНА ЩЕ БЪДЕ ВЪЗХОДЯЩА
„Към момента в Националния център по заразни и паразитни болести всички положителни проби са за грип тип А(H3N2), „Камбоджа“. Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове“. Това каза пред БНТ проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ. По думите ѝ, този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с повече хоспитализации, информира Zdrave.net.
„Типично е бързото начало, с температура, има отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица. Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са най-засегнатите групи. Засичани са и коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания“, информира проф. Христова. В момента има активизиране на грипа, но и на острите респираторни заболявания и парагрипни вируси, допълни тя. „Половината от щамовете, които доказваме, са от грип, половината са от остри респираторни заболявания“, уточни специалистката.
„Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване – в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра“, описа ситуацията проф. Христова. Тя бе категорична, че вече е късно за противогрипна ваксина.
Проф. Христова обясни, че през миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с COVID са допринесли за нулевата вълна от грип, ето защо и грипната вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предишните години.
„В следващите седмици може да има още области с чувствително повишение на болните с грип, а топлото време ще помогне и за разпространението на острите респираторни заболявания“, каза вирусологът.
Проф. Христова се спря и на темата за коронавируса, като подчерта, че ситуацията с него е доста успокоена за страната ни – основно се среща вариантът „Омикрон“, единични проби се доказват с варианта „Делта“. „Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки“, подчерта специалистката по вирусолоия.

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТХВЪРЛИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Народното събрание отхвърли на първо четене предложените от „Възраждане“ промени в Закона за здравето. Едва 12 от депутатите – групата на „Възраждане“ – подкрепиха законопроекта, 81 депутати гласуваха „против“, а 40 се въздържаха, информира Zdrave.net.
Предложенията на депутатите от най-малката парламентарна група включват редица ограничения в правомощията на здравния министър, разписване на конкретни противоепидемични мерки в закона, обявяване на извънредна епидемична обстановка с решение на парламента, а не на правителството, съкращаване на срока на обжалване заповедите на здравния министър и др., припомнят от здравния портал.
Всички комисии, в които законът вече бе разгледан – Комисията по здравеопазването, Комисията по конституционни и правни въпроси, Комисията по регионална политика и Комисията по правата на човека – дадоха становища против приемането на промените. Против тях със свои становища се обявиха също и от редица институции и организации, сред които Българският лекарски съюз, Националната пациентска организация, Националната мрежа за децата, министерствата на здравеопазването, на финансите и на образованието, както и Националното сдружение на общините.

ДЕПУТАТИ ИЗКАЗАХА СЪМНЕНИЯ ЗА ГОТОВНОСТТА НА НЗОК ЗА ПОЕМЕ МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Междуведомствената работна група, която подготвя нормативните промени, необходими при прехвърлянето на медицинските изделия и помощните средства към НЗОК, приключва работата си, а за днес е предвидена среща между участващите в процеса институции за приемането им. Това заяви от парламентарната трибуна управителя на НЗОК проф. Петко Салчев по време на изслушването си във връзка с темата, информира Zdrave.net.
По време на дискусията народните представители поставиха редица въпроси, свързани с готовността на НЗОК да поеме и администрира процеса. Повечето от тях изразиха притеснение от наближаващия скоро краен срок за въвеждането на промените – 1 юли, както и от наличния административен капацитет на НЗОК. Според тях има основателни опасения, че оставащото време няма да бъде достатъчно, за да може касата да приеме и обезпечи един сериозен обем от дейности и отговорности, свързани пряко със здравето и качеството на живот на най-уязвимата група български граждани.
Според управителя на НЗОК проф. Салчев стремежът е процесът по предоставянето на тези средства да бъде максимално дигитализиран и що се отнася до електронизацията на процеса, срокът ще бъде спазен. Той цитира конкретни дати и увери, че базата данни от ЛКК и ТЕЛК, както и данните от регистъра на Агенцията за хората с увреждания се прехвърлят към НЗОК, която занапред ще води регистъра, а фирмите контрагенти на касата сами ще разработят софтуера и ще ѝ го предоставят.
Народният представител от ГЕРБ/СДС Деница Сачева обърна внимание на факта, че списъкът с медицинските изделия и помощните средства не е актуализиран от 2008 г., към тази дата е фиксиран и размерът на средствата, което означава, че промяната е абсолютно наложителна. В отговора си проф. Салчев увери, че актуализация на списъка ще се прави всяка година, за да се включват в него по-съвременни и иновативни изделия. Също така те ще могат да се отпускат от аптеки и дрогерии.
Според депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, бивш социален министър, като много сериозен проблем се очертават липсата на ясни критерии за качество на изделията, които ще бъдат предлагани на касата. Друг, също изключително важен според него проблем, е доплащането от страна на пациентите. Д-р Адемов бе категоричен, че предвидените в бюджета 38 млн. лв. са крайно недостатъчни и това е ясно още отсега.
Според социалния министър Георги Гьоков, който също взе участие в дебата, трябва да се помисли много сериозно за административния капацитет на НЗОК и 28-те РЗОК, който по думите му никак не е голям и едва ли може да се справи с новата дейност.
Според депутата от БСП проф. Георги Михайлов пък партиите от коалиционния формат ще търсят най-добрите решения, за да не се допусне хората с увреждания да се окажат в ситуация, в която не могат да получат необходимите им помощни средства.
Депутатът от ИТН д-р Ивайло Христов сподели опасенията си относно свързаността между отделните институции, както и от неяснотата за видовите изделия, които ще бъдат включени в списъка на здравната каса. Според него остава без отговор и въпросът за това колко и кои доставчици ще бъдат партньори на НЗОК.
Народният представител от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова на свой ред изрази опасения относно контрола върху изписването на помощни средства от лекарските комисии и неяснотите за това кой ще го осъществява. Също така за нея остава под въпрос намирането на адекватно решение за ремонта на изделията по начин, който не затруднява хората с увреждания, повече от които са възрастни и трудно подвижни. Тя предложи проблемните моменти отново да бъда обсъдени в близките дни в двете ресорни комисии – по здравеопазване и по труда, социалната и демографската политика.

ОТ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ ПРЕДЛАГАТ ПРОМЕНИ В ПЪРВИЧНАТА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ
Преминаване на първичната извънболнична помощ (ПИМП) от формата на „лични лекари” във формат специалисти по обща медицина (ОМ). Това предлагат от „Продължаваме промяната“ във връзка с проблемите в ПИМП, съобщи депутатът от формацията и председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев във фейсбук. За това информира Zdrave.net.
За предложенията той информира за първи път по време на дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организиран от „Индекс на болниците“, която се проведе във вторник.
Сред ясно изразените проблеми доц. Тонев отбелязва тенденцията на намаляване на желаещите лекари да започнат работа като ОПЛ и лични лекари при едни добри нива на заплащане; работата на ненормиран работен ден, в който личният лекар практически работи през телефона си 24 часа в денонощието; регионалните проблеми в някои натоварени региони, в които множество лични лекари не успяват да ползват платен годишен отпуск и множеството регулаторни механизми, които ограничават „чистото” работно време за преглед, в което лекарят да може да разговаря с пациентите и да ги преглежда.
„За тези общоизвестни и наложени във времето проблеми, ние от „Продължаваме промяната“ предлагаме за обсъждане следните възможни промени, с уточнението, че те са възможни единствено и само след ефективното въвеждане на електронното здравеопазване в България. Предлагаме преминаване на ПИМП от формата на „лични лекари” във формата специалисти по Обща медицина. Работното време на специалистите по ОМ става нормирано, като гражданите със здравни проблеми ще могат да търсят помощ в кабинетите за неотложна помощ, спешна помощ и спешните отделения на МБАЛ. Специалистите по ОМ ще предлагат възможностите, характерни досега от ПИМП, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. Целта „да познаваме добре” пациента, застанал пред нас, ще бъде възможна след ефикасното въвеждане на Здравното досие. Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи, но запазване на капитационната такса на заплащане за много от сега наложените дейности в ПИМП като детска консултация, профилактични изследвания и др. Замяна на „първичния и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, който ще даде възможност при проведено успешно амбулаторно лечение специалистът ОМ да може да максимизира доходите си“, пише доц. Тонев. По думите му това са част от предложенията за промени, с които да се решат посочените проблеми.
Във връзка с предложенията от Сдружение Пациентски организации „Заедно с теб“ смятат, че промени са належащи, но нормирането на работното време на ОПЛ (личните лекари), новият формат Специалисти ОМ и насочването на пациентите към спешната помощ в извън работното им време крие риск за изнемогването на Спешната помощ в България, която и сега е на ръба.
„Не така са уредени тези отношения на Запад и ние имаме други предложения. Смятаме, че сега работещата система личен лекар-пациент е добра за познаване на здравословното състояние на пациентите и бърза реакция на личния лекар дори при консултация по телефона. Предложението за „замяна на „първичният и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, който ще даде възможност при проведено успешно амбулаторно лечение специалистът ОМ да може да максимизира доходите си” е неясно формулирано и притеснително за пациентите. Разбира се има успешен европейски опит за постигане на ефективен резултат от лечението, но преди това трябва да се направят редица нормативни промени, включително и забрана на „рекламата” на лекарствени продукти от медицински представители“, казват от пациентските организации.

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ЗАПОЧВАТ ИНИЦИАТИВА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПРЕЗ АПРИЛ И МАЙ
Общинските болници в София започват инициатива за безплатни профилактични прегледи през април и май, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Столичната община.
Общинската Втора МБАЛ открива кампания за безплатни профилактични прегледи по 6 вида специалности. От началото на април до края на май всеки желаещ може да се прегледа в определените дни при специалистите по кардиология, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, нервни болести, педиатрия, пневмология и фтизиатрия, информират от ръководството на лечебното заведение.
Безплатни профилактични прегледи по 5 вида специалности ще се правят в общинската Четвърта МБАЛ, съобщи директорът на болницата доц. д-р Аркади Иванов. През април и май столичани могат да се консултират със специалисти по кардиология, ендокринология и болести на обмяната, гастроентерология, урология, хирургия. Безплатните прегледи ще се осъществяват по график след предварително записване.
От 28 март общинската Втора САГБАЛ “Шейново” започва безплатни прегледи за лечение и профилактика на ендометриоза, съобщиха от лечебното заведение. Кампанията ще бъде в продължение на месец, а желаещите могат да се запишат за преглед предварително.
Профилактичните прегледи са изключително важни за ранната диагностика и адекватно лечение на различните заболявания. Общинските многопрофилни и специализирани болници редовно организират подобни кампании по различни специалности, но през последните 2 години тази практика беше възпрепятствана заради пандемията от COVID-19. С намаляването на заболелите от коронавирус, лечебните заведения активизират обичайните си медицински услуги и инициативи, посочват от Столичната община.

УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА „Н. И. ПИРОГОВ“ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ПО БЕЗВЪЗМЕЗДНО КРЪВОДАРЯВАНЕ
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ стартира кампания по безвъзмездно кръводаряване за своите пациенти. Всички, които искат да помогнат на болница „Пирогов“, могат да дарят кръв между 24 и 31 март 2022 г. в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. „Братя Миладинови“ №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 часа с прекъсване между 12:00 и 13:00 часа. Важно е изрично да се отбележи, че даряването на кръв е в полза на болница „Пирогов“, съобщиха от лечебното заведение.
Кампанията в полза на спешната болница се провежда под надслов „Стани нечий герой!“ с подкрепата на Националния център по трансфузионна хематология и Българска организация за доброволно кръводаряване.
„За да можем да оказваме навременна помощ на тежко пострадали пациенти, в болница „Пирогов“ се нуждаем всекидневно от кръв и кръвни продукти, казват от там. През 2021 г. в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ са използвани 1300 литра еритроцитен концентрат, 635 литра плазма и 300 сака тромбоцитен концентрат. Всеки кръводарител, независимо от неговата кръвна група, е значим, защото помага най-малко на двама болни. Актът по кръводаряване е напълно безопасен процес за дарителя. Всеки в добро здравословно състояние, на възраст между 18 и 65 години, може да се включи в инициативата за пациентите на „Пирогов“. „Всяка помощ е безценна! Стани нечий герой“, призоваха от болницата.

Д-Р ТАНЯ АНДРЕЕВА СТАНА СЪВЕТНИК В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Педиатърът и бивш депутат от „Демократична България“ д-р Таня Андреева стана съветник в Министерството на здравеопазването, съобщи самата тя в профила си във Фейсбук. Д-р Андреева е един от най-енергичните медици в битката за Национална детска болница, информира Zdrave.net.
„След последните избори, на които не бях избрана за народен представител, обещах на себе си и пред вас, че продължавам да се боря за по-добро здравеопазване. Вече ще имам възможност да го правя не само като граждански активист. Започвам работа в Министерството на здравеопазването като съветник. Ресорите, в които ще работя, са Майчино и детско здравеопазване; Национална детска болница; Дигитализация в здравеопазването и Кадрово развитие“, пише тя. „Надявам се с експертизата, която имам, и силната си мотивация да помогна за едно по-добро и по-човешко здравеопазване“, допълва д-р Андреева.