НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.02.2021)

ЗАВЕДЕНИЯТА, РЕСТОРАНТИТЕ, ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПЪТУВАНИЯ В СТРАНАТА И КОНГРЕСНИЯТ ТУРИЗЪМ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ ОТ 1 МАРТ
Заведенията, ресторантите, организираните пътувания в страната и конгресният туризъм ще започнат да работят от 1 март. За това се договориха представителите на браншовете, министърът на туризма Марияна Николова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на среща в здравното ведомство. Организираните пътувания зад граница и нощните заведения е предвидено да започнат да функционират от 1 април, информира Zdrave.net.
„За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила“, заяви министърът на здравеопазването в началото на срещата с бранша. Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си. На една маса ще се допускат не повече от 6 човека. В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души. Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа. Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу COVID-19.
От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30% от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.
По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

1800 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
1800 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 1146 от тях са установени с PCR, а 654 – с бързи антигенни тестове. Общо 13 026 са направените тестове през изминалото денонощие. От тях 7009 са PCR, а 6017 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 72; Бургас – 154; Варна – 82; Велико Търново – 25; Видин – 6; Враца – 59; Габрово – 11; Добрич – 13; Кърджали – 5; Кюстендил – 72; Ловеч – 27; Монтана – 12; Пазарджик – 52; Перник – 24; Плевен – 115; Пловдив – 181; Разград – 7; Русе – 24; Силистра – 22; Сливен – 35; Смолян – 17; София област – 75; София град – 496; Стара Загора – 52; Търговище – 5; Хасково – 66; Шумен – 65; Ямбол – 26.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 240 391. От тях 28 913 са активни. 201 500 са излекуваните лица. 471 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 4037. В интензивни отделения и клиники се намират 349 от тях.
148 226 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас. 17 163 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 10 054. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 37. От тях 8 са установени при лекари, 15 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 11 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 9978. Нови 45 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Проф. Асен Балтов: ВАКСИНАЦИЯТА Е БЪДЕЩЕТО И ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА
Ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията. Това заяви пред БНТ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, информира Zdrave.net.
По думите му организирането на т. нар. зелени коридори за ваксинация е показало, че хората имат голямо желание да се имунизират. „Първоначално не бяхме предвидили да има коридори за имунизация в такъв мащаб, заради съмнение в желание за ваксинация. Оказа се, че има много желаещи“, отбеляза той. Проф. Балтов уточни, че здравнонеосигурените също могат да се ваксинират. Важно е само всеки да носи лична карта и документ. „Ние сме на прав път, трябва да има такива зелени коридори и да продължи масовата ваксинация“, заяви той.
Проф. Балтов посочи, че се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички. През март ще бъдат доставени повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, припомни той, като обясни, че на ден могат да се правят по 15 000 имунизации. Направените вчера са 17 000, което показва, че сме на прав път, заяви той. 450 са поставените ваксини вчера в „Пирогов“.
„Хаос няма, ние имахме желание фазите да вървят равномерно“, заяви проф. Балтов, като посочи, че това не се е случило поради факта, че много от заявилите да се имунизират от първите фази не са се явили.
В началото на март ще има регулиране на процеса по имунизация, за да не се чака на опашка за ваксинация, стана още ясно от думите му. Тогава се очаква да заработи и електронната система за записване на ваксинация.
Гражданите не делят вида ваксини, всички са ефективни, включително последната векторна. Всички се използват и няма проблем, каза още директорът на болницата. Възможно е да има леки странични реакции, но те преминават в рамките от 24 до 48 часа, допълни проф. Балтов.
Според него след преболедуване трябва да се изчака минимум три месеца преди ваксинация и е добре да се направи тест за наличие на антитела.
За сигналите от личните лекари, свързани с липсата на достатъчно ваксини, той посочи, че първоначалната идея е било те да се включат след началото на март, но са го направили сега. По думите му след доставката на големите количества ваксини, ще има достатъчно за всички.
Засега в „Пирогов“ няма да се разкрива денонощен кабинет за имунизация, заяви още проф. Балтов. „Мисля, че работещите в момента зелени коридори от 13:00 до 17:30 ч. вършат работа. Ние сме готови през уикенда да увеличим работното време от 8:00 до 20:00 ч., за да видим какво е желанието на хората“, каза още директорът на спешната болница.
23 пациенти с COVID са приети вчера в Пирогов, изписаните са 14.

ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 МОГАТ ДА ПОЛУЧАТ СЕРТИФИКАТ СЛЕД ПРИЛОЖЕНА ВТОРА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА
Сертификат за имунизация срещу COVID-19 ваксинираните могат да получат след приложена втора доза от ваксината. Това припомнят от МЗ във връзка с множество запитвания от граждани, информира Zdrave.net.
Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да достъпи пациентското си досие на електронен адрес www.his.bg – меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „Имунизации“.
Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.
От МЗ обръщат внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.
Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света, допълват още от министерството.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПОВИШИ СУБСИДИЯТА НА БЧК С ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА
Правителството повиши субсидията на Българския Червен кръст с половин милион лева по време на редовното заседание на Министерския съвет, съобщи Единният информационен портал за мерките за ограничаване на пандемията от COVID-19.
„Увеличаваме бюджета на Червения кръст с 500 000 лева. Тъй като и в бедствия, и в аварии, и сега при пандемията, когато и както е бил необходимо, от Червения кръст са се намесвали изключително бързо“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.
Българският Червен кръст изпълнява своята основна мисия да подпомага държавата в случай на бедствия, пандемии и други кризисни ситуации. Служителите и доброволците на БЧК активно са включени в множество дейности, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19, в т.ч. предоставяне на услуги на уязвими хора, на здравни и социални заведения. С увеличението на субсидията се осигуряват финансови възможности, благодарение на които организацията да осъществява дейността си в условията на усложнена епидемична обстановка.

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР НЯМА ДА КОНТРОЛИРА МЕХАНИЗМА ЗА ЛЕКАРСТВАТА, НО ЩЕ ДАВА ПРЕПОРЪКИ
Депутатите от парламентарната здравна комисия гласуваха на второ четене измененията на Закона за здравното осигуряване. От предложените първоначално текстове отпаднаха всички спорни промени, информира Zdrave.net.
В окончателния вариант министърът на здравеопазването няма да контролира Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК чрез внезапни проверки от назначена от него комисия. Това задължение се вменява на Сметната палата, но министърът ще може да отправя предложения до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизма и методиката на базата на одитния доклад.
Прието беше и предложението имуноглобулините да бъдат изключени от Механизма по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или при обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест.
Промяната беше допълнена с уточнението, че разходите на НЗОК за тези лекарствени продукти, които надвишават определените целеви средства в ЗБНЗОК 2021 г., не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба/техните упълномощени представители на лекарствените продукти.
По отношение на имуноглобулините депутатите подкрепиха становището на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). От Асоциацията предложиха текста, според който разходите за тези лекарства над определените целеви средства в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешения за употреба.

Д-р Милен Чолаков: ВАКСИНИТЕ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ХОРА С ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В РЕМИСИЯ
“Искам да успокоя слушателите с тежки заболявания – ако всичките ви заболявания са в ремисия (т.е. консервативен стадий, а не в обостряне), няма причина да не се имунизирате. Дори е препоръчително и е много добре, защото имунизацията ще спести: тежко боледуване, евентуален нещастен случай от боледуване, и хоспитализация. Дори и да се разболеят след ваксината, те ще го изкарат в изключително лека форма. Самата ваксина “АстраЗенека” е достатъчно добре поносима и няма да даде странични действия. Съветвам да се консултират пациентите с домашния лекар, защото той най-добре ги познава.” Това каза в предаването на БНР “Нашият ден” д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен и областта.
“Към този момент имаме опит с две ваксини – едната е на „Пфайзер/Бионтех“ и другата е “АстраЗенека” – обяви се, че това ще бъде масовата ваксина. Предполагам, че в най-скоро време пазарът ще се насити. И двете ваксини са много добри, дават достатъчно голям процент протекция, и двете се понасят добре. Моят опит в Шуменска област показва, че и от двете ваксини има само леки странични действия – лека грипоподобна симптоматика, болка на мястото с леко зачервяване, обща отпадналост. Но разбира се, това са леки симптоми и бързо отминават.
Така че имунизационният процес си върви. Общо взето, ваксинацията тръгна, въпреки че характерно за нашата българска психика е да бъдем раздвоени и подозрителни.”
По отношение на дарителите на кръвна плазма, д-р Чолаков уточни, че е по-добре те да са преболедували, притежаващи антитела спрямо целия вирус, а не спрямо шипестия антиген, както е при имунизираните. Според специалиста имунитетът на човека и качеството на продукта е 300 пъти по-ефективен на преболедувалия.

СПЕЦИАЛИСТИ СЪВЕТВАТ ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19 ДА СТАНЕ ПРЕДИ АСИСТИРАНАТА РЕПРОДУКЦИЯ И ПЛАНИРАНАТА БРЕМЕННОСТ
Все още няма достатъчно информация за възможните трайни последици след ваксинирането срещу COVID-19 при лечение, свързано с асистираната репродукция и бременност. Опасенията, че ваксинирането може да увреди фертилитета на двойката, обаче, на този етап определяме като неоснователни, защото няма нито едно клинично проучване, което да доказва тези твърдения. Това посочват от Медицински комплекс “Д-р Щерев” във връзка с зачестилите въпросите от пациенти относно ваксинирането срещу при двойки, които планират бременност или процедура по асистирана репродукция, съобщи БНР.
Специалистите от Медицински комплекс “Д-р Щерев” базирайки се на препоръки, съобразени с научните изследвания в областта и с препоръките на водещите световни професионални организации, препоръчват поставянето на ваксина да се случи преди планираните опити за зачеване. Препоръката засяга както жените, така и мъжете, като това важи и за жените със съпътстващи заболявания, които попадат в рискова група, както и тези, предразположени към усложнения при бременността.
По отношение на необходимостта да се отложи зачеването след ваксинация, се базираме на становището на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Според специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев”, най-разумно е да има отсрочване на процедурите по асистирана репродукция поне с няколко дни, след като е поставена и втората доза от ваксината. По този начин ще се даде време за формиране на имунен отговор, както и да се избегне съвпадение на процедурите по АРТ с евентуално неразположение след поставяне на дозата. Най-предпазливият подход е това отлагане да е до 2 месеца, тъй като и естеството на самите процедури изискват определено време за подготовката преди забременяване.
Ако бременността е настъпила, поставянето на ваксина не е препоръчително, защото безопасността й все още не е потвърдена при бременни жени. Очакват се бъдещи клинични проучвания на фармакологичните компании в тази насока.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ИЗВЪРШИХА ВАКСИНАЦИИ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В СЕЛАТА ОКОЛО ПРОХОДА НА РЕПУБЛИКАТА
Два мобилни екипа на столичната Спешна помощ извършиха ваксинации на възрастните хора в селата около Прохода на Републиката в област Велико Търново.
Екипът на акушерката от Спешна помощ Марияна Маркова вече е поставил 2000 дози от ваксината в различни населени места в страната. Досега не е имало пациенти с противопоказания, които да са били върнати. В малките села хората си чакат ваксината, коментира Маркова: „Доста от тях са и по-запознати от нас. Вече сме сработени машини, които бързо и качествено поставяне на ваксините и въвеждане на информацията.“
От седемте села в кметско наместничество Войнежа в Прохода на Републиката първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ получиха 7 човека от 50 души население.

БАЛНЕОКОМПЛЕКС В НАРЕЧЕН ПРЕДЛАГА ЕДНОСЕДМИЧНА ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ COVID-19
Ако сте преболедували коронавирусната инфекция и все още ви измъчват тежките последици от нея, Балнеокомплекс „Медика Наречен“ предлага интензивна едноседмична програма „Възстановяване и рехабилитация след COVID-19”, информира БТА.
Пакетът е специално насочен към преодоляване на остатъчните поражения от болестта чрез укрепване на дихателната, нервната и сърдечно-съдовата системи с помощта на лечебно-възстановителни процедури. Предвидени са ежедневни инхалации, дихателна гимнастика и физиотерапия по предписание. Включени са и 3 процедури „масажна яка с ароматни масла”.
Препоръчително е програмата да се прилага поне един месец, след отшумяване на активната фаза на заболяването. Заложеният в пакета първоначален лекарски преглед изисква постъпващите да носят медицинска документация от заболяването, за да може лекарят да назначи рехабилитация, която да ускори лечебния ефект и процеса на възстановяване. Уникалното съчетание от климат и надморска височина в Нареченски бани е най-силният съюзник на медицината за укрепване на тялото и психиката. Отрицателната йонизация увеличава усвояването на кислорода чрез доставянето му до клетките в организма.
Една седмица е оптималното време за постигане на лечебен и възстановителен ефект от прилаганата интензивна програма. Цената на пакета е 395 лв., при настаняване в двойна стая с включени 6 нощувки със закуски.

БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ РАЖДАТ ПЪРВОТО СИ ДЕТЕ В НАЙ-МЛАДА ВЪЗРАСТ В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ СТРАНИ В ЕС
България е държавата в Европейския съюз, в която жените раждат първото си дете в най-млада възраст в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Това сочат данни на Европейската статистическа служба Евростат, съобщи Zdrave.net.
Въпреки че като цяло от там отчитат тенденция за увеличаване на средната възраст, на която жените стават майки, страната ни е държавата, в която това се случва най-рано – на 26,3 години. След нас е Румъния с възраст 26,9 години, на която жените стават майки.
На противоположната позиция е Италия с 31.3 средна възраст за раждане на първо дете, последвана от Испания и Люксембург с по 31.1 години средна възраст на жените, станали майки за пръв път.
Средно за страните от ЕС тази възраст достига 29.4 години през 2019 г.

С БЛИЗО 10 000 СА ПО-МАЛКО ИНСУЛТИТЕ ПРЕЗ 2000 ГОДИНА В СРАВНЕНИЕ С 2019 ГОДИНА
118 277 души са починали през 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на данни на Националния център за обществено здраве и анализи. Това е с 11 709 души повече от 2019 г., когато починалите са били 106 518. Родените през 2020 г. са 55 587 почти колкото са родени и през 2019 г. – 55 609. При починалите деца до 1-годишна възраст също няма съществена промяна. През 2020 г. те са били 279, докато през 2019 г.- 287.
Починалите сред хоспитализираните с остър инфаркт на миокарда са 855 души, а общият брой на хоспитализираните през 2020 г. е 9 965. За сравнение през 2019 г. починалите в болница с инфаркт са били 933, а общо са били хоспитализирани с тази диагноза 11 488 души.
По отношение на общия брой пациенти (хоспитализирани и нехоспитализирани) с остър инфаркт на миокарда разликата също е около 2000 души – 11 786 през 2020 г., докато през предходната година са били 13 010.
През 2020 г. обаче драстично са спаднали случаите на остра мозъчно съдова болест, показват данните на НЦОЗА. Докато през 2019 г. общо хоспитализираните и нехоспитализираните случаи на инсулт са били 58 128, то през годината, белязана от коронавируса те са били 48 686. Голямото намаление идва от случаите на мозъчен инфаркт като през 2020 г. те са били 43 391, докато предходната година са били 52 891. През 2020 г. хоспитализираните пациенти са били 46 072, от които в интензивни структури – 9823. Починалите са 5187 души. За сравнение през 2019 г. хоспитализирани са били 55 384, от които в интензивни структури – 12 053, а починалите са били 5398.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ, ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ ЩЕ ОБСЪЖДАТ РЕГУЛАЦИЯТА ЗА ЛИНЕЙКИТЕ ИЗВЪН ОБХВАТА НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента ще обсъжда на второ четене промените в Закона за автомобилните превози. С тях се въвежда регулация за линейките извън обхвата на спешната медицинска помощ, съобщи БНР.
Според измененията в закона всички линейки трябва да попаднат в единен регистър, за да има контрол на пътя. В момента е регулирана само спешната помощ, като всички линейки, извън системата, нямат право да извършват такава дейност.
Промените включват създаването на наредба, в която да има изискване за оборудването линейките, екипите, начина на извършване на превоза пред пътния контрол и административно-наказателната отговорност. Въвеждат се и редица изисквания като диспечерски пункт, въвеждане на задължителни застраховки, изисквания за финансова стабилност.
Предвижда се контролът на техническото състояние на автомобилите да се извършва от ДАИ, а качеството на медицинското оборудване от РЗИ.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ КОНКУРСИ ЗА ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ОЩЕ 8 БОЛНИЦИ
Министерството на здравеопазването обяви конкурси за органи на управление на още 8 болници. Това са СБАЛАГ „Майчин дом“, МБАЛНП „Св. Наум“, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, УСБАЛЕ „Акад. Ив. Пенчев“, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, СБР – Бургаски минерални бани, МБАЛ „Национална кардиологична болница“ и МБАЛ „Лозенец“, информира Zdrave.net.
Конкурсите са за Съвети на директорите, като ще се провеждат от Министерството на здравеопазването и за трите позиции – независим член, представител на държавата и директор. Документите за участие в конкурса се подават до 11 март 2021 г.
Според новите правила до участие в конкурсите се допускат лица, които трябва да са български граждани или граждани на Европейския съюз, да притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по една от следните специалности: медицина, дентална медицина, право, фармация или от професионално направление „Икономика“ (за членовете на бордовете), да притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по медицина, съответно дентална медицина, и с квалификация по здравен мениджмънт или образователно-квалификационна степен “магистър” по икономика и управление и с придобита образователна и/или научна степен, специалност или преминато обучение за повишаване на квалификацията в областта на здравния мениджмънт (за кандидатите за директори), да имат най-малко 5 години професионален опит, да са почтени и да имат добра репутация.
От всички кандидати се изисква концепция за развитие на предприятието и приноса на кандидата към неговото управление, а според критериите на АППК за членове на бордовете до събеседване се допускат само тези кандидати, които са получили оценка най-малко 4,50 на концепцията.
Самото събеседване се провежда по три теми: „Особености и характеристики на дейността на публичното предприятие“; „Източници на финансиране и начини за стабилизиране/подобряване на финансовото състояние на публичното предприятие“ и „Органи на управление на публичното предприятие – права и задължения“. По време на събеседването комисията по провеждане на конкурса може да поставя и други допълнителни въпроси от областта на здравния мениджмънт и действащата нормативна уредба, прилагана при управлението на държавните лечебни заведения.

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ОРГАНИЗИРА ДИСКУСИЯ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ
По случай Световния ден на редките болести, честван на 22 февруари, утре в аудиторията на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ ще бъдат представени новите терапевтични възможности за хората с наследствени метаболитни и неврологични заболявания и муковисцидоза, съобщиха от лечебното заведение.
На дискусията ще бъде представен 5-годишния опит и достижения на експертните центрове по редки болести в УМБАЛ „Александровска“ и ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с липсата на медикаменти и недофинансирането на редките болести в България. Участие в дискусията ще вземат водещи специалисти в областта.

ПРЕЗ УИКЕНДА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН СЕМИНАР ЗА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ СЪС СВОБОДЕН ДОСТЪП
Този уикенд, 27 и 28 февруари, ще се проведе онлайн семинар за обмен на добри практики в подкрепа на семействата с редки болести.
Той е организиран от Българската Хънтингтън Асоциация и норвежкия Ресурсен Център за хора с редки болести FRAMBU, който ще представи практики за подкрепа на семейства с редки болести в Норвегия и актуална информация относно предизвикателствата пред пациентите с редки болести и социалната система в България.
Семинарът ще започне на 27 Февруари в 14:00 часа и ще продължи до 15:00 часа на 28 февруари, когато се отбелязва и Международния ден на редките болести.
Международният ден на редките болести стартира през 2008 година като кампания за повишаване на осведомеността за хората, живеещи с рядко заболяване, насочена към широката общественост, здравните специалисти и политиците. Денят за редки болести се провежда в последния ден на месец февруари всяка година с хиляди събития, провеждани в над 100 различни държави.
По време на онлайн семинара за редки болести ще се представят и дискутират модели на работа за подкрепа на деца, юноши и възрастни пациенти с редки заболявания и модели за цялостно социално- здравно обгрижване на семейства засегнати от редки болести. Целта на семинара е да подчертае някои добри практики за подкрепа на хора с редки болести, които могат да бъдат адаптирани в България, като същевременно предостави възможност за обсъждане и на актуални проблеми свързани с COVID-19, както и особеностите при промяната на социалното подпомагане според новия закон за социалните услуги в България, които биха били от полза за участниците.
„Повече от шест години предоставяме социална подкрепа за хора с редки болести, посредством различни проекти за рехабилитация и интеграция, а през 2021 ще изградим първата специализирана социална услуга за подкрепа на хора с редки болести в София. Повече за тези планове и каква подкрепа ще включва иновативната услуга, ще разкажем по-време на онлайн семинара в Международния ден на редките болести“, сподели Наталия Григорова, председател на Българска Хънтингтън Асоциация.
Семинарът се провежда като част от проекта „Овластяване на хора с редки болести“, с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвегия.
Онлайн семинарът в Международния ден на редките болести е със свободен достъп.
Необходима е регистрация чрез линк, който може да се види в здравния портал Zdrave.net.