НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.05.2022)

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА БЕШЕ ИЗБРАНА ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА 75-ТА СЕСИЯ НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА АСАМБЛЕЯ
Здравният министър проф. Асена Сербезова беше избрана за вицепрезидент от името на Европейския регион на 75-та сесия на Световната здравна асамблея, която се провежда в гр. Женева, Конфедерация Швейцария в периода 22 – 28 май 2022 г. Темата на Асамблеята тази година е „Здраве за мир, мир за здраве“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По време на първото пленарно заседание беше определен Комитет по акредитацията и бе приет дневният ред на Асамблеята от Общия комитет, в който министър Сербезова участва в качеството си на заместник-председател.
В рамките на Асамблеята министър Сербезова ще вземе участие в панелна дискусия, организирана от регионалните директори на регион Европа, Африка и Източно Средиземноморие на СЗО на тема: „Здраве за всички, независимо откъде идват“, посветена на здравето на бежанците и мигрантите.
По време на посещението си в Женева проф. Сербезова ще има възможност да се срещне с българи, работещи в системата на ООН и други международни организации.

ПРЕДПРИЕМАТ ПРОМЕНИ В УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МЗ
Още един заместник-министър на здравеопазването и реорганизация на редица дирекции в Министерството на здравеопазването – това предлага ведомството с промени в Устройствения си правилник, публикувани за обществено обсъждане.
В доклада си към проекта здравният министър проф. Асена Сербезова посочва, че нуждата от още един зам.-министър е обусловена от „укрепването на капацитета на политическия кабинет“. В добавка се очаква и назначаването на още съветници на министъра, информира Zdrave.net.
Сред промените по отношение на дирекциите на министерството прави впечатление идеята за закриване на дирекция „Защита на правата на пациентите“, която бе създадена от предшественика на проф. Сербезова – служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
„Идеята за самостоятелно структурно звено е добра по принцип и показва поставяне на пациента в центъра на работата на Министерството на здравеопазването, но структурните звена осъществяват комплексно функциите в даден ресор (защитата на пациента е в основата на лечебните дейности). Именно поради това обособяването на няколко структурни звена не дава възможност за всестранно оглеждане на въпросите и за намиране на баланс в системата, което включва както най-оптимална грижа за пациентите, така и създаване на ефективни условия за работа на здравната мрежа“, пише проф. Сербезова в доклада си.
Сред другите предложени промени са разделяне на дирекция „Стопански дейности и обществени поръчки“, като обществените поръчки се обособят в отделна дирекция, създаване на дирекция „Промоция на здраве и профилактика на болести“, добавяне на функции към дирекция „Търговски дружества и собственост“, увеличаване броя на служителите в дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ и др.

96 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС НА 22 МАЙ
96 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие – 8 от тях са установени с PCR, а 88 – с бързи антигенни тестове. 59,38 % от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 3 021 – от тях 336 са PCR, а 2 685 са антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Варна – 6; Видин – 4; Враца – 6; Кърджали – 1; Ловеч – 1; Пазарджик – 2; Перник – 3; Пловдив – 9; Разград – 1; Силистра – 2; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 4; София град – 38; Стара Загора – 2; Търговище – 3; Хасково – 3; Шумен – 2; Ямбол – 1.
В България към момента са потвърдени общо 1 163 413 случая на новия коронавирус, 83 681 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 1 042 639, от тях 57 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 511, от тях 43-ма се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 13, от тях 38,46% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени в България, към момента са общо 4 395 129. През последното денонощие са приложени 12 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 526. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 093 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Три нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА УКАЗАНИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ, , ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19 В ЧУЖБИНА
Министерството на здравеопазването публикува указания относно необходимите документи, които български пенсионери, ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина до 30 юни 2022 г., следва да предоставят в РЗИ, за да получат към пенсиите си еднократна добавка в размер на 75 лв., във връзка с Постановление № 474 от 2021 г. на Министерския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Документите трябва да бъдат предоставени в съответното РЗИ най-късно до 15 юли 2022 г. включително. Повече подробности могат да се видят в сайта на МЗ.

В ЕВРОПА НАЙ-МНОГО СЛУЧАИ НА МАЙМУНСКА ШАРКА ИМА В ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ
Във Великобритания се откриват повече случаи на маймунска шарка на дневна база и очакванията са, че процесът ще ескалира Това предаде The Guardian, позовавайки се на източници от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). По обобщени данни досега инфекцията се е разпространила най-малко в 14 страни в света, заразените са поне 180, информира Zdаravе.net.
В Европа най-много случаи има в Испания и Португалия. Все повече държави съобщават за нови случаи, в неделя бяха потвърдени първите в две големи европейски столици – Виена и Осло. Германските здравни власти съобщиха, че след първия случай, регистриран в Мюнхен, има и два случая в Берлин, а Нидерландия обяви нарастващ брой доказани пациенти.
Обединеното кралство бе първата страна, която съобщи за случай на инфекцията на 7 май, по-късно – на 14 май, потвърди за още два. Първият диагностициран пациент е мъж, завърнал с в Лондон от Нигерия, при който заболяването бе потвърдено три дни след пристигането от африканската страна, в която има голям брой случаи от 2017 г. насам.
Експертите очакват заразените да се увеличат значително през следващите седмици, тъй като повече хора се проследяват, а други се подлагат на тестване. Служителите на общественото здравеопазване все още работят за идентифициране на източника на огнището, тъй като много от пациентите нямат известни връзки с други случаи.
България не е изолирана част от света и вирусът на едрата шарка може да достигне и до нас. Това заяви пред bTV вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите ѝ разпространението на маймунската шарка е по-трудно от това на едрата шарка, която вече е ликвидирана в световен мащаб. Като пример тя посочи случай със заразен мъж във Великобритания, който е предал болестта само на един човек от 50 души, с които е бил в контакт.
„От друга страна вирусът е близък до този на едрата шарка и хората, ваксинирани срещу едра шарка, до голяма степен са защитени. У нас обаче ваксината не се прилага от края на 70-те години на миналия век“, уточни проф. Александрова. Тя подчерта, че има някои неща, които не са типични за вируса на маймунската шарка. Тя бе категорична, че маймунската шарка трудно може да пандемия, каквато бе предизвикана от SARS-CoV-2.

МЗ ПУБЛИКУВА КОДЕКС ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА НА ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане Кодекс за професионална етика на помощник-фармацевтите, чиято цел е да е определи норми за нравствено поведение, нравствени правила и морал в обществото, към които помощник-фармацевтът следва да се придържа в изпълнение на своите професионални задължения. За това информира Zdrave.net.
„Създаването на етична рамка за помощник-фармацевтите при извършване на техните професионални дейности има за цел да гарантира спазването на етичните принципи от страна на тези медицински специалисти при предоставянето на фармацевтични грижи на пациентите, съобразно техните компетенции и стриктно спазвайки законодателството на Република България“, казват в мотивите към проекта от МЗ.
Кодексът гарантира, че при изпълнение на задълженията си помощник-фармацевтът ще се въздържа от всякакви действия, които могат да доведат до незаконно практикуване на професията; лична облага; извършване на измама или манипулиране на пациентите и участие в нелоялна конкуренция.
Помощник-фармацевтът трябва да оказва уважение към пациента, без да го дискриминира по какъвто и да било признак. Той трябва да предприема всякакви действия, които спомагат, но и да се въздържа от всякакви действия, които могат да засегнат живота и здравето на пациента. Задължен е и да подобрява уменията си чрез продължаващо обучение и е длъжен да поддържа професионалната си компетентност. Длъжен е и да уведомява своевременно другите отговорни лица и институции за обстоятелства, които могат да поставят живота на пациента в опасност.
В Кодекса е записано още, че Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) има право да предоставя при поискване от трети лица и при законен повод информация, свързана със своите членове. Информацията трябва е обективна и под никаква форма да не дава предимства на един член пред друг. Асоциацията създава и поддържа регистрите съгласно Закона за съсловните организации, но само въз основа на подадената от всеки член писмена информация. Членовете на БАПФ не са длъжни и от тях не може да се изисква информация, която може да представлява търговска тайна за тях или свързани с тях лица, но трябва да уведомява съсловната организация, ако му е известна информация, която накърнява интересите на БАПФ или на нейните членове, гласят още текстовете.