НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.01.2021)

27 029 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
566 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 314 от тях, а с бързи антигенни тестове – 252. Общият брой тестове, направени у нас през последните 24 часа, са 9786. От тях 4586 са PCR, а 5 200 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 21; Бургас – 35; Варна – 29; Велико Търново – 11; Враца – 19; Габрово – 3; Добрич – 6; Кърджали – 17; Кюстендил – 16; Ловеч – 7; Монтана – 2; Пазарджик – 40; Перник – 9; Плевен – 30; Пловдив – 47; Разград – 6; Русе – 23; Силистра – 4; Сливен – 16; Смолян – 5; София област – 26; София град – 119; Стара Загора – 28; Търговище – 5; Хасково – 16; Шумен – 20; Ямбол – 6.
Към момента у нас са доказани общо 214 430 случая на новия коронавирус. 27 029 от тях са активни. 178 602 са излекуваните лица, от които 1248 са регистрирани през последното денонощие.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 2844 пациенти, от които 284 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 26 101 лица у нас са се ваксинирали срещу коронавирусна инфекция. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 850 ваксинации.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9384. Нови 19 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 5 са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8799. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 58.

ОТ 27 ЯНУАРИ ДО 1 МАРТ БЕЛГИЯ ВЪВЕЖДА ЗАБРАНА ЗА ВСИЧКИ ПЪТУВАНИЯ ОТ И ДО СТРАНАТА С ЦЕЛ ТУРИЗЪМ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ
От 27 януари до 1 март Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм и развлечения, независимо дали се осъществяват с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт, съобщиха от Националния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
По време на забраната се допускат само съществени пътувания, налагащи се по следните причини:
– Убедителни семейни причини (събиране на семейства; посещения при съпруг или партньор, който не живее под същия покрив, след представяне на правдоподобни доказателства за стабилна и трайна връзка; пътувания, свързани със съвместно упражняване на родителски права, граждански и религиозни сватби, погребения или кремации (на роднини);
– Хуманитарни причини (пътуване по медицински причини и продължаване на медицинско лечение; придружаване на възрастно или непълнолетно лице, на лице с увреждания или друго уязвимо лице; посещение на роднини, които получават палиативни грижи);
– Причини, свързани с образование и изследвания (пътуване на ученици, студенти, стажанти и изследователи с договор за хостинг);
– Професионални причини за упражняване на професионалната дейност;
– Други причини, като грижи за животни; уреждане на правни задължения (ако това не може да се извърши по електронен път); спешни ремонти, необходими за безопасността на превозното средство, и смяна на жилище, както и пътувания между райони по границата, свързани с ежедневни дейности.
Лицата, пътуващи до и от Белгия, трябва да представят декларация за истинност на заявените обстоятелства, свързани със съществено пътуване, която трябва да бъде подкрепена с необходимите документи. Образец на декларацията ще бъде предоставен допълнително от компетентните белгийски власти.
До 1 март 2021 г. се запазват всички останали ограничения и изисквания при пътуване от и до страната. Всички пристигащи в Белгия граждани над 12 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, са задължени да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.

АНГЛИЙСКИЯТ ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ Е В БЪЛГАРИЯ
Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в предаването “Панорама” на БНТ. Новият щам на коронавируса е доказан при осем българи, завърнали се от Великобритания, които веднага са карантинирани и приети в болница, информира Clinica.bg.
Още в края на миналата година се подозираше, че новият щам най-вероятно е у нас, а вчера проф. Асен Балтов обяви, че той е открит и при пациенти в УМБАЛСМ “Пирогов“. Сега вече има и категорични доказателства, че новият вариант на COVID-19 е у нас.
“При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти – българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести. Много съм доволен, че направихме първия етап – доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса” каза още проф. Кантарджиев.
Заболелите веднага са изолирани и приети в болница. Следва по-широко проучване в нашата страна, което да установи какво е разпространението.
Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания да не събира цялото семейство, а да се самоизолира за известно време и да се изследва, призова проф. Кантарджиев. По думите му за английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща. Първо – ваксините действат срещу него, второ – генетичните методи за диагностика го установяват, стана ясно още от думите на проф. Кантарджиев. Новият щам обаче е по-заразен.
„Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 28″, обясни проф. Кантарджиев и добави, че при спазване на противоепидемичните мерки може да се ограничи разпространението на този вирус.

ПРОДЪЛЖАВАТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПАЦИЕНТИ С БОЛЕСТ НА ПАРКИНСОН В РЕДИЦА ГРАДОВЕ В СТРАНАТА
Продължават безплатните прегледи за пациенти с болест на Паркинсон в редица градове в страната. Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон, информира Zdrave.net.
Поради големия интерес сред пациентите консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 г.
На телефон 0894 293 100 хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите.
Кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“ стартира на 20 ноември 2020 г. и се реализира в разгара на пандемията от COVID-19. Тя има за цел да отговори навременно на притесненията на хората с Паркинсон да контролират основното си заболяване. Поради естеството на болестта много пациенти са затруднени да използват интернет и други съвременни технологии и разкритата телефонна линия на кампанията се оказа ценна и удобна възможност за тях да получат отговори на въпросите си и да намерят специалист-невролог в съответния им град. Близо 700 души до момента позвъниха на единната телефонна линия и получиха допълнителна информация и насоки за безплатните прегледите.
Прегледите ще се осъществяват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и са организирани така, че да се избегне струпване на хора пред кабинетите, отбелязват организаторите. Телефонната линия e открита през делничните дни в рамките на работното време от 9:00 до 17:00 ч. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.

ЛИПСАТА НА ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС ЗА ВСЕКИ Е ЕДИН ОТ СЕРИОЗНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Проблемът пред електронното здравеопазване у нас е липсата на сериозен идентификатор за електронна среда, когато няма електронен подпис, а не всеки има такъв. Около това становище се обединиха участниците в уебинара “Е-решения за по-добро здраве” от поредицата “Капитал Здраве”, който се проведе на 22 януари. Според експертите това ограничава броя на ползвателите на електронни услуги и не позволява премахването на хартиената документация, информира Zdrave.net.
Според главния секретар на Българския фармацевтичен съюз маг. фарм. Димитър Маринов, макар, че електронната рецепта вече е факт, реално малко хора са я виждали, а първите рецепти са изпълнявани доста тромаво и бавно с помощта на телефонни консултации с IT специалисти.
„Това е разбираемо в началото. Проблем без решение засега обаче е , че не е предвидено никакво финансиране за аптеките и лекарските практики, които са контрагенти на софтуерните компании, които пък ще трябва да бъдат обезвъзмездени за усилията си за интегрирането на конкретните софтуери към общия. Тъй като не е предвидено финансиране от държавата за това, се повишава таксата за софтуерно обслужване, което пък ще рефлектира в крайните цени на лекарствата и услугите“, каза Маринов. Той беше категоричен, че проблемите, които са съществували пред аптеките с хартиените рецепти сега са продължили и в електронната среда.
„Има проблем с напасването на номенклатурата на всяка аптека, електронната рецепта и номенклатурата на Националния съвет по цени и реимбурсиране“, изтъкна още Маринов.
Председателят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчев пък подчерта, че внедрената в Съвета система е многократно награждавана и работи безпроблемно. Тя включва електронни публични регистри със свободен достъп до данните за цените на лекарствените продукти, заплащани с публични и частни средства, електронни административни услуги, работни процеси и дейности, уеб портал и мобилно приложение.
„Всички, които имат електронен подпис, могат да подават заявления за електронни услуги. Съветът е разработил приложение за обмен на данни в публичните регистри, т.нар. правителствен портал за отворени данни. Това, което е нужно да се подобри в пъти е съвместимостта на болничните софтуери с този на НСЦР, защо срещаме големи трудности при проследяване ефекта на лекарствата“, каза още проф. Данчев.
В презентацията си „Верификацията на лекарствата – дигитална защита от фалшифицирани лекарства и ваксини в условията на пандемията от COVID-19“ изпълнителният директор на БОВЛ Илиана Паунова пък заяви, че голямата опасност, която предстои ще е опитът да се фалшифицират ваксините срещу коронавируса.
„По данни на Европол през 2020 г. са били заловени нелегално разпространявани 33 млн. медицински изделия – маски и тестове срещу COVID, 8 тона субстанции и суровини за лекарства и 70 тона дезинфектанти. Всичко това е свързано с атрактивния пазар на лекарства и медицински изделия срещу коронавируса и е особено голям риска тази активност да се насочи към ваксините. Преценихме, че в България няма нужда да се нагнетява напрежението по отношение на лекарствата и ваксините като разпространяваме това предупреждение на Интерпол, но особено важно е експертната аудитория да е запозната с този повишен риск. Потенциалните сигнали за ваксините от системата, ще бъдат приоритетизирани“, каза тя.

ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ СТАРТИРА МАГИСТЪРСКАТА ПРОГРАМА “ФИНАНСОВ МЕНИДЖМЪНТ НА СОЦИАЛНИТЕ И ЗДРАВНИ СИСТЕМИ”
Висшето училище по застраховане и финанси стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”, информира Zdrave.net.
Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи, съобщават от учебното заведение.
Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.
Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.
Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ (vuzf.bg).