НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.07.2022)

EВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ОДОБРИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВАКСИНАТА СРЕЩУ ЕДРА ШАРКА И ЗА МАЙМУНСКА ШАРКА
Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри използването на ваксината срещу едра шарка (вариола) и за маймунска шарка, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресслужбата на лекарствения регулатор.
Ваксината Imvanex, на датската компания “Bavarian Nordic”, е одобрена в ЕС от 2013 г. за превенция на вариола. ЕМА основава препоръката си на доказателства от няколко проучвания върху животни, които доказват защита срещу вируса на маймунската шарка при нечовекоподобни примати, ваксинирани с Imvanex.
“Профилът на безопасност на лекарството е благоприятен, с леки до умерени странични ефекти, поради което Комитетът по лекарствените продукти в хуманната медицина CHMP заключава, че ползите от лекарството надвишават рисковете”, посочват от ЕМА.
На практика одобрението идва на базата на сходството на вируса, причиняващ вариола (едра шарка) и вируса, причиняващ маймунската шарка.
Засега Bavarian Nordic е единственият производител на одобрената ваксина и броят на поръчките за големи количества непрекъснато нараства.
Междувременно стана ясно, че случаите на маймунска шарка се увеличават в целия свят. По последни данни на Американските центрове за контрол над заболяванията CDC вече са регистрирани повече от 16 500 случая в 74 държави.
СЗО свика втора експертна среща на Комитета по извънредни ситуации, която трябва да излезе със становище до генералния директор на организацията дали инфекцията да бъде обявена за глобална опасност за общественото здраве.

1 777 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС НА 22 ЮЛИ
1 777 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие – 156 от тях са установени с PCR, а 1 621 – с бързи антигенни тестове. 64,32% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу коронавируса.
Общо 6 630 са тестовете, направени у нас през последното денонощие – 714 от тях са PCR, а 5 916 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 64; Бургас – 145; Варна – 172; Велико Търново – 30; Видин – 11; Враца – 36; Габрово – 28; Добрич – 37; Кърджали – 24; Кюстендил – 26; Ловеч – 33; Монтана – 31; Пазарджик – 42; Перник – 37; Плевен – 43; Пловдив – 149; Разград – 22; Русе – 34; Силистра – 19; Сливен – 58; Смолян – 15; София област – 60; София град – 448; Стара Загора – 114; Търговище – 11; Хасково – 48; Шумен – 21; Ямбол – 19.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 194 061, от тях 17 424 са активни. Излекуваните лица са общо 1 139 308, от които 742 са регистрирани през последните 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 876 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 47 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 152, от тях 75,66% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 457 541 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19, 3 575 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 969 лица-медицински служители. 27 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях 6 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 7 – при санитари, 1 – при фелдшер и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 329. Нови десет случая са регистрирани през последното денонощие. 80% от по починалите лица не са били ваксинирани.

ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА РАЗВИВАТ КОЖЕН МЕЛАНОМ
Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от всички случаи), но на него се дължат 80 на сто от всички смъртни случаи, дължащи се на кожен рак. В световен мащаб се отчита трайна тенденцията за покачване на заболеваемостта от малигнен меланом с между 3 и 5% всяка година, информира Zdrave.net.
През 2020 г. са регистрирани 325 000 новозаболели в света по данни на Globocan, като живота си губят 57 000 души годишно. За 2040 г. се очаква заболеваемостта да нарасне до 510 000 случая годишно и съответно смъртността на 96 000.
В България по данни на Националния раков регистър (НРР) ежегодно се разболяват около 500 души, със сходно засягане на двата пола. Реалният им брой обаче е по-висок (надхвърля 600), поради това, че редица частни лечебни заведения, дерматологии и хирургии, в които се оперират меланоми, не подават статистически данни към регистъра. Според данните на Globocan за 2020 г. у нас са заболели 627 души, като общо регистрираните с меланом са 4 860 българи, съобщи д-р Гергана Шаламанова от Комплексния онкологичен център Пловдив, председател на БАДО. Отчита се спад във възрастовата граница на глобално ниво, което означава, че все повече пациенти ще са под 40 години.
Тези данни бяха оповестени на пациентски форум в София, организиран от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО). На него бяха обсъдени най-новите методи за диагностика и лечение, възможностите за психосоциална подкрепа и пълноценен живот след диагнозата. Във форума, който е първото в рамките на инициативата „Меланомно общество в обществото“, взеха участие едни от най-добрите български онкодерматолози, клинични психолози, специалисти по здравни грижи, репродуктивно здраве и други, които споделиха своето знание и опит, отговаряха на въпроси на пациенти и техните семейства и представиха последните изследвания за развитието на заболяването и перспективата за качеството на живот, благодарение на новите терапии и възможностите на науката.
Усилията на лекарите са насочени към колкото може по-ранно откриване на кожните тумори, което дава шанс на пациентите да започнат своевременно лечение и дори да бъдат излекувани. В начален първи стадий се установяват не повече от 32% от кожните тумори у нас. Във втори стадий, при който има изявено заболяване, което може да се диагностицира и от лекар не специалист, достига 43%.
Благодарение на ранната диагноза и иновативните терапии смъртността се e понижила от 30% преди 30 години на 10% в САЩ, а в Европа варира между 5% и 22%, посочи д-р Ива Гаврилова от УСБАЛО София, секретар и член на УС на БАДО. Според присъстващите на форума лекари най-важното за противодействие на кожния меланом са превенцията, профилактиката и ранната диагноза.

200 ДУШИ В ОБЩИНА МОМЧИЛГРАД ЩЕ ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ И ЗДРАВНИ УСЛУГИ
200 души в община Момчилград ще получават социални и здравни услуги до 19 януари 2023 година, информира БТА като се позова на съобщение от общинската администрация в родопския град.
От там уточниха, че подкрепата е възможна след одобрението на проект на общината, по който е осигурено допълнително финансиране в размер на 118 792.26 лева. Средствата ще бъдат използвани, за да се осигурят специалисти, които да предоставят почасови мобилни услуги на възрастни и хора с увреждания. Ще им бъдат предоставяни психологическа подкрепа и консултиране.
В проекта е предвидена доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, закупени със средства на потребителите, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги. Заложено е още осигуряване на лични предпазни средства, както и въвеждане на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности, които на територията на общината са Дневен център за деца с увреждания, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип, Център за социална рехабилитация и интеграция.