НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2022)

УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“ ЩЕ БЪДЕ ПРЕИМЕНУВАНА НА ИМЕТО НА ПРОФ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
Ръководството на Министерството на здравеопазването взе решение УМБАЛ „Св. Екатерина“ да бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.
Припомняме, че през 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.
Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като „Чирковата болница“.

25 МЕДИЦИ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
1 640 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 153 от тях са установени с PCR, а 1 487 – с бързи антигенни тестове. 62,13% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Тестовете, направени у нас през изминалото денонощие, са общо 6 768, от тях 777 са PCR, а 5 991 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 69; Бургас – 133; Варна – 188; Велико Търново – 17; Видин – 17; Враца – 21; Габрово – 15; Добрич – 29; Кърджали – 28; Кюстендил – 25; Ловеч – 9; Монтана – 17; Пазарджик – 22; Перник – 34; Плевен – 26; Пловдив – 155; Разград – 15; Русе – 39; Силистра – 28; Сливен – 35; Смолян – 19; София област – 72; София град – 440; Стара Загора – 85; Търговище – 14; Хасково – 44; Шумен – 25; Ямбол – 19.
1 192 284 са общо случаите на COVID-19, потвърдени у нас към момента – 16 399 от тях са активни. 1 138 566 са излекуваните лица, 661 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 856 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, в интензивни отделения или клиники се намират 41 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 130, от тях 75,38% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 453 972 дози от ваксините срещу COVID-19, 3 781 от които – през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 942. Нови 25 случая са регистрирани през изминалите 24 часа: десет от тях са установени при лекари, осем – при медицински сестри, три – при санитари и четири – при друг медицински персонал.
37 319 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция. Шест нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 66,67 % от починалите лица не са били ваксинирани.

ЗАЩИТНИТЕ МАСКИ В СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
Защитните маски в столичния градски транспорт стават задължителни от понеделник, 25 юли. Това гласи изменена заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев. Изискването няма да важи за деца до 6-годишна възраст, информира Zdrave.net.
В столицата от 19 юли маските са задължителни в болници, поликлиники, лаборатории, аптеки, оптики, дрогерии, институции за социални услуги.
14-дневната заболеваемост в града към днешна дата е 349 на 100 000 души.

УСТАНОВЕН E ЧЕТВЪРТИ СЛУЧАЙ НА МАЙМУНСКА ШАРКА В БЪЛГАРИЯ
У нас е установен четвърти случай на маймунска шарка, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Националния център по заразни и паразитни болести.
Заболелият е на 23 г., с фебрилитет и обрив, в добро общо състояние. Наскоро се е завърнал от Италия. Хоспитализиран е в УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив. ДНК на вируса на маймунската вариола е установен в съдържимото на обривните единици и в орофарингеален секрет от пациента. Предприети са епидемиологични проучвания.
До момента в страната бяха установени общо три случая на маймунска шарка. Случаите бяха открити преди месец, като два от тях бяха на завърнали се наскоро от Испания и Великобритания мъже, а третият – на близък на един от двамата заразени.

УМБАЛ „СВ. ЕКАТЕРИНА“ Е СЪЗДАЛА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
УМБАЛ „Св. Екатерина“ вече е създала организация за прием на пациенти със SARS-CoV-2. Разполага с достатъчно легла и може да поема дори и спешни пациенти от други лечебни заведения. Това съобщи директорът ѝ проф. д-р Николай Димитров по време на посещението на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова в лечебното заведение, която на място се запозна с актуалното състояние на болницата, информираха от пресцентъра на МЗ.
Проф. Сербезова беше информирана, че в лечебното заведение изборът на екип за оперативно и интервенционално лечение вече не се заплаща. Здравният министър посети новия болничен корпус в УМБАЛ „Св. Екатерина“ и изградената към него хеликоптерна площадка.
Проф. Сербезова и проф. Димитров обсъдиха процеса на дигитализация на здравния сектор. Болница „Св. Екатерина“ вече е готова на първи август да стартира електронната хоспитализация, както предвижда планът на здравното министерство.

Проф. д-р Асен Дудов: НАЦИОНАЛНИЯТ ПЛАН ЗА БОРБА С РАКА Е ПЪРВАТА СТЪПКА ПО ПЪТЯ КЪМ ПОДОБРЯВАНЕТО НА ОНКОЛОГИЧНИТЕ ГРИЖИ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ
„Мерките, заложени в Националния план за борба с рака, отразяват както стратегическите цели на Европейския съюз по отношение подобряването на онкологичните грижи в страните членки на Съюза, така и спецификите, проблемите и нуждите на местно ниво. Надяваме се този план да бъде катализатор на една дългоочаквана промяна в положителна посока за българските пациенти, борещи се с диагнозата „рак“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на представянето на проекта на Националния план за борба с рака в Република България 2030 с участието на водещи експерти в здравеопазването и онкологията, представители на работната група, изготвила плана, на съсловни и неправителствени организации.
На 8 юли Министерството на здравеопазването публикува проект на Национален план за борба с рака в Република България 2030, в който са заложени конкретни направления и цели, както и много мерки, целящи въвеждането на интегриран подход към отделните сфери и етапи на онкологичните грижи.
Работната група към Министерството на здравеопазването, ангажирана с изготвянето на Националния план за борба с рака, продължава дейността си по финализирането на документа в сътрудничество с над 25 научни, съсловни, пациентски и други неправителствени организации, обединени в Национален онкологичен алианс. Целта е приоритизиране на конкретни дейности, тяхното детайлно разписване и осигуряване на финансиране както на държавно ниво, така и с помощта на целия набор от финансови инструменти на Европейската комисия.
„Националният план е вече факт, но е едва първата стъпка по пътя към подобряването на онкологичните грижи за пациентите. Очаква ни още много работа!“, посочи проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество и заместник-председател на работната група към Министерството на здравеопазването.
„Това беше един добър пример за екипна работа, за постигане на надпартиен консенсус. Важно е да бъде осигурена политическа приемственост, за да има устойчивост както в мерките и приоритетите, заложени в плана, така и по отношение на финансирането му. Безспорно за мен това е рецептата за по-добро здравеопазване“, заключи министър Сербезова.
През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, над 36 хиляди от които в България. Други 1,3 млн. души са загубили битката с рака, като близо 20 хил. от тях са на територията на страната ни. По данни на Международната агенция за изследване на рака, ако не се предприемат решителни действия, се очаква до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака в основната причина за смърт в ЕС. Същевременно се очаква общото икономическо въздействие на раковите заболявания в Европа да надхвърли 100 млрд. евро годишно.
Националният план за борба с рака следва приоритетите, очертани в Европейския план за борба с рака, който беше публикуван от Европейската комисия през февруари 2021 г.
Европейският план за борба с рака е структуриран около четири ключови области на действие с 10 водещи инициативи и множество подкрепящи действия, целящи обхващането на целия цикъл на болестта — от профилактиката до качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора, като вниманието е насочено към действия, при които приносът на ЕС може да има най-голяма добавена стойност. Европейската комисия призова всички държави членки да предприемат стъпки към адаптирането на този план на национално ниво.

КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА ГЛОБЯВА БИВШИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР СТОЙЧО КАЦАРОВ С 5000 ЛЕВА
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. Това става ясно от решение на комисията, цитирано от БТА.
Производството срещу Стойчо Кацаров е образувано по сигнал. Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес – на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.
Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение, смятат от комисията. Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството. На Кацаров е наложена глоба в размер на 5000 лв. Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда.

НАЛОЖИХА 300 ЛЕВА ГЛОБА НА МЪЖ, КОЙТО Е ОБИЖДАЛ МЕДИЦИ В МБАЛ-ШУМЕН
35-годишен мъж е обиждал медици в Спешното отделение на МБАЛ-Шумен. Той е бил задържан от полицията за 24 часа и му е наложена глоба в размер на 300 лева, съобщи Clinica.bg като се позова на Shumenonline.bg.
Малко след 9 часа вчера мъжът придружавал свой близък в болничното заведение и отправил на висок тон обиди към персонала в спешното отделение. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в града. С решение на РС- Шумен от вчера на извършителя е наложено наказание – парична глоба в размер на 300 лева. На мъжа, който е от село Струйно, е съставен акт за по Указа за борба с дребното хулиганство.