НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.06.2020)

ШЕСТИМА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ТРИ СТОЛИЧНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СА ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА ЗАРАДИ COVID-19
За изминалите 24 часа за коронавирусна инфекция са изследвани 2776 проби. От тях 79 са дали положителен резултат. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 4; Варна – 2; Велико Търново – 1; Враца – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 3; Перник – 1; Пловдив – 1; Разград – 2; Сливен – 6; София област – 13; София град – 32; Стара Загора – 5; Търговище – 1; Ямбол – 5.
У нас към момента са доказани 3984 случая на новия коронавирус, като от тях активни са 1606. Излекувани са вече 2171 лица, от които 97 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите, при които е потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 341. В интензивни структури се намират 11 от тях.
Данните в Националната информационна система сочат, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 364 лица-медицински персонал. 6 нови случаи се установени сред медици пред последното денонощие. И шестте медицински лица – 3-ма лекари и 3 медицински сестри от три лечебни заведения в София-град – са изолирани в домашни условия за 14 дни.
Починалите лица, при които е доказан новият коронавирус са 207, като случаите от изминалото денонощие са 8.

ЩАБЪТ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА ЩЕ ПОИСКА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
„Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици”. Това каза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му Щабът за борба с коронавируса ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни заради многото заразени в последните дни.
„Вероятно причините за този скок са комплексни, но тази втора вълна не е извънредно и само българско явление – виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция, и в Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки.
Нека да видим как ще се развият нещата оттук нататък, усилията в момента са да се ограничат клъстерите, макар че вече започнахме да намираме по един-два случая в отдалечени области, което е много притеснително.
Разликата при предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик отново с около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства и на предпазни средства. Да, ситуацията ще се променя, но не и нашата цел, която беше да няма недостиг на болнични легла – успяхме да постигнем това”, допълни доц. Кунчев.

НАЦИОНАЛНАТА АСОЦИАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРИЗОВА ДА НЕ СЕ ШЕГУВАМЕ С ПАНДЕМИЯТА
Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ излезе с остра позиция, след като беше публикувана в социалните мрежи фотография от парти в дискотека в Благоевград. На снимката се виждат танцьори, облечени с предпазни облекла, които пръскат публиката.
Хората забравиха, че медицинските специалисти не са почивали от 4 месеца и работят със защитни облекла, търпят всички неудобства от носенето на предпазно облекло и въпреки всичко спасяват човешки живот. Тава коментира за БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ.
“Другото нещо, което страшно много ме подразни в тази снимка, беше, че аз не можах да разбера какво точно празнуват тези млади хора – празнуват края на пандемията, празнуват живота. Ако празнуват живота – защо по никакъв начин те не го пазят, те буквално са залепени един за друг, не спазват никаква дистанция, никаква дисциплина. Аз не виждам тези хора по какъв начин ще бъдат предпазени от това да станат наши пациенти в тази дискотека. Това също е гавра с труда ни и неуважение към усилията, които полагаме ежедневно”, подчерта Кателиева в предаването “Хоризонт до обед”
Специалистът отправи призив към младите хора да не се шегуват с пандемията:
“Молбата ми е към тези младежи, нека да си правят тематичните партита на всякаква тематика, но да не се шегуват с пандемията и да не се шегуват с нашия труд, защото нас това ни обижда. И ако поне малко ни уважават, нека това да е последното парти на облечен по този начин танцьор и нека уважат тази наша молба”. Десислава Кателиева допълни: “И от нас зависи дали ще започне да спада броя на заболелите, които ние все по-трудно и по-трудно ще лекуваме, ако станат прекалено много, както се случи в Италия, и в Испания, или ще позволим кривата да тръгне стръмно нагоре, както стана в част от държавите и в момента в Америка, в САЩ, и в Бразилия, и ще се сблъскаме с това, с което се сблъскаха колегите в Ню Йорк, в Лондон, в Париж, в Италия, в Испания.”

109 АКТИВНИ СЛУЧАИ НА COVID-19 В ОБЩИНА САМОКОВ
11 души с положителни тестове за новия коронавирус са регистрирани в община Самоков през последното денонощия. Така броят на активните случаи в района стана 109. 40 от заболелите са настанени в болница, останалите са на домашно лечение, информира БНР като се позова на съобщение на местната администрация.
От Районната здравна инспекция са извършили тестове на установените контактни лица на вече диагностицираните. Продължава работата по локализиране на огнищата и ограничаване на разпространението. Поставените под карантина лица се контролират от органите на МВР.
Междувременно бе отложено редовното заседание на Общинския съвет в Самоков, насрочено за 25 юни, поради усложнената епидемична обстановка в Самоков. Общинските комисии са провели заседания и са изготвени протоколи с проекторешения, които ще бъдат разгледани на следващото заседание.

ПОСТАВЯТ ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ЧИРПАН ПОД КАРАНТИНА
Вътрешно отделение на общинската болница в Чирпан ще бъде поставено под карантина заради положителна проба на пациент, който се е лекувал там, информира БНР като се позова на съобщение от Общинския кризисен щаб.
Пациентът е военнослужещ от село Свобода и вече е настанен в Инфекциозната клиника на Университетската болница в Стара Загора.
Двама са заболелите от COVID-19 в чирпанското село Свобода, където заразата вероятно е пренесена от военнослужещ, който е присъствал на религиозната сбирка в Перущица. На контактните му колеги от поделението в селото и близките му ще бъдат направени бързи тестове.
Днес медиците и персонала от вътрешното отделение в Чирпан, където е бил лекуван пациентът, също ще бъдат изследвани с PCR тестове, обяви директорът на общинската болница Неделчо Тотев.
„Пациентите в момента са осем и те ще бъдат поставени под карантина до изтичането на пътеката, по която лежат. Когато резултатите излязат ще стане ясно по нататък как ще процедираме, но след крайната дезинфекция отделението отново да заработи“.
Община Чирпан поема ангажимента да осигури средства за тестовете от дарителски фонд, прави се и дезинфекция в село Свобода.

УПРАВИТЕЛКАТА НА БОЛНИЦАТА В РАДНЕВО Е ХОСПИТАЛИЗИРАНА В СЛИВЕН
Временно изпълняващият длъжността управител на общинската болница „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево Наталия Арнаудова е с положителна проба за коронавирус и е хоспитализирана в болница в Сливен, съобщи БНР.
Арнаудова не е информирала никой за контактните си лица в здравното заведение, което е управлявала, потвърди областният управител на Стара Загора Гергана Микова.
Управителката на общинската болница в Раднево е дала положителна проба за COVID-19 още в петък. Тя е фелдшер и е от Нова Загора, като е хоспитализирана в болницата в Сливен. Първоначално е заявила, че няма контактни лица в Раднево, което впоследствие се оказало невярно. Едва в неделя е уведомена и Здравната инспекция в Стара Загора, обясни областната управителка на Стара Загора Гергана Микова.
„До последно тя е твърдяла, че не е контактувала с никой от персонала на здравното заведение, което впоследствие се е оказало невярно. В този случай мисля, че трябва да бъде понесена и съответната отговорност, защото става въпрос за подчертано безотговорно поведение не само към собственото ѝ здраве, но и към служителите в болницата“, заяви областният управител.
Служители на РЗИ-Стара Загора вече са издирили и поставени под карантина всички контактни лица на управителката. Взети са и мерки за дезинфекция в болницата в Раднево.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ СЕ ПРАВИ В СТОЛИЧНАТА АГ БОЛНИЦА „ШЕЙНОВО“
Допълнителна дезинфекция се прави в столичната АГ болница „Шейново“ във връзка с разпространението на COVID-19 . Взети са и всички други противоепидемични мерки, за да не се допусне навлизането на коронавирусната зараза в лечебното заведение – например не се допускат външни посетители, а пациентите се приемат през два входа, като и единият е за родилките, а другият – за жените с планови операции, информира БНР.
Над 1000 бебета са проплакали от началото на годината в АГ „Шейново“, като от болницата отчитат повече раждания спрямо миналата година по същото време. Без придружители, без свиждане, без „Дни на отворените врати“ и „Училище за родители“, без присъствието на таткото по време на раждането – така работят в столичната АГ болница „Шейново“ в епидемична ситуация.
Днес на проверка в болница „Шейново“ беше заместник-кметът по здравеопазване София Дончо Барбалов, който сподели, че е останал с прекрасни впечатления от организацията на работа в лечебното заведение. Директорът д-р Румен Велев разказа пред микрофона на „Хоризонт“: „Ние още от самото начало на обявяването на епидемията въведохме един триаж, който започва още от входа на болницата – с измерване на температурата, със слагане на калцуни, с дезинфекция на ръце, след което потоците се разделят – към сектор, където се приемат гинекологичните пациенти, акушерските случаи са в друг сектор.
На пациентите се дават да попълнят един специален въпросник, който съдържа 11 въпроса и на тези въпроси, ако на някой отговорят с „да“, им правим бърз тест за Covid-19. На пациентите, които подготвяме за гинекологични операции, също правим бърз тест“.
Д-р Велев допълни, че периодично във всички коридори на болницата се извършва допълнителна дезинфекция, като освен миенето на повърхностите, се използват машини, с които се пръска повърхностите. „ Очакваме всеки момент да получим и една от тези големи лампи за UV защита, така че тя също ще ни бъде в помощ за допълнително дезинфекциране и на въздуха. До момента нямаме случи на положителен тест – както от пациентите, така и с персонала. Така че явно мерките засега работят добре“, изтъкна директорът на лечебното заведение.
„В началото на епидемията родилките бяха доста притеснени, може би от това, че в ситуацията имаше много неизвестни, но сега вече са по-спокойни. Всичко, което зависи от нас, ние го правим и им даваме това спокойствие, от което имат нужда“, сподели главната акушерка в болницата Емилия Баалбаки.

НАЛАГАТ ГЛОБИ НА ПРЕМИЕРА И ЖУРНАЛИСТИТЕ, КОИТО СА БИЛИ В ЦЪРКВАТА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР БЕЗ МАСКИ
Всички лица, които са били в църквата на Рилския манастир при посещението на министър-председателя в Светата обител, без предпазвана маска на лицето, ще бъдат глобени, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата, ще бъдат връчени актове на административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки и в частност за нарушаване заповедта на здравния министър, с която от днес на закрити обществени места е задължително носенето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата. Санкциите за нарушаване заповедта на министъра са от 300 до 1000 лв.
Междувременно Столична РЗИ състави предписание за спазване на противоепидемичните мерки на Народното събрание за задължителното носене на маски, спазване на физическа дистанция и дезинфекция и ограничаване до минимум посещението на външни лица. Предписанието е сведено до знанието на председателя на парламента Цвета Караянчева. При установяване на неспазване на издаденото предписание, лицето нарушило противоепидемичните мерки ще носи персонална административна отговорност, изтъкват от РЗИ.

НОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ВКЛЮЧИ ВЪТРЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ НА „УМБАЛ – БУРГАС“
Вътрешно отделение по хематология на „УМБАЛ – Бургас“ разширява диагностиката на кръвните заболявания, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Тук вече се извършва аспирационна биопсия на костен мозък с последващ морфологичен анализ, както и насочване за хистологично изследване на костен мозък. При нужда от допълнителни специализирани изследвания – молекулярно-генетични, имунологични, имунохистохимични, пробите се изпращат в лабораторията на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София, без да се налага пациентите да пътуват. „УМБАЛ – Бургас“ подписа договор за това и изследването за пациентите е напълно безплатно.
Отделението разполага със специалисти и оборудване за второ ниво, което ще придобие сред като се извърши акредитация.