НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.09.2021)

ОБЩО 14 278 МЕДИЦИ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19, ОТ ТЯХ 33-МА – ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2192 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, от които 1118 са установени с PCR, а 1 074 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени за последното денонощие, е 22 276. От тях 6937 са PCR, а 15 339 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 130; Бургас – 153; Варна – 149; Велико Търново – 83; Видин – 45; Враца – 37; Габрово – 49; Добрич – 72; Кърджали – 27; Кюстендил – 39; Ловеч – 21; Монтана – 48; Пазарджик – 78; Перник – 41; Плевен – 26; Пловдив – 167; Разград – 40; Русе – 50; Силистра – 36; Сливен – 62; Смолян – 37; София област – 114; София град – 387; Стара Загора – 112; Търговище – 45; Хасково – 63; Шумен – 31; Ямбол – 50.
В България към момента са потвърдени общо 486 738 случая на новия коронавирус. 40 832 от тях са активни. 425 682 са излекуваните лица. 1030 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 4935 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 405 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Общо 2 481 276 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19. 10 071 от тях са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 14 278. През последното денонощие са регистрирани нови 33 случая, 9 от които са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 20 224. Нови 58 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

ВСЯКА ГОДИНА ЗАРАДИ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ БЛИЗО 14 000 ДУШИ
Всяка година заради замърсяването на въздуха в България умират близо 14 000 души, или около 1200 души на месец. Данните изнесе вчера пулмологът д-р Александър Симидчиев по време на представянето на обединението Лекарска мрежа „Въздух за здраве“, информира Zrave.net.
По думите му тази смъртност е с около 15-20 пъти по-висока от породената вследствие на пътни инциденти в страната. Той добави, че според данните за София в дните с високо замърсяване на въздуха се увеличават обажданията към Спешна помощ. Д-р Симидчиев подчерта, че лекарите в България ежедневно се срещат с последиците от въздушното замърсяване и за това на проблема трябва да се гледа като на наднационален.
По темата говориха и други лекари от обединението, което включва медици с различни специалности от няколко града в страната.
България е в първата десетка в света по загуби на години продуктивен живот в резултат на замърсяване на въздуха, както и по смъртност вследствие на мръсния въздух, отбеляза проф. Анжелика Велкова, ръководител Катедра „Социална медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София. Тя посочи, че замърсяването на въздуха повлиява значително върху здравето и благополучието на цялото общество. УНГ специалистът д-р Димитър Кахайов допълни, че вследствие на замърсения въздух възникват много тежки респираторни заболявания. Педиатърът доц. Рада Маркова пък се спря на отражението на мръсния въздух върху подрастващите. По думите й в България се наблюдава нарастване на острите и обостряне на хроничните белодробни заболявания в детска възраст.
Д-р Михаил Михайлов, специалист по кожни и венерически болести, изрази готовността на представителите на лекарската мрежа да работят за подобряването на качеството на въздуха. Той подчерта ролята на институциите за решаването на този проблем, но заяви, че това е и въпрос на лична отговорност.
Лекарската мрежа „Въздух за здраве“ ще продължи да се разширява с медицински специалисти от различни специалности. Организацията си поставя за цел през следващата година да излезе с конкретни препоръки към институциите за мерките, които е необходимо да се вземат в страната, за да се подобри качеството на въздуха.

ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА В ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК ЩЕ ЗАРАБОТЯТ ПЕТ COVID ЗОНИ
До края на седмицата в област Пазарджик ще заработят пет COVID зони. Само в тях лекарската помощ за пациентите с доказана коронавирусна инфекция ще е безплатна, дори и те да не са здравноосигурени, съобщи БНР.
До момента заявления в Здравната каса са подали пет болници. Забавянето на останалите лечебни заведения е поради невъзможност да осигурят необходимия персонал за COVID зоните.
До края на седмицата две COVID зони ще има във Велинград и по една в Пазарджик, Септември и Панагюрище. Предстои сключване на договори със Здравната каса.
„Вчера получихме 150 пулс-оксиметра от базата на БЧК в Лозен. Те са предназначени за COVID зоните, които ще бъдат организирани МЦ и ДКЦ – по 30 в зона“, каза директорът на Районната здравноосигурителна каса Виолета Тодорова.
Всяка COVID Зона ще получава финансиране до 30 хиляди лева за обслужване на неосигурени пациенти.
В областта заболеваемостта се успокоява и в момента регионът е в жълтата зона. Ваксинираните са 32%, като 17% от тях са със завършен ваксинационен цикъл.

В МОМЕНТА ИМА САМО 26% СВОБОДНИ COVID ЛЕГЛА ЗА СОФИЯ
„В момента има само 26% свободни COVID легла за София.“ Това каза в предаването Здравей, България” по Нова телевизия д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
Д-р Николова допълни, че откакто в София се поставят ваксини едва 13 имунизирани са влезли в болница, а смъртността сред ваксинираните срещу COVID-19 е 0.05%. “Това е достатъчно показателно за това, че ваксините действат”, изтъкна тя.
Според д-р Николова друг сериозен проблем е неработещите COVID зони. „Няма достатъчно специалисти. Изпращаме пациентите в тези зони и там има само лаборант, който им прави тест. Няма кой да изпише безплатна терапия, както беше обещано”, коментира общопрактикуващият лекар пред Нова тв.
Тя разказа и за пореден случай на неспазване на мерките. „Вчера положителен пациент е отишъл на екскурзия с 25 пенсионери. Не се чувствал добре, но въпреки това се е качил на автобуса. Все още не е ясно колко от хората са се заразили. Задавам си въпроса кой разреши 25 души да отидат на екскурзия?”, каза още Николова.
Според учителя Петър Велков скритата заболеваемост е наистина драстична. „Все повече хора си купуват тестове от аптеката и не влизат в системата. Имаме тотално неспазване на мерките и слаб ваксинационен процес. Това е притеснително. Няма как да се справим с вируса поотделно. Покрай сухото ще започне да гори и мокрото. Имам познати лекари, които изнесоха пандемията на гърба си. Те са отвратени от това, което се случва. Всекидневно умират между 50 и 100 души. През уикенда починаха две деца – на 7 и 9 години. Започваме с лека ръка да затриваме населението”, каза още той.