НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.05.2019)

БЛС НАСТОЯВА ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ В ОБЛАСТТА НА НЕОНАТОЛОГИЯТА, ПЕДИАТРИЯТА И ПУЛМОЛОГИЯТА

С 30% да бъдат увеличени цените на клиничните пътеки в областта на „Неонатологията“ и „Педиатрията“ в лечебни структури от трето ниво на компетентност. Цените на пътеките, изпълнявани в структури от първо и второ ниво, пък да бъдат увеличени с 20%. Това предлагат от Българския лекарски съюз на НЗОК. Целта е новите цени да започнат да действат още в рамките на сегашния Анекс към НРД 2018, а за финансирането им ще бъдат използвани 50 млн. лева от резерва на Касата.
Предложението за увеличение на цените на пътеките и разчетите на средствата, направено от БЛС,  идва след серия протести на лекарите от специализирана детска болница “Проф. д-р Иван Митев”.
“По най-бързия начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията“, се казва в декларация на делегатите, взели участие в последния Събор на БЛС. Така например клиничната пътека за диагностика и интензивно лечение на новородени с дихателна недостатъчност трябва се повиши от 3200 на 4160 лв. Цената на диагностиката и лечението с еднократно приложение на сърфактант от 3300 на 4290 лв., а с многократно приложение от 5900 на 7670 лв. Бронхопневмонията при децата трябва да се лекува вече за 840 лв., а не както е сега – за 780, а бронхиалната астма за 780, вместо за 650 лв. Общо допълнителният финансов ресурс за предлаганите корекции на клиничните пътеки е 14 млн. лв., показват изчисленията на БЛС.

МАЛКО НАД 14 000 СА БИЛИ КРЪВОДАРЯВАНИЯТА У НАС НА МЕСЕЦ ПРЕЗ 2018 Г.
„По време на пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване сред студенти в столицата, екипите на НЦТХ са реализирали 25 акции за кръводаряване. До края на кампанията предстои провеждането на още четири. Повече от 450 са проявилите желание да дарят кръв студенти, с които до момента са работили медицинските ни екипи. 342-ма от тях успешно са дарили кръв, като 145 го правят за първи път“. Това каза специалистът по комуникации от Националния център по трансфузионна хематология Евелина Динкова пред радио „Фокус“ по повод Световния ден на кръводаряването, информира Zdrave.net.
През 2018 г. кръводаряванията са били 169 633 спрямо 164 031 през 2017 г. – средно по 14 140 дарявания месечно. През 2018 г. броят на  кръводаряванията в НЦТХ е приблизително 40 000. „За да не изпитваме затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения кръводаряванията за страната трябва да са между 20 000 и 25 000 на месец, което прави между 250 000 и 300 000 дарявания годишно“, изтъкна Динкова. Тя подчерта, че донори на кръв или кръвни съставки могат да бъдат дееспособни лица на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това. Вземането на кръв или кръвни съставки се организира и извършва от Центровете за трансфузионна хематология; многопрофилните болници за активно лечение, в чиято структура има отделение по трансфузионна хематология и във Военномедицинската академия.

Проф. д-р Асен Балтов: БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПОНЕ СЪС 100 ПО-МАЛКО
Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите години. Прекалено големият брой на лечебни заведения води до разпиляване на тези ресурси. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов в интервю за в. „Монитор“, информира Zdrave.net.
По думите му у нас има твърде много болници. „Към момента те са 365 болници, но в това число не влизат някои медицински центрове и практики, които имат право на еднодневна хирургия или на еднодневен престой. С тях стават двойно повече. Всички те ползват един и същ ресурс – Националната здравнооситурителна каса, а също и медицински персонал“, казва проф. Балтов.  Той допълва, че понякога точно това е причината за некачествено здравеопазване: „Има случаи, в които пациентите преминават през една болница, но виждат, че не са за нея. Тогава се прехвърлят в следващата, оттам в трета, докато накрая стигнат в подходящата за дефинитивно лечение“.
Според проф. Балтов болниците трябва да са поне със сто по-малко, като не става дума за закриване на лечебни заведения. „По-добрият вариант е вливането им в по-големи структури. Така ще бъдат оптимизирани разходите и приходите им.”
Д-р Балтов изтъква, че здравнонеосигурените пациенти, които се лекуват в “Пирогов” се е стопил до под 1% от всички пациенти, които се лекуват в Университетската болницата за спешно лечение.
“Обемът на медицинските дейности в болницата за две години се увеличи с повече от 1 млн. лева приходи на месец. Очакваме в края на годината да достигнем 12 млн. лв. над оборота, който е постигнат преди две години. Тези цифри показват, че “Пирогов” има огромен потенциал”, изтъкна проф. Балтов, коментирайки състоянието на болницата.

ОКОЛО 5% ОТ ДЕЦАТА В БЪЛГАРИЯ СТРАДАТ ОТ АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ
Средно около 5% от децата в България страдат от артериална хипертония. При тези с наднормено тегло кръвното вдигат 25% от малчуганите. Това каза в интервю по БНР проф. Анна Кънева, завеждащ Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница.
„Артериалната хипертония се открива при от около 1,5% от децата с нормално тегло, до 18 – 20% при децата с наднормено и при над 25% от децата със затлъстяване”, подчерта проф. Кънева. Тя обясни, че тази тенденция за нарастване на артериалната хипертония в детска възраст е характерна за целия свят.
Заболяването често остава незабелязано и затова не се обръща нужното внимание на децата, посочи специалистката. Тя припомни, че късните усложнения на артериалната хипертония като артеросклероза, коронарна болест, мозъчен инсулт при възрастни хора са основните причини за кардиологичната болестност и смъртност. “Затова прицелът за активно търсене на хипертонията при деца, за опит за намаляване на нейната честота, за модулиране на начина на живот на тийнейджърите, е от особено значение”, подчерта проф. Кънева.

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПРЕОСМИЛИ РАЗМЕРА НА ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА
„Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло“. Това каза проф. д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, в предаването „Светът е бизнес“ по Блумбърг ТВ – България, информира Zdrave.net.
Гетов посочи, че България има една от най-високите ставки върху лекарствата сред страните-членки на Европейския съюз. „От 2010 г. настояваме лекарствата, платени с публични средства, да бъдат или с по-нисък данък, или да бъдат освободени от ДДС. Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20%“, допълни проф. Гетов. Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за предписваните от лекари лекарства, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания. Ако ДДС бъде редуциран, ще се увеличат средствата в бюджета на НЗОК за медикаменти, които институцията плаща.
Проф. Гетов коментира и дисбалансите в аптечната система у нас, като сред тях изтъкна усилената концентрация на аптеки в икономически атрактивни райони, където населението е платежоспособно.
„От 2014 г. настояваме за създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост. Например в област Бургас 1310 жители се обслужват от една аптека. Същевременно, в Кърджали от една аптека се обслужват 2730 човека. Средната цифра за България е около 1800 жители на една аптека, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила с нормална европейска практика. Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е чрез публично-частно партньорство“, подчерта проф. Гетов.

ПОМОЩНИК-ФАРМАЦЕВТИТЕ И ЗЪБОТЕХНИЦИНЕ С ПЪРВИ КОНТРЕСИ
Министърът на здравеопазването свиква Първия конгрес на Българската асоциация на помощник-фармацевтите на 6 юни в сградата на БЧК и Първия конгрес на Българската асоциация на зъботехниците на 31 май в Аулата на УМБАЛ „Света Екатерина“, информира Zdrave.net.
На конгресите ще бъдат приети Устави на асоциациите и Кодекс за професионална етика. Ще бъдат избрани Управителни съвети, Контролни комисии, Комисии по професионална етика, Национални съвети по качество.
Конгресът на помощник-фармацевтите ще излъчи представител във Висшия съвет по фармация към министъра на здравеопазването, а на зъботехниците – представител във Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването.