НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.12.2019)

ПОДПИСАХА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР 2020-2022
Българският лекарски съюз и НЗОК подписаха НРД 2020-2022 за медицински услуги, информира Clinica.bg.
“Важно е да се отбележи, че във всеки един момент през тези три години, за които важи Рамковият договор могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите страни”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури са увеличени средно с 14%, а обемите са намалени със 7 на сто.
Лекар без специалност ще има право да извършва дейности под субординирана координация на лекар със специалност. При надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика, на общопрактикуващия лекар няма да се налагат глоби. Отпада регулацията и за изследванията при профилактика. Цените на Медико-диагностичните дейности са увеличени средно с 18%. Със 7 на сто се вдигат и цените в СИМП за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване”, вторичен преглед, медицинска експертиза и др.
От БЛС подчертават, че няма да има промяна в рамковия договор по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти. Личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи.
Министър Кирил Ананиев обясни, че Националният рамков договор предвижда не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за възнаграждения на персонала. Той даде следния пример: ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. трябва да отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6. Здравният министър уточни, че ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв.
Министър Ананиев изрично подчерта, че конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.
„Това, което мога да правя аз като ръководител на 62 болници, е да правя проверка дали се изпълняват тези изисквания. Освен това, лечебните заведения са длъжни да представят тези свои вътрешни правила на Изпълнителна агенция „Медицински надзор” и ако тя установи, че не се спазват правилата, независимо от формата на собственост, ние имаме право да излезем с предписания и да отстраним това несъответствие”, изтъкна министър Ананиев.
Към момента около 90 % от държавните болници вече са покрили началните основни заплати по Колективния трудов договор. От останалите държавни лечебни заведения има уверение, че при тези правила и при увеличените приходи, които ще имат от болничната дейност, ще постигнат нивата, заложени в КТД, обясниха от МЗ.
Предстои промяна в Закона за лечебните заведения, така че новите правила за формиране на разходите за персонал да важат за всички болници, включително и частните, обясни д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК.
Българският зъболекарски съюз и НЗОК също подписаха НРД 2020 – 2022 за стоматологични услуги, съобщи Агенция “Фокус”.
„Новото е, че падна горната граница за всички наши граждани, които са обеззъбени. От догодина всички над 65 години, които се нуждаят, ще им бъдат направени подвижни тотални протези. Самата протеза е безплатна, те трябва да доплатят цената на зъботехническия труд. Ние сме на пазарен принцип и цената ще бъде около 70-80 лв.”, обясни председателят на УС на БЗС д-р Николай Шарков.
Според новия рамков договор децата ще имат право на един преглед и 4 дейности, които включват както лечението на кариес, така и неговите усложнения.

НАД 4 МЛН. ЛЕВА ОТПУСНА МЗ ЗА РЕМОНТИ В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА”
Общо 3 320 000 лв. отпусна Министерство на здравеопазването в изпълнение на Програмата за ремонт на сградния фонд на УМБАЛ „Александровска“, представена пред МЗ през септември 2019 г., информира
Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Средствата ще бъдат използвани за пребазиране на Клиника по алергология в сградата на Клиниката по кожни и венерически болести – 300 000 лв., ремонт на Клиника по хематология, за която предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител – 1 020 000 лв. и ремонт на останалите клиники, помещаващи се в сградата на Пропедевтика на вътрешните болести – 2 000 000 лв.
„По този начин ще бъдат ремонтирани клиниките, които функционират в най-тежките условия в най-старата сграда на Александровска болница, построена преди 135 години“, уточняват от болницата.
С решение на Министъра на здравеопазването за болницата са отпуснати още 800 000 лв. извън програмата за нови асансьорни уредби, ремонти в Клиниката по хемодиализа и по психиатрия, както и за закупуване на оборудване в Клиниките по съдебна медицина и по патология.