НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.03.2021)

КАНЯТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ НА ОНЛАЙН КУРС ЗА ОЧНО ЗДРАВЕ В УСЛОВИЯ НАПАНДЕМИЯ
Виртуален интерактивен курс за професионалисти по здравни грижи на тема „Грижа за очното здраве по време и след COVID-19 пандемия“ организира Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Той е по повод 7-ми април – Световния ден на здравето, съобщи Zdrave.net.
По време на форума ще се обсъждат теми като ефектите на COVID-19 пандемия върху очното здраве, подход при пациенти със социално значими заболявания на ретината в условия на пандемия, грижата за детско очно здраве и други.
Курсът ще се проведе онлайн на 03.04.2021 г. от 09:00 часа. Крайният срок за записване е 31.03.2021 г., като заявки ще се приемат до запълване на местата.

101 МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19 ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
4851 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 3056 от които са установени с PCR, а 1795 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 19 869. От тях 11 228 са PCR, а 8641 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 171; Бургас – 496; Варна – 369; Велико Търново – 93; Видин – 21; Враца – 173; Габрово – 54; Добрич – 74; Кърджали – 57; Кюстендил – 78; Ловеч – 57; Монтана – 49; Пазарджик – 77; Перник – 105; Плевен – 160; Пловдив – 358; Разград – 14; Русе – 148; Силистра – 73; Сливен – 100; Смолян – 92; София област – 219; София град – 1352; Стара Загора – 136; Търговище – 22; Хасково – 130; Шумен – 101; Ямбол – 72.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 312 741. От тях 60 832 са активни. 239 602 са излекуваните лица, от които 2571 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 8927 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. В интензивни отделения или клиники са настанени 729 от тях.
Общо 388 805 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента. През последните 24 часа са поставени 12 436 от тях.
Според Националната информационна система общо 11 380 медици и медицински служители у нас са били с потвърден коронавирус у нас от началото на пандемията. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 101. От тях 17 са установени при лекари, 37 – при медицински сестри, 27 – при санитари, 2 – при фелдшери и 18 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 12 307. Нови 119 случая са регистрирани през последното денонощие.

БЛС ПРЕПОРЪЧВА ПАЦИЕНТИТЕ ДА ПРОВЕРЯВАТ ЛЕГИТИМНОСТТА НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТ ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ
Проверка в регистъра на БЛС гарантира, че няма да попаднете в интернет на самозвани лекари. Това съобщават от Българския лекарския съюз във връзка с множество постъпили в съсловната организация сигнали за немедицински лица, които през различни платформи предлагат онлайн консултации с лекар или възможност за записване на часове за преглед при специалист, информира Zdrave.net.
Направена проверка от съсловната организация показа, че подобни платформи не носят отговорност за верността, точността и актуалността на данните, публикувани в профилите на потребителите или медицинските лица, както и че нямат задължение да обновяват и актуализират данните.
„Във времена на пандемия, когато хората все по-често прибягват до подобни услуги е особено важно те да бъдат сигурни, че срещу тях стои специалист и че записват час за консултация при лице, което има право да упражнява лекарската професия у нас. Това е и едно от основните задължения отредено със Закон на БЛС – да гарантира, че практикуващите медицинската професия лица в страната действително са лекари. В тази връзка препоръчваме на всички потребители, ползващи подобни платформи, да се уверят, че специалистите, при които записват своя час за консултация или преглед имат право да упражняват лекарската професия на територията на Република България“, изтъкват от Лекарския съюз.
Проверка може да бъде направена в сайта на БЛС с въвеждане на имената и/или УИН на конкретния специалист. В случай, че няма налични данни за лицето, това означава, че то няма право да упражнява лекарската професия у нас и има вероятност да не притежава необходимите квалификационни документи. Сигнали за нарушения могат да бъда подавани на имейл: blsus@blsbg.com.

ПУЛМОЛОЗИТЕ ОТ ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ИСКАТ ДА СА ПРИЗНАТИ ЗА МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА СРЕЩУ COVID-19
Специалистите по белодробни болести от доболничната помощ алармираха, че не са признати като медици на първа линия в битката с COVID и не получават допълнителното възнаграждение от 1000 лв. Лекарите са категорични, че трудът им е рисков, защото всеки ден преглеждат пациенти с усложнения от вируса. Поради тази причина те искат да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения, информира Zdrave.net.
Българското дружество по белодробни болести е сигнализирало за проблема Министерството на здравеопазването с писмо през декември 2020 г. В него те посочват, че пандемията от COVID-19 е поставила на изпитание медиците в България, а в първите редици на борбата с вируса са и пулмолозите. „Голяма част от клиниките и отделенията по пневмология и фтизиатрия се преобразуваха на COVID клиники. Колегите пулмолози от доболничната специализирана помощ също са на първа линия и преглеждат неуморно не по телефона“, заявяват те. Пулмолозите, заедно с колегите си инфекционисти, реаниматори и общопрактикуващите лекари са на първа линия, категорични са специалистите.
Според тях приносът им в борбата с COVID-19 не е отчетен от здравните власти.
От изпратената от дружеството до медиите кореспонденция по въпроса се разбира, че МЗ е поискало становище по казуса от НЗОК. В него зам.-здравният министър Жени Начева моли управителя на фонда проф. Петко Салчев за отговор по отношение наличието на възможност за допълнително възнаграждение на специалистите от извънболничната помощ.
На свой ред, в писмо до Дружеството по белодробни болести от март месец проф. Салчев припомня методиката, по която се изплащат допълнителните средства за медиците на първа линия. Той посочва, че допълнително възнаграждение от 1000 лв. се изплаща на всеки лекар, за който здравноосигурените лица са упражнили правото си на избор, в съответното лечебно заведение, както и за наетите лекари в болницата. Данните за наблюдението на пациентите се отразяват в електронната система COVID-19. Медицинският или немедицинският персонал, който е част от структурите на извънболничната помощ, не попада в приложеното поле на заложеното в утвърдената от Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС методика, се пояснява в писмото.
„Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите колеги работят както в болничната, така и в доболничната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти, които посещават кабинетите“, коментира пред БНТ доц. д-р Диана Петкова, зам.-председател на Дружеството по белодробни болести. Тя посочи, че апелът на Управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести към здравното министерство и НЗОК е да се преосмисли методиката за заплащане.

ВСЯКА ВТОРА ПРОБА ЗА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ Е ПОЛОЖИТЕЛНА
Всяка втора проба за коронавирусна инфекция в област Добрич е положителна. Заразените в областта вече достигат 398 на 100 000 жители, информира БНР като се позова на данните на РЗИ за последната седмица.
904 са изследваните за COVID-19 лица в област Добрич за изминалата седмица, като от тях положителен резултат са дали 452-ма души. Сред тях има и 12 медицински специалисти – двама лекари, 7 медицински сестри, една акушерка и двама санитари. Сред заразените са и 28 учители.
В огнището на COVID-19 в дома за възрастни хора с деменция в село Опанец заразените достигнаха до 31 от общо 40 потребители. Настанените за лечение в психиатричната болница Карвуна са шестима, от тях двама са също с поставена ваксина.
От РЗИ съобщават, че ваксинирането по Националния план продължава, както и на записалите се в Националния електронен регистър.

НОВ РЕКОРД НА НОВОЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУС В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ
Нов рекорд на новозаразени с коронавирус в Смолянска област, те са 92 за последното денонощие. Това съобщи Андриян Петров, временно изпълняващ длъжността областен управител на Смолян, информира БНР.
„Притеснително остава положението в Дома за жени с психични разстройства в с. Ровино, където общо 27 са вече заразените. Вчера бяха направени бързи тестове на всички ползватели на услугата, както и на всички хора от персонала и вследствие на тези тестове се оказа, че наистина има доста хора, които са носители на вируса. Те ще се лекуват там, в добро общо състояние са, само с лека температура и са настанени в изолаторното помещение на дома“, обясни Петров.
От РЗИ наблюдават с внимание всичко, което се случва, а днес започват проверка и на останалите два дома в Петково и Фатово, за да се провери предварително да не би там да има вече заболели. Вирусът се разпространява на територията на цялата област, като засега положението е най-притеснително в областния град – Смолян. Има вече заболели в Рудозем, в Девин. Картината е като цяло като тази на територията на цялата страна“, заяви Петров.

ЕДВА 58 СА СВОБОДНИТЕ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ВЪВ ВАРНА
Във варненските болници към днешна дата само 58 легла са свободни за болни с коронавирус. 11 са свободнитe легла за интензивно лечение, съобщи БНР.
През последните три дни 168 души са приети за болнично лечение, а са изписани само 13. С тази тенденция до два дни може да свършат леглата в болниците на територията на област Варна. Това каза днес управителят на Варненска област Стоян Пасев. „Линейките вече не чакат пред болниците, всички имат онлайн информация за свободните легла. От други болници също има болни във Варна – към днешна дата те са 72-ма от Шумен, Бургас и Добрич“, уточни той.

В СИЛИСТРЕНСКО ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 ДОСТИГНА 880 НА 100 000 ДУШИ НАСЕЛЕНИЕ
В Силистренско заболеваемостта от COVID-19 достигна 880 на 100 000 души население, информира БНР като се позова на Регионалната здравна инспекция в Силистра. Над 1000 са активните случаи в региона. Има ръст и на респираторните инфекции и случаи на грип.
Осезателното увеличение на броя на болните от COVID-19 започва още в началото на март. Само за две седмици броят им достига 950 и продължава да расте.
Разпространението е дифузно и трудно може да бъде ограничено. То се дължи и на смесени вирусни инфекции , коментира -р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра. „Ние имахме много висока заболеваемост от грип и респираторни заболявания и разлика от националната стойност 72-73 на 10 000. Нашите цифри бяха около 265 на 10 000“, изтъкна тя.
Според нея има и скрита заболеваемост и тя се дължи на тестове, закупени от аптечната мрежа и направени в домашни условия.
„По добре си е този човек да отиде в съответното лечебно заведение, където може този тест да се потвърди и ние да предприемем мерки и да наложим съответните ограничения с изолация“, каза д-р Начева.
В тази динамична обстановка от РЗИ апелират хората, които имат съмнения да се обърнат към съответните лечебни структури – лаборатории, болници, спешни центрове.

Проф. д-р Асен Гудев: ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ И У НАС, И ПО СВЕТА СЕ ДЪЛЖИ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН НА ЛИПСАТА НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
„COVID-19 не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност от коронавирусна инфекция и у нас, и по света се дължи до голяма степен на липсата на медицински персонал. Ако лечението е комплицирано, ако се изискват вливания, монториране, перфузори, неминуемо това заболяване ще води до висока смъртност и ще претоварва здравната система.“ Това каза в презентацията си на конференцията на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“ чл.-кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник Клиника по кардиология в УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ, информира Zdrave.net.
„Близо 5% от новозаразените днес (б.а. -вчера) са медици, което ясно показва колко недостатъчна е пенетрацията на ваксинацията при медицинските специалисти. Ако не направим бърза ваксинационна кампания, ще продължим да имаме проблеми с неадекватната грижа за хронично болните от незаразни болести пациенти“, каза още специалистът.
„Ние говорим сега за пост-COVID, но тепърва ще стане ясно дали изобщо ще излезем от COVID или ще трябва да се адаптираме. В България COVID показа огромната липса на интернисти и специалисти по интензивни грижи. Ние убихме специалността “Вътрешни болести”. Годишно се явяват двама-трима човека, за да вземат тази специалност. Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи“, допълни проф. Гудев.
По думите му от началото на пандемията е имало много ненаучни, а често и лъженаучни прояви на хора, които работят в здравните институции. „Навсякъде има етични комисии, а никъде не чухме позиция на университетите, на Лекарския съюз, на БАН, относно тези прояви и да се преодолеят антиваксърските настроения. Трябва да се върне вярата в науката. По някакъв начин загубихме инициативата, време е да отвърнем на удара“, изтъкна специалистът.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ЗАКУПИ ВАКСИНИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ И ЦЕЛЕВИ ИМУНИЗАЦИИ И РЕИМУНИЗАЦИИ НА СТОЙНОСТ 1,2 МЛН. ЛЕВА
Министерството на здравеопазването е възложило обществена поръчка за закупуване на ваксини и биопродукти за предотвратяване на различни заболявания на стойност 1 248 220,66 лв., информира Zdrave.net.
Поръчката е обявена на 23-ти март и е за „Доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и медицинските изделия за приложението им по прекратени позиции“.
Чрез нея МЗ ще закупи 600 000 дози ваксина срещу тетанус и дифтерия, 400 000 срещу туберкулоза, 1500 срещу кримска хеморагична треска, 300 000 дози туберкулин, както и 30 дози противодифтеритен серум и 50 противотетаничен серум. Останалата част от поръчката на МЗ е за специфични спринцовки и инжекционни игли, чието общо количество е 900 000.
Дозите от поръчаните ваксини трябва да бъдат доставени по определен график, като първите дати за доставка са април тази година, а последните – в началото на 2023 година. Срокът за получаване на оферти е 19.04.2021 г.

ИЗГРАЖДАТ НОВИ СПЕШНИ ЦЕНТРОВЕ В КЮСТЕНДИЛ И БОБОВДОЛ
Започна изграждането на нов Спешен център в Кюстендил, финансиран от Министерството на здравеопазването. Стартираха и процедурите по изграждането на Спешен център в миньорския град Бобов дол, съобщи БНР.
Избран е подходящ терен за новия Спешен център Кюстендил, който ще е на застроена площ до 400 квадратни метра, обясни завеждащият Спешното отделение към районната болница д-р Албена Рапатинска.
В Бобов дол също трябва да се изгради нов Спешен център. Досегашният се помещава на партерния етаж на закритата преди 10 години общинска болница, а синдикът е обявил помещенията за продажба.
И в Кюстендил, и в Бобов дол новите центрове трябва да бъдат завършени до края на годината.