НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2021)

СВЕТОВНИ ЕКСПЕРТИ ПРИЗОВАХА ДА СЕ ЧУВА ПОВЕЧЕ ГЛАСЪТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравните резултати в глобален мащаб. Това се посочва в анализ, представен на Световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, посветена на медицинските сестри, информира Zdrave.net.
Приблизително 28-те милиона медицински сестри представляват около 60% от професионалната работна сила в световен мащаб. Медицинските сестри са от съществено значение за създаването, планирането, предоставянето и оценката на здравните услуги. Те са гръбнакът на здравната система и имат съществена роля за справяне с неравенствата в здравеопазването, посочва Елизабет Иро, отговаряща за проблемите на медицинските сестри в СЗО.
В анализа се изтъква, че в момента, в който светът все още гледа през призмата на епидемията, един от уроците, който обществото трябва да научи като цяло, е значимостта на медицинските сестри. Трябва също така да се засили тяхното участие във важни за сектора решения.
„Медицинските сестри безкористно се поставиха на първа линия, за да се грижат за пациенти с COVID-19, когато това беше опасно и за самите тях“, припомни и експертът по неравнопоставеност в здравеопазването проф. сър Майкъл Мармот. Той изтъкна, че медицинските сестри не могат сами да инициират големи съществени промени, но биха могли с помощта на други ангажирани лица да работят за това да се подобрят условията, в които хората се раждат, растат и живеят. От решаващо значение е, че те могат да бъдат защитници на промяната, посочи той.
Според авторите на анализа водещата роля на медицинските сестри в здравните системи трябва да се развива и да се насърчава от политиците в сектора, както и от останалите заинтересовани страни.
Доклад за оказаните медицинските грижи на света през 2020 г. показва, че медицинските сестри представляват над 59% от професионалната работна сила в здравния сектор и те имат уникален принос за подобряване на здравето на национално и глобално ниво. Припомня се още, че СЗО определи 2020-а за година на медицинските сестри и акушерките и се изтъква, че сега е моментът да се разработят насоки, които да ангажират повече този тип кадри в постигане на равенство в здравеопазването чрез възможности за засилване на тяхната роля в сектора като фактор за взимане на решения и иницииране на промени. Докладът се спира и на нуждата от дигитализиране на здравните системи като фактор за подобряване на клиничните здравни резултати – проблем, който се открои още повече в периода на епидемия, и достъпът до този тип услуги сред медицинските сестри.

1650 ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
94 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, от които 36 са установени с PCR, а 58 – с бързи антигенни тестове. 11 151 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. 2695 от тях са PCR, а 8456 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 7; Варна – 7; Видин – 3; Враца – 3; Добрич – 1; Кърджали – 4; Кюстендил – 4; Ловеч – 5; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 6; Разград – 1; Русе – 3; Сливен – 3; Смолян – 1; София област – 11; София град – 15; Стара Загора – 5; Хасково – 4; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 421 246. От тях активни са 9602. Излекувани са вече 393 636 лица. 450 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ към момента се намират общо 1650 пациенти с доказан COVID-19. 196 от тях са настанени в интензивни структури.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента са общо 1 681 399. От тях 12 733 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 438. Един нов случай на санитар е регистриран през последното денонощие.
18 008 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Осем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Кацаров: НЕОБХОДИМ Е КОМПЛЕКСЕН ПОДХОД ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ В ДЕТСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
„В Министерството на здравеопазването вече е проведена среща във връзка с изграждането на нова детска болница, събрани са всички документи и сме готови след като се запознаем със становището на регионалното министерство да предприемем по-нататъшните действия.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след като той и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова разговаряха с представители на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„За да се подобри качеството на детското здравеопазване в страната е необходим комплексен подход. Трябва да се работи както за изграждането на детска болница, така и за подобряване състоянието на педиатричните отделения в лечебните заведения, за възнаграждението и уважението на лекарите и професионалистите по здравни грижи, заети в детското здравеопазване“, посочи министър Кацаров. В тази връзка Министерството на здравеопазването вече е предложило на Българския лекарски съюз и на Националната здравноосигурителна каса цените на медицинските дейности в областта на педиатрията да бъдат коригирани. В момента педиатричните клинични пътеки са със занижени цени, а повишаването им и промяната в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, ще допринесе за по-добро качество на медицинската помощ.

ГРАЖДАНИ СЕ СЪБРАХА НА ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ В ПОДКРЕПА НА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Граждани се събраха на протест пред Министерския съвет в подкрепа на инициативата за изграждане на Национална детска болница. Те настояват за среща с премиера и министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, на която темата да бъде обсъдена. Това заяви за БТА арх. Петкана Бакалова от инициатива „За истинска детска болница”, информира Zdrave.net.
В петиция Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница” настоява правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, да прекрати сключения договор за реконструкция, след анализ на нуждите на детското здравеопазване да се направи техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница и да се подготви инвестиционен проект, като се проведе открит международен архитектурен конкурс. Те се позовават и на данни от ангажираните с въпроса институции, от които става ясно, че 9 от общо 12-те етажа на стария стоеж не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи.
Петицията, подкрепена от близо 60 000 души, вече беше връчена в президентството, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, но подписите в нейна подкрепа продължават да се събират, като до момента те са близо 90 000, каза арх. Бакалова. Очаква се броят на далите подкрепа да достигне 100 000, след което петицията отново ще бъде внесена в тези институции с искане за диалог.
Според Националната гражданска инициатива регионалното министерство е дало насоки на здравното как 40-годишният незаконен в момента строеж да бъде узаконен, отбелязва Нова Телевизия. „Изоставеният строеж може да е годен за някаква друга сграда, но не и за съвременна модерна педиатрична болница. Не искаме събаряне на строежа, не ни интересува какво ще стане с този строеж. Искаме анализ, конкурс и да бъде направен съвременен проект“, заяви Надежда Цекулова, журналист и участник в протеста.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИКЛЮЧВА ПРОЦЕДУРИТЕ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРЕПОРЪКИТЕ НА ЕК ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА КОНТРОЛНИЯ МОНИТОРИНГ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПИТЕЙНИТЕ ВОДИ
Министерството на здравеопазването сключи 7 договора за закупуване, доставка, монтаж, провеждане на обучение и въвеждане в експлоатация на 22 високоспециализирани лабораторни апарата за химичен и радиологичен анализ на питейните води. Оборудването ще осигури възможност за провеждане на мониторинг на качеството на питейните води, в отговор на препоръките за България от обобщаващ доклад на Европейската комисия от 16 юни 2014 г. за качеството на питейната вода в Европейския съюз. Със сключването на тези договори Министерството на здравеопазването приключва процеса по придобиване на необходимата лабораторна апаратура за нуждите на държавния здравен контрол, информираха от пресцентъра на МЗ.
Апаратурата е закупена в изпълнение на дейностите по проект № BG16M1OP002-1.011- С0001 „Подобряване мониторинга на качеството на питейните води“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., и ще бъде доставена в Националния център по радиология и радиационна защита и в 8 регионални здравни инспекции в страната: Бургас, Варна, Враца, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и СРЗИ.
Осигуряването на високоспециализираната лабораторна апаратура (масспектрометри с индуктивно свързана плазма; йон хроматографски системи; нискофонови алфа/бета броячи; алфа спектрометрични системи; нискофонови гама спектрометрични системи; нискофонов течносцинтилационен спектрометър и радонметри с активен измерител на радон) ще подобри възможностите на лабораториите от системата на държавния здравен контрол за анализиране на задължителните по европейското и националното законодателство показатели, свързани с гарантиране качеството и безопасността на питейната вода.
Общата стойност на проект BG16M1OP002-1.011-0001 „Подобряване мониторинга на качеството на питейните води“ възлиза на 10 млн. лв. и е 100% безвъзмездна финансова помощ за МЗ.

Доц. д-р Михаил Околийски: ТРЯБВА ДА СПРИНТИРАМЕ С КАМПАНИЯТА ЗА ВАКСИНИТЕ МНОГО МОЩНО ДО СЕПТЕМВРИ
Трябва да спринтираме с кампанията за ваксините много мощно до септември, в противен случай има рискове от следваща вълна, която да е много по-унищожителна в България. Това предупреди пред БНР доц. д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация за България.
Според него е нужно да има надпартиен консенсус по този въпрос. Стъпка в тази насока е да се направят по-въздействащи и емоционални послания за ползите от ваксините.
Той посочи, че ваксинираните с две дози към днешна дата са само 759 хиляди души или около 10% от българското население. Ваксинираните здравни работници са около 20%. „Очевидно има някаква конспиративна теория, някакви послания на недобронамерени към ваксинацията, към науката, към рационалното поведение, което ги вкарва в много голям риск за тяхното здраве и за здравето на роднините им“, коментира той. По думите му авторите на такива послания не са много на брой, но са прекалено активни и „кресливи“ и по този начин създават усещане за масовост.
По темата за целенасочена кампания сред ромското население, той коментира, че няма нищо притеснително в това да се таргетират определени уязвими групи и припомни, че СЗО е давала препоръки в тази насока. Ние приветстваме подобен тип въвличане на известни лица, но това трябва да е част от една по-мащабна кампания за ваксините, смята доц. Околийски.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ЗАПОЧНАХА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА В СЕЛАТА В ОБЛАСТ СЛИВЕН
Мобилни екипи започнаха имунизация срещу COVID-19 в селата в област Сливен, съобщиха от областната администрация. Ваксинирането е след информационни кампании, организирани от областния управител и РЗИ, съвместно с общините, информира БТА.
В РЗИ са били изпратени списъци на желаещите да се ваксинират от почти всички населени места в община Твърдица. Записванията са извършени от кметовете на кметства, като към момента броят на желаещите варира от 10 до над 20 души.
Със съдействието на община Сливен мобилен екип е посетил и ромския кв. “Надежда”. Засега интересът остава слаб, разяснителната работа на здравните медиатори продължава.
На 22 юни в област Сливен са поставени 172 дози ваксини, а от началото на кампанията досега – 31 659. РЗИ разполага с всички, разрешени в страната, и РНК, и векторни ваксини. Имунизацията се извършват в кабинетите на общопрактикуващите лекари, ваксинационните центрове и в разкриваните през почивните дни “зелени” коридори.

МОБИЛЕН ИМУНИЗАЦИОНЕН ЕКИП ЩЕ ДЕЖУРИ В ПАЗАРНИТЕ ДНИ В МЕЗДРА
Мобилен имунизационен екип ще бъде на разположение на жителите на Мездра и ще поставя ваксини срещу COVID-19 на желаещите всеки пазарен ден, информира БТА като се позова на съобщение от общината.
Пазарният ден в Мездра е четвъртък и мобилният екип ще започне да поставя ваксини от утре – 24 юни, се уточнява в съобщението. Работното време на екипа ще бъде от 8:30 до 12:30 часа.
Ваксините, които ще се поставят, ще бъдат по избор на желаещите от четирите одобрени в страната. Поставянето на ваксините от мобилния екип е безплатно за хората, допълват от общината. Целта е да се даде още една възможност за ваксиниране срещу вирусното заболяване извън кабинетите на личните лекари и имузинационния кабинет в местната болница и докато хората пазаруват на традиционния открит общински пазар.

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЩЕ РАЗКРИЕ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ
Нов български университет ще разкрие Медицински факултет. Партньор на проекта е общинската университетска Първа градска болница „Св. Йоан Кръстител“, където ще бъде учебната база на кандидат-лекарите, информира Zdrave.net като се позова на Stolica.bg.
На днешното заседание на Комисията по здравеопазване на СОС директорът на общинската болница проф. Цветомир Димитров e представил предложението на проф. Пламен Дойнов, ректор на НБУ, за партньорство с университетската болница при създаването на Медицински факултет към университета.
Медицинският факултет в частния НБУ ще е третият в столицата. В София има Медицински факултет в МУ – София и Медицински факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
„Проектът ни е на много ранен етап и след година ще се внесат документите за кандидатстване. В този факултет ще има две специалности – медицина и дентална медицина“, потвърдиха от НБУ.
Първа градска болница „Св. Йоан Кръстител“ е първата общинска в страната, която получи статут на университетска болница и ще е първата от общинското здравеопазване, която ще е база за обучение на студенти. Предложението на ректора на НБУ за партньорство бе одобрено от общинските съветници в Комисията по здравеопазване и предстои да бъде гласувано от СОС. Също така днес членовете на комисията одобриха предложението на проф. Цветомир Димитров да направи и внесе доклад за закупуването на нов компютърен томограф за Първа градска болница. Сегашният томограф е над 30 години и дава дефекти. „Искаме да започнем процедура за закупуване на нов със собствени средства. В общинското здравеопазване има един скенер и по време на пиковете на епидемията от цяла София се изпращаха пациенти за скенер в нашата болница“, аргументира се пред общинските съветници проф. Димитров.

„ТЕВА ФАРМАСЮТИКЪЛС“ ИНВЕСТИРА 42 МЛН. ДОЛАРА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ПРОИЗВОДСТВЕНА МОЩНОСТ ЗА ЛЕКАРСТВА В ДУПНИЦА
„Тева Фармасютикълс“ обяви стратегическа инвестиция от 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в Дупница, съобщиха от компанията. Новото съоръжение ще бъде допълнение към съществуващата площадка на „Тева Фармасютикълс“, като значително ще увеличи капацитета на производство с над 800 милиона таблетки /капсули годишно и ще създаде около 70 нови работни места, информира Zdrave.net.
Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на фармакомпанията в цяла Европа през следващите 5 години, включваща нов глобален център за производство на биофармацевтични продукти в Улм, Германия и увеличаване на производствения капацитет в Сарагоса, Испания. В момента „Тева Фармасютикълс“ произвежда 96% от своето европейско лекарствено портфолио в 15 страни в цяла Европа и е един от водещите производители на генерични лекарства в световен мащаб.
„Новото производствено съоръжение значително ще увеличи производствения капацитет на завода с приблизително 800 милиона таблетки /капсули, подкрепящо нашата мисия да бъдем световен лидер в генеричните продукти и биофармацевтиците, подобрявайки живота на пациентите. Новото ни съоръжение в Дупница представлява важно допълнение към глобалната производствена мрежа на „Тева“, която днес се състои от приблизително 24 000 служители в почти 60 производствени обекта по целия свят. Заедно ние доставяме важни лекарства за повече от 200 милиона пациенти всеки ден с безкомпромисен ангажимент за качество и съответствие “, добави г-н Рош.
Търговското производство се планира да започне в края на 2023 г., след като съоръжението бъде одобрено от съответните регулаторни агенции.