НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.07.2021)

МИНИСТЪР КАЦАРОВ РАЗПОРЕДИ РАЙОННИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ДА ПОИСКАТ НЕЗАБАВНО СВИКВАНЕ НА ОБЛАСТНИТЕ КРИЗИСНИ ЩАБОВЕ
Със своя заповед, издадена днес, 22 юли, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпорежда на директорите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да уведомят съответните областни управители за приетия с Решение № 518 на Министерския съвет от 15 юли 2021 г. Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и да поискат незабавно свикване на областните кризисни щабове.
Директорите на РЗИ трябва да представят на заседанието на областните кризисни щабове Националния план, като целта е да бъде създадена организация, отчитаща спецификите и потребностите на съответния регион, по отношение на:
– привеждането в изпълнение на националния план и предвидените в него съответни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболеваемостта от COVID-19 в страната и в съответния регион;
– контрола по спазването на въведените противоепидемични мерки и спазването на предписаната задължителна карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители;
– своевременната диагностика и лечение, включително осигуряване на необходимия брой легла за хоспитализация на пациенти с COVID-19, които се нуждаят от болнично лечение и интензивни грижи.
В срок до 29 юли директорите на Регионалните здравни инспекции следва да уведомят министъра на здравеопазването за проведените заседания на областните щабове, както и да представят протокол с взетите решения, направените обсъждания и предложения.

17 СА ЛЕКАРИТЕ В НОВОТО 46-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
17 са лекарите в новото 46-ото Народно събрание, което се събра за първо заседание през вчерашния ден. Това става ясно от справка на сайта на парламента, информира Zdrave.net.
Най-много медици има в групата на „Има такъв народ“, като най-популярните от тях са имунологът проф. Андрей Чорбанов и хирургът уролог доц. Силви Кирилов.
В групата на ИТН са още ортопед-травматологът от МБАЛ „Света София“ д-р Алпер Мурадов, хирургът д-р Ивайло Христов, който е и експертът на партията по здравен мениджмънт и управление на лечебни заведения, и стоматологът д-р Христо Гушков. Народната представителка Анита Коцелова е с няколко специалности, сред които и „Обществено здраве и здравен мениджмънт” от МУ-София, а депутатът Иван Клисурски, който е студент по медицина, е съдружник в “Ай Ес Джи медикъл”- фирма за доставка на медицински консумативи.
В групата на ГЕРБ са добре познатите на обществото д-р Даниела Дариткова и доц. Лъчезар Иванов, бившият здравен министър и бивш директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. д-р Костадин Ангелов. Депутат е и педиатърът д-р Лидия Маринова. Тя е била избирана веднъж вече за народен представител през 2013 г., но почти веднага след конституирането на 42-то Народно събрание става зам.-кмет в Община Варна, с ресор „Социални дейности и здравеопазване”, а впоследствие и общински съветник. От 2018 г. е член на Консултативния съвет за ранна интервенция на деца с увреждания към УНИЦЕФ.
В групата на ГЕРБ е и финансистът Александър Иванов, с допълнително образование по здравен мениджмънт в МУ-София.
Единственият медик в парламентарната група на БСП е проф. д-р Георги Михайлов. Той беше депутат вече и в 44-ото, и в 45-ото Народно събрание. До избирането си за народен представител пък беше директор на Националната болница за активно лечение на хематологични заболявания и национален консултант по хематология. Участвал е в първите трансплантации на стволови клетки в България, има множество научни публикации в областта на онкохематологията.
В Демократична България – Обединение лекарите са двама – д-р Александър Симидчиев и младият педиатър д-р Таня Андреева. Д-р Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при МУ-Пловдив.
Д-р Андреева е със специалности „Педиатрия“ и „Детска ревматология“. Работи като консултант към детското отделение на УСБАЛ по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” и като педиатър към групова практика.
В парламентарната група на ДПС отново са добре познатите лица от сектора – хирургът д-р Джевдет Чакъров и анестезиологът д-р Хасан Адемов. Ново лице (с участие в предходния кратък парламент) е д-р Тунджай Йозтурк. Той е завършил Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, има специализация по „Офталмология“ и „Здравен мениджмънт“ в СУ. От 2010 г. работи в Стара Загора и Казанлък като специалист по очни болести. В групата е и Джейхан Ибрямов, който по образование е политолог, но и кинезитерапевт от НСА.
В парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) има само един лекар – кардиологът от МБАЛ-Кюстендил д-р Галина Таваличка.

НЦЗПБ съобщи: 59% ОТ 90 КЛИНИЧНИ ПРОБИ НА ДЕЛТА ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА
Националният център по заразни и паразитни болести анализира чрез целогеномно секвениране 90 клинични проби със SARS-CoV-2. При 86 проби са установени вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 32 (35.6%) са Алфа вариант на коронавируса, 53 (58.9%) – Делта и 1 (1.1%) – Бета.
При 3 проби е установен вариант, който се наблюдава.
Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 21 юни – 8 юли. Изпратени са от 29 лечебни заведения в 17 области на страната.

ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ У НАС СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ 96 ЛИЦА С COVID-19
96 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 38 от тях са установени с PCR, а 58 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последните 24 часа, е 14 673. От тях PCR са 3579, а антигенни – 11 094. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 10; Варна – 7; Велико Търново – 1; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 2; Добрич – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 2; Перник – 2; Плевен – 3; Пловдив – 8; Русе – 2; Силистра – 1; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 8; София град – 31; Търговище – 1; Хасково – 3; Ямбол – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 423 319. Активните случаи са 7301. Излекуваните лица са вече 397 831. От тях 183 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента в България в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 726 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. В интензивни отделения или клиники се намират 80 от тях.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 1 940 761. От тях 11 081 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 461 лица-медицински служители. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 187. Нови три случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОР ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА МОНОКЛОНАЛНИ АНТИТЕЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Правителството прие Постановление за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването.
По този начин на ведомството ще се даде възможност да поеме финансов ангажимент за сключване на договор за осигуряване на комбинирания продукт REGN COV2 за лечение на COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на Министерския съвет.
REGN-COV2 е комбинация от две рекомбинантни човешки моноклонални антитела, всяко от които е насочено към sрikе-протеина на SARS-CoV-2.
Моноклоналните антитела са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород и са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19. Те се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2.
Очакваните резултати от приемането на постановлението са свързани с осигуряване на достъп на българските граждани до лекарствени продукти за лечение на COVID-19, уточняват от МС.

БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА НА КРАЛСТВО БУТАН 172 500 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА КОМПАНИЯ „АСТРА ЗЕНЕКА“
За да не бъдат унищожавани дози ваксини срещу COVID-19, България дарява на Кралство Бутан 172 500 дози от ваксината на компания „Астра Зенека“. Това става с решение на Министерския съвет, след като Европейската комисия позволи на страните членки да даряват ваксини на трети страни, за да не се стига до ситуация да бъдат унищожавани дози, чиито срок на годност изтича, съобщи БНР.
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви:
„Правителството продължава разговори. До момента са провеждани такива със Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова. Количествата, които са с изтичащ срок до края на месец юли, са около 20 хиляди дози“.
Поради малкото време, което остава до края на месеца, те не могат да бъдат дарени, защото съществува реален риск при забавяне в доставката, те да не могат да бъдат приложени.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ СЪЗДАВАНЕТО НА ДИРЕКЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ В ЗДРАВНОТО ВЕДОМСТВО
На днешното си заседание Министерският съвет одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, с които се създава нова дирекция за защита на правата на пациентите. За първи път от самото създаване на МЗ в състава му ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите.
Това е реална крачка към това пациентът да застане в центъра на здравната система. Решението е в синхрон и с Конституцията, в която се казва, че държавата защитава потребителя, който в случая е пациентът, информираха от пресцентъра на МЗ.
Новата дирекция ще помогне не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така, ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове. Надяваме се това да допринесе за подобряване на качеството на медицинските дейности, улесняване на достъпа на пациентите и намаляване на доплащането.
Правилникът определя функциите на Дирекция „Защита правата на пациентите“, сред които да подпомага министъра при планиране, организиране и изпълнение на задълженията му, свързани със защита правата на пациентите; да участва в разработването на проекти на нормативни актове, стратегически документи и мерки от национално значение, необходими за прилагането на законодателството на Европейския съюз, свързани с правата на пациентите; да координира и участва в подготовката на рамкови позиции, указания, анализи, информация и становища във връзка с правата на пациентите от компетентност на министерството; да координира участието в срещи и форуми, организирани от институции на Европейския съюз, свързани с обмяна на опит и сътрудничество в областта на правата на пациентите; да разработва и съгласува национални програми, стратегии и планове в областта на защита правата на пациентите; да планира, организира, подпомага и координира цялостната дейност на министерството в областта на защита правата на пациентите; да подготвя материали, документи и становища, извършва анализи и предлага мерки за подобряване и защита на правата на пациентите и др.
Веднага след обнародването на промените в „Държавен вестник“ ще бъдат обявени конкурси за всяка от длъжностите в новата дирекция. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров призовава всички пациентски организации да информират своите членове за възможността, ако същите имат подходящо образование, опит и желание за работа в държавната администрация, в защита на правата на пациентите да подадат своите документи.

МЗ в отговор до областния управител на Ловеч: ОБЕЗПЕЧАВАНЕТО НА БОЛНИЦИТЕ С МЕДИЦИ Е АНГАЖИМЕНТ НА МЕНИДЖЪРСКИТЕ ЕКИПИ
В отговор на писмо от областния управител на Ловеч Светослав Славчев Министерството на здравеопазването заявява, че не може да помогне на многопрофилната болница в Ловеч да се осигурят лекари, които да покрият недостига на специалисти в някои отделения на лечебното заведение. От здравното министерство посочват, че лечебните заведения са самостоятелни юридически лица и тяхното управление е въпрос на мениджърски подход и умения на избраните ръководни органи, съобщи БНР.
Определянето на вътрешно-организационна структура и предприемането на действия за обезпечаване на лечебното заведение с медицински специалисти, необходими за функционирането му, е изцяло от компетентността на съвета на директорите.
В началото на юни Славчев е поискал съдействие от МЗ за стабилизиране на МБАЛ “Проф. д-р П. Стоянов” – Ловеч. Той е настоял и да бъде нормализирано управлението на лечебното заведение и попълването на борда на директорите да стане по правилата.
Областният управител е очертал и неотложните проблеми на болницата, които спешно трябва да бъдат решени, за да може то да изпълнява дейността си.
В отговора на министерството се казва още, че е открита процедура за избор на членове на органи за управление на МБАЛ – Ловеч, обявена на 7 юни т. г., като срокът за заявленията е удължен поради липса на кандидати.
От МЗ посочват още, че приоритет при работата на Министерството на здравеопазването остават финансовото стабилизиране и кадрово обезпечаване на държавните лечебни заведения и биха подкрепили всички местни инициативи в тази посока.

Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов: ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА В НЕРАВНОПОСТАВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ СПРЯМО ДРУГИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
„Областните болници са в неравнопоставено положение спрямо другите лечебни заведения. Обслужването на спешността води до свръхнатоварване на медиците и до финансови загуби“. Това коментира за Радио Шумен – БНР директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов.
Многопрофилната болница в Шумен бе най-натоварената в страната по време на пика на коронавирусната пандемия в края на миналата и в началото на тази година, сочат цифрите. Близо 3800 пациенти с COVID-19 са лекувани в областното лечебно заведение, като 2304 – от началото на 2021 година.
„В момента епидемичната обстановка в областта е спокойна и медиците могат да поемат глътка въздух. Но не можем да се подготвим за нова вълна, защото просрочените задължения на лечебното заведение се увеличават, а планираните ремонтни дейности в един от COVID-секторите са стопирани. Причината е, че трябва да получим обещаното от Министерство на здравеопазването финансиране, за което болницата е подала проект“, каза още директорът на МБАЛ – Шумен.

ШЕСТ СА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ЦЕЛИ В СЕКТОР „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗАЛОЖЕНИ В ПРЕРАБОТЕНИЯ ПЛАН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ
На стойност 704.2 млн. лв. с допълнителен собствен принос от 69.7 млн. лв. са планираните инвестиции в сектор „Здравеопазване“, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Това става ясно от проекта, който бе публикуван вчера. Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов съобщи, че в сравнение с предходния проект на Плана в сектора има два нови проекта – за изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ – HEMS, както и за националната дигитална платформа за диагностика; преработени са текущи проекти, а компонентът е увеличен със 170 млн. лева, информира Zdrave.net.
Според плана обаче индикативните разчети за разходите, необходими за реализация на целите на компонента, възлизат на общо 982.2 милиона лева (819.5 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 162.6 милиона лева национално съфинансиране).
Шест са инвестиционните цели в сектор „Здравеопазване“ според преработения план:
Инвестиция 1: Модернизиране на здравната система в България чрез осигуряване на съвременна и иновативна медицинска апаратура за лечебни заведения за болнична помощ
Проектът е насочен към укрепване на капацитета на лечебните заведения за стационарни грижи, които са ключови за здравната система в страната и които ще бъдат определени въз основа на анализ и картографиране на инвестиционните нужди в здравния сектор, разработен от Министерството на здравеопазването.
Общият планиран ресурс е 448.6 милиона лева (374.4 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 74.1 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2025 г.
Инвестиция 2: Подобряване на условията за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдовите заболявания и създаване на условия за следдипломно обучение на специалисти в областта на ендоваскуларното лечение на мозъчно-съдовите заболявания в България
Ще бъдат създадени 10 високотехнологични центъра за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания към университетски многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ на територията на 6 региона по NUTS2 ще покриват цялата територия на страната и ще се използват освен за диагностика и лечение, и за обучение лекари за осъществяване на ендоваскуларната терапия на всички мозъчно-съдови заболявания.
Общият планиран ресурс е 128.5 милиона лева (107.3 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 21.2 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2025 г.
Инвестиция 3: Модернизация и развитие на психиатричната помощ
Проектът е насочен към подобряване на материално-техническата база в структурите от системата на психиатричната помощ за предоставяне на качествена здравна услуга, осигуряване на съвременни възможности за лечение и рехабилитация на пациентите, както и за развитие на възможностите за приобщаването им към обществото.
Общият планиран ресурс е 28.5 милиона лева (23.8 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 4.8 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2026 г.
Инвестиция 4: Изграждане на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха
Проектът има за цел да създаде система за предоставяне на модерна и квалифицирана спешна медицинска помощ по въздух в рамките на така наречения ”златен час“ с последващ транспорт на пациенти и ранени, при необходимост, от и до всяка географска точка на страната, транспорт на пациенти между медицинските заведения и доставяне на медицинско оборудване, кръв, органи и лекарства.
Общият планиран ресурс е 154.5 милиона лева (129.0 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 25.5 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2026 г.
Инвестиция 5: Изграждане на Национална дигитална платформа за медицинска диагностика
Проектът има за цел да обхване цифровата диагностика във всички медицински специалности и да създаде възможност за генериране на база данни цифрови изображения и нейната вторична обработка посредством валидирани алгоритми за машинно самообучение, невронни мрежи и др. в съответствие с европейското и националното законодателство за защита на личните данни и съответните стандарти за информационна и мрежова сигурност. „
Общият планиран ресурс е 27.6 милиона лева (23.0 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 4.6 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2025 г.
Инвестиция 6: Развитие на националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112
Проектът цели осигуряване на качествена европейска услуга Единен европейски номер 112 за оказване съдействие на гражданите при необходимост от помощ и повишаване обхвата на предоставяната услуга в съответствие с напредъка и развитието на технологиите, чрез създаване на развиваща се единна комуникационно-информационна платформа, гарант за сигурност и доверие на гражданите. Ще бъдат изградени центрове за комуникации от следващо поколение (Next Generation 112), свързани в електронна съобщителна мрежа с пакетна комутация (Packet Switching PS), осигуряване на широколентов обмен на информация в мрежата на Националната система 112 (видео, данни, глас и текст в реално време) и надграждане на системите с нови и съвременни услуги.
Общият планиран ресурс е 56 милиона лева (46.7 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 9.3 милиона лева национално съфинансиране) с период на изпълнение 2021-2026 г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ ТАКСИТЕ ЗА COVID ИЗСЛЕДВАНИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ
Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве, информират от пресслужбата на Кабинета.
С промените, предложени още през май, цената на доказване на SARS-CoV-2 чрез RT-PCR се намалява от 130,00 лв. на 90,00 лв.
С тях също така се определят и такси за нови тестове, които извършва НЦЗПБ. Сред тях са доказване на IgМ или IgА или IgG антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA, за клас имуноглобулини, който ще струва 40 лв., определяне на неутрализиращи антитела срещу SARS-CoV-2 с ELISA на цена от 60 лв., както и целогеномно секвениране на SARS-CoV-2 срещу 245 лв.
Определянето на SARS-CoV-2 специфични Т-клетки посредством метод ELISpot ще струва 150 лв., а флоуцитометрично определяне на SARS-CoV-2 специфични Т лимфоцити – 142 лв.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ 37 МЛН. ЛЕВА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА МЕДИЦИНСКИЯ И НЕМЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ НА ПЪРВА ЛИНИЯ
Министерският съвет прие Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г., съобщи Zdrave.net като се позова на пресслужбата на правителството.
Това се налага, за да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.
Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри.
С проекта се предлага да бъдат одобрени допълнителни разходи и трансфери в размер на 37 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г., които ще бъдат осигурени на основание чл. 109, ал. 2 и 3 от Закона за публичните финанси, уточняват от МС.

СЕДЕМ ВИСШИ УЧИЛИЩА ПОЛУЧАВАТ СТАТУТ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ УНИВЕРСИТЕТИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ
Седем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес, 22 юли. 2021 г. Той ще се актуализира от 2022 г. до 1 ноември всяка година, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба.
На критериите за изследователски университети отговарят Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, Техническият университет в София, Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.
Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Със значителен брой защитили докторанти се отличават широкопрофилните университети, а тези с инженерен профил имат научна продукция, видима в международните издания. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.
При определянето на първите изследователски университети е използвана информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г .. във връзка с ежегодната оценка на тяхната научна дейност съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания.
Университетите бяха поканени да подготвят кандидатурите си за предстоящата процедура още на 24 юни т.г., след като МОН публикува за обществено обсъждане методика за придобиване на изследователски статут. В Министерството на образованието и науката постъпиха заявления от 26 висши училища. Те бяха оценени по приетата от служебния кабинет методика от междуведомствена група, създадена със заповед на министъра на образованието и науката.
Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели, припомнят от МС.
Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост. Затова определянето им е задължително условие за това неговата реализация да започне навреме.

Според проучване на агенция „Тренд“: 62% ОТ АНКЕТИРАНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЖЕНИ СА ПОТВЪРДИЛИ, ЧЕ ПАНДЕМИЯТА Е ПРОМЕНИЛА ВЪЗГЛЕДИТЕ ИМ ЗА ЖИВОТА
Над 40% от българите (мъже и жени) са напълно или по-скоро съгласни с твърдението, че „в държави, в които има повече жени на управленски позиции, нивата на корупция са по-ниски спрямо държави, в които има повече мъже на управленски позиции“.
Едва 11% са напълно несъгласни с това твърдение, сочи проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) на тема „Новото нормално“ след COVID-19 и отражението му върху живота и работата на жените“.
Пред Радио София резултатите от проучването представи Евелина Славкова от изследователския център.
„Усещането на българското обществото към жени на високи позиции е по-скоро положително – било в политика, било в бизнес. Някои от жените по-скоро се притесняват, защото смятат, че по-трудно могат да правят кариера или да развиват бизнес.“
По думите на Славкова последните години има много примери, в които се вижда как жените завземат територии, смятани по-скоро за мъжки – и в Народното събрание, и на министерски постове.
Още резултати:
• Едва 16% посочват, че пандемията се е отразила положително върху работата/кариерата им, а 33% са на противоположното мнение.
• 47% от българите са на мнение, че жените в по-голяма степен са (били) на първа линия по време на пандемията.
• 54% от жените в България посочват, че пандемията се е отразила негативно и на личния им живот.
• 56% от жените на възраст 40-49 г. смятат, че пандемията ще има дългосрочни последствия върху начина им на живот.
• За 60% COVID-19 е имала отрицателно влияние върху психическото им здраве, за 47% – върху физическото.
• При 72 на сто от жените са се увеличили задълженията към образованието на децата им.
• 62% от анкетираните български жени са потвърдили, че пандемията е променила възгледите им за живота.