НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.01.2022)

ВЛИЗАНЕТО В СГРАДИТЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ СТАВА СЪС „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“, УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА АНТИТЕЛА ИЛИ ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ
От днес, 24 януари, влизането в сградите на Народното събрание ще става само със „зелен сертификат“, удостоверение за антитела или отрицателен тест, съобщи БНР.
Достъп до сградите ще имат всички със завършен курс на ваксинация срещу COVID-19, преболедували коронавирусна инфекция с документ за това или с удостоверение за антитела. Останалите трябва да представят отрицателен PCR тест направен до 72 часа или бърз антигенен тест – до 48 часа преди влизане.
Разходите за закупуване и използване на бързи антигенни тестове ще са платени само за депутатите и техните сътрудници. Тестването на служителите на парламентарните комисии и администрацията на парламента, както и на представителите на медиите, ще се поемат от бюджета на Народното събрание.
Решението беше взето на 7 януари след оспорван дебат в пленарна зала.

202 421 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС, 5 309 ПАЦИЕНТИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
2 847 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. С PCR са установени 837 от тях, а с бързи антигенни тестове – 2 010. От новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, 76,78% са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.
Общо 13 268 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 2 697 от тях са PCR, а 10 571 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 83; Бургас – 187; Варна – 330; Велико Търново – 45; Видин – 3; Враца – 53; Габрово – 28; Добрич – 27; Кърджали – 25; Кюстендил – 6; Ловеч – 15; Монтана – 16; Пазарджик – 75; Перник – 79; Плевен – 59; Пловдив – 187; Разград – 17; Русе – 45; Силистра – 13; Сливен – 88; Смолян – 21; София област – 119; София град – 1 012; Стара Загора – 212; Търговище – 12; Хасково – 42; Шумен – 21; Ямбол – 27.
Общо 880 228 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. Активните случаи са 202 421, а излекуваните лица са 645 143, от които 1 376 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 309 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 550 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 207, от които 84,06% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 097 359 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 1 938 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 19 549. Нови 46 случая са регистрирани през изминалото денонощие, от тях 7 са установени при лекари, 14 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 1 – при фелдшер и 14 – при друг медицински персонал.
32 664 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 28 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦИФРОВИ COVID СЕРТИФИКАТИ ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА 93 ХИЛ. ГРАЖДАНИ НЯМА ДА СА ВАЛИДНИ СЛЕД 1 ФЕВРУАРИ
Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Причината е, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.
Справка, извършена днес, 24 януари, в Регистъра за ваксинация показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 хил. граждани, ваксинирани в България.
Обръщаме внимание, че лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза) могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.

МЗ СЪОБЩИ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИТЕ
Родителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), вкл. и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.
За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв. Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Министър Сербезова: ПРОВЕРЯВАМЕ БОЛНИЦИТЕ, ОТ КОИТО НАПУСКАТ МНОГО МЕДИЦИ
„Съставът на ръководството бе променен във връзка с резултати от одитен доклад. Аз назначих една проверка в болница „Лозенец“. Не бих искала на настоящия етап да изнасям каквито и да било данни за злоупотреби, защото има други органи, които ще определят извършена ли е злоупотреба или не“. Това каза пред Нова телевизия вчера министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по повод освобождаването на директора на УМБАЛ „Лозенец“ доц. Радосвет Горнев. За това информира Zdrave.net.
„В болница „Лозенец“ знаете, че тя и поотделно е коментирана, както и в контекста на сагата за детската болница. Така че това, което правим, изчакваме и процедурата за детската болница да бъде одитирана, съвсем скоро, до 10 дни се очаква да приключи проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция“, допълни тя. По думите на министъра става въпроса за процедури, за разпределяне на средства и ефективно управление. „Това са принципи, които всяка една болница трябва да очаква, че спазването им ще бъде проверено, тъй като Министерството на здравеопазването е принципал на голяма част от болничните лечебни заведения. Ние нямаме капацитета всички болнични лечебни заведения да бъдат проверени наведнъж – говоря за чисто физическия експертен капацитет, но започваме от там, където са невралгичните точки“, каза проф. Сербезова.
Тя подчерта, че не би трябвало с идването на нов здравен министър автоматично да се очакват такива рокади. „По-скоро това, което аз искам да видя, е как са се управлявали болничните лечебни заведения – в съответствие с правилата, в съответствие със законите, в съответствие с норми, пак казвам – справедливо разпределение на средства. Особено тези болнични лечебни заведения са интересни – слагам го в кавички – откъдето са напуснали много медици“, коментира проф. Сербезова и уточни, че и „Лозенец“ от тези лечебни заведения.

ОБЩО НАД 32 МЛН. ЗАЯВКИ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ СИСТЕМАТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТУРНИ КНИЖКИ ЗА ПО-МАЛКО ОТ 7 МЕСЕЦА
Общо над 32 млн. заявки са преминали през системата за електронни рецептурни книжки за по-малко от 7 месеца. Това съобщават от „Информационно обслужване“ АД, като припомнят, че компанията изгради и пусна в експлоатация модула на 1 юли 2021 г. Това даде възможност електронната книжка на хронично болните пациенти да замести хартиената рецептурна книжка, информира Zdrave.net.
Общият брой на пациентите, които разполагат с е-рецептурни книжки, надхвърля 2.1 млн., а новоиздадените вече са над 40 хиляди.
„Благодарение на изградената от „Информационно обслужване“ АД система до този момент само от хартия са спестени над 160 хил. лв. на хронично болните пациенти, които са сред най-социално слабата и уязвима част от населението“, каза изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му електронните рецептурни книжки опростяват максимално процеса, намаляват времето за обслужване на пациентите и възможността от допускане на грешки при контрола на предписване и отпускане на лекарства.
При използването на електронната рецептурна книжка гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да я носят на общопрактикуващия им лекар за попълване и след това да чакат в районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за заверка. Не е необходимо и да я представят в аптечната мрежа за отпускане на необходимите им медикаменти. Електронната книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъпно необходимата им информация за активните хронични заболявания и предписаните по тях лекарства, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПОИСКА СЛУЖЕБНО УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА НА ПРОТОКОЛИТЕ ЗА СКЪПОСТРУВАЩИТЕ ЛЕКАРСТВА НА ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ
Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на хронично болните пациенти иска Националната пациентска организация (НПО) в становище, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. За това съобщи Zdrave.net.
„В условията на рязко увеличаващия се брой на заболели от COVID-19, Национална пациентска организация настоява да бъде преразгледан и начинът на издаване на протоколи по линия на НЗОК на хронично болните пациенти. Категорично трябва да спре практиката пациенти с хронични заболявания да посещават болници, лични лекари и други, само за да вземат протоколи за получаване на лекарства и когато не е необходим преглед и медицинска консултация. Предлагаме срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл в периода на спирането на плановия прием, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна при условия и по ред, определени от НЗОК“, се посочва в становището. От НПО уточняват, че това не променя настояването им за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на здравеопазването, както и за възможността пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, свързана със здравословното им състояние.

Богдан Кирилов, директор на ИАЛ: ОБЩО 9 СИГНАЛА ИМАМЕ ЗА НАСТЪПИЛ СМЪРТЕН СЛУЧАЙ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС, НО ПРИ НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ Е ОТКРИТА ТАКАВА ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА ВРЪЗКА
Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация срещу коронавирус, но при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка. Това каза пред bTV изпълнителният директор на ИАЛ. Богдан Кирилов, информира Zdrave.net.
По думите на Кирилов процентът на ваксинираните починали от COVID варира, на той е много нисък – между 5% и 7%.
„Днес имаме данни за 28 починали, нито един от тях не е бил ваксиниран“, посочи Кирилов. Той бе категоричен, че ръководената от него институция изпълнява ангажимента си да проследява подадени сигнали за нежелани реакции, както и да ги докладва в 15-дневен срок на Европейската агенция по лекарствата.
„До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции, като огромна част от тях са често срещани и описани в кратката характеристика на препаратите. При смъртните случаи – те са в различна възрастова група, с различни придружаващи заболявания. Има и 6 случая, за които е установено, че между първа и втора доза е настъпило инфектиране с коронавирус“, допълни още Кирилов.
„Единственото противопоказание за ваксиниране са данни за алергична реакция спрямо някоя от активните съставки. Стратегията на европейския регулатор, както и на компетентните експерти от Израел, САЩ и други страни, е да се постигне максимално ваксинационно покритие с първична ваксинация и бустерни дози. Здравните власти потвърждават необходимостта от прилагане на ваксините при максимален брой хора, за да се ограничи разпространението на заразата“, каза Богдан Кирилов. Той потвърди, че всички експерти и регулатори са единодушни относно ползата от трета доза, като в същото време приемат, че е необходимо да се натрупат повече данни, за да се реши дали в бъдеще ще се налага и поставянето на четвърта доза.
Директорът на ИАЛ изтъкна, че компаниите вече работят по специфични ваксини за конкретни варианти на вируса, а препоръката на регулаторите е да са работи и по създаването на двувалентни и многовалентни ваксини. Богдан Кирилов смята, че до края на март едва ли ще е възможно да се появят специфични ваксини, но, според него това би могло да се случи към края на април или началото на май, тъй като трябва да приключат клиничните изпитвания.
Богдан Кирилов призова хората да не се доверяват на информация в интернет и да не предприемат самолечение без консултация с лекар или магистър-фармацевт, защото в интернет пространството се разпространяват и заблуждаващи твърдения, които могат да имат тежки, дори фатални последици за човешкото здраве. В частност, той се спря на информацията за онлайн продажба на препарат на основата на дезинфектанта хлорен диоксид – биоцид, познат в ежедневието като белина. Той увери, че агенцията предприема необходимите действия, заедно със здравното министерство, МВР и ДАНС за недопускане на такива практики чрез постоянен ефективен контрол.

ЗАТРУДНЕНИЯ С ТРИ МЕДИКАМЕНТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ
Затруднения с три медикамента за лечение на пациенти с COVID-19 – фраксипарин, хексан и урбазон, отчетоха по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб директорите на лечебните заведения в област Кърджали, информира БТА.
Болничните директори обясниха, че допреди известно време не са имали проблеми със снабдяването на въпросните лекарства, които се използват за лечение и на други пациенти, но от три седмици трудно се снабдяват с тях. Някои от лечебните заведения са се принудили да се сдобиват с количества от съседна Турция.
Пред областния управител, който председателстваше щаба, директорите изразиха и притеснение относно високите цени на електроенергията и сметките за ток, които ще се наложи да плащат, на фона на също толкова завишените цени на кислорода и на други свързани с работата им суровини. Те изразиха надежда да има компенсации от държавата за лечебните заведения по въпроса. В противен случай ще бъдат поставени пред дилемата дали да отопляват болниците или да купуват лекарства. “Няма как да направим този избор. Този въпрос стои със сила”, коментираха директорите на лечебните заведения.
По отношение на легловата база бе отчетена сравнително разнородна картина. В Ардино при разкрити 6 легла за пациенти с коронавирусна инфекция, заетите са също 6. В Крумовград от 10 легла за носители на вируса не е заето нито едно. В Момчилград от 13 легла заетите са 10. В МБАЛ “Д-р Ат. Дафовски” в Кърджали има 21 пациенти с COVID-19 и 46 свободни COVID легла.

В МБАЛ-ИСПЕРИХ СРЕЩАТ ТРУДНОСТИ СНАБДЯВАНЕТО С НЯКОИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
В МБАЛ-Исперих има затруднения при снабдяването с антикоагуланта Фраксипарин и кортикостероидите Метилпреднизолон и Пулмикорт. Това става ясно от отговора на министър Сербезова на въпрос на депутата от ДПС Ахмед Ахмедов относно натовареността на болничните заведения на територията на област Разград, осигуреност с медикаменти и консумативи да се посрещне очакваната COVID-19 вълна.
В отговора на въпроса обаче министърът не дава повече информация за липсващите медикаменти, както и за възможностите за набавянето им.
От здравния портал припомнят, че Фраксипарин и Пулмикорт липсват в аптечната мрежа от месеци, заради което са добавени и в забранителния списък на ИАЛ за износ. Миналата седмица от Министерството на здравеопазването съобщиха, че се очаква доставка на 18 000 опаковки Пулмикорт през януари, 14 000 през февруари и 14 000 през март. От МЗ съобщиха вчера за bTV, че доставките на Фраксипарин са възстановени към 20 януари, а до края на месеца се очакват 60 000 опаковки.
В отговора си към депутата от ДПС здравният министър подчертава, че към лечебните заведения в област Разград регулярно се разпределят количества от Remdesivir, както и моноклоналните антитела Caserivimab Imdevimab и Regkirona, като се взима под внимание и наличната в информационната система COVID-19 информация за броя хоспитализирани пациенти с COVID-19.
В отговор на въпроса има ли предвидени средства за стимулиране на медицинските служители на първа линия, министърът заявява, че по изискана и предоставена от РЗИ – Разград информация към момента и в трите болници на територията на област Разград тези средства са налични.

ТРОЙНОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ЗАСТРАШАВАТ ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В СВИЩОВ
Тройното увеличение на сметките за електроенергия застрашават дейността на общинската болница в Свищов. За това предупреди болничният управител Илиян Венков и настоя за спешни мерки от държавата към общинските болници, съобщи БНР.
54 600 лева е била декемврийската сметка за ток на общинската болница в Свищов при 4000 киловатчаса по-малко потребление спрямо същия период на предходната година, когато сметката е била 19 хиляди лева.
Аналогични са разликите и с ноемврийските фактури, посочи болничният управител Илиян Венков: „Въпросът е, че ако тенденцията продължи, доста сериозно ще се разклатим финансово като се увеличават разходите. Ние приходите няма как да ги увеличим повече, ако не се промени размерът на клиничните пътеки“.
Решен е проблемът с недостигащите медици, но има проблем с наличието на медикаменти от групата на хепарините и с доставката на урбазон, коментира Венков: „Получихме някаква доставка, но не е пълноценна. И караме с алтернативни медикаменти“.
62 % е заетостта на обособените легла в COVID секторите в свищовската болница. Лечебното заведение няма интензивни легла.

Д-р Маргарита Ганева: И ДЕЦАТА СТРАДАТ ОТ ПОСТ-COVID СИНДРОМ
„Освен възрастните, и децата страдат от пост-COVID синдром. Родителите трябва да бъдат изключително внимателни, дори ако подрастващото е изкарало леко вируса“. Това каза пред Нова телевизия д-р Маргарита Ганева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“, информира Zdrave.net.
„Дори и безсимптомно да е изкарало вируса детето, две до шест седмици след заразяването може да настъпи мултисистемен инфламаторен синдром. Симптомите са висока температура, коремна болка, диария, кожен обрив. Това е рядко, едно на 2000-3000 деца ще го развият, но e сериозно усложнение“, подчерта специалистката.
По думите на д-р Ганева част от случаите може да бъдат объркани с инфекциозно заболяване. Впоследствие децата се насочват към специалисти. „При 50-75% от децата заради усложнение може да бъде засегнато сърцето. Могат да развият миокардит, ниско кръвно налягане, шоково състояние, което да налага интензивно лечение. COVID-19 провокира и изявата и диагностицирането на диабет при подрастващите, както го правят редица други вирусни инфекции“, каза специалистката по педиатрия Тя уточни, че от началото на пандемията през лечебното заведение са минали 28 деца с пост-COVID синдром. Около 40 деца са минали през УМБАЛСМ „Пирогов“ и 17 през НКБ. Проучване в САЩ сред децата от 12 до 17 години пък е показало, че 97% от хоспитализираните с пост-COVID синдром не са били ваксинирани.
В момента в СБАЛ по детски болести има разкрити 13 легла за деца с COVID и всички са заети. Две от децата са на кислород, останалите са в стабилно състояние. В София общо има 105 педиатрични и около 25 неонатологични легла.
„Ако за последните три месеца на 2021 г. новодиагностицираните деца са били около 20 000, то само за първите три седмици на 2022 г. те са 23 000. В момента те са 1/5 от всички новодиагностицирани случаи“, каза още д-р Ганева. По думите ѝ две са причините за това – по лесното инфектиране с вариантите делта и Омикрон и по-големия брой тестове за децата.

Проф. Тодор Кантарджиев: КЪМ КРАЯ НА ПРОЛЕТТА ЩЕ ИМАМЕ РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА СЛУЧАИТЕ НА COVID-19
„Хубавото за Омикрон е, че много нисък процент влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването.“ Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
„В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко“, допълни специалистът.
Според резултатите от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лечение, уточни проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски показатели на брой хора в болници.
„Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите на COVID-19, дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира той и допълни, че здравната система ще може лесно да ограничава отделни взривове на заболеваемостта наесен.
„Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни“, обобщи Кантарджиев. Според него ефектът на въвежданите мерки трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението. По думите му смесена инфекция на грип и коронавирус е рядкост. Той допълни, че повече от половин милион души у нас са си сложили трета, бустерна инжекция.
„Вече 40-50 години се работи по универсална ваксина срещу грип, но всяка година СЗО променя състава на противогрипните ваксини“, коментира още проф. Кантарджиев по темата за разработването на универсална ваксина срещу COVID-19. По думите му универсална ваксина се изработва много трудно.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В БУРГАС
Заради усложнената епидемична обстановка в област Бургас допълнителни противоепидемични мерки влизат в сила от днес. Това реши на последното си извънредно заседание Областният съвет по здравеопазване, съобщи БНР.
Учениците в областта без община Руен са на ротационно обучение. До 28 януари учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове ще се обучават дистанционно. Присъствено в класните стаи остават учениците от 1, 2, 3, 4, 7, 10 и 12 клас. В големите обекти с обществено предназначение (мол, кина, ресторанти и др.) деца ще се допускат само в присъствието на родител.
Преустановява се присъственото обучение в университетите, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая и спазване на изискванията за Зелен сертификат.
Спира се провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари, при които не е възможно прилагане на т.нар. „зелен сертификат“ за присъствие. Въвежда се и ограничение за публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен „зелен сертификат“. Спортни мероприятия ще се провеждат без публика.
Увеличени са COVID леглата в областта на 466, с включени 36 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи.