НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.03.2021)

БРОЯТ НА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 У НАС Е ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ БРОЯ НА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
4467 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 2038 от тях са установени с PCR, а 2429 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени 18 808 теста. 7976 от тях са PCR, а 10 832 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 190; Бургас – 98; Варна – 281; Велико Търново – 129; Видин – 33; Враца – 68; Габрово – 64; Добрич – 65; Кърджали – 47; Кюстендил – 73; Ловеч – 65; Монтана – 105; Пазарджик – 105; Перник – 43; Плевен – 162; Пловдив – 373; Разград – 44; Русе – 185; Силистра – 126; Сливен – 92; Смолян – 73; София област – 132; София град – 1289; Стара Загора – 239; Търговище – 34; Хасково – 117; Шумен – 163; Ямбол – 72.
Към момента в България са потвърдени общо 307 890 случая на новия коронавирус. 58 671 от тях са активни. Излекувани са вече 237 031 лица. 2260 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общо 8689 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 691 от тях се намират в интензивни структури.
376 370 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу новия коронавирус към момента. 7465 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 11 279 лица-медицински служители. 70 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 11 от тях са установени при лекари, 30 – при медицински сестри, 13 – при санитари, 1 – при фелдшер и 15 – при друг медицински персонал.
12 188 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 169.

БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА И НА ВТОРО МЯСТО В СВЕТА ПО ПРОЦЕНТА НА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ СРЕД ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19
България е на първо място в Европа и на второ място в света по процента на смъртните случаи сред заразените с COVID-19. Това сочат данните на престижния университет „Джонс Хопкинс“, съобщи Zdrave.net.
В таблицата на университета са подредени страните с най-много починали на 100 потвърдени случаи на зараза с COVID-19. Преди България в мрачната статистика е само Мексико с 9% починали сред заразените с коронавирус. У нас са починали 4% от заразените.
В Европа България заема първата позиция по процент починали от заразените с коронавирус. След нас са Унгария (3,2%), Италия (3,1%), Германия (2,8%), Румъния (2,5%), Полша (2,4%), Испания (2,3%) и Франция (2,1%).
Университетът дава и статистиката на база критерий починали на 100 000 население. Там страната ни заема четвърто място след Чехия, Унгария и Италия.
Според данните най-много са починалите от COVID-19 в САЩ или 542 949 души, а най-малко в Бруней с три съобщени жертви на коронавируса.

Министър Ангелов: СИСТЕМАТА ЩЕ БЪДЕ РЕОРГАНИЗИРАНА ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СЕ НАЛАГА СТРАНАТА НИ ДА ИСКА ПОМОЩ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ
Хоспитализираните са повече от втората криза, хората в реанимация са повече от втората криза, но системата удържа. Това каза пред журналисти в Ямбол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, като увери, че системата ще бъде реорганизирана така, че да не се налага страната ни да иска помощ от други държави, както се случва с Гърция.
Системата се реорганизира чрез преструктуриране на звената, които не обслужват спешни случаи и за които няма риск да променят дейността си, обясни той.
Леглата за пациенти с COVID се увеличават с 20%, а на места и 30%, обясни здравният министър. По думите му към момента няма проблем с персонала и заболеваемостта сред медиците е по-малка в сравнение с вълната от ноември и това се дължи на повечето ваксинирани лекари. Той посочи, че не му е известен положителен случай на COVID на ваксиниран медик.
Здравният министър коментира и данните на университета „Джон Хопкинс“ според които България е на първо място по брой заболели от COVID. Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Тестовете в България са значително по-малко, въпреки че с въвеждането на антигенните тестове, ние ги увеличихме значително. Ако тестовете бъдат пропорционално на тестовете на другите държави, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза той. Проф. Ангелов все пак посочи, че смъртността от вируса у нас се увеличава.
Той съобщи, че днес приключва последната европейска среща на ниво експерти, свързана с разпределението на допълнителните количества 10 млн. ваксини, договорени от ЕК. От тези 10 млн. ваксини България има готовност да получи 1 милион, заяви министър Ангелов. “Допълнителното количество ваксини, които ние ще поръчаме на “Пфайзер” са милион и половина. Ще се опитаме доставките, които са за четвъртото тримесечие, да ги изместим за второ тримесечие. Затова преговаряме на експертно ниво и премиерът на високополитическо ниво“, каза здравният министър.
По отношение на производството на ваксини у нас, министър Ангелов уточни, че става въпрос на инициативата на ЕС, свързана със създаване на инкубатор HERA. Той включва обединяването на всички държави членки на политическо, експертно и регулаторно ниво. „България има изключителен опит в производството на ваксини и се надяваме да бъдем одобрени“, изтъкна той.
Според него има възвръщане на доверието с ваксината на „АстраЗенека“, а за самата ваксина той подчерта, че тя е безопасна и ефективна. В момента, в който у нас пристигнат повече ваксини, ще бъдат възстановени и зелените коридори.

32% ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА У НАС ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ СА ЗАЕТИ ОТ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Очаквано на фона на големия брой новозаразени с COVID-19 в последните седмици, от НЗОК отчитат тенденция за повече приети пациенти с тази диагноза в болниците у нас. По данни на Националната здравноосигурителна каса към 21 март т. г. от пациенти с COVID-19 са заети 8278 легла. За сравнение към 7 март броят им е бил 5552, информира Zdrave.net.
НЗОК има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ в цялата страна за общо 48 644 легла за активно лечение, от тях са заети 25 866. Това означава, че 32% от болничните легла у нас за активно лечение са заети от пациенти с коронавирусна инфекция. Свободните легла за активно лечение са 22 778.
Най-голям е натискът върху лечебните заведения в София, където 2182 легла са заети от болни от COVID-19. В столицата с най-много пациенти отново е УМБАЛСМ „Пирогов“, където към 21 март са настанени 359 души, следвана от УМБАЛ „Св. Анна“ с 256 пациенти, ВМА със 167 пациенти, МБАЛББ Св. София със 152-ма пациенти и „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда София“ със 150 пациенти с коронавирусна инфекция.
Отново най-малко са хоспитализираните пациенти в област Видин (11 пациенти), следвана от областите Търговище (41 пациенти) и Разград (72-ма пациенти).
Данните от отчетите на лечебните заведения за болнична помощ са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична, уточняват по правило от НЗОК.

НОВА ЗАПОВЕД НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ПРЕДВИЖДА ПО-КРАТКА КАРАНТИНА СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Карантината на пациенти, прекарали COVID-19, след изписване от болница да е 7, а не 14 дни. Това предвижда променена заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
В документа е посочено, че по изключение изолацията в домашни условия може да се преустанови след седмия ден от изписването. Условие обаче ще е лицето да предостави два отрицателни резултата от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19 в два последователни дни.
От здравния портал припомнят, че според прилаганата до момента заповед домашната карантина за пациентите беше за срок от две седмици.
Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ.

Димитър Маринов от БФС: НЯМА СЕРИОЗЕН НЕДОСТИГ НА АНТИБИОТИЦИ
Няма сериозен недостиг на антибиотици. Търсенето е по-слабо в сравнение с втората вълна на заболеваемост от коронавирус. Това каза пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
„Все още забелязваме готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента. Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикорстероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва“, коментира Маринов в предаването „Преди всички“. Той съветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.
В около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, а според СЗО само в 8 на сто от случаите на болнично лечение на коронавирус се налага да бъде приеман антибиотик, посочи Димитър Маринов. „Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък.“
„Засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина“, увери Маринов, запитан има ли дефицит на аспирин.
Търсят се и тестове за антитела, каза още Димитър Маринов. Според него доста хора вече са преминали през заболяването и е по-вероятно като се направи такъв тест, той да се окаже положителен.
Относно електронните рецепти Димитър Маринов поясни, че те все още са твърде малко. „От 1 май нататък би трябвало всички предписания да бъдат електронни“, припомни той. По думите му фармацевтите са готови за това, софтуерът също.
Хартиени рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това, уточни секретарят на Българския фармацевтичен съюз.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ НЕ ПРИЕМА ЕДНОСТРАННО ИЗДАДЕНИ УКАЗАНИЯ НА НЗОК
Българският лекарски съюз не приема едностранно издадени указания. Това се посочва в писмо на съсловната организация, свързано с Указанията за попълване на История на заболяването, издадени от управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, информира Zdrave.net.
То е по повод писмо на Здравната каса от 19-ти март, в което фондът предоставя „Указания за попълване и съхранение на „История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и „История на новороденото“.
От БЛС напомнят, че съгласно разпоредбите от Националния рамков договор за медицински дейности за 2020-2022 г. управителят на НЗОК и председателят на БЛС издават съвместно всички указания, инструкции и други актове към ИМП по тълкуването и прилагането на НРД.
„Уведомяваме Ви, че не приемаме Указанията за попълване на ИЗ, издадени от Вас в този им вид и като се надяваме, че ще вземете под внимание разпоредбите на чл. 3 от НРД, разчитаме, че те ще бъдат свалени от сайта на НЗОК и няма да бъдат прилагани“, категорични са от съсловната организация.
Според БЛС предложените в НРД формати на „История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и „История на новороденото“ имат сериозни недостатъци и несъвършенства и към този момент не представляват утвърден от МЗ образец. Ето защо БЛС предлага промяната в НРД да бъде отложена, докато работна група не изготви и Министерство на здравеопазването не утвърди нова бланки, удобни за електронна обработка.

В БЪЛГАРИЯ E НАЛИЦЕ ТЕНДЕНЦИЯ ЗА ТРАЙНО НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА
Тази година мотото на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март е: „Часовникът тиктака“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В България e налице тенденция за трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза – от 38.5 на 100 хил. население през 2008 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г. и 12.8 на 100 хил. през 2020 г.
Общият брой на регистрираните с туберкулоза лица през 2020 г. е 930 души (по предварителни данни), спрямо 1344 за 2019 г. За сравнение през 2008 г. техният брой е 3150. Запазва се тенденцията броят на мъжете да е над два пъти по-голям от този на жените. Най-засегнати са възрастовите групи, както следва: над 65 г. (25%); от 55-64 г. (20.3%) и от 45-54 г. (19.6%).
През 2020 г. са регистрирани 3578 контактни на болни от туберкулоза лица, като над 1304 от тях са обхванати с химиопрофилактика.
През 2020 г. се наблюдава значително намаляване на случаите на туберкулоза сред децата от 0 до 17 г. – 28 случая, което е 3% от всички случаи в страната. През 2019 г. са регистрирани 67 деца с туберкулоза, а през 2008 г. – 282.
Независимо от намаляването на заболеваемостта в България, все още има региони, в които тя е над средната за страната. Такива са областите Враца – 34.5, Габрово – 21.6, Силистра – 20.4, Благоевград – 20.2, Видин – 19.3, Перник – 18.5, Пловдив – 18.3, Ловеч – 18.0, Монтана – 16.5, Бургас – 16.4, Добрич – 16.3, Сливен – 15.8, Русе – 13.9, Ямбол – 13.6, Разград – 13.5 и Плевен – 13.1.
Намаленото разпространение на заболяването е в резултат от изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза 2017-2020 г.”. По данни на програмата процентът на успешно излекуваните пациенти с бацилоотделяне се увеличава от 80% през 2007 г. до 83.4% при пациенти, започнали лечение през 2018 г.
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно МЗ осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза. В дейностите по изпълнение на националната програма активно участват специализираните лечебни заведения, регионалните здравни инспекции и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи.
По Програмите за превенция на туберкулоза работят 29 лечебни заведения.
През 2020 г. общо 7 неправителствени организации изпълняват дейности за превенция на туберкулоза сред компактни ромски общности в областите Варна, Добрич, Велико Търново, Видин, Габрово, Перник, Пловдив, Русе, Разград, Силистра, Стара Загора. През 2020 г. с нископрагови услуги са достигнати 2 903 лица от уязвимите групи, 863 са скринирани за риск от туберкулоза. На лицата с активна туберкулоза е предложено безплатно лечение.
С финансовата подкрепа на Глобалния фонд и Световната здравна организация в периода 2009-2020 г. е осигурено лечението на 304 пациенти с мултирезистентна туберкулоза (MDR-TB) в специализираната болница в Габрово, където е изграден специално оборудван сектор, съобразен със световните стандарти за инфекциозен контрол. През миналата година в сектора са лекувани 22 пациенти с резистентна форма на туберкулоза, от които 15 новорегистрирани.
По данни на СЗО през 2019 г. в целия свят около 10 млн. са заболелите от туберкулоза, 1,4 млн. са починали от заболяването, а 206 030 са развили мултирезистентна или рифампицин резистентна туберкулоза, което е с 10% увеличение спрямо 2018 г.
През 2019 г. в Европейския регион на СЗО случаите на туберкулоза са 246 000, 20 000 лица са починали от заболяването, а 70 000 са лицата с резистентна туберкулоза.
Туберкулозата е лечима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение, изтъкват експертите на МЗ.

НОВА НАРЕДБА ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ
Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени в търговията с хранителни добавки.
„Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от 11 години, но сега има и нов Закон за храните, затова се налага и сегашната промяна, за да се включат и промените на европейско ниво“, посочи пред БНР д-р Димитър Димитров, държавен експерт Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите.
Новата наредба предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори. Или казано по друг начин – интернет търговците също ще трябва да се регистрират.
В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките.
„Много съществени са промените по отношение на съдържанието и концентрацията на витамините и минералите в хранителните добавки. Най-важните промени са свързани с това, че в самите европейски регулации за хранителните добавки няма точни стойности за разрешените витамини и минерали. Така някои страни членки са си поставили свои национални норми. При нас заложените стойности не отразяват периода след 2004 година, тоест те са остарели. В сегашната Наредба всички стойности на витамини и минерали, за които има официални препоръки, са се адаптирали и сме се постарали да бъдем в унисон с новите тенденции“, поясни още Димитров. Той даде пример: „При досегашна препоръчителна дневна стойност на витамин С от 600 мг вече препоръчителна доза е 1700 мг на ден. За потребителя е важно да знае, че от юни месец 2020-а вече има публичен централизиран регистър на разрешените добавки. Той може да се види на страницата на Българската агенция по безопасност на храните. Там са посочени данни за търговеца, производителя, състава и предназначението на добавката.”
Според новата Наредба на хранителните добавки не бива да се приписва, че те лекуват болести или предпазват от тях. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.