НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.11.2019)

ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕТО НА СПЕШНИ МЕДИЦИ ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
Започва обучение на спешни медици от цялата страна. Старт на курсовете за квалификация на персонала от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС) ще даде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В понеделник министър Ананиев ще посети Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, където започват обученията на спешните медици. В рамките на проекта ще бъдат обучени минимум 6892 души. Теоретичните обучения ще са с продължителност 15 часа седмично, а практическата част ще бъде с продължителност 17.5 часа, като обучаваните ще са разпределени в групи до 12 човека.
Проектът „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” е финансиран от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Основната цел е да се подобри качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Предстои да бъде подписано допълнително споразумение към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за удължаване на срока за изпълнение на проекта до 30.09.2021 г.

Специалисти от Университетската болница по детски болести: НАГНЕТЯВАНЕТО НА НАПРЕЖЕНИЕ СЕ ОТРАЗЯВА НЕГАТИВНО НА РАБОТАТА СИ
Вече 150 лекари и сестри от Университетската специализирано болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ са положили подписите си под декларация в защита на директора на лечебното заведение д-р Димитър Русинов. Това съобщи пред БНТ тази сутрин проф. Радка Тинчева, която заедно с колеги застана пред камерите, за да изрази подкрепа към д-р Русинов и несъгласие с внушенията за вина на медиците, които са приели и лекували починалото 3-годишното дете, информира Clinica.bg.
„Говори се за версии, а не се слушат фактите, обществото се настройва срещу лекарите. Всичко това смущава нашата работа“, категорична бе проф. Тинчева.
Други лекари от болницата обясниха, че за съжаление не всички заболявания могат да бъдат излекувани със средствата на съвременната медицина, и случаят е точно такъв. Те бяха единодушни, че недоволство незаслужено се е стоварило върху тях и в момента работят под огромно напрежение и при тежък недостиг на медицински персонал.
„Няма допусната грешка от наша страна!“, заяви проф. Иван Литвиненкo, ръководител на клиника в болницата и член на вътреболничната комисия за разследване на случая. Той припомни, че в комисията са участвали педиатри с над 30-годишен клиничен опит и всички те са изразили мнение, че се е действало съобразно динамиката на заболяването и детето е получило всички необходими грижи във всеки един момент от престоя си в лечебното заведение. Проф. Литвиненко призова за пореден път за коректност и сподели, че нагнетяването на напрежение се отразява крайно негативно на работата на цялата болница.

БОЛНИЧНИТЕ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ ДА ОТПАДНАТ ЛИМИТИТЕ ЗА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА
Болничните асоциации настояват да се отменят ограниченията, поставени на болниците с нормативната уредба, които понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да извършат нарушение на един или друг нормативен акт. Това става ясно от декларацията на асоциациите по повод назначените проверки в болниците, свързани с починалото тригодишно дете, информира Zdrave.net.
„Като изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семейството и близките на починалото тригодишно дете и се присъединяваме към исканията за бързо и безпристрастно разследване на причините за трагичния инцидент, ние, представителите на сдружения на всички болници в страната, настояваме да бъде извършен анализ на въздействието на редица нормативни актове, които по наше мнение оказват влияние, в случаи като този, и понякога поставят лекарите пред невъзможност да обслужват своите пациенти без да нарушат една или друга разпоредба”, пише в декларацията.
„Въведеното с Националната здравна карта лимитиране на броя на леглата, забраната за промяна и дори заместването им по специалности, което се следи автоматично от НЗОК, ни поставя непрекъснато в ситуации, в които сме принудени да връщаме болни, които имаме капацитет да лекуваме, но нямаме право. Потърпевши от това са най-вече пациентите, чието лечение е отложено, понякога с фатален край. Не трябва да допускаме да умират хора, затова, че е по-лесно да се администрира една дейност с подобен род забрани и ограничения“, заявяват от асоциациите.
„Призоваваме компетентните държавни органи на най-високо ниво, да предприемат необходимите действия за промяна в Закона за лечебните заведения и Националната здравна карта за премахване на това ограничение, така че да не се налага в бъдеще да връщаме пациенти и да поставяме по този начин живота и здравето им в риск, което убедени сме никой в нашата страна не иска. Призоваваме за промени в организацията и финансирането на спешната и неотложната медицинска помощ, които да позволят ефективното включване на лечебните заведения за извънболнична помощ в този процес, и създаване на процедури и организация за взаимодействие и сътрудничество по между ни в обслужването на болните. Призоваваме да се премахнат лимитите и да се въведат модерни, гъвкави механизми за контрол над свръх потреблението на здравни услуги. Призоваваме за премахване на ограниченията пред разкриването на нови дейности в лечебните заведения, за да можем да отговорим на променящите се нужди и очаквания на пациентите“, пише още в декларацията, която е подписана
от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ), Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България.

Българската педиатрична асоциация излезе с позиция: КАТЕГОРИЧНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА ВСИЧКИ ОПИТИ ЗА ДИСКРЕДИТИРАНЕТО НА ЛЕКАРСКАТА ПРОФЕСИЯ
„Категорично се противопоставяме на всички опити за дискредитиране на лекарската професия и за раздаването на предварителни присъди“. Това заяви Българската педиатрична асоциация (БПА) в своя позиция във връзка със случая с починалото 3-годишно дете. От асоциацията подчертават, че са в очакване на крайната официална експертиза и решението на Комисията по лекарска етика на Българския лекарски съюз. Те изказват искрените си съболезнования и съчувствие на родителите на детето и настояват за пълна обективност на разследването и за изясняване на всички обстоятелства около тази трагедия, информира Zdrave.net.
„Апелираме към спазване на добрия тон в обществото, медиите и социалните мрежи, защото обратното вреди на работата на детските лекари, на партньорството ни с родителите и е в ущърб на децата и обществото като цяло. Призоваваме към уважение на лекарската професия, защото вярваме, че българските педиатри са добри и всеотдайни специалисти“, пише в позицията на БПА.
„Приканваме цялата педиатрична общност към колегиалност и взаимна подкрепа. Настояваме държавата най-накрая да предприеме необходимите мерки за изграждането на Национална педиатрична болница, защото, за съжаление, това е поредният случай, който показва колко много българските деца и семейства се нуждаят от такова здравно заведение“, завършват от асоциацията.

ВРЪЧВАТ ПЪРВИТЕ ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС В ДОНОРСТВОТО И ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА
В Народния театър „Иван Вазов“ за първи път ще бъдат връчени Годишните отличия за принос към донорството и трансплантацията в Република България 2019 г. На специална церемония утре от 17.30 ч призове ще получат координатори по донорство, водещи трансплантолози и директори на лечебни заведения – донорски бази и трансплантационни центрове, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Събитието е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“. Ще бъде почетен благородният жест на хората, които са дали съгласие органите на техни близки да спасят човешки живот.
На церемонията ще присъстват министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов, водещи лекари и партньори на кампанията.

БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ХИВ В СЛИВЕН
От 22 до 29 ноември в Районната здравна инспекция в Сливен ще се проведат „Дни на отворените врати“ с безплатни консултации и изследвания за ХИВ. Кампанията е по повод Европейска седмица за изследване на ХИВ и хепатити и Световния ден на СПИН, а мотото е „Промените се правят от общности“, съобщи БНР.
Според д-р Даниела Калева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Сливен през последните години не се е увеличил броят на заболелите от заразни болести, предавани по полов път, но се регистрира спад на възрастовата граница. От началото на годината до края на октомври в Сливен са регистрирани 20 случая на сифилис, а през миналата година случаите са били 21.