НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.08.2021)

В БЪЛГАРИЯ СА ПОСТАВЕНИ ОБЩО 2 218 947 ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 2390 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
384 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 93 от които са установени с PCR, а 291 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени за изминалите 24 часа, е 6502. От тях 1568 са PCR, а 4 934 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 30; Варна – 49; Велико Търново – 13; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 4; Добрич – 5; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Ловеч – 3; Монтана – 1; Пазарджик – 11; Перник – 20; Плевен – 12; Пловдив – 34; Разград – 5; Русе – 16; Силистра – 6; Сливен – 4; Смолян – 5; София област – 7; София град – 95; Стара Загора – 18; Търговище – 6; Хасково – 14; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 441 295. Активните случаи са 21 178. Излекуваните лица са вече 401 642. От тях 46 са регистрирани през изминалото денонощие.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 2452-ма пациенти. 202-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
В България към момента са поставени общо 2 218 947 дози от ваксините срещу COVID-19, от тях 2390 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 638. Нови четири случая са регистрирани през последното денонощие, като от тях два са установени при лекари, един – при медицинска сестра и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 475. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са осем.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ ОБЕЩАЛ РЪСТ ОТ 40% ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В ЦСМП
Здравният министър д-р Стойчо Кацаров е поел ангажимент, ако продължи работата на служебното правителство, да предприеме необходимите действия за увеличаване основното възнаграждение на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ с 40%. Това ще бъде заложено в бюджета за следващата година. За тази му готовност съобщават в писмо до медиите от Националния синдикат „Защита“ и Медицинска федерация „Подкрепа“, информира Zdrave.net.
От там поясняват, че двете структури са провели среща с министъра и неговият екип на 20-ти август. На нея са обсъдени исканията на медицинския и немедицинския персонал в ЦСМП, повдигнати по време на протестите от 10-ти август. Постигнато е съгласие забавените допълнителни възнаграждения за COVID пациенти да бъдат изплатени със заплатите за месец юли. Договорено е и в актуализацията на бюджета да бъде заложено допълнителното възнаграждение да продължи да се изплаща и след този месец.
Друг поет ангажимент е лицата, работещи на граждански и допълнителни трудови договори, да бъдат добавени в Правилата за определяне на размера на сумите, заплащани за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители на второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, работещи при неблагоприятни условия на труд по време на извънредно положение/извънредна епидемична обстановка.
Председателя на НС „Защита“ Красимир Митов сподели, че служителите в ЦСМП в цялата страна запазват готовността си за повторни протести, ако бъдат подведени и исканията, по които е постигнато съгласие, не бъдат удовлетворени.

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА СЛИВЕН ПОДКРЕПИ УСИЛИЯТА НА МЗ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Областният управител на Сливен Минчо Афузов се включи активно в информационната кампания на МЗ за ползите от ваксинацията срещу COVID-19 с инициативи на местно ниво, съобощиха от пресцентъра на здравното ведомство. Със съдействието на кметовете на четирите общини и работодатели от Област Сливен са проведени информационни срещи за ползата от ваксинацията срещу COVID-19. От РЗИ-Сливен са изготвени информационни материали, които са предоставени на кметове, работодатели, служби по трудова медицина, медиатори и пастори. Във фирми от областта са проведени срещи с работници и служители, на които е представена презентация за значението на ваксините.
Областна администрация Сливен предостави дискове и флашки с презентацията на РЗИ-Сливен на общините, кметовете, кметските наместници, пасторите, читалищата и личните лекари. Със съдействие на РУО-Сливен са изпратени информационни материали на директори на училища и детски градини.
За ангажиране на вниманието на хора от рисковите групи за ползите от ваксинацията, със съдействието на проф. д-р Иван Димитров, директор на Филиал Сливен към Медицински университет-Варна, е създаден информационен клип с участие на студенти от филиала, който е разпространен в медиите и в лечебните заведения.
Мобилен екип на РЗИ-Сливен осигурява имунизации в отдалечени населени места в област Сливен и на хора със затруднения в придвижването. От началото на юни до сега, със съдействие на кметовете на населените места, от мобилния екип на РЗИ-Сливен са приложени 355 дози ваксини на трудноподвижни хора, както и в отдалечени населени места със затруднен достъп до медицинска помощ.
Със съдействието на Община Сливен, съвместно с медиатори, имунизационен екип работи в кв. „Надежда“, гр. Сливен, продължава работата по ваксиниране на населението от областта. Периодично се напомня на кметовете и кметските наместници за активиране на жителите към имунизация, както и за създаване на организация за изготвяне на списъци в отдалечените райони. Продължава работата на мобилните екипи по график, както и срещите на Областния кризисен щаб. Проверките за спазване на мерките се извършват по график от институциите, като се засилва контролът в закрити търговски обекти, градски и междуградски транспорт, нощни заведения и обекти с обществено предназначение.

МЗ И БЧК СЪС СЪВМЕСТНА АКЦИЯ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНАЦИЯТА
Утре, 24 август, доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни брошури за безопасността и ефективността на ваксините. Акцията е част от информационната кампания, която провежда Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Целта е до хората да достига достъпна и проверена информация относно ползите от имунизацията срещу COVID-19, което от своя страна да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините.
В 11:00 часа доброволците ще раздават брошури пред метростанция „Сердика“. В 12:30 часа акцията ще продължи пред НДК.
В следващите дни доброволци на БЧК ще раздават брошури и в градовете Пловдив, Варна и Бургас. На 26 август, четвъртък, от 11:00 часа акцията ще стартира пред общината в Пловдив, като в 12:30 доброволците ще раздават брошури в кв. „Капана“ в града.
На 27 август, петък, акция ще се проведе и в град Варна. В 11:00 часа доброволците ще раздават брошури в Морската градина, а в 12:30 – пред Катедралния храм “Успение Богородично”.
На 31 август, вторник, от 11:00 часа инициативата ще започне пред общината в Бургас, ще продължи по ул. „Богориди“ и в 12:30 младежите ще раздават брошури в Морската градина.
Припомняме, че това не е първата по рода си акция. Доброволците на БЧК вече разпространяваха информационни брошури в Перник.

1563 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ УИКЕНДА В „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“, ОРГАНИЗИРАНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Общо 1563 ваксини срещу COVID-19 са поставени през почивните дни в „зелените коридори“, организирани от Столична община. В сравнение с предходния уикенд, когато бяха 1466, се наблюдава ръст с около 10%, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Столична община.
Столичани имат възможност да избират от всички разрешени до момента от ЕС възможности за ваксини. Общо от началото на кампанията през уикендите са поставени над 16 500 дози.
През този уикенд имунизация се извършваше в шест изнесени кабинети – от 09:00 до 16:00 ч. в Културния дом в кв. „Дружба“, а от 13:00 до 18:00 часа в пет търговски коплекса – в The Mall, „България Мол“, „Парадайс център“, „Сердика център“ и „Ринг Мол“.
Във всички пунктове ваксинацията се извършва от медицински екипи от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници, а осигуряването на ваксините е с помощта на Столичната РЗИ и екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община.
В работни дни желаещите имат възможност да се имунизират в общинските ДКЦ-та, където досега са поставени над 15 500 дози.
Продължава и инициативата на Столична община за извършване на имунизация на място при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.
Столичната община започна и нова кампания за насърчаване на имунизацията. Предоставя се информация за гражданите чрез брошура, изготвена от експерти. В нея има и полезно съдържание за пунктовете на общината за ваксиниране.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НЕ ПРИЕМАТ ДА ПОСЕЩАВАТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ВКЪЩИ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България отхвърля предложението на здравното министерство личните лекари да посещават в домовете им болни от COVID пациенти. Това потвърди във Варна д-р Каролина Златева -член на Управителния съвет на сдружението, съобщи БНР.
„Ние нямаме транспорт, специализиран, с който да се движим с тези костюми. Нашите пациенти са в най-различни части на града, някои са и в придружаващите села, няма как ние след посещение при определен пациент да се дезинфекцираме и да се върнем обратно в кабинета да преглеждаме пациенти, които нямат нищо общо със заболяването COVID“, каза д-р Златева.
Преговорите между сдружението и здравното министерство продължават и днес.

Д-р Гергана Николова: НАСТОЯВАМЕ ЗА РЕД И ПРАВИЛА ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
„Винаги ми е било странно, когато се казва личните лекари да се включат повече в лечението на COVID болни. От заболелите в страната между 15 и 20% са лекувани в болница, защото такъв е бил ходът на заболяването, останалите 80-85% са се лекували при семейните си лекари. Ние и колегите от Спешна помощ сме в основата на диагностиката на тези пациенти и тези, които са на домашно лечение, остават на нашите грижи.“ Това заяви пред БНТ общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова, информира Zdrave.net.
Д-р Николова уточни, че в момента се прави опит да се въведе система, в която има разписани определен брой изследвания и терапевтично поведение. „Това обаче трябваше да се извърши спокойно през летния сезон, когато нямахме толкова много заболели, с активното участие на Българския лекарски съюз“, каза д-р Николова.
Специалистката изтъкна, че с новата методика за разпределение на допълнителните средства за лечение на пациенти с коронавирус от 1 юли тази година семейните лекари не получават 1000 лв., а получават по 250 лв.
„Това, за което е настояваме, е да има ред и правила, които да са ясни и които да се спазват. Исканията ни не са финансови. Искаме да е ясно какво и как ще се прави в лечението на хора, поставени на домашно наблюдение, защото сега ние работим до изтощение, а накрая се казва: те не се включват. Нека да бъдат ясни правилата, за да се знае кой какво прави“, допълни д-р Николова.
Семейната лекарка беше категорична, че домашни посещения при остро заразно заболяване са нонсенс. „Аз съм лекар, който има практика. В тази практика трябва да се грижа не само за 20, 30 или 40 пациенти с COVID, а и за всичките си пациенти, които нямат COVID, но имат много други заболявания. Не би трябвало аз да стана свързващото звено между тези, които са заразни и тези, които не са“, каза д-р Николова. Тя допълни, че няма европейска държава, в която личните лекари да извършват домашни посещения при болни с COVID. По думите ѝ няма необходимите условия това да стане факт.
Д-р Николова отправи призив към учителите да се ваксинират. „Тази вълна е на пациентите, които не са ваксинирани“, каза тя.

Д-р Александър Симидчиев: НИВОТО НА КОЛЕКТИВНАТА ИМУННА ЗАЩИТА Е МНОГО НИСКО
„Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората“. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от „Демократична България“ и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазването. Той обясни, че на съвместно заседание с парламентарната Комисия по бюджет и финанси е предложил да бъдат отпуснати средства за провеждането на разяснителна кампания за ползата от ваксините, информира Zdrave.net.
„Трябва да сме наясно, че ваксините не ограничат права, а защитават общността“, подчерта той. „Когато живеем в общност, трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограничаваме правата си за каране на автомобил. Има правила, които защитават общността“, посочи д-р Симидчиев.
Пулмологът прогнозира, че ако продължаваме по същия начин да не спазваме добре познатите марки – носене на маска, спазване на дистанция и добра хигиена, ако се отнасяме със същото пренебрежение към ваксинирането, то ни очакват още пикове на заразата. По думите му, нивото на колективната имунна защита е много ниско и не е в състояние да ни предпази, още повече, че ние продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса.
Д-р Симидчиев спря вниманието са на факта, че вече имаме градове и области, които са навлезли в „червената зона“, София и Пловдив също са много близко до тези нива. Той обясни, че новата вълна ще дойде около началото на учебната година е прогнозира, че учебните занятия ще се провеждат в електронна среда.
„Трябва да се прави разлика между заразяване, леко боледуване, тежко боледуване, хоспитализация и смърт“, обърна внимание специалистът и подчерта, че ваксините предпазват точно от тежко протичане и фатален изход.
Д-р Симидчиев отбеляза, че наистина има данни от САЩ и Англия за леко увеличаване на заболеваемостта при децата и постави въпроса дали ако родителите знаят за тази тенденция, биха продължавали да се отнасят по същия спокоен и безотговорен начин към ваксините.
Специалистът обърна внимание и на това, че все повече страни имат значителни постижения във ваксинирането, като първенец сред тях е Малта, а Израел вече е на 8-9 място с около 60% покритие. „На този фон у нас вече има регистрирани над 18 500 починали от COVID. Средно на седмица от инфекцията умират по 18 души, а ние продължаваме да говорим за „дискриминация“, отбеляза д-р Симидчиев.

ПРОДЪЛЖАВА ТЕНДЕНЦИЯТА КЪМ УДЪЛЖАВАНЕ НА СРЕДНИЯ БОЛНИЧЕН ПРЕСТОЙ В ДЪРЖАВНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ
941 727 души са били хоспитализирани през първите шест месеца на годината, като използваемостта на лечебните заведения средно е била 56%. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). За сравнение, за същия период на 2020 г. през лечебните заведения са преминали 951 872 души, но използваемостта им е била 52%. От НЦОЗА уточняват, че в статистиката не са включени структурите към други ведомства, информира Zdrave.net.
С над 16 000 са се увеличили хоспитализациите в частните лечебни заведения и от 310 869 за първото тримесечие на 2020 г. през същия период на 2021 г. са станали 327 157. Използваемостта им за периода през тази година е 54% в сравнение с 49% през миналата година.
Продължава тенденцията към удължаване на средния болничен престой в държавните многопрофилни болници за активно лечение и през първите шест месеца на 2021 г. той е бил 5.3 дни, докато за месеците от януари до юни включително през 2020 г. е бил 4.7 дни. В частите лечебни заведения пациентите са били хоспитализирани средно за 4 дни, което е увеличение с 0,2 дни в сравнение с първото шестмесечие на 2020 г.
5,3 дни е и общият болничен престой средно в лечебните заведения през разглеждания период на тази година.
През първата половина на 2021 г. най-дълго са пролежавали пациентите в държавните психиатрични болници (средно 54,3 дни) и в Центровете за психично здраве (средно 22.7 дни).