НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.09.2021)

41 071 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
850 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 450 от тях са установени с PCR, а 400 – с бързи антигенни тестове. Общо 9086 тестове са направени за изминалите 24 часа – 3199 от тях са PCR, а 5887 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 30; Бургас – 99; Варна – 81; Велико Търново – 19; Видин – 4; Враца – 9; Габрово – 19; Добрич – 23; Кърджали – 5; Кюстендил – 22; Ловеч – 12; Монтана – 14; Пазарджик – 7; Перник – 43; Плевен – 21; Пловдив – 74; Разград – 9; Русе – 16; Силистра – 8; Сливен – 46; Смолян – 6; София област – 34; София град – 158; Стара Загора – 37; Търговище – 21; Хасково – 13; Шумен – 3; Ямбол – 17.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 487 588. От тях 41 071 са активни. Излекуваните лица са общо 426 266, от които 584 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4959 пациенти. От тях 405 са настанени в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 2 483 134 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция. От тях 1858 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 14 287 лица-медицински служители. Нови девет случая са регистрирани през последното денонощие. Три от тях са установени при лекари, един – при медицинска сестра, два – при санитари и три – при друг медицински персонал.
20 251 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 27 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МОБИЛНИТЕ ЕКИПИ НА РЗИ СА ИМУНИЗИРАЛИ 4274 ТРУДНОПОДВИЖНИ ГРАЖДАНИ И ЛИЦА, ЖИВЕЕЩИ В ТРУДНОДОСТЪПНИ И ОТДАЛЕЧЕНИ РАЙОНИ
Към 20 септември мобилните екипи, сформирани от регионалните здравни инспекции за ваксинация срещу COVID-19, са имунизирали 4274 трудноподвижни граждани и лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони. Със завършен ваксинационен курс вече са 3702 от тях, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи на РЗИ Софийска област – 806 граждани, от които 789 – със завършена ваксинация. В област Ямбол имунизираните са 490 лица – всички със завършен ваксинационен курс. В област Стара Загора със завършена ваксинация срещу COVID-19 са 403. За област Сливен – имунизирани са 445 души, 193 от които имат завършена ваксинация.
В Бургаска област ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 283-ма желаещи, като със завършена ваксинация са 251 лица. За област Видин броят им съответно е 211, от които 186 напълно вакскинирани. В област Враца със завършена ваксинация са 282 лица.
На територията на област Велико Търново трудноподвижните граждани и лицата, живеещи в отдалечени райони се ваксинират от мобилни екипи на лечебни заведения за болнична помощ. С ваксини срещу COVID-19 са обхванати 80 трудноподвижни лица и 906 жители на труднодостъпни населени места.
На територията на Столичната РЗИ трудноподвижни лица се имунизират от екипи на центъра за спешна медицинска помощ след записване в регионалната здравна инспекция. Заявилите в СРЗИ желание да бъдат имунизирани срещу COVID-19 до момента са 243. От тях със завършена ваксинация са 218 лица.
Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответното РЗИ, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравна инспекция, на ЦСМП или на лечебно заведение, според създадената в съответна област организация, уточняват от здравното ведомство.

230 ХИЛ. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ НА И НАД 65 ГОДИНИ МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ БЕЗПЛАТНО СРЕЩУ СЕЗОННИЯ ГРИП
Тази година 230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу сезонния грип, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там припомнят, че ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.
През 2021 г. желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на октомври. Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 хил. ваксини срещу сезонния грип.
По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица на и над 65 г. възраст. За времето на действие на Програмата е предвидено повишаване на имунизационния обхват в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население е средно 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.
От МЗ изтъкват, че сезонният грип, както и коронавирусната инфекция, се разпространява по въздушно-капков път. Ето защо носенето на предпазни маски, недопускането на струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребяеми повърхности ограничава рязко респираторните заболявания, в това число и сезонния грип.
На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипните вируси, както стана през миналата година, или поради продължителното потискане грипните вируси ще мутират в нови, по-агресивни щамове, отбелязват от министерството. От там допълват, че едно е сигурно – през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване. Експертите на МЗ изброяват и рисковите групи, които е препоръчително да се ваксинират срещу грип – възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.
От здравното ведомство припомнят, че в кратката характеристика на ваксините срещу COVID-19 е отбелязано те трябва да се прилагат в отстояние на 14 дни от друга ваксина.

ЕКСПЕРТНИЯТ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО НАДЗОР НА ИМУНОПРОФИЛАКТИКАТА КЪМ МЗ Е ПРЕДЛОЖИЛ НАСОКИ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА БУСТЕР ДОЗА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
От Министерството на здравеопазването съобщиха, че Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е предложил насоки за прилагане на допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19 в България на определени рискови групи от населението. Прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите, информира БТА.
Посочените рискови групи са имунокомпрометирани лица, хора в домове за възрастни и социални институции за настаняване от резидентен тип, медицински персонал с висок риск от заразяване, лица над 65 години и хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация, един месец след завършен ваксинационен цикъл. В тези групи попадат лица с първични и вторични имунни дефицити ( напр. ХИВ инфекция/СПИН), хора с онкологични заболявания, трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия, хемодиализирани, пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия.
Препоръчително е лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза. Преди прилагане на допълнителна доза се препоръчва извършването на клиничен преглед и преценка на състоянието от общопрактикуващ лекар или специалист. Ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, е добре да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит. Желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.
Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.
Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след шест месеца. Препоръката на Експертния консултативен съвет е осем месеца след завършен ваксинационен цикъл за лица в домове за възрастни хора и социални институции, медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.
За лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

ЛЕКАРСКАТА КОЛЕГИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АЛАРМИРА ЗА НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“
Районната колегия на БЛС – Велико Търново заявява в декларация, че в разгара на четвъртата вълна от COVID-19 има сериозна опасност от рязък недостиг на лекари и медицински специалисти, които да работят в отделенията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, информира Zdrave.net.
„Лечебното заведение е най-голямото в региона и в него постъпват най-тежките случаи от всичките десет общини на област Велико Търново. Заради непрекъснатите сигнали, нападки и заплахи в социалните мрежи и медиите, които продължават повече от година, масово лекарите, сестрите и санитарите отказват да поемат дежурства в COVID зоните“, се казва в декларацията на РЛК.
Според районната колегия тези проблеми съществуват и в останалите лечебни заведения за болнична помощ, в които се лекуват пациенти с COVID-19.
„Заради необходимостта от хоспитализиране на големия брой пациенти от началото на COVID пандемията, значителна част от отделенията са преобразувани в инфекциозни, макар че не са проектирани и оборудвани като такива. Това обаче поражда вълна от недоволство сред обществото, което почти ежедневно прераства в закани за саморазправа“, казват още лекарите. Те подчертават, че плановият прием в болниците не е спрян и се налага медицинските екипи да обслужват и т.нар. „чисти зони“, но при намален капацитет на леглата и с ограничен човешки ресурс.
Друг огромен проблем за тях са публикациите в социалните мрежи, които „уронват авторитета на лечебното заведение и подлагат на съмнение качеството на медицинската грижа в най-голямата болница в област Велико Търново, изострят напрежението в съсловието, демотивират медиците, които не чувстват подкрепа от страна на обществото“. Много от медиците споделят, че се чувстват реално застрашени на работното си място, а това прави все по-трудно сформирането на екипи.
„Нито една от отговорните държавни институции, дори и след серията от атаки в социалните мрежи и медиите, не взе отношение по този проблем и не защити лекарското съсловие, на което въпреки нападките, хората продължават да разчитат. Районната колегия на БЛС застава зад всички работещи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и призовава за толерантност от страна на обществото към хората, които са на първа линия не само по време на пандемия, но и всеки път, когато се борят за човешки живот“, казват от РЛК- Велико Търново.

И НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ОСЪДИ ДЕЙСТВИЯТА НА АНТИВАКСЪРИТЕ ВЪВ ВАРНА
И Националната пациентска организация (НПО) осъди действията на антиваксърите срещу медицинския екип в изнесения пункт за ваксинация във Варна, както и заплахите срещу лекари и медицински работници, които изпълняват служебните си задължения.
В своя позиция НПО заяви, че с тези действия, антиваксинационните виждания и настроения нарушават конституционни права на българските граждани за живот и работа в безопасна за здравето среда, а на хората с хронични заболявания – правото на ефективното проследяване на заболяването и назначаване на необходимата им терапия, информира Zdrave.net.
„Ваксинацията срещу COVID-19 към момента е единствената възможност за предотвратяване на трайните последици от инфекцията върху здравето на хората и развитието на икономиката. Усилията на държавата за насърчаване на ваксиниационния процес се провалят от противниците му и ширещото се недоверие към ваксините. Това нарежда страната ни да бъде с най-ниско ваксинационно покритие и с най-висока смъртност в Европа. Всяко действие, което проваля ваксинационната програма, нанася удар върху най-уязвимите групи от населението – възрастните, хронично болните и невръстните деца“, се казва в позицията на НПО.
„Като отговорна организация, която защитава правата на пациентите, ние не оспорваме правото на лична позиция и решение за ваксиниране, но оспорваме всяко публично ефективно действие, което застрашава и проваля усилията по опазване здравето на българските граждани в условията на ширеща се пандемия“, се казва още в позицията.
От НПО се обръщат с призив към отговорните и компетентни държавни институции за предприемане на незабавни действия за пресичане на „опитите за торпилиране действията на държавата за опазване здравето на българските граждани и развитието на националната икономика“.

Проф. д-р Ива Христова: ЗА ДЕЦАТА ОСТАВА ОТГОВОРНОСТТА НА УЧИТЕЛИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ
В сравнение с миналата година чувствително се е повишил делът на младите сред болните от COVID-19. В момента заболеваемостта сред 20-30-годишните и 30-40-годишните е най-голяма. Това каза пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова, информира Zdrave.net.
По думите ѝ Делта вариантът е много по-опасен от Алфа варианта и изходния вариант на коронавируса. „Той е много по-агресивен и по-инфекциозен. Заразява повече хора, по-лесно се разпространява и създава по-висок вирусен товар. Затова първо трябва да се ваксинираме и второ – дори и ваксинирани, трябва да спазваме противоепидемичните мерки“, каза още проф. Христова. Тя допълни, че за децата остава отговорността на учителите и родителите.
„Един учител може да пренесе коронавируса на цяла класна стая. При децата също има рискови групи, въпреки че по принцип го изкарват по-леко. Тези с наднормено тегло и с вродени заболявания са рисковите групи сред децата и за възрастовата категория, за която е разрешено, трябва да има ваксинация“, каза още проф. Христова. Тя прогнозира, че в следващите две седмици ще има покачване на случаите, но се надява после да има плато и постепенно да се слиза от него. „При всички случаи новодиагностицираните ще бъдат над 2000, но се надяваме да са под 3000“, каза специалистката.

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА ПРЕДАДЕ НА СЪД ТРИМА ОБВИНЯЕМИ ЗА УЧАСТИЕ В ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ
Специализираната прокуратура предаде на съд трима обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група за трафик на хора с цел да бъдат използвани техните бъбреци за трансплантация, информира Zdrave.net.
Доказателствата по досъдебното производство сочат, че престъпната група е действала в периода от януари 2017 г. до 10 септември 2019 г. на територията на Република България и Република Турция. Дейността й се състои в това да намери лица, които са съгласни да продадат бъбрек, както и други, които имат нужда от трансплантация и са готови да платят, съобщиха от прокуратурата.
Предлаганата цена за трансплантация на бъбрек е възлизала на 100 000 евро. Малка част от парите е била давана на лицата, които продавали органите си – около 10 000 евро. Хората, които продавали бъбреците си, били снабдявани с фалшиви документи за самоличност, за да се докаже родствена връзка с реципиентите, след което били превозвани до съответно болнично заведение в Република Турция.
Тримата обвиняеми са предадени на съд за ръководство и участие в организирана престъпна група, както и за осигуряване и транспортиране на хора с цел продажба на телесни.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.