НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2022)

ЗАПОЧНА ПОЕТАПНОТО ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ У НАС
Считано от днес по преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това стана възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена на 22 февруари 2022 г.
От днес се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

3 411 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 У НАС, 8 490 СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ
3 411 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 1 821 от които са установени с PCR, а 1 590 – с бързи антигенни тестове. 74,20% от новите случаи, потвърдени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през последното денонощие тестове са общо 21 984, от тях 5 480 са PCR, а 16 504 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 32; Бургас – 301; Варна – 587; Велико Търново – 96; Видин – 35; Враца – 59; Габрово – 44; Добрич – 90; Кърджали – 18; Кюстендил – 47; Ловеч – 58; Монтана – 57; Пазарджик – 66; Перник – 56; Плевен – 93; Пловдив – 291; Разград – 37; Русе – 72; Силистра – 58; Сливен – 73; Смолян – 15; София област – 93; София град – 718; Стара Загора – 127; Търговище – 75; Хасково – 70; Шумен – 93; Ямбол – 50.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 080 571, от тях 229 935 са активни. 815 338 са излекуваните лица, 8 490 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
4 712 е общият брой на пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от тях 537 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 426, от които 83,33% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 287 041 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента, 4 452 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 23 158. Нови 65 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 8 са установени при лекари, 29 – при медицински сестри, 15 – при санитари и 13 – при друг медицински персонал.
35 298 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 53 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 94,34% от починалите лица не са били ваксинирани.

ТРИ ОБЛАСТИ ИЗЛЯЗОХА ОТ ТЪМНОЧЕРВЕНАТА ЗОНА
Три са вече областите у нас, които излязоха от тъмночервената и се върнаха в червената зона на заболеваемост от COVID-19, с разпространение на заболяването под 500‱. Това показва справка в Единния информационен портал, информира Zdrave.net.
Областите са Благоевград (367,9‱), Смолян (450,5‱) и Кърджали, която днес отчита заболеваемост от 253,8‱ и е на път да влезе в жълтата зона.
Останалите 25 области в страната все още са в тъмночервената зона, но заболеваемостта и в тях спада. Към днешна дата най-висок показател отчита Варна (1814,2‱), следвана от Бургас (1237,3‱) и Силистра (1061,3‱).
Най-близо до червената зона пък са областите Пазарджик (510,9‱) и Кюстендил (565,1‱).
Средната за страната 14-дневна заболеваемост пък е 892,35‱, отчита Единният информационен портал.
По отношение на смъртността също се наблюдава спад. Към днешна дата данните на ЕИП сочат средна за страната 14-дневна смъртност 16,6‱, като само два дни по-рано показателят беше 17,9‱, т.е. намалението е със 7,3 на сто. Най-ниска е смъртността във Враца – 6,98‱, а най-висока смъртност е отчетена в област Перник, където ЕИП отчита показател от 26,6‱.

Д-р Христиана Бацелова: „ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ“ БЕШЕ КЪСНО ВЪВЕДЕН У НАС, А ПРЕКАЛЕНО РАНО СЕ ОТМЕНЯ
„Виждаме, че броят на заразените с COVID-19 у нас намалява, но броят на починалите остава на високо ниво. Епидемиолозите от СЗО изразиха притеснението си от възникването на нови варианти и препоръчаха страните да са много внимателни при разхлабването на мерките“. Това заяви пред радио Пловдив епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Тя цитира информация от Япония, където се разпространява новият подвариант на Омикрон BA.2 Според японските епидемиолози той е не само по-заразен, но и инфекцията, причинена от него, протича по-тежко. За това информира Zdrave.net.
„Зеленият сертификат“ беше късно въведен у нас, а прекалено рано се отменя“, категорична бе д-р Бацелова. Тя изрази мнение, че дори и когато тази мярка е била в сила, реално тя не се е спазвала, а контролът е бил занижен.
„Липсва ни контрол, Трябва да сме доста по-стриктни по отношение на сегашните мерки. Когато се каже, че трябва да се носят маски, те наистина да се носят“, каза д-р Бацелова.
Нейното категорично мнение е, че струпването на много хора на едно място носи рискове, тъй като техният имунен статус е неизвестен.
„Ние не можем да се сравняваме със страни като Великобритания, където всички мерки отпаднаха и COVID вече се третира като обикновена вирусна инфекция. Не можем да се сравняваме, защото те, за разлика от нас, имат много висок ваксинационен обхват. Хората над 65 г. са ваксинирани, масово се поставят и бустерни дози“, обясни специалистката.
В разговора участва и пловдивският адвокат Станислав Проданов, който има ресторант в арт квартала „Капана“. Той заяви, че не очаква промяна в посещаемостта на заведенията и обясни, че те работят на сериозна загуба, след като през зимата е трябвало да връщат клиенти. Наплив и сега няма да има, смята Проданов.

РАБОТНА ГРУПА С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЗ И „ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ“ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА СЕСПА
Създадена е работна група с представители на Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“, която да извърши проверка на цялостното функциониране на Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА). Това става ясно от отговорите на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова на въпроси на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, информира Zdrave.net.
Работната група трябва да определи дали услугите на системата отговарят на добрите практики и приложимите нормативни и други изисквания; дали системата е в състояние да обслужва коректно всички изискуеми процеси; да даде оценка за информационната сигурност на приложенията, сървърната система и базата данни, както и оценка на риска от потенциални заплахи.
Министърът обещава да запознае депутата с резултатите от извършения от работната група анализ своевременно след приключване на нейната работа.
Проф. Сербезова заявява, че за изчисляване и идентифициране на недостиг на лекарствени продукти СЕСПА използва заложен алгоритъм, който установява недостиг, когато изчислените налични количества от лекарствения продукт са по-малко от 65% от изчисленото средномесечно потребление въз основа на шестмесечен период назад.
СЕСПА получава данните под формата на специфично разработена транзакция, чрез която търговците на едро подават информация за количествата лекарствени продукти, заплатени от M3. По аналогичен начин се получават и данните от аптеките и болничните аптеки за отчетените и заплатени от НЗОК количествата лекарствени продукти, включително и тези заплащани от НЗОК извън цената на клиничната пътека.
Министърът уточнява, че това осигурява актуална информация за нуждите на системата, тъй като НЗОК обработва постъпващите от лечебните заведения данни с два и повече месеца закъснение, което не може да осигури необходимостта от актуалност и навременност.

БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ОТ НЗОК, АКО УСПЕЯТ ДА ЗАДЪРЖАТ НА РАБОТА МЛАДИ МЕДИЦИ ДО 32 ГОДИНИ
Болниците ще получават повече средства от Националната здравноосигурителна каса, ако успеят да задържат на работа млади медици до 32 години. Това е една от идеите, която вече обсъждат управляващите, съобщи в интервю за Clinica.bg председателят на Комисията по здравеопазването в 47-о Народно събрание доц. Антон Тонев, който е и част от партията „Продължаваме промяната”. Запазването на младите лекари и сестри в болниците е една от промените, върху които работят властите. За да се осъществи това, те предвиждат да се използва и финансирането от НЗОК.
„Една от идеите, които все още обсъждаме е бонифицирането на КП, в които участват млади специалисти до 32 години. Тоест, началникът на отделение ще може да работи с две финансови нива – ако има млад специалист и ако няма. В първия вариант при него ще влизат 10-15 процента повече, ако този млад специалист участва в извършването на основната процедура. По този начин ще подскажем, че е нужно да има финансово подпомагане на тези млади специалисти”, обясни доц. Тонев. За да е сигурно, че допълнителното финансиране отива за стимулиране на младите лекари, управляващите предвиждат да се създаде и информационен канал. В него медиците ще могат да подават сигнали, ако не са получили подобаващо заплащане за труда си.
Сред другите идеи за промени, които се обсъждат, е развитието на извънболничната помощ чрез възможности за ремонти на ДКЦ с нисколихвени кредити и осигуряване на по-добри доходи на специалистите. Също така намаляване на хоспитализациите за сметка на значителното повишение на цените на клиничните пътеки. За това настояват и от Българския лекарски съюз. Вчера съсловната организация вече публикува предложенията си за ръст на клиничните пътеки и на цените на дейностите в извънболничната помощ.

Д-р Иван Маджаров: ЕДИН ОТ КЛЮЧОВИТЕ МОМЕНТИ, ЗАЛЕГНАЛ В ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НИ, Е ПРЕДВИЖДАНЕТО НА ПО-МАЛЪК БРОЙ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ, ЗАПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
Българският лекарски съюз предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), 31% за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), 1.8 млн. хоспитализации и увеличение на цените на клиничните пътеки средно с 25%. Това става ясно от проекта на НРД, който Лекарският съюз е изпратил до НЗОК. В интервю на Zdrave.net председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров обяснява: „Ние отдавна говорим за необходимостта от сериозни промени в сектора. Сега, след като парламентът прие бюджета има реално възможност направените от нас предложения да бъдат приети и да се реализират. Те засягат почти всички специалности. За съжаление, диференциацията на цените, която е правена през годините не е само между отделните специалности, но и в самите тях. Някои пътеки прекалено дълго са задържани с високи цени, а други – с ниски. Логично e по-добре остойностените клинични пътеки да са предпочитани и по тях да бъдат приемани по-голям брой пациенти. Отварям една скоба – само балансирането на цените на КП няма да реши изцяло този проблем. Необходимо е да се преработят кодовете, с които пътеките се отчитат. Тук трябва бордовете по специалности да помогнат сериозно, за да направим така, че от една страна „тежките“ пътеки да бъдат адекватно финансирани, а от друга да се избегне максимално възможността по тях да бъдат отчитани „леки“ случаи. Нашите предложения реално са първа стъпка към балансиране на диспропорциите, както между отделните специалности, така и в самите тях. И още: приемането им ще даде „глътка въздух“ на болниците, които заради повишените цени на енергоносителите и забавеното заради COVID-19 търсене на медицинска помощ са в тежко положение. Един от ключовите моменти, залегнал в предложенията ни, е предвиждането на по-малък брой хоспитализации. Ние предлагаме увеличението в цените да се случи за сметка на по-малък брой хоспитализации, които според съюза са изкуствено завишени. Дори и първото тримесечие е доказателство за това. В бюджета на НЗОК са заложени 2.2 млн. хоспитализации, а БЛС предлага те да са 1.8 млн., като пак ще са със 100 000 повече спрямо миналата година, когато са отчетени 1.7 млн. хоспитализации. Ако това, което искаме бъде прието и дадена болница работи по 80% от съществуващите пътеки на новите цени, които предлагаме, за същия брой пациенти, които е имала предходния месец, тя трябва да реализира увеличение с минимум 25% на приходите си.“

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В СОФИЯ И ВАРНА
Безплатни прегледи за ендометриоза ще се проведат по повод Световния месец за борба с ендометриозатата. Това съобщиха от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве” и уточниха, че инициативата се провежда под патронажа на здравния министър проф. Асена Сербезова, информира Clinica.bg.
Безплатните прегледите ще се проведат през март и април в седем болници в София и Варна. В столицата това са УАГБ „Майчин дом”, МК “Д-р Щерев”, ПСАГБАЛ “Св. София”, УБ “СофияМед” и болница “Вита”. Във Варна прегледите ще бъдат в МБАЛ “Майчин дом” и МЦАР „Варна”.
Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно. Затова в световен план статистиката показва, че са нужни между 7 и 10 години за поставянето на точната диагноза. Друг малко известен, но важен факт е, че между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза.

Проф. д-р Георги Чернев: ПЪРВИЯТ ОПИСАН СЛУЧАЙ НА МЕЛАНОМ СЛЕД УПОТРЕБА НА САРТАНИ Е С БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТ
Опасността от замърсяване на лекарствени продукти с вредни съставки – нитрозамини, от години стои на вниманието на регулаторните власти в Европа и САЩ. В Годишния си доклад за 2021 г. Европейската агенция по лекарствата ЕMA представи мерките за избягване на този риск. Като цяло той се свързва най-вече с антихипертензивните медикаменти от групата на сартаните (ангиотензин-рецепторните блокери), широко прилаганото перорално средство при диабет метформин, антиацидния препарат ранитидин, антибиотика рифампицин и др., информира Zdrave.net.
„Идентифицирането от притежателите на разрешения за търговия на активни вещества и готови продукти с риск от образуване на N-нитрозамини или (кръстосано) замърсяване е завършено. Всички химически и биологични лекарства за хуманна употреба, за които е установен теоретичен потенциален риск от замърсяване с нитрозамини, се подлагат на потвърдително тестване. Това се отнася за 16% от химическите и 1% от биологичните централно разрешени за ЕС продукти. Резултатите се очакват съответно до септември 2022 г. и юли 2023 г. През март 2021 г. Европейската регулаторна мрежа по лекарствата създаде Група за надзор на прилагането на нитрозамини (NIOG), за да наблюдава прилагането на становището на Комитета за лекарствата в хуманната медицина CHMP. Беше въведена система за гарантиране на безопасността на пациентите, като същевременно се избягва недостиг на критично важни лекарства. Мултидисциплинарна експертна група (NMEG) предложи междинни безопасни граници за ограничен период от време, докато притежателите на разрешенията за употреба изпълняват своите коригиращи и превантивни действия“, се посочва в доклада.
Вече няколко години българският дерматолог проф. д-р Георги Чернев, ръководител на Клиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия към Медицинския институт на МВР и председател н Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ), заедно със своя екип провежда клинични наблюдения, посветени на връзката между възникването на кожен меланом и немеланомни тумори на кожата и приема на често предписвани медикаменти за лечение на артериална хипертония – ангиотензин-рецепторни блокери или сартани, самостоятелно или в комбинация с диуретика хидрохлоротиазид.
Той е категоричен, че такава връзка има и в научния свят ѝ се обръща все по-голямо внимание.
„Първият описан случай на меланом след употреба на сартани, потенциално контаминирани с нитрозамини, в световната литература е приет и каталогизиран в световно известната база данни Springer Nature/ Reactions weekly като първа тежка медикаментозна странична реакция към оригиналния продукт на валсартан, приеман от наш, български пациент. Този пациент почина вследствие на заболяването. Имаме десетки други, официализирани в реномирани списания с импакт фактор“, казва дерматологът. На предстоящия конгрес на научното дружество в началото на месец март тази тема ще бъде сред водещите в програмата за дискусии.