НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.02.2022)

101 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА РЕГИСТРИРАНИ У НАС НА 22 ФЕВРУАРИ
4 667 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. 2 701 от тях са установени с PCR, а 1 966 – с бързи антигенни тестове. 75,04% от новите случаи, доказани през последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общо 23 406 са тестовете, направени през изминалото денонощие – 6 939 от тях са PCR, а 16 467 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 58; Бургас – 609; Варна – 717; Велико Търново – 157; Видин – 42; Враца – 112; Габрово – 62; Добрич – 123; Кърджали – 15; Кюстендил – 27; Ловеч – 59; Монтана – 63; Пазарджик – 56; Перник – 58; Плевен – 150; Пловдив – 393; Разград – 59; Русе – 128; Силистра – 75; Сливен – 93; Смолян – 17; София област – 117; София град – 943; Стара Загора – 155; Търговище – 78; Хасково – 88; Шумен – 132; Ямбол – 81.
1 077 160 е общият брой на случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, активните случаи са 235 067. Излекуваните лица са 806 848, от тях 8 545 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 4 887 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни структури се намират 544 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 490, от които 85,51% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, са общо 4 282 639 – от тях 4 417 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 093 лица-медицински служители. 101 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие: 23 от тях са установени при лекари, 25 – при медицински сестри, 30 – при санитари, 4 – при фелдшери и 19 – при друг медицински персонал.
Общият брой на починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, е 35 245. По данни на Единния информационен портал през изминалите 24 часа са регистрирани нови 60 случая, като 91,67% са на хора без завършена ваксинация.

Проф. д-р Радка Аргирова: ЗА ДА ОТПАДНЕ „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“ ТРЯБВА ДА ИМА ПОНЕ ОЩЕ 10% ВАКСИНИРАНИ КЪМ ДОСЕГАШНИТЕ 30%
Отпадането на мерките ще зависи от действието на всяка една от тях. Това заяви пред bTV проф. д-р Радка Аргирова, съветник по здравните въпроси на министър-председателя Кирил Петков, информира Zdrave.net.
„Бихме искали броят на заразените да спадне поне на 500 на 100 000, сега те са 1000 на 100 000. Всяка следваща стъпка ще се предприема, когато предишната е дала резултат. Мерките при другите страни са при много по-висок процент на имунизация“, каза специалистката. По думите ѝ, продължава тенденцията да намалява броят на заразените, но смъртността остава висока. Проф. Аргирова бе категорична, че разхлабването на мерките не е свързано с протестите на „Възраждане“.
„При тези цифри не можем да махнем веднага зеления сертификат. До 20 март, когато документът ще отпадне, трябва да има поне още 10% ваксинирани към досегашните 30% и да се намали броят на заетите интензивни легла. Ако трябва, ще отложим отпадането на зеления сертификат“, обясни вирусологът.
„Всички заедно посъветвахме премиера Кирил Петков за плана за отпадане на мерките след много сериозно наблюдение и анализ на всички данни“, посочи проф. Аргирова. Тя се спря и на темата за работната група за мерките срещу COVID-19. Проф. Аргирова коментира, че първата среща е била провалена, а на втората са присъствали само двама от 7 души, представители на партия „Възраждане“.
„Те искат отмяна на зеления сертификат, но това са хора, които никога не са виждали болен. Те са в кабинети, не са виждали какво става със здравната система в тези месеци“, каза вирусологът. По думите ѝ няма политически натиск за отпадане на мерките.
„Когато завърши заседанието ни, представителите на „Възраждане“ казаха, че все пак трябва да организираме ваксинационната кампания, след като им показахме данните за ваксините. Знаем какви са исканията им, но видяхме добре, че при тези цифри и тенденции не можем веднага да махнем зеления сертификат и затова се решихме на този многостъпков модел с изричното утвърждаване, че трябва да се прави анализ на всяка стъпка“, обясни тя.
Проф. Аргирова посочи още, че вече е започнала важна комуникационна стратегия сред личните лекари, която цели да премахне дезинформацията и фалшивите новини за ваксините. Тя се спря и на въпроса за приравняването на антигенния тест към PCR теста за получаване на зелен сертификат в ЕС. Проф. Аргирова припомни, че приравняването на двата метода у нас е станало още преди година. „Ние бяхме третата страна в света, която направи това“, каза специалистката по вирусология. Тя обясни, че в момента се изчакват крайните цифри и решения от СЗО, от които ще стане ясно дали на територията на ЕС ще се признават сертификатите за антитела.

Доц. Антон Тонев: В БЮДЖЕТИТЕ НА НЗОК И МЗ СА ПРЕДВИДЕНИ МНОГО СЕРИОЗНИ УВЕЛИЧЕНИЯ
„В бюджетите на НЗОК и МЗ са предвидени много сериозни увеличения. Практически ние никога не сме достигали бюджет за здраве, който да е в размер на 8,3 млрд. лв. или 5,5% от БВП. Има предварителна нагласа за увеличение на клиничните пътеки средно с 20-25%. По-важното е, че има и такава финансова възможност“. Това каза пред NOVA NEWS председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев. Той допълни, че бюджетът на НЗОК вече е приет, сега предстоят преговорните процеси, информира Zdrave.net.
В отговор на въпрос докога ще има клинични пътеки доц. Тонев заяви, че преходите в здравната система няма как да стават за кратко време. „Като политическо решение сме взели да вървим към замяна на финансирането в болничната помощ и от клинични пътеки се върви към диагностично-свързани групи. Практически ние сме последната страна в Европа, която има клинични пътеки, и е време за реформа в тази посока. Преди години имаше опит за въвеждането им, но той не се възприе от обществото и затихна. Сега ние имаме решителност в тази посока. Най-ранната възможност да я наложим е в средата или края на 2023 г. Пилотният процес ще бъде 3 или 6 месеца в няколко болници и при положителна оценка системата ще бъде въведена повсеместно“, обясни той.
По отношение на заплащането на медиците доц. Тонев подчерта, че се върви към по-справедливо разпределение на заплатите, но е много по-добре да се увеличават по-ниските заплати, отколкото да се намаляват високите. „Вярно е, че има болници, в които администрацията взима доста високи суми, но ние анализираме в момента този процес и престои да бъдат взети законодателни мерки. Истината е, че февруари месец беше определен само за бюджета и всичко друго мина в периферията, но бюджетът вече е приет. Нормативни актове ще създават отношение между най-ниската и най-високата заплата в едно търговско дружество. Ако един директор иска да има 10 000 лева заплата, най-ниската заплата в болницата трябва да бъде не по-малко от 1500 лева. Ако не може да покрие тази заплата, ще трябва сам да започне да смъква заплатите на най-високите позиции“, обясни той.
По отношение на ситуацията в Спешна помощ доц. Тонев заяви, че проблемът е системен. „Имаме разписани правила, които, за да се спазват всеки ден, трябва да имаме съответното кадрово обезпечение. Иначе създаваме допълнителни задължения на недостатъчен на брой персонал, който в някакъв момент се пропуква и не може да свърши работа. По-доброто кадрово обезпечаване на системата ще се постигне чрез регулация, чрез спиране на кранчетата, от където изтичат наши средства в полза на частни интереси, за да могат акумулираните средства да се използват за подобряване на условията както на работа, така и на заплащане“, каза той. Доц. Тонев подчерта, че вече има създадена възможност за увеличение на възнагражденията в Спешна помощ, но разпределението на средствата зависи от МЗ.

БЛС ПРЕДЛАГА 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ ЗА ДЕЙНОСТИ В ПИМП, 31% ЗА СИМП, 25% ЗА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Българският лекарски съюз предлага 30% увеличение на цените за дейности в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП), 31% за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), 1.8 млн. хоспитализации и увеличение на цените на клиничните пътеки средно с 25%. Това става ясно от проекта на НРД, който БЛС е изпратил до НЗОК, информира Zdrave.net.
Увеличението на цените за дейности в ПИМП е абсолютно належащо, за да бъде направена извънболничната помощ привлекателна за кариерно развитие, пише в мотивите към проекта. По данни на БЛС в момента 63% от лекарите са над 50-годишна възраст, а средната възраст на медиците у нас 53 години. При общопрактикуващите лекари данните са още по-тревожни – над 88% от тях са над 50-годишна възраст, а средната възраст при тях е 58 години. Достигнали пенсионна възраст пък са близо 30% от всички общопрактикуващи лекари.
Предложението на Лекарския съюз е за увеличение на цените за дейности – профилактични прегледи (вкл. по програми детско и майчино здравеопазване) и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти и др. Целта е от една страна да се запазят съществуващите практики, а от друга първичната извънболнична медицинска помощ да стане по-привлекателна за младите лекари. Затова се предлага сериозен ръст на цените на профилактичните прегледи. БЛС предлага при деца от 7 до 18 години цената да бъде увеличена от 11 лв. на 18 лв., а при възрастните – от 18 лв. на 25 лв. Увеличението при диспансеризацията пък да е 34%. Предлага се и значително повишаване на цените за капитационни плащания, тъй като по този начин се финансират всички прегледи по повод остри заболявания на пациентите и други услуги, включени в пакета дейности на общопрактикуващите лекари. При деца за капитационни плащания увеличението трябва да стане от 2,20 лв. на 2,90 лв., за възрастни от 18 до 65 години – от 1,40 лв. на 1,75 лв., а за възрастни над 65 години – от 2,20 лв. на 2,70 лв.
Предложението на БЛС за СИМП е за увеличение средно с 31% на цените за специализирани дейности, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване.
„Мярката има за цел насърчаване на профилактиката, диспансерното наблюдение и проследяване както при децата, така и при хронично болните пациенти. Не на последно място подобна мярка ще задържи интереса на колегите от специализираната извънболнична помощ, трудът на които през годините беше силно подценен и натоварен с големи обществени очаквания“, смятат от Лекарския съюз.
Сред конкретните предложение са първичният преглед при специалист от 24 лв. да се увеличи на 35 лв., а при педиатър да стане 37 лв. При вторичен преглед предложението е за възрастни той да се заплаща от НЗОК на 13 лв., а за деца на 15 лв.
Българският лекарски съюз предлага в НРД за медицински дейности да се увеличи чувствително броят на изследванията (обемите), свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социалнозначими заболявания като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителни заболявания, хематологични, метаболитни и др., а също и обемите на останалите медико-диагностични дейности. Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания, което ще допринесе за навременната диагностика, като едновременно с това ще намали случаите, при които поради липса на ресурс за осъществяване на изследвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия.
Въпреки че увеличението на средствата за болнична помощ в бюджета на НЗОК е най-малко спрямо последните години, както и спрямо увеличението за извънболнична помощ, от БЛС предлагат по-ефективно разпределяне на средствата, с което ще бъде компенсирана болничната система за увеличените разходи.
„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането на болничната медицинска помощ чрез въвеждане на по-високи цени и прилагане на комплекс от мерки за ежегодно намаляване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с доклада на Световната банка още от 2015 година, както и с докладите на ЕК от 2019 и 2021 година. В бюджета на НЗОК са заложени 2.2 млн. хоспитализации. Български лекарски съюз предлага те да са около 1.8 млн., които реално са със 100 000 повече спрямо миналата година, когато са отчетени 1.7 млн. хоспитализации. Увеличението, което предлагаме в цените на клиничните пътеки, е средно 25%, но варира силно в зависимост от това дали дадена дейност досега е била силно подценена или надценена. Така за някои КП не се предвижда увеличение, за други обаче то достига и до 50% Сред тях са педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки“, пише в мотивите на БЛС.
От съсловната организация допълват, че предложеното средно увеличение на цените е минималното необходимо за съхраняване на болничната система.
От Лекарския съюз са записали още в проекта, че тези цени влизат в сила от 1 януари 2022 г., което означава, че на лечебните заведения ще бъде доплатена разликата за дейностите, извършени през декември и януари, за които е платено по досегашните цени и бюджета на НЗОК 2021.

НОИ ЗАПОЧВА ИЗПЛАЩАНЕТО НА ЕДНОКРАТНАТА ДОБАВКА ОТ 75 ЛВ. НА ПЕНСИОНЕРИТЕ СЪС ЗАВЪРШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН КУРС ПРЕЗ ЯНУАРИ
От 1 март Националният осигурителен институт започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през януари. Право на това второ плащане имат 26 376 пенсионери, съобщи БНР.
Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократно, независимо от вида и размера на пенсията и не е част от пенсията.

Проф. Иван Литвиненко: НАЙ-ДОБРИЯТ ПОМОЩНИК ПРИ НАЙ-МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ Е МАЙКАТА
„Как ще го наречем – фиксиране, връзване, имобилизация – все едно и също. Факт е, че се случва, има ситуации, място, време, когато се налага такова фиксиране на бебетата, за да се осъществи животоспасяваща манипулация като вливане на медикаменти. Децата не знаят как да пазят своя абокат, но има други решения“. Това каза пред bTV председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко по повод случаите с връзваните бебета в детското отделение на Сливенската болница, за които стана публично известно вчера. За това информира Zdrave.net.
„Тази гледка, с вързани и четирите крайника, действително е потресающа. Другото, което прави впечатление, е, че стаята е бокс, в който има само бебешки креватчета и няма място за майки. Най-добрият помощник в тази ситуация е майката“, допълни той.
По думите на проф. Литвиненко в Педиатричната болница в София има практика всички малки деца да бъдат с майката. „Тя ни е необходима не само като най-близък човек на детето. Тя понякога кърми, тя може да ни помогне в такива ситуации и не е редно да бъдат разделяни, освен ако няма някакви обективни причини. Бебетата са без майките си в интензивния сектор, но това не приличаше на интензивен сектор“, каза той.
„Не е редно да има такова отношение, не е редно да бъдат оставяни така, не е редно да бъдат оставяни и без медицински надзор. Ако е вярно, че майка е търсила сестра на етажа и не е намерила, това не е нормално. Не случайно боксовете се проектират да са със стъклени прегради, за да може персоналът да вижда какво става с децата и да реагира на всяка промяна“, подчерта проф. Литвиненко. Според него в случая прозира и липсата на персонал. „Това е голям проблем. Особено липсата на сестри и вярвам, че може би е недокомплектовано отделението по отношение на персонал“, каза той.
Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето са се самосезирали по случая и започват проверки.
От лечебното заведение са изпратили писмено становище. В него се казва, че ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селемински“ – Сливен изразява своето дълбоко огорчение за тиражираните в публичното пространство твърдения и внушения по отношение на Детското отделение, които уронват престижа на болницата, където работят професионалисти, отдадени на своите пациенти. „В лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и така се предотвратяват физически травми, свързани с постоянната смяна на абоката“, пишат от болницата.
„Разбираме огорчението на ръководството на болницата и подхождаме с уважение към труда на медиците. Факт е, че те не работят при най-добрите условия съгласно добрите световни практики, но подобно на демонстрираното поведение, чрез неглижиране на проблема и приемане за нормално на практики, които са отречени в световен мащаб, не може да бъде споделено и толерирано“ написаха в своя позиция от фондация „За доброто“.

94,6% ОТ СЕКВЕНИРАНИТЕ ПРОБИ СА С УСТАНОВЕН ВАРИАНТ ОМИКРОН
94,6% от поредната партида анализирани проби със SARS-CoV-2, или 760, са с установен вариант Омикрон или неговите подварианти. Това съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести, информира Zdrave.net.
Общият брой на изследваните проби този път е 803, като те са взети от пациенти с COVID-19 в периода 20 януари – 3 февруари 2022 г. и са изпратени от 48 различни лечебни заведения от 23 области на страната.
При 43 (5,4%) от пробите е установен вариантът Делта или негови подварианти.
Към 7-17 февруари 631 от хората с Омикрон, или 83 на сто от всички, са на домашно лечение. 55 от тях, или 7,2%, са хоспитализирани, 68 (8,95%) са излекувани, а шестима (0,79%) са починали.
От 43-мата пациенти с Делта вариант пък към същия времеви диапазон 22-ма (51,2%) са на домашно лечение, 14 (32,6%) са в болница, петима (11,6%) са излекувани, а двама (4,65%) са починали.

ПАРТИЯ „ВЪЗРАЖДАНЕ“ ПРОВЕДЕ ПРОТЕСТ ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ СРЕЩУ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ, „ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ“ И ЦЕНОВИЯ ШОК
Партия „Възраждане“ провежда протест пред Министерския съвет срещу противоепидемичните мерки, „зеления сертификат“ и ценовия шок. Протестът бе насрочен въпреки обявеното от кабинета поетапно отпадане на изискването за „зелен сертификат“ и част от ограниченията, съобщи БНР.
Още преди началото на протестната акция, обявено за 11 часа, симпатизанти на партията започнаха да се събират пред сградата на МС. Към 11:30 часа стотици се бяха събрали в т.нар. триъгълник на властта и настояха и за мерки за намаляване на цените на електроенергията и основните хранителни стоки.
Премиерът Кирил Петков изненадващо отиде при протестиращите, пред които заяви, че иска диалог с тях, но отпадането на мерките срещу COVID-19 ще става според предписанията на здравните власти и риторично попита дали демонстрантите друг път са виждали премиер да идва на протест при тях. Той посочи, че „ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно“.
„Ходил съм на много протести и съм бил точно тук…Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече вместо да се мразим“, каза Петков, който бе освиркан от симпатизантите на „Възраждане“.
Пред БНР протестиращи заявиха, че всички противоепидемични мерки трябва да отпаднат, включително и тези за училищата.
Около 12:30 часа протестиращите се насочиха по бул. „Цар Освободител“ към парламента.
Костадин Костадинов заяви по-рано, че обявените срокове са незадоволителни, а запазването на маските и тестването на учениците е неприемливо. Затова протест ще има и отново ще се търси диалог с министър-председателя: „Въпреки, че поздравяваме правителството за проявената от него добра воля, ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. Зеленият сертификат беше въведен буквално от днес за утре и ние искаме тези срокове да бъдат скъсени, ако правителството не настоява толкова упорито за 20 март, ние смятаме, че този зелен сертификат трябва да бъде премахнат в рамките на следващите 7 до 10 дни“.

ВСЕ ПОВЕЧЕ УЧЕНИЦИ УЧАТ ПРИСЪСТВЕНО, БЕЗ ДА БЪДАТ ИЗСЛЕДВАНИ ЗА COVID-19
Все повече ученици учат присъствено, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 84 000 деца и младежи, показват данните от последното изследване в училищата, проведено на 21 февруари тази година, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
По-голямата част от учениците (над 77 800) притежават зелен сертификат. За последните три седмици учениците с такъв документ са се увеличили с близо 30 000. Тези деца присъстват в часовете, след като представят сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.
Други почти 6200 ученици също учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, но заради ниска обща заболеваемост в съответната община – под 250 на 100 000 души.
Според официални данни на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 9,72%. Към днешна дата близо 18% от учениците от пети до 12-и клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.
И през тази седмица се запазва положителната тенденция на увеличение на учениците, които се обучават присъствено. От този понеделник в клас са 553 000 деца и младежи, което представлява ръст с 53 000 спрямо седем дни по-рано. По-високият дял на присъствено обучение в страната се дължи на облекчените противоепидемични мерки в някои области.
При последното тестване в училищата се отчита леко покачване на положителните тестове в системата на образованието. Установените позитивни проби при учениците са общо 373 при 274 през миналата седмица. В начален етап заразените са общо 153. Положителните проби в прогимназията са 131, а при учениците от гимназиален етап – 89. Общо 109 са позитивните резултати при учителите. На 14 февруари т.г. техният брой беше 88. При непедагогическия персонал положителните проби са общо 77 при 43, установени през миналата седмица, информират още от МОН.

РОДИ СЕ 30-ОТО БЕБЕ ПО ДОНОРСКАТА ИНВИТРО ПРОГРАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И ФОНДАЦИЯ “МАЙКИ ЗА ДОНОРСТВОТО”
Виктория е 30-ото бебе, родено инвитро с финансовата подкрепа на Столичната община и фондация “Майки за донорството”, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на Столичната община. Бебето е родено с тегло 3,750 кг и 52 см и се е появило на бял свят днес, след инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Майката на Вики се е доверила на болница “Надежда”, д-р Стаменов и д-р Чапанова за процедурите и проследяване на бременността.
Вече 12 момиченца и 18 момченца се родиха благодарение на донорската инвитро програма, която подпомага жени с репродуктивни проблеми, информират от общината. От там припомнят, че програмата е създадена през 2015 г. от Столичната община и фондация “Майки за донорството”. В бюджета на София всяка година се предвиждат по 70 000 лв. за финансиране на част от необходимите инвитро процедури с донорски яйцеклетки.