НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.02.2021)

131 063 СА ПОСТАВЕНИТЕ ДО МОМЕНТА ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
1925 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. От тях 888 са установени с PCR, а 1037 – с бързи антигенни тестове. През последните 24 часа са направени общо 13 695 теста, 5659 от които – PCR, а 8036 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 97; Бургас – 182; Варна – 103; Велико Търново – 38; Видин – 7; Враца – 81; Габрово – 17; Добрич – 19; Кърджали – 11; Кюстендил – 75; Ловеч – 32; Монтана – 23; Пазарджик – 45; Перник – 20; Плевен – 114; Пловдив – 138; Разград – 2; Русе – 32; Силистра – 28; Сливен – 55; Смолян – 7; София област – 39; София град – 478; Стара Загора – 82; Търговище – 1; Хасково – 74; Шумен – 89; Ямбол – 36.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 238 591. Активните случаи са 27 629. Излекувани са вече 201 029 лица, 777 от които са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 3933 пациенти. 334 от тях са настанени в интензивни структури.
131 063 са общо поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция у нас. От тях 11 709 са поставени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 10 017 лица-медицински служители. 24 са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. 7 от тях са установени при лекари, 7 – при медицински сестри, 3 – при санитари, 1 – при фелдшер и 6 – при друг медицински персонал.
9933 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 79 случая са регистрирани през последното денонощие

Министър Костадин Ангелов: УДОВЛЕТВОРЕН СЪМ ОТ ТЕМПА, С КОЙТО ВЪРВИ ВАКСИНАЦИОННАТА КАМПАНИЯ СРЕЩУ COVID-19 В СТРАНАТА
„Удовлетворен съм от темпа, с който върви ваксинационната кампания срещу COVID-19 в страната. Отчитаме изключително голям интерес от страна на гражданите, което обяснява факта, че на места ваксините се изчерпват бързо. Правим всичко необходимо да пренасочваме количества, когато установим недостиг в даден ваксинационен пункт“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в област Хасково, където се запозна с работата на мобилните ваксинационни екипи, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министърът уточни, че стартът на масовата ваксинация, предвиден за началото на месец март, е даден седмица по-рано, както заради многото желаещи да бъдат имунизирани, така и заради искането на общопрактикуващите лекари ваксинацията на лицата от пациентските им листи да започне по-бързо. Недостатъчните количества от ваксините, предвидени за личните лекари, здравният министър обясни и с все още малкия обем на доставките, пристигащи в страната ни.
Водим разговори, за да получим по-рано очакваните в края на седмицата количества от оксфордската ваксина, като имаме и план „Б“ за осигуряването на допълнителни количества, коментира проф. Ангелов. Проблем с доставките не се очаква и ваксина ще бъде осигурена за всеки български гражданин.
„Само за първите три дни, откакто работят „зелените коридори за ваксинация“, са извършени повече от 30 хил. имунизации. Ако процесът продължи със същия темп, страната ни ще се справи с кризата до средата на лятото“, прогнозира министърът.
В отговор на журналистически въпрос относно предстоящото на първи март отваряне на заведенията, министърът посочи, че такива са текстовете на действащата заповед, като за пореден път обясни, че въвеждането на мерки в страната се случва след анализ на епидемиологичната ситуация на 14-дневна база.

ПОДПОМОГНАТИ СА ПЪРВИТЕ 193 ДЕЦА СЪС СРЕДСТВА ОТ „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА” – КАМПАНИЯ 2020/2021 Г.
Подпомогнати са първите 193 деца със средства от „Българската Коледа”- кампания 2020/2021 г. след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията към благотворителната инициатива. Общата стойност на направените дарения е в размер на 403 028, 72 лв., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Президентството.
На 45 деца с ендокринологични и нефрологични заболявания е осигурена медикаментозна терапия. Подкрепа получиха 124 деца с тежки хронични заболявания за провеждане на допълнителна специализирана рехабилитация, както следва: 57 деца с водеща диагноза Детска церебрална парализа; 10 деца с диагнози Епилепсия или Хидроцефалия; 35 деца с диагноза Аутизъм; 4 деца с диагноза Родови травми; 6 деца с разстройство в развитието на двигателните функции; 12 деца с вродени аномалии и увреждания.
Подпомогнати са 16 деца с вродена глухота, състояние след кохлеарна имплантация – за осъществяване на слухово-речева рехабилитация. За закупуване на медицински изделия и помощни средства са подпомогнати осем деца.
От началото на осемнадесетото издание на благотворителната инициатива, което започна на 1 декември 2020 година, са постъпили 207 заявления за подпомагане на деца, които страдат от различни заболявания и се нуждаят от финансова подкрепа за осъществяване на медикаментозно лечение, рехабилитация, както и за осигуряване на медицински изделия или помощни средства. Неясни искания, липса на актуални медицински документи за здравословното състояние на съответното дете и необходимост от прецизиране на исканията и потребностите са причината към този момент част от молбите да не бъдат удовлетворени.
Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. На сайта на благотворителната инициатива www.bgkoleda.bg са публикувани условията и реда за кандидатстване за подпомагане. Целогодишно могат да бъдат правени и дарения за благотворителната инициатива.

14 СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ИМУНИЗАЦИОННИ КАБИНЕТА ИМА В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК
Засилен интерес за ваксиниране имаше през почивните дни в така наречените „Зелени коридори“, в разкритите за целта пунктове в РЗИ – Пазарджик, МБАЛ „Хигия“ и в градовете Панагюрище и Велинград, съобщи Единния информационен портал за мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия.
В 14 специализирани имунизационни кабинета на територията на цялата област се извършва ваксинирането. В момента наличната ваксина е на „Астра – Зенека”, но се очаква също на „Пфайзер” и на „Модерна”.
В специализираните кабинети в петък са ваксинирани 561 души, в събота – 205, а в неделя – 481.
Общопрактикуващите лекари също са получили от ваксината и могат да започнат ваксинирането.

СТАРТИРА ПРОЕКТ „ПРОДЪЛЖАВАЩА ПОДКРЕПА ЗА ДЕИНСТИТУЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ДЕЦАТА И МЛАДЕЖИТЕ“ ЗА БЕЗПЛАТНО ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ПЪРВИЧНАТА ПОМОЩ
От Българския лекарски съюз информират за проект за безплатно обучение на медицински специалисти, общопрактикуващи лекари, педиатри и други в системата на първичната помощ, съобщи Zdrave.net.
Той се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане и е в партньорство с Министерство на здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика и Националното сдружение на общините в Република България. Проектът е „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите“.
В него е предвидено обучение на медицински специалисти, общопрактикуващи лекари, педиатри и други медицински специалисти в системата за първична медицинска помощ от всички 28 области на страната.
Цел на обучението е повишаване на компетентността на медицински специалисти относно ранно идентифициране на проблеми в развитието на децата, начина на съобщаване на родителите за увреждането на детето и за предоставяне на новите здравни и интегрирани здравно-социални услуги. Всички разходи по обучението са за сметка на проекта.
Обученията ще се провеждат в групи на териториален принцип, по предварително изготвен график на база заявено участие. Предвидено е еднодневно обучение в периода на изпълнение на договор с изпълнител „ Атлас Травелс“ ЕООД от 01.03.2021 г. до 14.09.2021 г. Предвид усложнената епидемиологична обстановка в страната, обученията ще се провеждат онлайн, в платформата ZOOM с продължителност два часа.
След преминаване на обучението медиците ще придобият познания и ще повишат своите компетенции относно ранното идентифициране на проблеми в развитието на децата, предоставянето на здравни и интегрирани здравно-социални услуги и други.
Желаещите да се включат в проекта трябва да попълнят Въпросник, който е свързан с организирането на обучението и да го изпратят на email : proekt_plovdiv @abv.bg не по-късно от 12.03.2021 г. Допълнителни въпроси и информация за проекта предоставя и г-жа Павлина Ставрева от АСП на телефон: 0885193291.

МОБИЛЕН ЕКИП ЩЕ ВАКСИНИРА НА МЯСТО ЖИТЕЛИТЕ НА АХТОПОЛ
Мобилен екип ще ваксинира на място жителите на Ахтопол, които останаха без личен лекар. Единственото джипи в града се пенсионира след тежко преболедуване от COVID-19. В момента кметството търси медик, като му предоставя и общински апартамент, информира Zdrave.net.
Мястото на пенсиониралия се д-р Велиян Марков може да бъде заето едва след като приключи процедурата по освобождаването на практиката му в Регионалната здравна инспекция, обясни кметът на Ахтопол Станислав Димитров. Дотогава здравното обслужване е в общинския център Царево, който е на 15 км. Желаещите ваксинация, които не могат да се придвижат до там, от Регионалната здравна инспекция на място ще ги ваксинират по адреси.
„В момента има около 24 желаещи. Осигуряваме превоз, който е от кметството. Имаме също общинска линейка, която, ако има хора, които пак не могат да се придвижат, да ги закараме до Царево, за да може да се ваксинират“
Кметството вече усилено търси личен лекар: „Моето условие, което смятам, че е най-практично е да е на пълно работно време – от понеделник до петък да си е на работа, затова и ние предлагаме общински апартамент“
Постоянно живеещи в Ахтопол са 800 души. Но джипито ще обслужва и жители на близките Варвара, Резово и Синеморец.

НЕДОСТИГ НА ВАКСИНИ ПРИ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В СТРАНАТА
„Лични лекари не могат да отказват да се включат в масовата ваксинация. Дейността е регламентирана и трябва да се спазва. Хората ни познават, имат ни доверие. Софтуерът работи, имаме връзка с националната здравна система. Нещата вървят“. Това поясни пред БНР д-р Георги Миндов, председател на организацията на общопрактикуващите лекари в София. Той уточни, че на час спокойно могат да се правят по 10 апликации.
„Но в страната има недостиг на ваксини при личните лекари. Някои се презапасиха ли?… По 10 ваксини да прави всеки личен лекар на ден, това са около 40 000 – 50 000 на ден. Важно е да има желаещи и ваксини. Хубаво е да ни се предоставят и от другите ваксини на „Пфайзер“ и на „Модерна“, сподели д-р Миндов.
В предаването „12+3“ д-р Миндов подчерта, че към момента няма окончателен доклад за нито една ваксина и всяко друго говорене по темата е спекулативно.
В Добрич джипитата са получили информация от РЗИ на служебните си пощи, според която трябва да представят списъци с желаещите да се ваксинират. С отварянето на „зелените коридори“ за масова ваксинация само за ден 239 жители на Добрич са получили първата си доза.
В област Велико Търново свършиха ваксините срещу COVID-19 за общопрактикуващите лекари. Не е ясно кога ще има нова доставка. Същевременно в спешното приемно отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ започна работа денонощен ваксинационен кабинет.
Последните три флакона с ваксината на „Астра Зенека“ днес следобед от РЗИ Велико Търново е взел общопрактикуващият лекар д-р Христо Димитров, председател на районната колегия на БЛС: „Информацията, която получих от служителката е, че спират за тази седмица да дават на общопрактикуващите лекари. Не мога да кажа колко колеги са успели да си вземат. Другите ще чакат другата седмица“.
От РЗИ – Велико Търново заявиха, че за два дена са дали близо 2000 дози от Оксфордската ваксина на общопрактикуващите лекари и уверяват, че нови флакони се очакват към края на седмицата.
Йорданка Минекова, главна сестра на областната болница във Велико Търново, увери, че разполагат със 100 флакона от ваксината, за да обезпечат за няколко дена денонощия ваксинационен кабинет и следобедния „зелен коридор“ в болницата.

И В БУРГАС НЕ ДОСТИГАТ ВАКСИНИ
И в Бургас не достигат ваксини. Там има 15 имунизационни кабинета. Предстои откриването на денонощен кабинет в медицинския център „Свети Николай Чудотворец“, съобщи БНР.
От 13:00 до 17:00 часа д-р Пламен Панайотов е организирал зелен коридор за желаещите да се ваксинират. Половин час преди началото пред кабинета му вече се бяха събрали хора. Някои от тях споделиха: “Мисля, че е полезно за нас и за здравето на околните. Ваксината ще ме предпази от бъдещо заболяване. Видът ваксина не е от значение. Всички, които са измислили тези ваксини, са по-умни от нас”; “Аз съм на 20 години. Реално ваксината е създадена да те предпази от болестта, не да те чипира”.
Днес д-р Панайотов е получил само 10 дози от ваксината на “АстраЗенека”, а желаещите да се ваксинират са близо 40 души: “За съжаление обаче в момента всичко това ще спре, тъй като няма ваксини. Ние получихме едно флаконче, което е само за 10 човека. Записаните за сряда, четвъртък и петък, това са поне 120 човека”.
Близо 7700 са ваксинираните в Бургаска област от началото на кампанията.
От утре започва ваксинацията на желаещите потребители на социалния патронаж, които са трудноподвижни.

Д-р Данчо Пенчев: ОЧАКВАМЕ НАД ПОЛОВИН МИЛИОН ДОЗИ ВАКСИНИ ПРЕЗ МАРТ, ЖЕЛАЕЩИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ИЗБИРАТ ВАКСИНА
През март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да се ваксинира, с която ваксина той пожелае. Това каза пред БНТ директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, информира БНР.
Директорът на РЗИ-София се обърна към лекарите с призив дози от ваксините да не се бракуват, а внимателно да се прецизира броят на отворените ваксини и желаещите. И успокои, че ако се наложи, ще бъде извършена релокация от други регионални здравни инспекции, така че да бъдат задоволени нуждите на София.
Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма, каза още д-р Пенчев и продължи: „Към момента в инспекцията има над 5000 дози от “АстраЗенека”. В четвъртък се очакват 12 хиляди дози “Модерна”, а до края на седмицата около 53 хиляди “АстраЗенека”. Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран“.
„В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми“, добави директорът на Столичната регионална здравна инспекция. Той бе категоричен, че зелените коридори и ваксинацията в почивните дни е правилно решение.
„Продължава ваксинирането на лекари и учители от фаза 1 и 2. Не може да чакаме хората от фаза 1 и 2 и по този начин да забавяме процеса на другите, които желаят да се ваксинират. Един флакон съдържа няколко дози, трябва внимателно да се ваксинират хората с първа игла, има и такива от втора игла, които се налага да бъдат отлагани по една или друга причина – например физически дискомфорт. Нашата цел е да не бракуваме дози от ваксините“, каза още Данчо Пенчев.

В „ТОКУДА“ ОТСТРАНИХА С РОБОТ ЧАСТ ОТ ПАНКРЕАС, ЗАСЕГНАТА ОТ ТУМОР
В Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота Да Винчи на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор, съобщиха от лечебното заведение. Прецизната минимално инвазивна операция е извършена от екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и е първа по рода си в страната, уточняват от лечебното заведение.. Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция, информира Zdrave.net.
От болницата уточняват, че важна част от медицинската грижа за пациента е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник отделение по Интервенционална гастроентерология. След извършената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски контрол се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение. Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно – със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия.
Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система Да Винчи е допринесла за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми, допълват от лечебното заведение.