НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.04.2021)

НАМАЛЯВА БРОЯТ НА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19
1681 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. От тях 905 са установени с PCR, а 776 – с бързи антигенни тестове. Направените за изминалите 24 часа тестове са общо 13 423. От тях PCR са 7735, а 5688 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 63; Бургас – 90; Варна – 125; Велико Търново – 40; Видин – 21; Враца – 29; Габрово – 26; Добрич – 47; Кърджали – 36; Кюстендил – 29; Ловеч – 44; Монтана – 36; Пазарджик – 33; Перник – 24; Плевен – 34; Пловдив – 157; Разград – 12; Русе – 63; Силистра – 16; Сливен – 38; Смолян – 23; София област – 92; София град – 386; Стара Загора – 96; Търговище – 13; Хасково – 36; Шумен – 46; Ямбол – 26.
В България до момента са потвърдени общо 394 594 случая на коронавирусна инфекция. 57 473 от тях са активни. Излекуваните лица са вече 321 400, от които 3192 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 8309 пациенти, от които 781 се намират в интензивни структури.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу новия коронавирус е 698 517. През последните 24 часа са приложени 22 016 от тях.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 13 008 лица-медицински служители. 29 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 4 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 9 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.

ДЕПУТАТИ ОТПРАВИХА ТРИ ВЪПРОСА КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В ОСТАВКА
Три въпроса са задали депутати към министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов в рамките на парламентарния контрол, информира Zdrave.net.
Времето за контрол беше планирано както обикновено за днес, петък, но всички министри от правителството в оставка (с изключение на двама, които са в отпуск), поискаха отлагане на отговорите си със седем дни.
Народните представители от ПГ „БСП за България“ Крум Зарков и Георги Михайлов задават въпрос относно конкурса за изпълнителен директор и Съвет на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД.
Валентина Василева – Филаделфевс от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ пита проф. Ангелов дали е създаден обществен съвет към “Здравна инвестиционна компания за детска болница” ЕАД, в какъв състав и дали има представители на всички заинтересовани страни. Тя уточнява, че изграждането на Национална многопрофилна детска болница е въпрос от висок обществен интерес и изисква задълбочен анализ на нуждите като част от цялостна стратегия за развитие на детското здравеопазване. Въпросът ѝ изисква устен отговор.
Писмен отговор от министъра в оставка иска депутатът от БСП Явор Божанков относно сключени договори чрез „Софийска стокова борса“. Той настоява да му бъдат предоставени договорите, сключени от дружества и предприятия с повече от 50 на сто държавно участие за периода от 2011 г. до днес, които попадат в обхвата на министерството на здравеопазването. Искането е във връзка със създадената Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години.

ВЪЗОБНОВЯВА СЕ ПРОВЕЖДАНЕТО НА ПРИСЪСТВЕНИ ГРУПОВИ ЗАНЯТИЯ В ЕЗИКОВИ, ОБРАЗОВАТЕЛНИ И ДРУГИ ОБУЧИТЕЛНИ ЦЕНТРОВЕ И ШКОЛИ
От 24 април се възобновява провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица при спазване на дистанция, носене на защитни маски за лице, редовно проветряване на помещенията на всеки час и дезинфекция. Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена заповед днес, 23 април, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От утре се допуска присъствието на публика на спортни състезания на открито, при заемане на 30% от местата, не повече от 1000 души на сектор, спазване на дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице.

Д-р Радосвета Филипова: В ПОНЕДЕЛНИК РЕГИОНАЛНИТЕ ИНСПЕКЦИИ ЩЕ ОБЯВЯТ РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ВАКСИНАЦИОННИТЕ ЦЕНТРОВЕ
От 30 април до 10 май ще бъдат отворени „зелени коридори“ за ваксинация. Единственото, което хората трябва да направят, за да не стане лутане и да не си изхабят нервите по време на празниците, е да проверят кои пунктове ще работят с какво работно време. Това заяви пред БНТ д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб, информира Zdrave.net.
“Имайте предвид, че все пак празниците са дълъг период. Хората вече са изморени и няма да работят всички обявени в заповедта на министъра пунктове. Това ще стане на регионално ниво. Всяка регионална здравна инспекция до края на понеделник на работния ден ще ги обяви. Ние също ще ги обявим на нашата страница, но това касае пунктовете, които ще работят, и работното им време. Особено в по-малките населени места едва ли ще работят през всичките дни и през целия работен ден”, уточни д-р Филипова.
“На този етап ваксините са налични, пунктовете са налични, готовността на Министерство на здравеопазването е налице, остава само хората да си изберат пункт, а не да се лутат. Имунизацията ще се провежда с ваксината на Pfizer. Естествено продължава да има желаещи за AstraZeneca. Има избор и за тази ваксина, но на този етап ваксината е Pfizer”, каза още д-р Филипова. Тя допълни, че в страната има малко количество от ваксината Janssen, но стои на склад и изчаква решението на регулаторните органи в САЩ и ЕС.

ЕДВА 19% ОТ ЗАПИТАНИТЕ БЪЛГАРИ БИХА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ТОВА
Българите са сред двете нации, които са най-скептични по отношение на ваксинирането срещу COVID-19. Това показват данни от проучване на Евробарометър, в което са участвали респонденти от 21 европейски държави, информира Zdrave.net.
Според изследването едва 19% от запитаните българи биха се ваксинирали при първа възможност за това, като този процент е по-нисък единствено в Кипър, където той е 16%. На обратния полюс са Ирландия, Холандия и Швеция, където съответно 74%, 73% и 71% от запитаните отговарят, че биха се ваксинирали веднага.
55% от българите одобряват въведените мерки в борбата с коронавируса на европейско ниво, докато 32% – не одобряват мерките. Най-много одобрение за мерките е изразено в Дания (68%), а най-малко – в Гърция ( 31%).
46% от сънародниците ни смятат, че икономиката ще се възстанови през 2023 г. или по-късно, 25 на сто – през 2022 г. 7% вярват, че това ще се случи още тази година, а 12% изобщо не очакват възстановяване.
В същото време общо 60% от българите са на мнение, че заложените над 750 милиарда евро в Европейския план за възстановяване ще са много или достатъчно ефективни за справяне с икономическите последствия от епидемията.

НЗОК ЩЕ ЗАПЛАЩА ВСИЧКИ РАЗХОДИТЕ ЗА ИМУНОГЛОБУЛИНИ
Разходите за лечение с лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв или т. нар. имуноглобулини, които ще се използват по време на въведеното извънредно положение и са над заложения бюджет, ще остават за сметка на НЗОК. Това става ясно от приетите от Надзорния съвет на здравния фонд решения, с които се допълва Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net.
Надзорниците изрично подчертават, че „изчислените суми за имуноглобулините не могат да бъдат претендирани от НЗОК за заплащане и обективно не са дължими и не подлежат на заплащане (възстановяване) както от притежателите на разрешенията за употреба/техните упълномощени представители на имуноглобулините, така и от останалите притежатели на разрешенията за употреба/техните упълномощени представители на лекарствените продукти, за които механизмът се прилага“.
По този начин сумите за имуноглобулините, представляващи „разходи на НЗОК за тези продукти над определените целеви средства в ЗБНЗОК за 2021 г.“ остават за сметка на бюджета на НЗОК. Когато извънредното положение бъде отменено, правилата по реда на механизма вече ще се отнасят и за този тип лекарствени продукти, се разбира още от решенията.