НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2022)

У НАС СА ПОТВЪРДЕНИ ДВА СЛУЧАЯ НА МАЙМУНСКА ВАРИОЛА
Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Заболелите са мъже на възраст съответно 41 г. и 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние, уточниха от здравното ведомство. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.
По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола. Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ОПРЕДЕЛИ БРОЙКИТЕ ЗА ПРИЕМ НА ПЪРВОКУРСНИЦИ В РАЗЛИЧНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ В СЕКТОР “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ”
Медицински университет в София определи бройките за прием на първокурсници по различните специалности от регулираните професии в сектор “Здравеопазване” за новата учебна година. Това са местата за обучение по държавна поръчка в програмите за образователно-квалификационните степени: “Магистър”, “Магистър след придобита ОКС Бакалавър”, “Бакалавър” и “Професионален бакалавър”, които предстои да бъдат гласувани от Академичния съвет на МУ-София в края на юни. За това информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на висшето учебно заведение.
За специалността “Медицина” местата са 179, за “Дентална медицина” – 91, а за “Фармация” – 120.
За бакалавърската степен “Медицинска сестра” максималният брой, който може да приеме университетът, е 220 първокурсници, което е с 35 първокурсници повече от приетите миналата година. За акушерки ще могат да се обучават 35 кандидати, а за лекарски асистенти – 37.
В бакалавърската програма по “Управление на здравните грижи” приемът е за 12 студенти в редовно обучение и за 20 – в задочната форма. За магистри в същата специалност, в задочна форма, ще се обучават 40 души. В специалността “Кинезитерапия” университетът ще може да приеме 20 бакалаври в редовна форма на обучение.
В бакалавърската програма на направлението “Обществено здраве” ще бъдат приети 10 студенти редовно обучение и 23-ма задочно, докато магистрите ще бъдат 40 бройки в задочно обучение. В това число влизат няколко специалности, включително и новата програма “Медицински журналистика”. По нея университетът има готовност да приеме до 20 кандидати общо по държавна поръчка и в платена форма на обучение.
В степента “Професионален бакалавър”, редовно обучение, приемът е както следва: в специалностите от направление “Здравни грижи” – 48 (бройките по отделните специалности ще бъдат уточнени допълнително), за специалност “Зъботехник” – 50, за “Инспектор по обществено здраве” – 25, за “Масажист” (с увредено зрение) – 5, за “Медицински лаборант” – 45, за “Помощник-фармацевт” – 55, за “Рентгенов лаборант” – 45 и “Рехабилитатор” – 45.
Предстоят минимални корекции и уточнения на Академичния съвет в края на месеца.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА РЗИ-БУРГАС СА ПОИСКАЛИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ СИ
Служителите на РЗИ-Бургас са поискали от здравния министър съдействие за актуализация на заплатите си, адекватна на отговорностите на заеманите от тях длъжност. Това става ясно от тяхно писмо от 14 юни т. г., цитирано от Zdrave.net.
В писмото си служителите отбелязват, че увеличението на заплатите им през последните години е на практика изядено от повишаващата се инфлация, а в същото време в структурите работи застаряващ и непрекъснато намаляващ персонал.
От РЗИ-Бургас дават следния пример с броя работещи в инспекцията: в началото на 90-те години на ХХ век в структурата на ХЕИ-Бургас (чийто приемник е РИОКОЗ-Бургас, а впоследствие РЗИ-Бургас), са работили над 40 лекари, а към момента те са само 13, като част от тях са в пенсионна възраст, а средната им възраст е над 55 години. По думите им същото се наблюдава и при другите медицински и немедицински специалисти, работещи в РЗИ, при които средната възраст също е над 50 години.
Една от причините за намаляването на броя работещи в РЗИ са съкращенията – с 31% между 2011 г. и 2016 г. Друга причина е напускането на служители и насочването им към частни фирми с по-добро заплащане.
В същото време задачите и отговорностите на РЗИ се увеличават и разширяват по обем и направление, изискванията за работа в държавната администрация непрекъснато нарастват, броят на контролираните обекти се повишава, междусекторното сътрудничество вече е начин на работа, който също изисква своя кадрови ресурс както в количествено, така и в професионално-квалификационно отношение, отбелязват от РЗИ-Бургас.
„Ако сега не бъде осигурен нужният финансов ресурс за задържането им, в бъдеще ще трябва да бъдат предвидени многократно по-високи финансови средства за привличането им отново на работа в системата на РЗИ. Негативна тенденция се наблюдава и при обявяване на свободни места, за които липсват желаещи за кандидатстване с подходяща за заеманите места квалификация поради ниското заплащане“, се посочва още в писмото.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОСВОБОДИ ДИРЕКТОРА НА УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ“
Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение – проф. д-р Иван Поромански, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През последните четири месеца Звено „Вътрешен одит“ на МЗ е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.
Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в министерството, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.
През месец март 2022 г. е назначена проверка, при която е установено, че изнесената в сигналите информация се потвърждава, а именно:
При проверката на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими такива по сключени от предходните ръководства договори са забавяни.
Към 28.02.2022 г. просрочените задължения на лечебното заведение към доставчици са в размер на 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв.
Поемайки управлението на търговско дружество, изпълнителният директор следва да осигури защита на финансовите интереси и опазване на имуществото на дружеството.
Ръководителите на лечебни заведения търговски дружества с над 50% държавно участие следва да гарантират както предоставянето на качествени медицински услуги, така и доброто финансово управление в поверените им дружества. Извършената промяна в ръководството на „Пирогов“ през 2021 г. и назначаването на проф. Поромански от служебния кабинет е с мотив именно за подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики, изтъкват от МЗ.
Липсата на правила, по които болницата да погасява просрочените си задължения към доставчици, направените два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначения от Съвета на директорите прокурист без да има общо решение за това действие и без да е уведомен принципалът в лицето на министъра на здравеопазването, са сред основните мотиви за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, изтъкнаха от здравното ведомство.
За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначи д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Бил е завеждащ интензивен сектор в Детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ 336 ДУШИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19, А 188 СА ИЗЛЕКУВАНИ
336 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа – 50 от които са установени с PCR, а 286 – с бързи антигенни тестове. 57,14% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 3 843 теста, като от тях PCR са 814, а 3 029 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 6; Бургас – 24; Варна – 29; Велико Търново – 4; Видин – 6; Враца – 8; Габрово – 12; Добрич – 5; Кюстендил – 4; Ловеч – 3; Монтана – 3; Пазарджик – 2; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 27; Русе – 5; Сливен – 13; Смолян – 4; София област – 6; София град – 147; Стара Загора – 9; Търговище – 4; Хасково – 6; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Общо 1 169 154 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 61 747 от тях са активни. 1 070 172 са общо излекуваните лица, 188 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 284, от тях 29 се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 36, от тях 72,22% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общо 4 405 931 са дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента – 360 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 609 лица – медицински служители. Три нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: два от тях са установени при лекари, а един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 235. Нови пет случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА РЕГИСТЪР НА ДЕЦАТА У НАС С ДИАБЕТ ТИП 1
Децата в България, страдащи от диабет тип 1, са между 1500 и 2000, но все още няма създаден регистър, каза пред журналисти доц. Радка Савова, началник на Клиника по диабет в Специализираната болница за активно лечение по детски болести “Проф. Иван Митев”, информира БТА.
По думите ѝ заболеваемостта сега в сравнение с 80-те години на миналия век е утроена. Тя обясни, че не всички лекари в извънболничната помощ разпознават симптомите на диабет тип 1, което може да доведе до тежки състояния у децата. Друг проблем според лекаря е, че НЗОК предоставя сензори за проследяване на кръвната захар на децата, страдащи от диабет, но само ако нивата на гликиран хемоглобин са над седем процента. Това означава, че децата с добре поддържани нива на кръвна захар нямат право на сензор, допълни доц. Савова.
Проф. Мая Константинова, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология, каза, че не само видът на инсулина, но и начинът на прилагането му, предпазват от късни усложнения на диабета, които могат да засегнат очите, бъбреците, сърцето, нервната система и др. Лекарят посочи, че процедурите за реимбурсиране на инсулинови помпи и сензори имат недостатъци, тъй като протокол за предписването им може да бъде издаден само от комисии в София, Пловдив, Варна и Плевен.
Доц. Радка Савова и проф. Мая Константинова участваха в информационна среща на тема „Живей свободно с диабет“.

ПРОВЕДОХА СЕ ОБУЧЕНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ ИНОВАТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ
Европейски проект подготвя органите, оказващи първа помощ, да използват иновативни технологии за управление на извънредни ситуации. Проектът RESPOND-A организира своята 4-та тренировъчна сесия в Пловдив през юни тази година. Домакин на събитието беше УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. В обучението се включиха 50 участници, включително екипи, които работят на първа линия в цяла Европа – Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив, Областна дирекция на МВР – Пловдив, представители на полицейските сили на Валенсия, Испания, противопожарната служба на Кипър, Община Егалео, Гърция. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Събитието бе насочено към запознаване на лицата, които първи се отзовават на извънредни ситуации, с използването на нови решения, като същевременно се даде възможност на разработчиците на технологиите да тестват и събират обратна връзка за своите продукти.
RESPOND-A се занимава с инструменти за оборудване от следващо поколение и стратегии от решаващо значение за лицата, оказващи първа помощ. Това е изследователски проект, финансиран със средства на ЕС, който е насочен към повишаване безопасността, както и на оперативните способности на службите за първа помощ чрез иновативни технологии. Обучението е ключов компонент на RESPOND-A, позволяващ на лицата, които първи се отзовават при извънредни ситуации, да получат практически умения с различните технологии, разработени по проекта.
Обучението бе организирано в три фази, които симулират реален сценарий при бедствие. Първа фаза представлява събиране на данни, по време на която бяха използвани технологии като интелигентни сензори за здравето на тялото и околната среда за събиране на ключова информация от разнородни източници. По време на втората фаза се обработват събраните данни, обобщават се и се превеждат, за да могат да бъдат използвани от кризисните ръководители. В последната фаза информацията от данните се получава от кризисните ръководители, които след това се позовават на специфични технологии, подобряващи координацията и цялостното управление на реакцията при извънредни ситуации.
Упражнението се проведе на 8-9 юни и бе последвано от допълнителни сесии, насочени към обогатената реалност (Augmented Reality) и осведомеността за киберсигурност (Cybersecurity Awareness). Те бяха придружени със симулация на реална евакуация с участието на местните органи за оказване на първа помощ (Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив и Областна дирекция на МВР – Пловдив).

ПАЦИЕНТИ НА ХИМИОТЕРАПИЯ ЩЕ МОГАТ ДА ЗАПАЗВАТ КОСАТА СИ ЧРЕЗ СЪВРЕМЕННА ТЕХНИКА
Пациентите на Комплексния онкологичен център в Русе, на които предстои химиотерапия, ще могат да ползват най-съвременна техника за съхраняване на косата им. Апаратът работи от началото на тази седмица и е достъпен за всички в началото на лечението, съобщи БНР.
Благодарение на технологиите вече е възможно съхраняването на косата при пациенти на химиотерапия.
Предимство на тази апаратура е, че тя по никакъв начин не влияе върху други органи и системи по главата, уточняват лекарите. Засега разходите за тази процедура не се покриват от Здравната каса, но общата сума е равна на стойността на добър клас перука. Според наблюденията на специалистите в Онкологични център раздялата с косата е тежка за много от пациентите.
Такива апарати има в големите онкологични болници, но в Северна България това е първият, а единствената му цел е да подпомогне психологическия комфорт на новорегистрираните хора с онкологични заболявания.

ГРАДИНКА ДО НДК ЩЕ НОСИ ИМЕТО НА ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
Зелено пространство в столичния район „Триадица“ пред 22-ро СОУ, в близост до Националния дворец на културата, ще бъде превърнато в градинка и ще носи името на известния наш кардиохирург проф. д-р Александър Чирков, който напусна този свят през 2020 г. Това реши с пълно единодушие Столичният общински съвет на днешното си заседание, информира Zdrave.net.
Предложението е на общинските съветници от ГЕРБ – СДС проф. Иво Петров, д-р Антон Койчев и Малина Едрева.
Общинските съветници решиха също така да наименуват улица в квартал „Малинова долина“ на името на дерматолога д-р Емил Илиев. Предложението е отправено от инициативен комитет към кмета на столичния район „Витоша“ като израз на уважение към делото на изявения наш лекар и създател на Международния джаз фестивал в Банско.

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ В ХАСКОВО СЪБРА 3588 ЛЕВА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА АПАРАТУРА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ И ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Благотворителен концерт в комплекс “Спартак” в Хасково вчера, 22 юни, събра 3588 лева, които ще бъдат използвани за апаратура за рехабилитация в Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в южния областен център. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Соня Димитрова. Така в рамките на две инициативи вече са осигурени 5303 лв., допълни тя. За това информира БТА.
Последната инициатива беше на Движение “Българско семейство” и бе оповестена в Пресклуба на БТА в Хасково. Снощи на сцената излязоха вокалната група “Южняче”, детският танцов състав “Южняче”, ансамбъл “Хасково”, фолклорният ансамбъл “Златна Тракия”, фолклорният клуб “Славяни”, Школата за народно пеене “Зора Зорничка”, мажоретният състав към “Младежки център” – Хасково, изпълнителите Донна Латева, Рая Желева и Теодор Батуров и група “Хангар 42”.