НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.01.2021)

266 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
266 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 182 от които са установени с PCR, а 84 – с бързи антигенни тестове. Общо 4479 теста са направени у нас през изминалите 24 часа. От тях 3016 са PCR, а 1463 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 36; Варна – 25; Велико Търново – 1; Враца – 6; Добрич – 8; Кърджали – 1; Кюстендил – 17; Ловеч – 3; Монтана – 2; Пазарджик – 9; Перник – 3; Плевен – 7; Пловдив – 19; Русе – 3; Сливен – 22; Смолян – 1; София област – 10; София град – 66; Стара Загора – 16; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 3.
214 696 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. Активните случаи са 26 997. Излекуваните лица са 178 888. От тях 286 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 2857. В интензивни структури се намират 281 от тях.
Ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента са общо 26 119, като 18 от тях са се ваксинирали през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас при 9388 лица-медицински служители е доказан новият коронавирус. Четири нови случая са регистрирани през последните 24 часа, като три от тях са установени при медицински сестри, а един – при фелдшер.
8811 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 12.

У НАС НОВА ПРАТКА С ВАКСИНАТА НА „ПФАЙЗЕР/БИОНТЕХ“
Утре, 25 януари, в България ще пристигнат 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“, информира БНР като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
След приемането на ваксините зад сградата на Ръководство на въздушното движение в София в 8:35 ч. брифинг за медиите ще дадат главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НЯМА ДА СЕ ПОКОЛЕБАЕМ ДА КУПИМ И ДРУГИ ВАКСИНИ, ПРИЗНАТИ ОТ РЕГУЛАТОРА В ЕС
“Оптимистичният вариант е около 1,5 – 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не можем да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска, и китайска”. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от „АстраЗенека“ за забавяне на доставките на ваксини за Европа.
По думите на проф. Кантарджиев спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и “хората да останат само с една поставена доза”.
Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещите лекари да се ваксинират.
“Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората”, посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветряването на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.
За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

ТРИ УСПЕШНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ СА ИЗВЪРШЕНИ В МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“
19-годишен младеж от Павликени, който загина тази седмица след катастрофа, стана донор и спаси живота на дете и още двама мъже, информира БНР като се позова на съобщение от областната болница във Велико Търново.
Това е първата донорска ситуация за годината в страната.
Бъбреците са трансплантирани на двама мъже – на 37 и на 53 години, а чернодробна трансплантация е направена на 12-годишно момиче.
Донорът е 19-годишен, изпаднал в мозъчна смърт три дена след автомобилна катастрофа между селата Михалци и Мусина.
Донорската ситуация, която е първа за годината в страната, е реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова.
Трите успешни трансплантации са извършени на 21 януари в столичната болница „Лозенец“. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение.

ОТЧИТА СЕ РЪСТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ И НА ПРИЕТИТЕ В БОЛНИЦА С COVID-19 В КЮСТЕНДИЛ
Отчита се ръст на заболелите и на приетите в болница с COVID-19 в Кюстендил за последната седмица, каза главният лекар на районната болница в града д-р Александър Величков, съобщи БНР.
Според него това е резултат от неспазване на противоепидемичните мерки по време на Коледните, Новогодишните празници и при серията от именни дни през януари.
Д-р Величков не е изненадан от ръста с новозаболелите от корана вирус и на приетите в COVID отделението на болницата, дори това е било предвидено.
Само за последното денонощие за област Кюстендил регистрираните положителни случаи са 17, областта е един от регионите с най-много регистрирани.

41% ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ И ПЕРСОНАЛА В ДОМОВЕТЕ ЗА СТАРИ ХОРА В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ СА ЗАЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ
В област Ловеч желание да се ваксинират срещу COVID-19 са заявили 41% от потребителите и персонала в домовете за стари хора и останалите социални услуги от резидентен тип, съобщи БНР като се позова на РЗИ-Ловеч.
264-ма от общо 24 социални институции в областта са заявили желание да се имунизират срещу COVID.
Имунизациите в социалните заведения ще започнат във втората фаза, която се очаква от следващата седмица с поставянето на ваксината в домовете за стари хора в Угърчин и Добродан. Дозите, с които ще разполага РЗИ, отговарят на броя на заявените там желаещи и по този начин няма да се допусне похабяване на ваксина, поясниха от здравната инспекция. В тази фаза на имунизационния план влизат и педагози и непедагогически персонал, като желаещите са общо 495.
В областта продължава трайната тенденция за намаляване на диагностицираните с коронавирус, като за последния 14-дневен период средната заболeваемост е близо 60 на сто хиляди население, което е почти два пъти по-малко в сравнение с предходния отчетен период.

ФРАНЦИЯ ВЪВЕЖДА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА ВСИЧКИ ПРИСТИГАЩИ В СТРАНАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ
Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на Френската република, считано от 24 януари 2021 г., всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщиха от Единния информационен портал за мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.
Новата мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак).
Всички пътуващи до Франция трябва преди качване в превозното средство да представят декларация, че нямат симптоми на заболяването COVID-19, че нямат информация в последните 14 дни преди пътуването да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване от коронавирус, както и че се задължават да спазват 7-дневна изолация след пристигането им във Франция, като в края на този период се задължават да им бъде направен втори RT-PCR тест за COVID-19.
Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция до стриктен минимум. В случаите, когато пътуването се налага по задължителни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестове бариери (спазване на социална дистанция, редовно измиване на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, проявяване на внимание при наличие на симптоми на заболяването COVID-19).