НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.10.2019)

БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА НА ШЕСТО МЯСТО В СВЕТА ПО НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
Обезпокоително голям брой деца страдат от последиците от неправилно хранене, предупреди УНИЦЕФ в новия си доклад „Състоянието на децата в света през 2019: Деца, храна и хранене“, информира Puls.bg. Той разкрива, че най-малко едно на всеки три деца под 5-годишна възраст, или над 200 милиона, са или недохранени, или с наднормено тегло. Почти две на всеки три деца на възраст между 6 месеца и 2 години не се хранят по начин, който подпомага растежа на тялото и мозъка. Това ги поставя в риск от забавено развитие на мозъка, слаб имунитет, по-чести инфекции, а в много случаи – и смърт.
Според мащабното проучване българските деца са на шесто място по наднормено тегло. Проблемът е и здравословен, и социален, защото затлъстелите деца биват изолирани, обиждани и много по-трудно се вписват в средата, коментира специалистът по хранене и диетика проф. Стефка Петрова в студиото на „България сутрин“ на телевизия Bulgaria ON AIR. Тя заяви, че при момчетата проблемът е по-сериозен.
Докладът на УНИЦЕФ предоставя най-изчерпателната оценка до момента за недохранването при децата във всичките му форми през XXI век. Той описва неговата тройна тежест – недохранването, скрития глад, причинен от липса на основни хранителни вещества, и наднорменото тегло сред децата под 5-годишна възраст. В проучването се отбелязва, че по света 149 милиона деца страдат от спиране на растежа (твърде ниски са за възрастта си), 50 милиона деца са с атрофия (твърде слаби са за ръста си), 340 милиона деца (всяко второ) страдат от липса на основни витамини и хранителни вещества, като например витамин А и желязо, 40 милиона са с наднормено тегло или затлъстели. Документът предупреждава, че лошите хранителните навици и практики започват от най-ранните дни в живота на детето. Въпреки че кърменето може да спасява животи, само 42% от децата под 6-месечна възраст се хранят единствено с кърма, a увеличаващ се брой деца консумират храни за кърмачета.

НАКАЗВАТ ЛАБОРАНТКАТА, ЗАБРАВИЛА ПАЦИЕНТКА В СКЕНЕР
Лаборантката, която забрави 70-годишната Асенка Христова повече от 6 часа в скенера на болницата в Павликени, ще бъде наказана със забележка и лишаване от допълнително материално стимулиране. Това съобщи за БНТ управителят на лечебното заведение д-р Ренета Кръстева.
Досега лаборантката не е имала провинения, което я спасява и от по-тежко наказание. По данни на болницата, няма опасност за здравето на забравената пациентка, тъй като апаратът не е бил включен.
Изживеният стресът обаче за нея и нейните близки остава. Медици и семейството на заключената в апарата пациентка я издирват в продължение на часове и дори подадоха сигнал в полицията.
Асенка Христова е била освободена от плащане на потребителска такса за престоя си в лечебното заведение и е получила извинение от целия екип.
Заради неприятния инцидент скенерът в болницата вече е оборудван със специален звънец за сигнализация.

УВЕЛИЧАВАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК С БЛИЗО 400 МЛН. ЛЕВА
Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. ще бъде увеличен с над 394 милиона лева и ще бъде общо 4,744 милиарда лева. Това става ясно от проектобюджета на НЗОК, съобщи БНР.
С 19 млн. лева ще се увеличат средствата за първична извънболнична помощ, а с 14 млн. лева – за специализирана. Предвидени са 4 млн. лева повече за изследвания и образна диагностика. 233 млн. повече са предвидени за болнична помощ и 126 млн. лева повече за лекарства. През 2020 г. се очакват 265 млн. лева повече като приходи от здравноосигурителни вноски и 139 млн. повече като трансфери за здравно осигуряване. Размерът на здравната вноска се запазва 8 на сто.
С новия бюджет се разширява обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане Здравната каса заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба – изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане. Сега за целта се заделят 38 млн. лева. Това е във връзка с промяна в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия.
От догодина Здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.

Министър Кирил Ананиев: 500 МЛН. ЛЕВА ЩЕ БЪДЕ РЪСТЪТ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДОГОДИНА
„Бюджетът ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лв. Само ръстът на средствата, предвидени за НЗОК е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на откриването на новия компютърен томограф, за който министерството отпусна близо 600 хил. лв. в отделението по диализно лечение в МБАЛ-Добрич, съобщиха от МЗ.
Министърът уточни, че по бюджета на МЗ се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технологията, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета. Той изтъкна още, че Министерството на здравеопазването инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПОДГОТВЯ НОВА НАРЕДБА ЗА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ С МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ, КОИТО СЕ ФИНАНСИРАТ ОТ НЗОК
Министерството на здравеопазването подготвя нова наредба за основния пакет с медицински дейности, които се финансират от НЗОК. Проектонаредбата е съобразена с препоръките на Върховния административен съд, който отмени досега съществуващата наредба. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев при посещението си в Добрич. Работи се и по проекта за Националния рамков договор, съобщи БНР.
Няма да се получи вакуум след отмяната на Наредба №3, тъй като новата наредба ще бъде готова преди започването на новата финансова година, обясни министър Ананиев. По думите му неоснователни са опасенията на Центъра за защита на правата в здравеопазването, че след отмяната от страна на съда на Наредба №3 подписаните досега рамкови договори ще станат невалидни.

ЛИКВИДАЦИЯТА НА МОРБИЛИ У НАС СЕ ОТЛОЖИ
Точно на 21 октомври т. г. щяха да се навършат необходимите 21 дни без нито един нов случай на морбили, за да се обяви официално, че епидемичното разпространение в страната е елиминирано. Три дни по-рано обаче, на 18 октомври, в НЦЗПБ се доказва , че 27 годишен мъж е болен от морбили. Това съобщи за Сlinica. bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
27- годишният пациент е хоспитализиран в столичната болница „Св. Анна”. Той е приет в лечебното заведение на 17 октомври. Пробите за изследване за морбили обаче са изпратени в НЦЗПБ на следващия ден следобед, обясни проф. Кантарджиев. С този случай общият брой на заболелите от морлиби у нас става 1173.

18% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В ЕВРОПА СА ИЗЛОЖЕНИ НА ОПАСНИ ВЕЩЕСТВА НА РАБОТНИТЕ СИ МЕСТА
В Европа около 18% от работещите са изложени на опасни вещества на работните си места. Това обяви пред БНР Дарина Конова, държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика. Министерството в качеството си на национална фокусна точка на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа организира днес национална конференция „Здравословните работни места управляват опасните вещества“.
Конова поясни в предаването „Преди всички“, че опасни вещества са химикалите в бои, лепила, дезинфектанти, почистващи препарати, пестициди, но и замърсители, генерирани в хода на производствени процеси като пари при заваряване, силициев прах при обработка на строителни материали: „Излагането на опасни вещества на работното място е много по-често срещано, отколкото хората смятат. Не знам доколко са информирани работещите в един фризьорски или козметичен салон или хигиенистите, например“.
Дарина Конова подчерта, че опасни вещества се срещат в почти всички видове производства, в почти всички бизнеси и че в този случай най-важна е информираността: „От ключово значение в регламентите е производителите и търговците да предоставят информация надолу по веригата до потребителя. Във всяко предприятие трябва да има картотека на опасните вещества и да бъдат предвидени необходимите предпазни мерки“.

НАГРАДИХА РЕКТОРА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ЗА ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПУЛМОЛОГИЯТА
Ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов е удостоен с Почетния знак на една от първите научни организации на медиците у нас – Българското дружество по белодробни болести (БДББ), съобщиха от организацията. От там уточняват, че проф. Иванов е има заслуги за реализиране инициативите на дружеството в областта на обученията на специалисти пулмолози и организацията на големите научни форуми с международно участие, които традиционно се провеждат в партньорство с МУ- Варна.
Юбилейната научна среща, в която участие взеха повече от 250 водещи специалисти от България и чужбина, се проведе в Старосел. С нея едно от първите медицински научни дружества у нас и активен член на Европейското респираторно общество, празнува 110 години от своето създаване. По време на форума се дискутираха нови изследвания за лечението на ХОББ, астма и белодробен карцином.
По повод юбилея Управителният съвет на БДББ удостои с Почетен знак на дружеството чуждестранни учени и редица заслужили български медици с бронзова статуетка, специално изработена за юбилея от варненския скулптор проф. Венелин Божидаров.
Висока оценка за научната среща и за работата на Българското дружество по белодробни болести даде проф. Йоана Хоростовска, генерален секретар на Европейското респираторно общество (ERS).

ПРЕГЛЕДИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ИНСУЛТИ ОРГАНИЗИРА УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
Отделението по нервни болести на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще отбележи Световния ден за борба с инсултите – 29 октомври с няколко събития, съобщиха от лечебното заведение. Фокусът на кампанията на Световната организация за лечение на инсултите тази година е върху риска и превенцията. Това е така, тъй като последните анализи на заболеваемостта показват нарастване на боледуващите и непрекъснато увеличаване броя на хората в риск. Това налага вземане на незабавни мерки за овладяване на рисковите фактори за заболяването, което е и част от стратегическия проект на Световната организация за лечение на инсултите „Намаляване на инсултите наполовина“.
На 28 октомври в Централната сграда на “Пирогов” /Рапортна зала, 5-ти етаж/ от 12:00 часа ще се проведе обучение за пациенти и медици на тема „Рискови фактори за мозъчно-съдова болест. Съвременно лечение на исхемичните мозъчни инсулти“. На следващия ден ще се проведат безплатни профилактични прегледи на пациенти за оценка на рискови фактори за инсулти. Желаещите да се консултират със специалистите трябва да се запишат предварително на тел. 02/9154440. Записването се осъществява всеки делничен ден между 8:00 и 13:00 часа.

БЛИЗО 100 ПАЦИЕНТИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ БЕЗПЛАТНИТЕ ПРЕГЛЕДИ В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
92-ма пациенти са се възползвали от безплатните нефрологични и кардиологични прегледи в рамките на информационната кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“, организирана от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от болницата. Целта на кампанията бе да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания.
Общо 44 човека са се консултирали с нефролог по време на кампанията. 29 от тях са се оказали с кардиоренален синдром (увреждане на бъбреците в комбинация със сърдечен проблем). 7 пациенти са били диагностицирани с хроничен пиелонефрит, хроничен гломерулонефрит и хроничен нефритен синдром и са били насочени за проследяване и послещваща терапия в Клиниката. Още няколко пациенти са били насочени за последващи изследвания и консултация със специалист. 48 пациенти пък са преминали през кабинета по кардиология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по време на кампанията. Болшинството от тях са били с артериална хипертония, а трима се оказали с исхемична болест на сърцето, която е във връзка с нефрологично заболяване. Всички са консултирани и насочени за допълнителни изследвания.