НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.10.2019)

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК ПРИЕ ПРОЕКТОБЮДЖЕТА НА ИНСТИТУЦИЯТА ЗА 2020 Г.
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие проектобюджета на институцията за 2020 г. с почти пълно единодушие. Единствен представителят на пациентските организации Андрей Дамянов е гласувал „Въздържал се“, информира Zdrave.net.
В проектобюджета на НЗОК за следващата година са заложени близо 400 млн. лв. увеличение и той достига 4.442 млрд. лв. – 2.2 млрд. от тях ще са за болнична помощ, а за лекарства – 1.3 млрд. лв.
На днешното заседание е бил обсъден и въпросът с таксата, която НЗОК плаща на НАП за събиране на здравните вноски. Крайното решение обаче е в ръцете на депутатите, които трябва да променят Закона за здравното осигуряване. Според доклад на Сметната палата от този месец НЗОК е единствената институция, която плаща такса на НАП за администриране на публични средства. През изминалата година касата е платила над 4.5 млн. лв. на приходната агенция за събиране на вноски.

От Сдружение “Лимфом” алармираха: ЛИПСВАТ ВАЖНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
В болниците липсват важни лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, информира Clinica.bg като се позова на БНР. Причината за дефицита на определени лекарства се дължи на това, че те не са разрешени за употреба у нас. За липсващите медикаменти алармира Сдружение “Лимфом”. Това е поредният подобен сигнал, в началото на месеца са подадени три сигнала за липсващи лекарства за онкоболни. По информация на председателя на сдружението Пиринка Петрова повече от година липсват осем лекарства за лечение на онкологични и хематологични заболявания, които се прилагат в болниците. Министерство на здравеопазването вече е уведомено за проблема.
Лекарствата не са разрешени в страната, нямат утвърдена цена или тя е заличена и се закупуват от болниците по специален ред. Петрова обаче посочва, че не всички здравни заведения имат тези финансови възможности. По нейни думи някои болници ги купуват и лекарствата остават за тяхна сметка, в други случаи пациентът им ги заплаща, а понякога директно се казва на пациента какво лекарство му е необходимо и той трябва сам да си го набави от чужбина.
От Сдружение “Лимфом” настояват проблемните медикаменти да се заплащат отново от НЗОК.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СПЕШНО РЕГЛАМЕНТИРА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ОНКОБОЛНИ
МЗ спешно регламентира цените на лекарствата за онкоболни, след като се оказа, че масово липсват важни за пациентите медикаменти за лечение на онкологични и хематологични заболявания, информира Zdrave.net. От Сдружение „Лимфом“ обявиха, че става дума за 8 лекарства, а от Министерството на здравеопазването заявяват, че се касае за лекарства, неразрешени за употреба в България, които се закупуват по специален ред и само за едно от липсващите през последните 6 месеца има редовни доставки в болниците.
В предложения днес проект на Наредба за изменение на Наредба № 34 от 2005 г. за реда за заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване се казва, че максималната стойност на лекарствата по тази наредба не може да надвишава най-ниската стойност за същия лекарствен продукт по международно непатентно наименование със съответната лекарствена форма, заплащани от чужди фондове. Проектът е предложен за обществено обсъждане в съкратен 14-дневен срок заради предстоящото провеждане на обществена поръчка за доставка на лекарствени продукти на лечебните заведения. „По този начин ще се осигури навременното лечение на българските пациенти с необходимите лекарствени продукти“, пише в мотивите към проекта.

Адв. Андрей Дамянов, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК: МОДЕЛЪТ НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ
Планиранираният бюджет за 2020 г. поражда в пациентската общност доста смесени чувства, заяви пред БНР адвокат Андрей Дамянов – член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Националната пациентска организация.
„От една страна виждаме, че наистина има близо 400 млн. лева увеличение на бюджета. От друга страна обаче за нас ефективността от харченето на тези средства е поставена под въпрос. Тези пари отиват в една нереформирана система и на практика получаваме още от същото. Силно се съмняваме, че този бюджет ще работи в полза на пациента“, обясни адв. Дамянов в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. Според него всичко това се дължи на липса на политическа воля да се премахне модела на клиничната пътека.
„Трябва да се мине на съвсем друг тип здравеопазване. Няма защо да се връщаме назад във времето и отново да се мъчим да реформираме нещо, което е доказало своята неспособност да отговаря на нуждите на пациентите“.
Адвокат Дамянов сподели притесненията на НПО относно намеренията на НЗОК в посока на лекарствената политика: „Когато говорим за лекарствата с висока стойност, връщането на част от търговската отстъпка обратно към Касата може и да е оправдано. Но когато говорим за лекарства, които са с ниска стойност, едно такова изискване и такъв натиск към фармаиндустрията може да откаже компанията да предлага съответното лекарство на нашия пазар“. По думите му другото им притеснение е свързано с това, че в бюджета профилактиката е оставена на заден план.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 17, 1 МЛН. ЛЕВА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ В ОБЛАСТТА НА НАУКАТА
17. 128 млн. лв. отпусна правителството за наука. Те са предназначени за изпълнението на национални програми, които стартираха миналата година, като голяма част от тях са в областта на здравеопазването, Clinica.bg. Eдна от програмите (БиоАктивМед) е насочена към разработването на хранителни добавки, приложими при терапии на онколболни с антиинфекциозен и противотуморен ефект и др. Програмата стартира през 2018 г., като тогава трябваше да бъдат усвоени – 1.3 млн. лв. В бюджетното изпълнение е заложено през 2019 г. да се усвоят – 1.6 млн. лв., а през 2020 г. и 2021 г. – по 1.5 млн.лв. Продължава финансирането и на програмата за е-здраве. Учените, които работят по нея изработват на диктофон, който генерира запис на текст на български език в областта на медицината.
Министерският съвет одобри средства и за програмите – „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България”, „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот”, „Млади учени и постдокторанти”„Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността” и др.
„Важни цели на програмите са дългосрочната реинтеграция в български научни и научно-образователни институции, трансферът на знания и косвеното подобряване качеството на висшето образование в България”, посочиха от МС.

ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ПО БИОЛОГИЯ НА СТВОЛОВИТЕ КЛЕТКИ ЩЕ РАЗШИРИ НАУЧНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
Медицински универтитет “Проф. д-р Параскев Стоянов” е първата българска институция спечелила конкурса “Ръководител на Европейското научно пространство/ERA Chair”. Това съобщи зам.-ректорът по научни дейности проф. Христина Групчева, за Радио “Фокус” – Варна. Проектът с наименование “TRANSTEM – ERA Chair in Translational Stem Cell Biology” предвижда създаване на научно направление “Биология на стволовите клетки” към Научно-изследователнския институт на МУ-Варна. Проектът е на стойност 2,5 млн. лева и е за срок от 5 години, с начало октомври 2019 г. Чрез проекта се цели да бъде привлечен специалист, който да допълни и надгради човешкия потенциал в областа на регенерацията. Към момента в МУ-Варна има три научни екипа, които изследват стволови клетки в различни органи.

ЕКСПЕРТНИЯТ СЪВЕТ ПО ОФТАЛМОЛОГИЯ Е РЕДУЦИРАН
Експертният съвет по офталмология вече не е петчленен, а се състои от четирима медици. Това се случи, след като Министерството на здравеопазването издаде заповед, в която се посочва, че доц. д-р Борислав Кючюков е изваден от съвета, а за нов главен координатор е определен доц. д-р Андрей Андреев, информира Clinica.bg.
Доц. Андреев поема мястото на отстранения вече доц. Кючуков. До тук се стигна след сигнал на лекар от Клиниката по Очни болести в ИСУЛ срещу доц. Кючуков за източване на 300 000 лева от НЗОК за период от 3 години. Това доведе и до проверки на НЗОК, ИА “Медицински одит” и прокуратурата.
Доц. Андрей Андреев е управител на МЦ „Очна клиника – Ден” в София и е зам.-председател на Съюза на очните лекари в България. Член е на Европейското дружество по катарактална и рефрактивна хирургия и на Американската академия по офталмология. Специализирал е в Германия и САЩ.

ВЪВ ВРАЦА ОТКРИХА БЕЗПЛАТЕН КАБИНЕТ НА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Във Втора градска поликлиника във Враца откриха първият за Северозападна България кабинет за безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми, съобщи БНР.
“Малка или голяма – трябва да има някаква помощ, защото, за съжаление, страшно много са хората с подобни проблеми. Страшно много хора са с по повече от 10-15 години ходене по мъките, лечения и несполучливи опити, но не трябва човек да се отказва”, казва Ива, координатор на Фондация “Искам бебе”. Самата тя е имала репродуктивни проблеми и е успяла да роди след 8 години ин витро процедури.
“Първоначалните изследвания струват 500 лева. Ако човек работи за една минимална заплата, както е в малките градове, много трудно успява да си позволи изследванията, камо ли да продължи нататък с лечения, със стимулации и с едно ин витро да заплати сам”, изтъква Ива.
Благородната инициатива е подкрепена от Община Враца с решение на Общинския съвет.
“Зад нас застава Център “Асистирана репродукция” в лицето на доктор Мария Георгиева и се надявам много от репродуктивните специалисти – светила в тази област, да откликнат и да идват регулярно във Враца. Ние да спестим време, средства, нерви и да дадем надежда хората от Северозападна България, защото това не се прави само за гражданите на град Враца и на общината, ами изобщо за целия регион, който знаем, че е с най-ниска раждаемост и с най-голяма безработица. По този начин улесняваме хората до някаква степен да стигнат до мечтаните си рожби по по-лек път”, отбелязва Здравка Гергова, координатор на Фондация “Искам бебе” за Северозападна България.